Connect with us

Glas naroda

Ovako se CIA miješala u izbor vaseljenskog patrijarha

Published

on

Prisluškivanja, podmićivanja i ucjene – u periodu Hladnog rata, tajne borbe su se odvijale i na crkvenom planu, jer su se supersile borile za vjernike. Dokumenti pokazuju da su SAD bile upletene i u izbor carigradskog patrijarha, što je dovelo do raskola u pravoslavnom svetu i religiozno-političkih afera.

„Baš me briga za episkope“

U kabinetu državnog sekretara Henrija Kisindžera se zazvonio je telefon, na liniji je bio tadašnji potpredsjednik SAD Spiro Egnju.

„Potrebno je da se u Tursku pošalje delegacija na čelu sa arhiepiskopom Jakovom. To će mu dati na značaju na predstojećim izborima za patrijarha. On je na čelu zajednice koja nas podržava i potrebno je da se uverimo da glasovi turskih episkopa neće praviti prepreke“, rekao je tada drugi čovjek SAD.

„Baš me briga za turske episkope, ali me je briga za njihovu vladu“, odgovorio je Kisindžer.

Razgovor je održan 7. jula 1972. godine. Tog dana je umro Carigradski patrijarh Atinagora (Spiru), koji je u tom trenutku bio jedan on najuticajnijih vjerskih ličnosti na svijetu. Međutim, njegovu smrt su iščekivali već tri godine i oko trona se vodila borba.

Glavni kandidat je bio Jakov (Kukuzis), arhiepiskop Carigradske crkve u SAD, koji je bio prava zvijezda, jak propovjednik i čest gost u Bijeloj kući. Sve ovo je bilo na osnovu njegovih grčkih veza. Ujedno, Egnju mu je bio i dobar drug.

Vašington je imao interes da „prava osoba“ vodi Carigradsku crkvu. Upravo je ovog patrijarha Zapad video kao lidera pravoslavnog svijeta.

Vaseljenski patrijarh Atinagora je ovu ulogu dobro odigrao. On je na ceremoniji ustoličenja 1949. godine pozvao hrišćane i muslimane da se „ujedine u borbi sa crvenom prijetnjom“, odnosno komunizmom.

Provokacija specijalnih službi

Tokom prve propovijedi, pored patrijarha Atinagore je stajao gubernator Istanbula. Kako se navodi u izvještajima britanskih diplomata, on je bio važna figura Carigradske crkve.

Krajem ‘40-ih godina turska vlada je raščistila put Atinagoru. Njegov prethodnik je bio patrijarh Maksim koji je početkom Hladnog rata izjavio: „Crkva je van politike“. On je sarađivao sa pravoslavnom braćom i Ruskom pravoslavnom crkvom. Tokom 1948. godine je u Moskvu poslao delegaciju na jubilej autokefalnosti.

To je razljutilo Ankaru. CIA agenti koji su radili u Turskoj i Grčkoj su širili publikaciju u kojoj su otkrivali neke tajne o patrijarhu. Oni su prinudili Maksima da 1948. godine podnese ostavku, navodno, zbog bolesti.

„Akcije za zamenu starog Maksima na mestu vaseljenskog patrijarha Grčke pravoslavne crkve su uspele. Više od godinu su pokušavali da ga izbace iz patrijaršije, koja je predstavljala pravoslavne Grke u cijelom svijetu. Sada patrijarh čeka odluku o sledećem postavljenju“, napisano je u otkrivenom izveštaju specijalnih službi.

Sa Ankarom je dogovoreno o nasledniku. Stvar je bila u tome da je novi patrijarh mogao da postane samo građanin Turske, ali su 26. januara 1949. godine Atinagori uručili novi pasoš prilikom slijetanja na istanbulski aerodrom.

Istu šemu su pokušali da sprovedu i posle 23 godine sa arhiepiskopom Jakovom. Međutim, plan Egnjua i Kisindžera nije uspio.

„Srušena ptica“

„Zajednica Grka u Carigradu je veoma mala, oko 30.000 ljudi, i može je koristiti kao pijun kao bi se trgovalo garancijama za bezbjednost za Turke koji žive na ostrvu“, navodi se u izvještaju britanske obavještajne službe.

Problem Kipra je sve više udaljavao Ankaru od saveznika na Zapadu. Arhiepiskop Jakov je otvoreno podržao stanovnike Kipra i skupljao pare za njih.

„Pitanje o njemu se rešavalo na samom vrhu. Turska strana je nepokolebljiva. Oni ne žele da Jakov bude sledeći patrijarh“, navodi se u tajnom telegramu Stejt departmenta koji je poslat američkom ambasadoru u Ankari.

Patrijarh je pozvao Džordža Buša, u tom trenutku predstavnika SAD u Ujedinjenim nacijama i tražio da se izda rezolucija Savjeta bezbjednosti „o kršenju vjerskih sloboda u Turskoj“. Budući američki predsjednik je shvatio da je Jakov „srušena ptica“. Posle nekoliko meseci je zbog sumnje da je učestvovao u korupciji podnio ostavku Spiro Egnju.

I plan B je propao: lojalnog Amerikancima mitropolita Melitona (Hadzisa), koji je imao turski pasoš, u poslednjem trenutku su izbrisali sa spiska kandidata. Ankara je poslala Istambulu tri imena koja nisu poznata javnosti.

Sinod Carigradske crkve je izabrao novog patrijarha Dimitrija (Papadopulosa) – „tihog monaha“, koji nije davao jake izjave. On je imao dobar odnos sa Ruskom pravoslavnom crkvom i 1987. godine je bio u Moskvi.

„Dio velikog projekta“

Dimitrije je umro 1991. godine. Njegovo mjesto je zauzeo mitropolit Vartolomej (Argondonis), penzionisani oficir turske vojske. Navodno je bio pogodna figura za Ankaru.

Sredinom ‘90-ih godina i do danas carigradski patrijarh stalno kritikuje vlast u Turskoj. To je posebno isticao na sastancima sa američkim političarima.

„Njegova svetost je izrazila zahvalnost vladi SAD za podršku. On je govorio da je prinuđen da ide ‘po veoma tankoj liniji’, sa jedne strane je Grčka, sa druge Turska. U Turskoj, žalio se patrijarh, pravoslavni Grci nisu ni postali punopravni građani“, navodi se u tajnom telegramu američke ambasade u Istanbulu, koju je objavio „Vikiliks“.

Pored toga, Vartolomej je još 1990-ih počeo da se sukobljava sa Ruskom pravoslavnom crkvom. Prvo u Estoniji, za koju je naveo da je njegova teritorija, a zatim 2018. godine u Ukrajini gdje je bez obzira na kanone legalizovao lokalne raskolnike.
„Patrijarh Vartolomej je deo velikog geopolitičkog projekta koji je usmeren na dalje slabljenje Rusije i zabadanje klina između ruskog i ukrajinskog naroda. I Ruska pravoslavna crkva, koja objedinjuje te narode, je bila glavna prepreka za ostvarivanje američkih planova“, rekao je tada šef kancelarije za spoljne veze crkve Moskovskog patrijarhata mitropolit Ilarion (Alfejev).

Vaseljenski patrijarh Vartolomej je prilikom nedavne posjete Americi još jednom zahvalio Bijeloj kući za „višedecenijsku pomoć“.

NultaTačka/Sputnik

Glas naroda

Ozbiljan prodor ruske armije i milicije DNR na Donbaskom frontu – lomi se ukrajinska odbrana

Published

on

Ruska vojska je u Ukrajini ozbiljno napredovala! Na gradskoj kući Svetlodarska, grada u kojem je jedna od najvećih termoelektrana u Evropi, od jutros se vijori državna zastava Rusije.

Ovo je potvrdio i svetlodarski gradonačelnik Igor Zaharevič.

Rusi su probili čitave delove veoma utvrđenih granica u Donbasu i počeli da zatvaraju „male kotlove“ oko jedinica Oružanih snaga Ukrajine u nizu ključnih oblasti.

Ukrajinski donbaski front se još juče urušio ili se zaljuljao od Svetlodarska do Avdejevke, a bio je „stabilan“ još od 2015. godine.

Ofanziva savezničkih snaga – Oružanih snaga Rusije i armije DNR, na čijoj strani je i privatna vojna jedinica „Vagner“ – donijela je proboj ukrajinskog fronta za samo nekoliko sati. Prvo je palo utvrđeno naselje Mironovski koje je prikrivalo Svetlodarsk, a potom i sam grad s 12.000 stanovnika.

Potom je ruska vojska ozbiljno napredovala sjeverno od Avdejevke, pa su ukrajinske trupe počele užurbano da se povlačenje sa takozvanog Svetlodarskog luka ka Artjomovsku (Bahmutu).

Avdejevka, koja je dugi niz godina bila jedan od simbola ukrajinske okupacije dijela DNR, ubrzano se pretvara u „mali kotao“, koji se, uz napredovanje ruskih trupa i snaga LNR severno prema Slavjansku, pretvara u stratešku pretnju jednoj od najvećih grupa Oružanih snaga Ukrajine.

Avdejevka – sa svojih 30.000 stanovnika i gigantskom koksarom – s pravom je smatrana, uz Mariupolj i Slavjansk, jednim od simbola rata u Donbasu.

Severodonjeck i Lisičansk u LNR su poslednja velika gradska aglomeracija čije će oslobađanje staviti tačku na specijalnu operaciju na teritoriji Luganske Republike.

Marjinka je poprište najtežih bitaka sa ogromnim gubicima još 2015. godine, a njeno oslobađanje će značiti skidanje formalne opsade Donjecka sa zapadnog pravca.

Svih prethodnih godina su borbe na obodu industrijske zone Avdejevke vodile uglavnom snajperske grupe, koje je sa strane DNR predvodio Dejan Deki Berić, srpski dobrovoljac zadužen za snajpere. Pokušaji da se direktno juriša na Avdijevku nikada nisu usledili zbog besmisla takvog poduhvata.

Uslijed poraza ukrajinskih jedinica u rejonu Popasne, pokrenuta je ofanziva u svim pravcima oko ovog naselja (od njega praktično ništa nije ostalo).

Oružane snage Ukrajine već su izgubile jedini put za snabdijevanje od Bahmuta do Lisičanska, a komandanti ukrajinskih jedinica u Severodonjecku uzalud traže dozvolu da napuste potencijalni „mali kotao“.

Zato su djelovi Oružanih snaga Ukrajine bez dozvole počeli da napuštaju Severodonjeck, odlazeći u Lisičansk, a odatle ka Slavjansku.

Jedan od tih mostova preko rijeke Severski Donjec je 23. maja ujutru srušila artiljerija Oružanih snaga RF, a drugi kontroliše artiljerijskom vatrom.

Lisičansk se u Kijevu ranije smatrao pogodnim odbrambenim položajem, pošto se ovaj grad nalazi na brdu usred stepe oko hemijske fabrike. Ali, brzo napredovanje ruskih i luganskih trupa prema Severodonjecku lišava Lisičansk prednosti položaja.

Do podne 23. maja, ruske trupe su već zauzele nekoliko kvartova Severodonjecka sa visokim zgradama, iako su se ranije borbe pješadije vodile samo po šumama u okolini grada.

I Severodonjeck sa svojih 100.000 stanovnika takođe je ozbiljan simbol: u njemu se do nedavno nalazila ukrajinska „uprava Luganske oblasti“.

Svernije, ruska vojska je već ušla u Krasni Liman i nastavila da napreduje prema Slavjansku.

Severodonjecka grupacija Oružanih snaga Ukrajine za samo nekoliko sati našla se u taktičkom okruženju pošto je autoput za Bahmut sada pod vatrenom kontrolom Oružanih snaga RF.

Sada je teško procijeniti koliko se tačno ukrajinskih vojnika nalazi u potencijalnim „malim džepovima“ u Severodonjecku i Avdejevki.

Brojni izvori tvrde da je garnizon Avdejevke nekoliko puta veći od likvidiranog garnizona Mariupolja. Da ima do 50 hiljada ljudi.

Istovremeni proboji ukrajinske odbrane na više mesta odjednom, sa gotovo paničnim povlačenjem jedinica kijevskog režima iz utvrđenih područja koja su donedavno izgledala neosvojiva – to je očigledan uspeh savezničkih snaga.

Sada ruski Generalštab može da planira „normalan napad“ na Slavjansk.

(Fakti)

Nastavi Citanje

Glas naroda

Crnogorac “pao” u Australiji zbog šverca 320 kg kokaina!

Published

on

Pedesetjednogodišnji državljanin Crne Gore uhapšen je u Australiji zbog sumnje da je, kao kapetan međunarodnog broda “Interlink Veraciti”, učestvovao u pokušaju šverca 320 kilograma kokaina u tu zemlju.

Kako prenose australijanski mediji, on će se pred sudom u Južnom Hedlandu pojaviti u utorak.

Hapšenje je sprovedeno nakon forenzičkog pregleda mobilnog uređaja na kome su navodno otkrivene poruke koje se odnose na uvoz kokaina.

Hapšenje je uslijedilo nakon što su vlasti zaplijenile 320 kilograma kokaina u Port Hedlandu 15. maja i uhapsile dvojicu muškaraca za koje su tvrdili da su sakupili plastičnu drogu iz okeana kod obale grada Pilbara.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Knežević: Lideri DF-a su ponovo pod mjerama nadzora Kavačkog klana

Published

on

Predsjednik Odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore Milan Knežević potvrdio je da na sjednicu ovog odbora nisu došli poslanici DPS-a, zbog čega je odložena sjednica na kojoj su trebali da budu saslušani specijalni državni tužilac Vladimir Novović i premijer Dritan Abazović.

Sve ide ka tome da se ja smjenim sa ovog mjesta. U dogovoru sa Abazovićem dogovoreno je da ipak počnemo sa sjednicom, pa da bude pauza. Abazović bi tražio i da sjednica bude javna, ali do toga nije ni došlo. Postavljam pitanje kome je u interesu da se ne održi sjednica o podacima EUROPOL-a. Da nije bilo Libertasa i Olivere Lakić ne bi sasnali za slučaj Vesne Medenice i slučaj visokih funkcionera. Podsjetićemo vas da smo raspravljali na različite teme na odborima. Kad treba da raspravljamo o bitnim temama za Crnu Goru i za svijet određenim kolegama nije bilo u interesu da se raspravlja na ovu temu. Sumnjam da su neki od kolega iz DPS-a pod uticajem kavačkog klana i ne žele da dođu na ovu sjednicu“, rekao je Knežević.

On je saopštio da je došao do saznanja da su on Medojević i Mandić ponovo stavljeni pod mjerama nadzora za potrebe kavačkog klana.

Klanovi su toliko osilili da su jači od države. Evo je i došlo do odlaganja i ove sjednice odbora. Nabavio sam kavkaskog ovčara,koji se razbolio. Ali će oni koji me prate i prisluškuju to prije znati nego ja, ako mu se šta desi“, poručio je Knežević i pozvao Vrhovni sud i Sudski savjet da se izjasne da li je zakonito to što su ponovo pod mjerama tajnog nadzora.

Knežević je dodao da su dobili informaciju da ih prate od postavljanja Sava Kentere na čelno mjesto ANB-a.

Nastavi Citanje

U Trendu