Connect with us

Glas naroda

Urednik zloglasnog nacističkog propagandnog biltena iz Drugog svjetskog rata je djed vicepremijerke Kanade!

Published

on

Piše: Marija ZAHAROVA

Kanadski vice-premijer Hrista Friland na nedavnim samitima ministara finansija Velike sedmorke i Velike dvadesetorice aktivno je istupala za isključenje Rusije iz svjetskih finansijskih institucija i međunarodnih organizacija. Paralelno, Otava je opet povećala isporuke oružja Ukrajini.

I sve to – kao odgovor na navodna nova svjedočanstva „zvjerstava ruske vojske“. Malo prije samita G20 Hrista Friland je direktno saopštila: „U Ukrajini su počinjeni ratni zločini. Dokazi koje smo vidjeli prosto užasavaju“. To bi izgledalo kao nevješti fejk, kad ne bi bilo krvava istorijska rekonstrukcija zbivanja iz vremena Drugog svjetskog rata.

Osamdeset godina prije Buče važne poljske novine na ukrajinskom jeziku „Krakovskie vijesti“, kojima je direktno upravljao Treći rajh, objavile su bilješku o ljudima koje su „ubice iz NKVD ostavile da leže na ulicama Lavova posle odstupanja Crvene armije“ („Krakovskie vijesti“, 6. jula 1941. godine). Pritom se posebno ističe nacionalnost ubijenih – 9. jula „Krakovskie vijesti“ pišu „da su boljševici u Lucku iz mitraljeza strijeljali 1500 etničkih Ukrajinaca“.

Nacistički Rajh optužuje internacionalni Sovjetski Savez – za genocid!

„Krakovskie vijesti“ su prekrasno bile svjesne svoje uloge. U kontekstu Ukrajine one su bile propagandno oružje fašističke Njemačke. O tome se direktno govori u uvodniku „Ne plači, nego pobjeđuj“ („Krakovskie vijesti“, 6. jula 1941. godine, B. Halit):

„Pošto su oni poginuli samo zato što su bili svjesni Ukrajinci i što su više od svega voljeli Ukrajinu, mi smo obavezni da se pobrinemo da njihova dragocjena krv ne propadne uzalud; mi smo dužni da je iskoristimo! Mi smo dužni da od nje napravimo moralni kapital našeg naroda… Sad imamo šansu koju ne smijemo propustiti. Jevrejska mafija u svim svojim ograncima – od komunističkog do masonskog – davno je izbrisala iz svjetske štampe riječ ‘Ukrajina’, ili je na sve načine pokušala da tu riječ unizi. Eto zašto sad, kad se naše nacionalno ime opet pojavilo na prvim stranama krupnih izdanja, mi ne smijemo propustiti tu šansu, iako je njena predistorija toliko tragična“.

Kakva reminiscencija! Pa sve se to dešava pred našim očima. Ponovo se Ukrajina „našla na naslovnim stranama“, a nas apsolutno neosnovano optužuju da hoćemo da uništimo Ukrajinu, tako kako oni uništavaju sve rusko. Ponovo nacisti koriste propagandu i tragediju da bi ocrnili Rusiju. Bez ikakvih dokaza, računajući jedino na emocionalni efekat. Ponovo su životi ljudi samo moneta za potkusurivanje u propagandističkoj igri – tradicionalna nacistička taktika.

A sad – ono najvažnije! Fanfare! Pomenute „Krakovskie vijesti“, taj važni instrument fašističke ukrajinojezičke propagande – uređivao je Mihajlo Homjak, ukrajinski novinar kolaboracionista.

Osim po zločinačkoj prošlosti, on je poznat po još jednoj činjenici iz svoje biografije. Naime, Mihajlo Homjak je djeda Hriste Friland, vicepremijera Kanade.

A sad se vratite na početak teksta i pročitajte ga ponovo.

(Preveo Želidrag Nikčević)

Telegram kanal za ljude koji vole da slobodno misle: https://t.me/slobondamisao

Glas naroda

„Povratak Zaporoške oblasti pod kontrolu kijevskog režima ne dolazi u obzir“

Published

on

Povratak Zaporoške oblasti pod kontrolu Ukrajine je nemoguć, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, član glavnog savjeta vojno-civilne administracije regiona.

“Zaporoška oblast je istorijski ruska teritorija. Povratak regiona pod kontrolu kijevskog režima, ma šta tamo pričali, ne dolazi u obzir, kao i vođenje pregovora sa njima”, rekao je Rogov.

Rogov je dodao da će region, nakon potpunog oslobođenja, zauzeti kurs ka pridruživanju Rusiji kao punopravni subjekt. Zvaničnik je naglasio da je stanovništvo Zaporožja „apsolutno rusko po mentalitetu“, tako da će adaptacija trajati samo nekoliko mjeseci.

„Danas je dvije trećine regiona već oslobođeno od ukrajinskih esktremista i pod kontrolom je ruske vojske. Ali za sada je, nažalost, regionalni centar, grad Zaporožje, pod spoljnom kontrolom i kontrolom režima Zelenskog. Sigurni smo da će grad biti oslobođen. I ukrajinski ekstremisti razumiju da neće držati Zaporožje, pa već povlače imovinu iz grada“, nastavio je sagovornik agencije.

Prema njegovim riječima, Zaporoška oblast može da zauzme mjesto koje joj pripada u Južnom federalnom okrugu.

On je dodao da je u oslobođenom dijelu Zaporoške oblasti stvorena dvovalutna zona.

“Plaćanja se mogu vršiti i u grivnama i u rubljama. Sve beneficije će se isplaćivati u rubljama. Dolazak rublje značajno je oživio privredu regiona”, rekao je on.

Pored toga, prema Rogovu, u region je ušla i Međunarodna banka.

“Softver je već postavljen. Otvaraju se računi za poravnanje državnih preduzeća i pravnih lica. Banka će narednih dana početi da servisira i fizička lica”, naglasio je zvaničnik.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Ozbiljan prodor ruske armije i milicije DNR na Donbaskom frontu – lomi se ukrajinska odbrana

Published

on

Ruska vojska je u Ukrajini ozbiljno napredovala! Na gradskoj kući Svetlodarska, grada u kojem je jedna od najvećih termoelektrana u Evropi, od jutros se vijori državna zastava Rusije.

Ovo je potvrdio i svetlodarski gradonačelnik Igor Zaharevič.

Rusi su probili čitave delove veoma utvrđenih granica u Donbasu i počeli da zatvaraju „male kotlove“ oko jedinica Oružanih snaga Ukrajine u nizu ključnih oblasti.

Ukrajinski donbaski front se još juče urušio ili se zaljuljao od Svetlodarska do Avdejevke, a bio je „stabilan“ još od 2015. godine.

Ofanziva savezničkih snaga – Oružanih snaga Rusije i armije DNR, na čijoj strani je i privatna vojna jedinica „Vagner“ – donijela je proboj ukrajinskog fronta za samo nekoliko sati. Prvo je palo utvrđeno naselje Mironovski koje je prikrivalo Svetlodarsk, a potom i sam grad s 12.000 stanovnika.

Potom je ruska vojska ozbiljno napredovala sjeverno od Avdejevke, pa su ukrajinske trupe počele užurbano da se povlačenje sa takozvanog Svetlodarskog luka ka Artjomovsku (Bahmutu).

Avdejevka, koja je dugi niz godina bila jedan od simbola ukrajinske okupacije dijela DNR, ubrzano se pretvara u „mali kotao“, koji se, uz napredovanje ruskih trupa i snaga LNR severno prema Slavjansku, pretvara u stratešku pretnju jednoj od najvećih grupa Oružanih snaga Ukrajine.

Avdejevka – sa svojih 30.000 stanovnika i gigantskom koksarom – s pravom je smatrana, uz Mariupolj i Slavjansk, jednim od simbola rata u Donbasu.

Severodonjeck i Lisičansk u LNR su poslednja velika gradska aglomeracija čije će oslobađanje staviti tačku na specijalnu operaciju na teritoriji Luganske Republike.

Marjinka je poprište najtežih bitaka sa ogromnim gubicima još 2015. godine, a njeno oslobađanje će značiti skidanje formalne opsade Donjecka sa zapadnog pravca.

Svih prethodnih godina su borbe na obodu industrijske zone Avdejevke vodile uglavnom snajperske grupe, koje je sa strane DNR predvodio Dejan Deki Berić, srpski dobrovoljac zadužen za snajpere. Pokušaji da se direktno juriša na Avdijevku nikada nisu usledili zbog besmisla takvog poduhvata.

Uslijed poraza ukrajinskih jedinica u rejonu Popasne, pokrenuta je ofanziva u svim pravcima oko ovog naselja (od njega praktično ništa nije ostalo).

Oružane snage Ukrajine već su izgubile jedini put za snabdijevanje od Bahmuta do Lisičanska, a komandanti ukrajinskih jedinica u Severodonjecku uzalud traže dozvolu da napuste potencijalni „mali kotao“.

Zato su djelovi Oružanih snaga Ukrajine bez dozvole počeli da napuštaju Severodonjeck, odlazeći u Lisičansk, a odatle ka Slavjansku.

Jedan od tih mostova preko rijeke Severski Donjec je 23. maja ujutru srušila artiljerija Oružanih snaga RF, a drugi kontroliše artiljerijskom vatrom.

Lisičansk se u Kijevu ranije smatrao pogodnim odbrambenim položajem, pošto se ovaj grad nalazi na brdu usred stepe oko hemijske fabrike. Ali, brzo napredovanje ruskih i luganskih trupa prema Severodonjecku lišava Lisičansk prednosti položaja.

Do podne 23. maja, ruske trupe su već zauzele nekoliko kvartova Severodonjecka sa visokim zgradama, iako su se ranije borbe pješadije vodile samo po šumama u okolini grada.

I Severodonjeck sa svojih 100.000 stanovnika takođe je ozbiljan simbol: u njemu se do nedavno nalazila ukrajinska „uprava Luganske oblasti“.

Svernije, ruska vojska je već ušla u Krasni Liman i nastavila da napreduje prema Slavjansku.

Severodonjecka grupacija Oružanih snaga Ukrajine za samo nekoliko sati našla se u taktičkom okruženju pošto je autoput za Bahmut sada pod vatrenom kontrolom Oružanih snaga RF.

Sada je teško procijeniti koliko se tačno ukrajinskih vojnika nalazi u potencijalnim „malim džepovima“ u Severodonjecku i Avdejevki.

Brojni izvori tvrde da je garnizon Avdejevke nekoliko puta veći od likvidiranog garnizona Mariupolja. Da ima do 50 hiljada ljudi.

Istovremeni proboji ukrajinske odbrane na više mesta odjednom, sa gotovo paničnim povlačenjem jedinica kijevskog režima iz utvrđenih područja koja su donedavno izgledala neosvojiva – to je očigledan uspeh savezničkih snaga.

Sada ruski Generalštab može da planira „normalan napad“ na Slavjansk.

(Fakti)

Nastavi Citanje

Glas naroda

Crnogorac “pao” u Australiji zbog šverca 320 kg kokaina!

Published

on

Pedesetjednogodišnji državljanin Crne Gore uhapšen je u Australiji zbog sumnje da je, kao kapetan međunarodnog broda “Interlink Veraciti”, učestvovao u pokušaju šverca 320 kilograma kokaina u tu zemlju.

Kako prenose australijanski mediji, on će se pred sudom u Južnom Hedlandu pojaviti u utorak.

Hapšenje je sprovedeno nakon forenzičkog pregleda mobilnog uređaja na kome su navodno otkrivene poruke koje se odnose na uvoz kokaina.

Hapšenje je uslijedilo nakon što su vlasti zaplijenile 320 kilograma kokaina u Port Hedlandu 15. maja i uhapsile dvojicu muškaraca za koje su tvrdili da su sakupili plastičnu drogu iz okeana kod obale grada Pilbara.

Nastavi Citanje

U Trendu