Connect with us

Glas naroda

“Incident na Cetinju pokazuje da je političko krilo mafije spremno na sve da zaštiti svoje krvave milijarde”

Published

on

Suočeni sa pritiskom spolja i obiljem dokaza koje su dostavili EUROPOL i EUROJUST, a koji jasno optužuju vrh DPS-a za organizovanje narko i duvanskih kartela, doveo ih je u ćošak i oni su sada spremni da urade sve da zaštite svoje organizacije, svoju slobodu i krvave miliajrde koje su stekli“, poručio je lider PzP-a i DF-a Nebojša Medojević povodom incidenta na Cetinju u kojem je kamenovan autobus sa djecom iz Nikšića koja su igrala kolo pred Cetinjskim manastirom.

Incident na Cetinju je samo jedan u nizu koji bi morao sve u Crnoj Gori da ozbiljno zabrine. DPS je sveo svoju politiku na podršku mafiji i eksrtemističko antisrpsko djelovanje, sa sve jasnijim i opasnijim elementima nasilja. Krivokapiceva Vlada, Katnićevo tužilastvo i Medenicino pravosuže nisu imalli snage, ni političke volje da sankcionišu protivzakonite i nasilne skupove koje je organizovao DPS. Čak je jedan od vođa paramilitarističkih frakcija DPS Veselin Veljović oslobođen prvostepenom sudskom odlukom“, napisao je Medojević na svom FB nalogu.

Ovakvo ponašanje Vlade, policije, tužilastva i sudova prema paramilitarističkim falangama DPS je samo ohrabrilo ove krminalne strukture da nastave sa nasiljem na nacionalnoj i vjerskoj osnovi i podizanju tenzija u Crnoj Gori”, dodao je Medojević.

On je dodao da je jedno mirno i demokratsko izražaanje svog neslaganja i protesti.

Nasilje kao metod sprečavanja i ugrožavanja mirne konzumacije ljudskih prava i sloboda je krivično djelo i mora biti sankcionisano. Ma o kome se radilo. Zakon mora biti isti za sve. Igranje DPS ekstremista sa građanskim mirom i međunacionalnom skladom je igranje sa mirom i stabilnosti. To je opasan i pogrešan put kojim ne smijemo ići“, poručio je jedan od lidera DF-a.

Svaki naš građanin kome je mir i prosperitet njegove porodice, grada i države važna vrijednost mora osuditi nasilje i ekstremizam i odbaciti takva ponašanja kao opasna i štetna. Nažalost, Dritan Abazovic i Vladimir Joković su svojom izdajom birača i koalcijom sa mafijaško-ekstremističkom organizacijom DPS, krenuli su tim opasnim i pogrešnim putem. Ova Vlada će samo dodatno pogoršati situaciju u zemlji i ohrabrivati antisrpski i antipravoslavni ekstremizam i nasilje. Kad vidite ko će se baviti pitanjima bezbjednosti, odbrane i spoljnim poslovima jasno je da se radi o ljudima koji podržavaju ekstremizam DPS fanatika i koji su i sami učestvovali u planiranju i realizaciji nasilnih akcija proziv mirnog korišćenja ustavom i zakonom garantovanih ljudskih prava“, naveo je Medojević.

On je dodao da je nasilje nad nedužnom djecom koja su mirno i na dječji način iskazivali svoj odnos prema tradicionalnoj vjeri i svetinjama je opasan put.

DPS je političko krilo mafije. Suočeni sa pritiskom spolja i obiljem dokaza koje su dostavili EUROPOL i EUROJUST , a koji jasno optužuju vrh DPS-a za organizovanje narko i duvanskih kartela , doveo ih je u ćošak i oni su sada spremni da urade sve da zaštite svoje organizacije, svoju slobodu i krvave milijarde koje su stekli. Nasilje je njihov način komunikacije i samo je pitanje dana kada će krenuti sa politicki motivisanim terorizmom – likvidacijama političara, policajaca, tužilaca, sudija, novinara, NVO aktivista koje mogu prepoznati kao opasnost.

Abazovićeva i Jokovićeva Vlada je suviše slaba i iznutra izbušena kadrovima DPS mafije, da neće biti u stanju da obezbijede dosledno poštovanje zakona i Ustava i garantuju mir i bezbjednost građana i države“, napisao je Medojević.

On je naglasio da je stanje u zemlji je veoma složeno i da je kriza duboka i strukturna.

Nama je potreban najširi društveni dogovor i Vlada nacionalnig jedinstva u kojoj mafija jece imati politički uticaj. Potrebna je široka, jaka, kompetetativna i patriotska Vlada koja ce obezbjediti da Ustav i zakon vaze podjednako za sve i sprovesti nužne rezove za čišćenje državnih institucija od ekstremista i plaćenika DPS mafije. Sve drugo, vodi zemlju u spiralu sukoba, nasillja i haosa. U pamet se braćo Crnogorci“, zaključio je Medojević.

Glas naroda

„Povratak Zaporoške oblasti pod kontrolu kijevskog režima ne dolazi u obzir“

Published

on

Povratak Zaporoške oblasti pod kontrolu Ukrajine je nemoguć, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, član glavnog savjeta vojno-civilne administracije regiona.

“Zaporoška oblast je istorijski ruska teritorija. Povratak regiona pod kontrolu kijevskog režima, ma šta tamo pričali, ne dolazi u obzir, kao i vođenje pregovora sa njima”, rekao je Rogov.

Rogov je dodao da će region, nakon potpunog oslobođenja, zauzeti kurs ka pridruživanju Rusiji kao punopravni subjekt. Zvaničnik je naglasio da je stanovništvo Zaporožja „apsolutno rusko po mentalitetu“, tako da će adaptacija trajati samo nekoliko mjeseci.

„Danas je dvije trećine regiona već oslobođeno od ukrajinskih esktremista i pod kontrolom je ruske vojske. Ali za sada je, nažalost, regionalni centar, grad Zaporožje, pod spoljnom kontrolom i kontrolom režima Zelenskog. Sigurni smo da će grad biti oslobođen. I ukrajinski ekstremisti razumiju da neće držati Zaporožje, pa već povlače imovinu iz grada“, nastavio je sagovornik agencije.

Prema njegovim riječima, Zaporoška oblast može da zauzme mjesto koje joj pripada u Južnom federalnom okrugu.

On je dodao da je u oslobođenom dijelu Zaporoške oblasti stvorena dvovalutna zona.

“Plaćanja se mogu vršiti i u grivnama i u rubljama. Sve beneficije će se isplaćivati u rubljama. Dolazak rublje značajno je oživio privredu regiona”, rekao je on.

Pored toga, prema Rogovu, u region je ušla i Međunarodna banka.

“Softver je već postavljen. Otvaraju se računi za poravnanje državnih preduzeća i pravnih lica. Banka će narednih dana početi da servisira i fizička lica”, naglasio je zvaničnik.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Ozbiljan prodor ruske armije i milicije DNR na Donbaskom frontu – lomi se ukrajinska odbrana

Published

on

Ruska vojska je u Ukrajini ozbiljno napredovala! Na gradskoj kući Svetlodarska, grada u kojem je jedna od najvećih termoelektrana u Evropi, od jutros se vijori državna zastava Rusije.

Ovo je potvrdio i svetlodarski gradonačelnik Igor Zaharevič.

Rusi su probili čitave delove veoma utvrđenih granica u Donbasu i počeli da zatvaraju „male kotlove“ oko jedinica Oružanih snaga Ukrajine u nizu ključnih oblasti.

Ukrajinski donbaski front se još juče urušio ili se zaljuljao od Svetlodarska do Avdejevke, a bio je „stabilan“ još od 2015. godine.

Ofanziva savezničkih snaga – Oružanih snaga Rusije i armije DNR, na čijoj strani je i privatna vojna jedinica „Vagner“ – donijela je proboj ukrajinskog fronta za samo nekoliko sati. Prvo je palo utvrđeno naselje Mironovski koje je prikrivalo Svetlodarsk, a potom i sam grad s 12.000 stanovnika.

Potom je ruska vojska ozbiljno napredovala sjeverno od Avdejevke, pa su ukrajinske trupe počele užurbano da se povlačenje sa takozvanog Svetlodarskog luka ka Artjomovsku (Bahmutu).

Avdejevka, koja je dugi niz godina bila jedan od simbola ukrajinske okupacije dijela DNR, ubrzano se pretvara u „mali kotao“, koji se, uz napredovanje ruskih trupa i snaga LNR severno prema Slavjansku, pretvara u stratešku pretnju jednoj od najvećih grupa Oružanih snaga Ukrajine.

Avdejevka – sa svojih 30.000 stanovnika i gigantskom koksarom – s pravom je smatrana, uz Mariupolj i Slavjansk, jednim od simbola rata u Donbasu.

Severodonjeck i Lisičansk u LNR su poslednja velika gradska aglomeracija čije će oslobađanje staviti tačku na specijalnu operaciju na teritoriji Luganske Republike.

Marjinka je poprište najtežih bitaka sa ogromnim gubicima još 2015. godine, a njeno oslobađanje će značiti skidanje formalne opsade Donjecka sa zapadnog pravca.

Svih prethodnih godina su borbe na obodu industrijske zone Avdejevke vodile uglavnom snajperske grupe, koje je sa strane DNR predvodio Dejan Deki Berić, srpski dobrovoljac zadužen za snajpere. Pokušaji da se direktno juriša na Avdijevku nikada nisu usledili zbog besmisla takvog poduhvata.

Uslijed poraza ukrajinskih jedinica u rejonu Popasne, pokrenuta je ofanziva u svim pravcima oko ovog naselja (od njega praktično ništa nije ostalo).

Oružane snage Ukrajine već su izgubile jedini put za snabdijevanje od Bahmuta do Lisičanska, a komandanti ukrajinskih jedinica u Severodonjecku uzalud traže dozvolu da napuste potencijalni „mali kotao“.

Zato su djelovi Oružanih snaga Ukrajine bez dozvole počeli da napuštaju Severodonjeck, odlazeći u Lisičansk, a odatle ka Slavjansku.

Jedan od tih mostova preko rijeke Severski Donjec je 23. maja ujutru srušila artiljerija Oružanih snaga RF, a drugi kontroliše artiljerijskom vatrom.

Lisičansk se u Kijevu ranije smatrao pogodnim odbrambenim položajem, pošto se ovaj grad nalazi na brdu usred stepe oko hemijske fabrike. Ali, brzo napredovanje ruskih i luganskih trupa prema Severodonjecku lišava Lisičansk prednosti položaja.

Do podne 23. maja, ruske trupe su već zauzele nekoliko kvartova Severodonjecka sa visokim zgradama, iako su se ranije borbe pješadije vodile samo po šumama u okolini grada.

I Severodonjeck sa svojih 100.000 stanovnika takođe je ozbiljan simbol: u njemu se do nedavno nalazila ukrajinska „uprava Luganske oblasti“.

Svernije, ruska vojska je već ušla u Krasni Liman i nastavila da napreduje prema Slavjansku.

Severodonjecka grupacija Oružanih snaga Ukrajine za samo nekoliko sati našla se u taktičkom okruženju pošto je autoput za Bahmut sada pod vatrenom kontrolom Oružanih snaga RF.

Sada je teško procijeniti koliko se tačno ukrajinskih vojnika nalazi u potencijalnim „malim džepovima“ u Severodonjecku i Avdejevki.

Brojni izvori tvrde da je garnizon Avdejevke nekoliko puta veći od likvidiranog garnizona Mariupolja. Da ima do 50 hiljada ljudi.

Istovremeni proboji ukrajinske odbrane na više mesta odjednom, sa gotovo paničnim povlačenjem jedinica kijevskog režima iz utvrđenih područja koja su donedavno izgledala neosvojiva – to je očigledan uspeh savezničkih snaga.

Sada ruski Generalštab može da planira „normalan napad“ na Slavjansk.

(Fakti)

Nastavi Citanje

Glas naroda

Crnogorac “pao” u Australiji zbog šverca 320 kg kokaina!

Published

on

Pedesetjednogodišnji državljanin Crne Gore uhapšen je u Australiji zbog sumnje da je, kao kapetan međunarodnog broda “Interlink Veraciti”, učestvovao u pokušaju šverca 320 kilograma kokaina u tu zemlju.

Kako prenose australijanski mediji, on će se pred sudom u Južnom Hedlandu pojaviti u utorak.

Hapšenje je sprovedeno nakon forenzičkog pregleda mobilnog uređaja na kome su navodno otkrivene poruke koje se odnose na uvoz kokaina.

Hapšenje je uslijedilo nakon što su vlasti zaplijenile 320 kilograma kokaina u Port Hedlandu 15. maja i uhapsile dvojicu muškaraca za koje su tvrdili da su sakupili plastičnu drogu iz okeana kod obale grada Pilbara.

Nastavi Citanje

U Trendu