Connect with us

Glas naroda

Mit o malignom ruskom uticaju je poslednji adut Drpesa

Published

on

Zbog čega Zdravko, Dritan i njihovi eskperti nikada nisu tokom svojih diplomatskih susreta stisnuli petlju da sagovornicima iz Vošingtona i Brisela makar i samo provuku kako su bivše režimlije zapravo hodajuća antireklama Amerike i EU u očima građana Crne Gore a ne promoteri “zapadnih vrijednosti i evropskih standarda”? Toliko europejstva a ni grama odgovornosti prema onima su platili ceh transatlatnskih integracija Feudalne, i svojim glasovima uveli eskperte u fotelje.

Piše: Sava PEJOVIĆ

Vijest da EU namjerava ove godine da izdvoji 18 miliona evra za promociju „vrijednosti slobode i demokratije“ na Zapadnom Balkanu najavljuje novi medijski lov na vještice a ove sezone to je bez dileme Rusija. Za očekivati da je podršku gašenja “malignog ruskog uticaja” podmažu još većim iznosom SAD.

Dio javnosti ovu informacije protumačio je kao pripremu za uklanjanje nepoželjnih političara na Balkanu. Prvi na toj listi je Milorad Dodik koji otvoreno priznaje da u Moskvi vidi ključnog saveznika. Što se tiče ostalih lidera sa konkretnim uticajem u vlastima balkanskih država teško je naći drugog na kojeg bi se moglo uprti prstom kao u Putinovog ortaka na Balkanu. Odnosno kao konzumenta “malignog ruskog uticaja”.

Aleksandar Vučić to svakako nije, mada mu se za grijeh uzima što nije išao stazama Mila Đukanovića i od glavnog partnera ruskog krupnog kapitala na Balkanu uzverao do statusa vodećeg rusofoba.

S tim u vezi, teška je ironija da je Đukanovićev poslednji adut za produžetak trajanja u javnom životu upravo violentna rusofobija kojom se preporučuje Zapadu za njihovog odanog i najžešćeg balkanskog pljuvača po Kremlju, što trenutno jeste “konvertibilna valuta”. Đukanoviću je, zapravo, sezona lova na Rusiju pala kao budali šamar, s obzirom da iz godine u godinu postaje sve veća kontrareklama Zapadu. Ako trenutno u Crnoj Gori i ima malignog ruskog uticaja o kojem se toliko priča, onda je to ćutanje Moskve na Đukanovićevo pljuckanje po Rusiji. Takvim ponašanjem Moskva podsjeća na nekadašnje savezništvo DPS-a i Jedinstvene Rusije koje su građani Crne Gore platili podjednako skupo koliko i Sorošovinizaciju medija u čemu je takođe participirao Đukanović. Iz američkog ugla, to ima težinu malignog uticaja jer podsjeća da je vodeći rusofob bio vodeći partner ruskih oligarha kad su kapital selili sa Kipra u Crnu Goru.

Najavljeni juriš na ruski maligni uticaj (kojem rusofili sa dna kace u Crnoj Gori nikako da uđu u trag ne bi li i oni zakučili neki grant), osim NVO špekulanata, za šefa DPS-a i njegove ortake koji su napamet naučili mantre o evropskim integracijama i transatlanskim prijateljima predstavlja kiseonik bez kojeg ne bi preživjeli ni dolazeće ljeto. Pitanje koje se, s tim u vezi nameće političarima koji nisu ušli u dil sa Dvorom, a takvih nema mnogo, je zašto nisu zaigrali upravo na kartu razotkrivanja DPS-a i Đukanovića kao hodajuće antireklame Zapada?

Dritan Abazović je, činilo se dug, uhvatio najbolji pravac da odradi taj posao ali se onda izgleda zaglavio u blato dila sa bivšim saborcima svojih medijskih mentora. Zdravko Krivokapić je od prvog dana odabrao diskretnu kolaboraciju sa Milovim dvorjanima kao model puštanja korjena u vlasti, valjda računajući da će Đukanović feudalni poredak potrajati još dugo, dugo. Upravo zahvaljujući Zdravku, Dritanu i njihovim ekspertima niko sa pozicija vlasti nije ni pokušao da izvede Hobotnicu na čistinu i predstavi je Tamo gdje treba kao antireklamu Zapada i glavnog partnera ruskog Krupnog kapitala.

Upravo su DPS i sateliti, odnosno klijentelističke grupe koje se predstavljaju kao stranke, glavni krivci omraze koja vlada u narodu prema onome što nazivamo Zapad. Jer je višedecenijska pohara države i građana, legitimizovana od strane pojedinih korumpiranih diplomata, uticala na to da u javnosti bude stvorena percepcija da Vašington i EU svjesno tolerišu kriminogeni karakter bivšeg režima.

Eto prilike da se spere i ta ljaga dostavljanjem dokaza koji će izvesti pred sud glavne lopove i dati narodu malo utjehe time što će doživjeti djelić pravde u Feudalnoj. Da se ne lome kola samo po Vesni Medenici.

Umirlio bi to i nepopravljive rusofile koji uzaludno čekaju oće li im maligni ruski uticaj napuniti barem jednu kesu na pijaci, bolje od Golog otoka na koji bi ih poslao budući šef diplomatije ili onaj Savo Kešentera koji sanja da kako baš on popunjava prazan prostor s kojim se rukuje slipi Džo.

Glas naroda

Ozbiljan prodor ruske armije i milicije DNR na Donbaskom frontu – lomi se ukrajinska odbrana

Published

on

Ruska vojska je u Ukrajini ozbiljno napredovala! Na gradskoj kući Svetlodarska, grada u kojem je jedna od najvećih termoelektrana u Evropi, od jutros se vijori državna zastava Rusije.

Ovo je potvrdio i svetlodarski gradonačelnik Igor Zaharevič.

Rusi su probili čitave delove veoma utvrđenih granica u Donbasu i počeli da zatvaraju „male kotlove“ oko jedinica Oružanih snaga Ukrajine u nizu ključnih oblasti.

Ukrajinski donbaski front se još juče urušio ili se zaljuljao od Svetlodarska do Avdejevke, a bio je „stabilan“ još od 2015. godine.

Ofanziva savezničkih snaga – Oružanih snaga Rusije i armije DNR, na čijoj strani je i privatna vojna jedinica „Vagner“ – donijela je proboj ukrajinskog fronta za samo nekoliko sati. Prvo je palo utvrđeno naselje Mironovski koje je prikrivalo Svetlodarsk, a potom i sam grad s 12.000 stanovnika.

Potom je ruska vojska ozbiljno napredovala sjeverno od Avdejevke, pa su ukrajinske trupe počele užurbano da se povlačenje sa takozvanog Svetlodarskog luka ka Artjomovsku (Bahmutu).

Avdejevka, koja je dugi niz godina bila jedan od simbola ukrajinske okupacije dijela DNR, ubrzano se pretvara u „mali kotao“, koji se, uz napredovanje ruskih trupa i snaga LNR severno prema Slavjansku, pretvara u stratešku pretnju jednoj od najvećih grupa Oružanih snaga Ukrajine.

Avdejevka – sa svojih 30.000 stanovnika i gigantskom koksarom – s pravom je smatrana, uz Mariupolj i Slavjansk, jednim od simbola rata u Donbasu.

Severodonjeck i Lisičansk u LNR su poslednja velika gradska aglomeracija čije će oslobađanje staviti tačku na specijalnu operaciju na teritoriji Luganske Republike.

Marjinka je poprište najtežih bitaka sa ogromnim gubicima još 2015. godine, a njeno oslobađanje će značiti skidanje formalne opsade Donjecka sa zapadnog pravca.

Svih prethodnih godina su borbe na obodu industrijske zone Avdejevke vodile uglavnom snajperske grupe, koje je sa strane DNR predvodio Dejan Deki Berić, srpski dobrovoljac zadužen za snajpere. Pokušaji da se direktno juriša na Avdijevku nikada nisu usledili zbog besmisla takvog poduhvata.

Uslijed poraza ukrajinskih jedinica u rejonu Popasne, pokrenuta je ofanziva u svim pravcima oko ovog naselja (od njega praktično ništa nije ostalo).

Oružane snage Ukrajine već su izgubile jedini put za snabdijevanje od Bahmuta do Lisičanska, a komandanti ukrajinskih jedinica u Severodonjecku uzalud traže dozvolu da napuste potencijalni „mali kotao“.

Zato su djelovi Oružanih snaga Ukrajine bez dozvole počeli da napuštaju Severodonjeck, odlazeći u Lisičansk, a odatle ka Slavjansku.

Jedan od tih mostova preko rijeke Severski Donjec je 23. maja ujutru srušila artiljerija Oružanih snaga RF, a drugi kontroliše artiljerijskom vatrom.

Lisičansk se u Kijevu ranije smatrao pogodnim odbrambenim položajem, pošto se ovaj grad nalazi na brdu usred stepe oko hemijske fabrike. Ali, brzo napredovanje ruskih i luganskih trupa prema Severodonjecku lišava Lisičansk prednosti položaja.

Do podne 23. maja, ruske trupe su već zauzele nekoliko kvartova Severodonjecka sa visokim zgradama, iako su se ranije borbe pješadije vodile samo po šumama u okolini grada.

I Severodonjeck sa svojih 100.000 stanovnika takođe je ozbiljan simbol: u njemu se do nedavno nalazila ukrajinska „uprava Luganske oblasti“.

Svernije, ruska vojska je već ušla u Krasni Liman i nastavila da napreduje prema Slavjansku.

Severodonjecka grupacija Oružanih snaga Ukrajine za samo nekoliko sati našla se u taktičkom okruženju pošto je autoput za Bahmut sada pod vatrenom kontrolom Oružanih snaga RF.

Sada je teško procijeniti koliko se tačno ukrajinskih vojnika nalazi u potencijalnim „malim džepovima“ u Severodonjecku i Avdejevki.

Brojni izvori tvrde da je garnizon Avdejevke nekoliko puta veći od likvidiranog garnizona Mariupolja. Da ima do 50 hiljada ljudi.

Istovremeni proboji ukrajinske odbrane na više mesta odjednom, sa gotovo paničnim povlačenjem jedinica kijevskog režima iz utvrđenih područja koja su donedavno izgledala neosvojiva – to je očigledan uspeh savezničkih snaga.

Sada ruski Generalštab može da planira „normalan napad“ na Slavjansk.

(Fakti)

Nastavi Citanje

Glas naroda

Crnogorac “pao” u Australiji zbog šverca 320 kg kokaina!

Published

on

Pedesetjednogodišnji državljanin Crne Gore uhapšen je u Australiji zbog sumnje da je, kao kapetan međunarodnog broda “Interlink Veraciti”, učestvovao u pokušaju šverca 320 kilograma kokaina u tu zemlju.

Kako prenose australijanski mediji, on će se pred sudom u Južnom Hedlandu pojaviti u utorak.

Hapšenje je sprovedeno nakon forenzičkog pregleda mobilnog uređaja na kome su navodno otkrivene poruke koje se odnose na uvoz kokaina.

Hapšenje je uslijedilo nakon što su vlasti zaplijenile 320 kilograma kokaina u Port Hedlandu 15. maja i uhapsile dvojicu muškaraca za koje su tvrdili da su sakupili plastičnu drogu iz okeana kod obale grada Pilbara.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Knežević: Lideri DF-a su ponovo pod mjerama nadzora Kavačkog klana

Published

on

Predsjednik Odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore Milan Knežević potvrdio je da na sjednicu ovog odbora nisu došli poslanici DPS-a, zbog čega je odložena sjednica na kojoj su trebali da budu saslušani specijalni državni tužilac Vladimir Novović i premijer Dritan Abazović.

Sve ide ka tome da se ja smjenim sa ovog mjesta. U dogovoru sa Abazovićem dogovoreno je da ipak počnemo sa sjednicom, pa da bude pauza. Abazović bi tražio i da sjednica bude javna, ali do toga nije ni došlo. Postavljam pitanje kome je u interesu da se ne održi sjednica o podacima EUROPOL-a. Da nije bilo Libertasa i Olivere Lakić ne bi sasnali za slučaj Vesne Medenice i slučaj visokih funkcionera. Podsjetićemo vas da smo raspravljali na različite teme na odborima. Kad treba da raspravljamo o bitnim temama za Crnu Goru i za svijet određenim kolegama nije bilo u interesu da se raspravlja na ovu temu. Sumnjam da su neki od kolega iz DPS-a pod uticajem kavačkog klana i ne žele da dođu na ovu sjednicu“, rekao je Knežević.

On je saopštio da je došao do saznanja da su on Medojević i Mandić ponovo stavljeni pod mjerama nadzora za potrebe kavačkog klana.

Klanovi su toliko osilili da su jači od države. Evo je i došlo do odlaganja i ove sjednice odbora. Nabavio sam kavkaskog ovčara,koji se razbolio. Ali će oni koji me prate i prisluškuju to prije znati nego ja, ako mu se šta desi“, poručio je Knežević i pozvao Vrhovni sud i Sudski savjet da se izjasne da li je zakonito to što su ponovo pod mjerama tajnog nadzora.

Knežević je dodao da su dobili informaciju da ih prate od postavljanja Sava Kentere na čelno mjesto ANB-a.

Nastavi Citanje

U Trendu