Connect with us

Sport

Đoković: Suluda odluka o suspenziji ruskih i bjeloruskih tenisera

Published

on

Novak Đoković, najbolji teniser svijeta, rekao je da je suluda odluka Vimbldona da suspenduje ruske i bjeloruske tenisere sa predstojećeg turnira zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

– Mislim da je suludo. Igrači i sportisti nemaju ništa s tim. Kada se umiješa politika u sport ne ispadne dobro – rekao je Đoković novinarima.

On je naveo da nikada neće podržati rat, jer “kao dijete rata zna koliko to ostavlja emotivnih trauma”.

– Mi ovdje u Srbiji dobro znamo šta se ’99. događalo, uopšte na Balkanu smo imali puno ratova u skorijoj istoriji. Običan narod uvek najviše ispati, ali ne mogu da podržim odluku Vimbldona – rekao je Đoković novinarima u Beogradu.

Ranije je srpski teniser Miomir Kecmanović rekao da nije fer da teniseri ispaštaju zbog političkih dešavanja. Organizatori Vimbldona potvrdili su juče da teniserima iz Rusije i Bjelorusije neće biti dozvoljeno da se ove godine takmiče na tom teniskom turniru.

– Shvatamo da je to teško za pojedince koji su time pogođeni i sa tugom obavještavamo da će oni trpjeti zbog akcija lidera ruske vlasti – rekao je Ijan Hjuit, predsjedavajući “Ol Inglend klaba”.

 

Glas naroda

SUMNJA: Milioni za rukometašice i košarkaše Budućnosti sa računa MO nezakonito isplaćeni!?

Published

on

Afere se nižu jedna za drugom a DPS istim tempom vraća na vlast. Da li je riječ o slučajnosti, volji spoljnjeg faktora ili nečem trećem možemo da nagađamo. Jasno je da situacija klizi u pravcu koji neće biti dobar za građane.

Nakon otkrića da je osnivač NVO ŽRK Budućnost preko koje su kroz donacije uplaćeni milioni, portal Press blizak danas je nastavio da otvara aferu vezanu za finansiranje ovog kluba. Prema saznanju ovog medija i istraživačke mreže LUPA bivši ministar odbrane Predrag Bošković u periodu od 2017. do 2020. godine navodno je nezakonito iz Ministarstva odbrane isplatio više od 10 miliona eura, preko budžetske rezerve, Ženskom rukomentnom klubu “Budućnost” i Košarkaškom klubu “Budućnost”.

PRESS navodi da je u saradnji sa Mrežom za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA došao do tajnih izvoda i analitičkih kartica, koji dokazuju da su preko budžetske rezerve vršene transakcije ka ŽRK “Budućnost”.

Zakonom o sportu jasno je predviđen način finansiranja potreba u oblasti sporta, pa navedeni mehanizam navodno predstavlja i grubo kršenje propisa u oblasti sporta.

Takođe, nepoznato je za koju svrhu su opredijeljena sredstva, pa je otvorena sumnja da su ta sredstva ili dio njih posredstvom neprofitnih organizacija završila na račune privatnih lica, a ne na sportske aktivnosti kako je propisano Zakonom o sportu.

Analitička kartica Foto: LUPA/PRESS

Portal PRESS objavio je prije dva dana dokaz da u Crnoj Gori postoji nevladino udruženje koje se zove “Ženski rukometni klub “Budućnost”, što je u suprotnosti sa Zakonom o sportu. Upravo ta NVO je u posljednjih devet godina imala prihod od oko 19,3 miliona eura, stečen najvećim dijelom od donacija.

Takođe, objavljeno je i da su formalni osnivači te NVO – Darko Šuković, vlasnik portala “Antena M” i njegov kum Radomir Đurđić.

Novinari istraživači nisu mogli da dođu do podataka sa koliko novca je Šukovićeva NVO raspolagala od 2002. godine do 2012. godine, međutim u Upravi prihoda i carina Crne Gore dostupni su podaci od 2013. do 2021. godine.

Gotovo svake godine evidentiran je milionski prihod. Najviše 2015. godine – 3.286.353 eura. Najveći dio finansija stigao je putem donacija, što se može vidjeti u statističkim aneksima, ali teško je utvrditi ko su bili donatori.

Evidentirano je da je NVO imala osam zaposlenih, međutim nije poznato ko su i nadležni državni organi bi morali da ispitaju sve te činjenice.

Novinar je ranije kontaktirao Šukovića, koji je u kratkoj poruci saopštio: “U žurbi sam, a u Klubu nijesam od 2003. godine. Tako da svakako nijesam sagovornik, šta god da je tema”. Nakon objave istraživanja otpozdravio je objavljene činjenice sa “sportskim MRŠ”.

Sa druge strane, u međuvremenu se javio i Đurđić koji je potvrdio da je sa Šukovićem 2002. godine osnovao NVO Ženski rukometni klub “Budućnost” ali da posle 2003. godine nije bio u toj NVO a ni u rukometnom klubu.

On nije želio da otkrije imena ljudi koji su nastavili da vode priču oko NVO i rukometnog kluba “Budućnost”.

CRPS bilježi da je nevladina organizacija obrisana iz tog registra 7. decembra 2018. godine, međutim u Uprava prihoda i carina Crne Gore i dalje je vodi kao aktivnu i uredno prima finansijske izvještaje od ovlašćenog lica te NVO – Marijane Bulatović.

Tako se u Bilansu uspjeha te organizacije za 2021. godinu može vidjeti da su te godine prihodovali 834.729 eura i da se radi o novcu koji je stečen najvećim dijelom subvencijama i donacijama.

Prema podacima mreže LUPA i portala PRESS u narednim danima bi dokazi o navodno nezakonitim isplatama preko budžetske rezerve za ŽRK “Budućnost” i KK “Budućnost” trebalo da budu prezentovani putem prijave i Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), na čelu kojeg je glavni specijalni tužilac Vladimir Novović.

Osim Boškovića prijavom će biti obuhvaćena i NN lica iz Ministarstva finansija na rukovodećim pozicijama u periodu od 2017. do 2020. godine.

Sumnja se da je Bošković isplatama sredstava, koja su budžetom dodijeljena Ministarstvu odbrane, počinio više krivičnih djela, između ostalih i zloupotrebu službenog položaja.

(IZVOR: PRESS)

Nastavi Citanje

Glas naroda

Šuković odgovorio na tvrdnju da je suvlasnik NVO ŽRK Budućnost: Jedno veliko sportsko i ljudsko MRŠ!!!

Published

on

Novinar Darko Šuković odgovorio je na tvrdnje portala Press da je vlasnik NVO ŽRK Budućnost koja je, ponajviše od donacija, prihodovala u zadnjih devet godina preko 19 miliona eura.

“Isplatilo se jutros probuditi se. I saznati da sam vlasnik ŽRK “Budućnost” i milioner!

Hvala Mreži za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA (partneru, pazite sad – Građanske Alijanse generalnog direktora RTCG), portalu Press, “kolegama” Otaševiću i Raduloviću, njihovoj medijskoj i NVO rodbini koja objavi tu blagovijest.

Zbog rijetkih, van toga kruga, kojima vrana nije popila mozak, samo jedna rečenica: u ŽRK “Budućnost” proveo sam 15 godina (1988. – 2003.), kao član Predsjedništva i, nekoliko godina, kao sportski direktor, a sve funkcije obavljao sam – VOLONTERSKI.

Zato, gore navedenima, za početak i kraj komunikacije na ovu temu, jedno veliko sportsko i ljudsko – MRŠ!!!”, napisao je Šuković.

Podsjetimo, mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA objavila je na portalu PRESS da se vlasnik portala “Antena M” Darko Šuković vodi se kao jedan od vlasnika nevladine organizacije Ženski rukometni klub “Budućnost”, koja je u posljednjih devet godina imala prihod od oko 19,3 miliona eura, stečen najvećim dijelom od donacija.

Šukovićeva nevladina organizacija registrovana je 14. avgusta 2002. godine u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), sa poreskim indetifikacionim brojem (PIB) – 02039745, navodi se u izvještaju mreže LUPA. Kao njeni osnivači upisani su tada Darko Šuković i Radomir Đurđić. NVO Rukometni klub “Budućnost” registrovana je na adresi Sportskog centra “Morača”, navodi se u izvještaju i kao dokau navodi ovaj dokument:

Rukomentni klub “Budućnost” Foto: https://opencorporates.com/

U izvještaju mreže LUPA navodi se da novinari istraživači nisu mogli da dođu do podataka sa koliko novca je Šukovićeva NVO raspolagala od 2002. godine do 2012. godine, međutim u Upravi prihoda i carina Crne Gore dostupni su podaci od 2013. do 2021. godine.

Gotovo svake godine evidentiran je milionski prihod. Najviše 2015. godine – 3.286.353 eura. Najveći dio finansija stigao je putem donacija, što se može vidjeti u statističkim aneksima, ali teško je utvrditi ko su bili donatori.

Bilans uspjeha za 2015. godinu

U izvještaju se dodaje da je interesantno da se na zvaničnom sajtu Ženskog rukometnog kluba “Budućnost” nigdje ne pominje nevladina organizacija, a ni da su njeni vlasnici Šuković i Đurđić.

Piše da je – Ženski rukometni klub Budućnost osnovan 13. februara 1949. godine i da je egzistirao u sklopu Sportskog društva ”Budućnost”.

Naveden je i Upravni odbor u kojem je predsjednica Radmila Petrović, a članovi Nikola PetrovićMiodrag StrugarZoran KalezićDanilo OrlandićMatjaž BožičMilica Vukotić i Dean Krivec.

Osim nabrajanja sportskih rezultata tog kluba nema podataka o njegovim osnivačima. Glavni grad Podgorica na čijem čelu je gradonačelnik Ivan Vuković 3. marta ove godine objavio je na svom zvaničnom sajtu saopštenje u kojem se navodi: “Dodatnih 880.000 eura raspoređeno je klubovima čiji je Glavni grad osnivač – ŽRK Budućnost i KK Budućnost Voli dobiće po 400.000 eura…”.

Objava Glavnog grada

LUPA nije navela da je 

Nastavi Citanje

Glas naroda

Novinar Šuković suvlasnik NVO ŽRK Budućnost koja je imala prihod od 19,3 miliona eura!

Published

on

Vlasnik portala “Antena M” Darko Šuković vodi se kao jedan od vlasnika nevladine organizacije Ženski rukometni klub “Budućnost”, koja je u posljednjih devet godina imala prihod od oko 19,3 miliona eura, stečen najvećim dijelom od donacija.

To se može zaključiti na osnovu dokumentacije do koje je došla Mreža za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije – LUPA u saradnji sa portalom PRESS.

Šukovićeva nevladina organizacija registrovana je 14. avgusta 2002. godine u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), sa poreskim indetifikacionim brojem (PIB) – 02039745.

Kao njeni osnivači upisani su tada Darko Šuković i Radomir Đurđić. NVO Rukometni klub “Budućnost” registrovana je na adresi Sportskog centra “Morača”.

Rukomentni klub “Budućnost” Foto: https://opencorporates.com/

Novinari istraživači nisu mogli da dođu do podataka sa koliko novca je Šukovićeva NVO raspolagala od 2002. godine do 2012. godine, međutim u Upravi prihoda i carina Crne Gore dostupni su podaci od 2013. do 2021. godine.

Gotovo svake godine evidentiran je milionski prihod. Najviše 2015. godine – 3.286.353 eura. Najveći dio finansija stigao je putem donacija, što se može vidjeti u statističkim aneksima, ali teško je utvrditi ko su bili donatori.

Bilans uspjeha za 2015. godinu

Interesantno je da se na zvaničnom sajtu Ženskog rukometnog kluba “Budućnost” nigdje ne pominje nevladina organizacija, a ni da su njeni vlasnici Šuković i Đurđić.

Piše da je – Ženski rukometni klub Budućnost osnovan 13. februara 1949. godine i da je egzistirao u sklopu Sportskog društva ”Budućnost”.

Naveden je i Upravni odbor u kojem je predsjednica Radmila Petrović, a članovi Nikola PetrovićMiodrag StrugarZoran KalezićDanilo OrlandićMatjaž BožičMilica Vukotić i Dean Krivec.

Osim nabrajanja sportskih rezultata tog kluba nema podataka o njegovim osnivačima. Glavni grad Podgorica na čijem čelu je gradonačelnik Ivan Vuković 3. marta ove godine objavio je na svom zvaničnom sajtu saopštenje u kojem se navodi: “Dodatnih 880.000 eura raspoređeno je klubovima čiji je Glavni grad osnivač – ŽRK Budućnost i KK Budućnost Voli dobiće po 400.000 eura…”.

Objava Glavnog grada

Postavlja se pitanje ako je Glavni grad osnivač ŽRK “Budućnost”, kako se onda u CRPS kao osnivači tog rukometnog kluba vode Šuković i Đurđić. Takođe, nejasno je i kako su i na osnovu čega onda njima uplaćivani milioni godinama i na šta je trošen taj novac.

Novinar je kontaktirao Šukovića, koji je u kratkoj poruci saopštio: “U žurbi sam, a u Klubu nijesam od 2003. godine. Tako da svakako nijesam sagovornik, šta god da je tema”.

Đurđić do objave istraživanja nije odgovarao na telefonske pozive i poruke.

CRPS bilježi da je nevladina organizacija Rukometni klub “Budućnost” obrisana iz tog registra 7. decembra 2018. godine, međutim u Uprava prihoda i carina Crne Gore i dalje je vodi kao aktivnu i uredno prima finansijske izvještaje od ovlašćenog lica te NVO – Marijane Bulatović.

Tako se u Bilansu uspjeha te organizacije za 2021. godinu može vidjeti da su te godine prihodovali 834.729 eura i da se radi o novcu koji je stečen najvećim dijelom subvencijama i donacijama.

U aprilu prošle godine dnevni list “Pobjeda” objavio je tekst pod nazivom “Dvostruki šampion Evrope nema ni za kokice!”, u kojem se tvrdilo da je “Ženski rukometni klub “Budućnost” – ponos grada i države, u finansijskim problemima.

Postavlja se pitanje kako su zapali u takvu situaciju a godinama su raspolagali sa milionskim iznosima, odnosno istoimena nevladina organizacija, što treba da bude tema i nadležnih državnih organa, koji se bave temom sumnji u zloupotrebe državnih resursa i borbom protiv pranja novca.

Autori: Vladimir Otašević i Stanko Radulović (LUPA/PRESS)

Nastavi Citanje

U Trendu