Connect with us

Glas naroda

Ustav i međunarodno pravo su jasni: Nije na poslanicima da procjenjuju da li je Crna Gora spremna za izbore

Published

on

Prema saznanjima Vijesti, poslanici nove parlamentarne većine koju čine DPS, SNP, SDP, URA i Bošnjačka stranka amandmanima će pokušavati da “ispeglaju” nezakonitosti u izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima je predviđeno objedinjavanje lokalnih izbora u više opština.

Ovaj manevar, na opšte iznenađenje u GP URA, izazvao je ogorčenje u dijelu NVO sektora koji, uprkos bliskosti sa ovom partijom i SDP-om, nije spreman da prećuti brutalno gaženje Ustava i zakona Crne Gore, kao i međunarodnih standarda. Čak i uprkos tome što je dio nove opozicije bio spreman na to, zbog internih stranačkih interesa.

Iz nevladinog sektora poručili su da je, novim pokušajem odlaganja lokalnih izbora, pređena “crvena linija” i najavili inicijative Ustavnom sudu. Poziv na odbranu elementarnih standarda Demokratije nisu se čuli iz opozicionih saveza i partija.

Sjednica Skupštine, na kojoj će po hitnom postupku biti razmatran taj predlog, kako bi se odložilo održavanje lokalnih izbora u više opština za 30. oktobar, zakazana je za četvrtak, 5. maj. Dan ranije – 4. maja, o tim predlozima raspravljaće Zakonodavni i Odbor za politički sistem.

Na jučerašnjem Kolegijumu predsjednice Skupštine, poslanici su najavili amandmane na izmjene i dopune Zakona, nakon što su iz nevladinog sektora ocijenili da je taj predlog “nezakonit i neustavan”. Inicijativu kojom se traže dopune Zakona o lokalnoj samoupravi podnijeli su u četvrtak poslanički klubovi Demokratske partije socijalista (DPS), Socijalističke narodne partije (SNP), “Crno na bijelo” (URA i CIVIS), Bošnjačke stranke i Socijaldemokratske partije (SDP), prenijele su Vijesti.

Direktorica Akcije za socijalnu pravdu Ines Mrdović kazala je za Vijesti da je u konkretnom slučaju pređena “crvena linija”.

“Ko su ti političari-poslanici da građanima uskrate pravo da na svake četiri godine biraju lokalnu vlast? Zna se šta kaže Ustav i zakoni ove zemlje, kao i međunarodno pravo. Nije crnogorskih poslanika-političara da ocjenjuju da li je Crna Gora spremna ili nije spremna za izbore, njihovo je da poštuju Ustav i zakone ove zemlje”, rekla je Mrdović.

Ona je dodala da kao što su građani dužni da poštuju Ustav i zakone ove zemlje, tako su i političari kao nosioci vlasti dužni da to čine.

”To je osnovni princip ustavnosti i zakonitosti. Ako nama građanima nije dozvoljeno da gazimo taj princip, isto važi i za političare. To je osnov demokratije, a ne njihovo ‘afričko poimanje’ vladavine prava”, rekla je Mrdović.

Najavila je da ako se usvoje zakonske izmjene o odlaganju lokalnih izbora, ta NVO će podnijeti inicijativu Ustavnom sudu radi ocjene ustavnosti i zakonitosti.

”Takođe ćemo razmotriti pravne mehanizme za podnošenje pojedinačnih ustavnih žalbi zbog kršenja elementarnog ljudskog prava, iz korpusa političkih prava, da se u redovnim vremenskim intervalima omogući aktivno i pasivno biračko pravo, odnosno pravo svakom građaninu da na četiri godine bira ili bude biran”, rekla je Mrdović.

Ona je dodala da će, istovremeno, kao građanka vidjeti pravnu mogućnost utuženja države, a zbog kršenja ovog fundamentalnog ljudskog prava.

”Ukoliko to bude odbačeno kod ‘sudova Vesne Medenice’, postoje i međunarodne instance”, poručila je Mrdović.

Iz Centra za građanske slobode  kazali su ranije da od početka podržavaju ideju o objedinjavanju lokalnih izbora, ocijenivši je kao dobru i racionalnu, ali da je nije dobro urušavati protivustavnim zakonskim predlozima “jer je loše za demokratske procese produžavati Ustavom ograničene mandate Skupština lokalnih samouprava”.

CEGAS: Lokalni izbori u jednom danu ne smiju biti realizovani onako kako je najavljeno od strane pojedinih poslanika
Iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) najavili su da će, ako se takav zakon usvoji, Ustavnom sudu podnijeti inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti tog člana i tražiti da ga stavi van pravne snage.

Zamjenica izvršnog direktora CDT-a Biljana Papović, kazala je da je predložena izmjena direktno suprotna Zakonu o izboru odbornika i poslanika, kojim je propisano da mandat odbornika traje četiri godine i nije predviđena mogućnost produženja mandata”.

Glas naroda

Ozbiljan prodor ruske armije i milicije DNR na Donbaskom frontu – lomi se ukrajinska odbrana

Published

on

Ruska vojska je u Ukrajini ozbiljno napredovala! Na gradskoj kući Svetlodarska, grada u kojem je jedna od najvećih termoelektrana u Evropi, od jutros se vijori državna zastava Rusije.

Ovo je potvrdio i svetlodarski gradonačelnik Igor Zaharevič.

Rusi su probili čitave delove veoma utvrđenih granica u Donbasu i počeli da zatvaraju „male kotlove“ oko jedinica Oružanih snaga Ukrajine u nizu ključnih oblasti.

Ukrajinski donbaski front se još juče urušio ili se zaljuljao od Svetlodarska do Avdejevke, a bio je „stabilan“ još od 2015. godine.

Ofanziva savezničkih snaga – Oružanih snaga Rusije i armije DNR, na čijoj strani je i privatna vojna jedinica „Vagner“ – donijela je proboj ukrajinskog fronta za samo nekoliko sati. Prvo je palo utvrđeno naselje Mironovski koje je prikrivalo Svetlodarsk, a potom i sam grad s 12.000 stanovnika.

Potom je ruska vojska ozbiljno napredovala sjeverno od Avdejevke, pa su ukrajinske trupe počele užurbano da se povlačenje sa takozvanog Svetlodarskog luka ka Artjomovsku (Bahmutu).

Avdejevka, koja je dugi niz godina bila jedan od simbola ukrajinske okupacije dijela DNR, ubrzano se pretvara u „mali kotao“, koji se, uz napredovanje ruskih trupa i snaga LNR severno prema Slavjansku, pretvara u stratešku pretnju jednoj od najvećih grupa Oružanih snaga Ukrajine.

Avdejevka – sa svojih 30.000 stanovnika i gigantskom koksarom – s pravom je smatrana, uz Mariupolj i Slavjansk, jednim od simbola rata u Donbasu.

Severodonjeck i Lisičansk u LNR su poslednja velika gradska aglomeracija čije će oslobađanje staviti tačku na specijalnu operaciju na teritoriji Luganske Republike.

Marjinka je poprište najtežih bitaka sa ogromnim gubicima još 2015. godine, a njeno oslobađanje će značiti skidanje formalne opsade Donjecka sa zapadnog pravca.

Svih prethodnih godina su borbe na obodu industrijske zone Avdejevke vodile uglavnom snajperske grupe, koje je sa strane DNR predvodio Dejan Deki Berić, srpski dobrovoljac zadužen za snajpere. Pokušaji da se direktno juriša na Avdijevku nikada nisu usledili zbog besmisla takvog poduhvata.

Uslijed poraza ukrajinskih jedinica u rejonu Popasne, pokrenuta je ofanziva u svim pravcima oko ovog naselja (od njega praktično ništa nije ostalo).

Oružane snage Ukrajine već su izgubile jedini put za snabdijevanje od Bahmuta do Lisičanska, a komandanti ukrajinskih jedinica u Severodonjecku uzalud traže dozvolu da napuste potencijalni „mali kotao“.

Zato su djelovi Oružanih snaga Ukrajine bez dozvole počeli da napuštaju Severodonjeck, odlazeći u Lisičansk, a odatle ka Slavjansku.

Jedan od tih mostova preko rijeke Severski Donjec je 23. maja ujutru srušila artiljerija Oružanih snaga RF, a drugi kontroliše artiljerijskom vatrom.

Lisičansk se u Kijevu ranije smatrao pogodnim odbrambenim položajem, pošto se ovaj grad nalazi na brdu usred stepe oko hemijske fabrike. Ali, brzo napredovanje ruskih i luganskih trupa prema Severodonjecku lišava Lisičansk prednosti položaja.

Do podne 23. maja, ruske trupe su već zauzele nekoliko kvartova Severodonjecka sa visokim zgradama, iako su se ranije borbe pješadije vodile samo po šumama u okolini grada.

I Severodonjeck sa svojih 100.000 stanovnika takođe je ozbiljan simbol: u njemu se do nedavno nalazila ukrajinska „uprava Luganske oblasti“.

Svernije, ruska vojska je već ušla u Krasni Liman i nastavila da napreduje prema Slavjansku.

Severodonjecka grupacija Oružanih snaga Ukrajine za samo nekoliko sati našla se u taktičkom okruženju pošto je autoput za Bahmut sada pod vatrenom kontrolom Oružanih snaga RF.

Sada je teško procijeniti koliko se tačno ukrajinskih vojnika nalazi u potencijalnim „malim džepovima“ u Severodonjecku i Avdejevki.

Brojni izvori tvrde da je garnizon Avdejevke nekoliko puta veći od likvidiranog garnizona Mariupolja. Da ima do 50 hiljada ljudi.

Istovremeni proboji ukrajinske odbrane na više mesta odjednom, sa gotovo paničnim povlačenjem jedinica kijevskog režima iz utvrđenih područja koja su donedavno izgledala neosvojiva – to je očigledan uspeh savezničkih snaga.

Sada ruski Generalštab može da planira „normalan napad“ na Slavjansk.

(Fakti)

Nastavi Citanje

Glas naroda

Crnogorac “pao” u Australiji zbog šverca 320 kg kokaina!

Published

on

Pedesetjednogodišnji državljanin Crne Gore uhapšen je u Australiji zbog sumnje da je, kao kapetan međunarodnog broda “Interlink Veraciti”, učestvovao u pokušaju šverca 320 kilograma kokaina u tu zemlju.

Kako prenose australijanski mediji, on će se pred sudom u Južnom Hedlandu pojaviti u utorak.

Hapšenje je sprovedeno nakon forenzičkog pregleda mobilnog uređaja na kome su navodno otkrivene poruke koje se odnose na uvoz kokaina.

Hapšenje je uslijedilo nakon što su vlasti zaplijenile 320 kilograma kokaina u Port Hedlandu 15. maja i uhapsile dvojicu muškaraca za koje su tvrdili da su sakupili plastičnu drogu iz okeana kod obale grada Pilbara.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Knežević: Lideri DF-a su ponovo pod mjerama nadzora Kavačkog klana

Published

on

Predsjednik Odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore Milan Knežević potvrdio je da na sjednicu ovog odbora nisu došli poslanici DPS-a, zbog čega je odložena sjednica na kojoj su trebali da budu saslušani specijalni državni tužilac Vladimir Novović i premijer Dritan Abazović.

Sve ide ka tome da se ja smjenim sa ovog mjesta. U dogovoru sa Abazovićem dogovoreno je da ipak počnemo sa sjednicom, pa da bude pauza. Abazović bi tražio i da sjednica bude javna, ali do toga nije ni došlo. Postavljam pitanje kome je u interesu da se ne održi sjednica o podacima EUROPOL-a. Da nije bilo Libertasa i Olivere Lakić ne bi sasnali za slučaj Vesne Medenice i slučaj visokih funkcionera. Podsjetićemo vas da smo raspravljali na različite teme na odborima. Kad treba da raspravljamo o bitnim temama za Crnu Goru i za svijet određenim kolegama nije bilo u interesu da se raspravlja na ovu temu. Sumnjam da su neki od kolega iz DPS-a pod uticajem kavačkog klana i ne žele da dođu na ovu sjednicu“, rekao je Knežević.

On je saopštio da je došao do saznanja da su on Medojević i Mandić ponovo stavljeni pod mjerama nadzora za potrebe kavačkog klana.

Klanovi su toliko osilili da su jači od države. Evo je i došlo do odlaganja i ove sjednice odbora. Nabavio sam kavkaskog ovčara,koji se razbolio. Ali će oni koji me prate i prisluškuju to prije znati nego ja, ako mu se šta desi“, poručio je Knežević i pozvao Vrhovni sud i Sudski savjet da se izjasne da li je zakonito to što su ponovo pod mjerama tajnog nadzora.

Knežević je dodao da su dobili informaciju da ih prate od postavljanja Sava Kentere na čelno mjesto ANB-a.

Nastavi Citanje

U Trendu