Connect with us

Politika

Kurti sprema alibi za upad na sjever KiM

Published

on

U jeku krize na istoku Evrope, vlasti u Prištini mogle bi da spovedu još jednu akciju upada svojih specijalnih snaga na sjever Kosova i Metohije.

Rizik od mogućnosti da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izda ovakvo naređenje poznat je i srpskim bezbjednosnim službama, koje poslednjih nedelja pomno prate zbivanja u južnoj pokrajini. U njihovom fokusu posebno su potezi tamošnjih vlasti koji vode, ne samo naoružavanju Kosovskih bezbjednosnih snaga, nego i stvaranju alibija za eventualni novi napad na Srbe.

Prema poslednjim informacijama, kao zavesa za mogući novi prepad jedinice ROSU na srpske sredine na KiM, mogao bi da posluži navodni obračun sa kriminalom i nelegalnom trgovinom, posebno u svijetlu poslednjih napada na kosovsku policiju. To bi bilo iskorišćeno kao kamuflaža za novi vid pritiska i sijanje nespokoja i straha među Srbe koji ne žele da napuste Pokrajinu.

Ovakvim akcijama, kako komentarišu poznavaoci kosovskih prilika, Priština bi ostvarila još jedan cilj – prikrila bi naoružavanje svojih nelegalnih oružanih snaga. Isti cilj ima i svojevrsna kampanja koju Kurti, u kontekstu rata u Ukrajini, vodi protiv Beograda, zbog tobožnje ugroženosti bezbjednosti regiona isporukama naoružanja Vojsci Srbije.

Da kosovske vlasti nisu daleko od izazivanja novih incidenata pokazuje i poslednja Kurtijeva poruka:

– Priština neće imati ni gram tolerancije za nelegalne strukture Srbije i organizovani kriminal.

Iako šef privremenih institucija kaže da se sprovodi analiza svih okolnosti poslednjih napada na pripadnike policije, Priština već danima za ove incidente optužuje Beograd.

Zapaljivim izjavama i pripremama akcija koje mogu imati dalekosežne posledice, kako tvrde poznavaoci odnosa u regionu, Kurti želi da skrene pažnju domaće javnosti sa problema, prije svega ekonomskih. Jer životni standard na KiM je, zbog lančanih poskupljenja osnovnih namirnica, u osetnom padu, a slični problemi su na svakom koraku. Univerzalno sredstvo za anesteziju javnog mnjenja, po već više puta viđenoj šemi, krije se u novom “ratu” sa Srbima.

Ionako velike napetosti u regionu dodatno je pojačala britanska isporuka protivtenkovskih raketa prištinskim vlastima. Reč je o izuzetno efikasnim sistemima NLAW i “džavelin” koje je daleko ispod međunarodnog radara Priština naručila od zvaničnog Londona. Riječ je o istom naoružanju kojim SAD, Velika Britanija i njihovi NATO saveznici poslednjih mjeseci zasipaju Ukrajince, kako bi pomogli njihovu borbu protiv ruskih snaga.

Priština već nekoliko godina radi na formiranju oružanih snaga, što je proces koji bi trebalo da bude okončan 2028. Pravni osnov tamošnje vlasti nemaju, ali imaju podršku SAD i NATO. Uz pomoć stranih savjetnika i instruktora već je napravljena formacija buduće vojske, budžet joj je sve veći, a nabavka naoružanja i opreme ulazi u završnu fazu. Najverniji partneri u ovom poslu su SAD, Velika Britanija, Turska i Njemačka.

Turska je tzv. kosovskoj vojsci isporučila savremena borbena oklopna vozila “otokar kobra”, a iz Amerike je stiglo više od stotinu “hamvija”. Priština je pokušala da od Njemačke kupi više hiljada lakih raketnih bacača “ambrust”, a na listi želja je i pešadijsko i snajpersko naoružanje. Takozvanoj vojsci Kosova* u prvoj fazi potrebno je najmanje pet višenamenskih helikoptera, haubice, minobacači i drugo naoružanje. Partneri za ovaj posao traže se u Zapadnoj Evropi, a obuka pilota već se sprovodi u Turskoj. U Ankaru je poslat i neformalan spisak potrebne opreme na kome su dronovi, sredstva veze, artiljerija i raketni sistemi…

– Naoružavanje kosovskih bezbjednosnih snaga, koje su ušle u četvrtu godinu tranzicije prema tzv. vojsci Kosova, planirano je i na tome se radi sistematski. Sada se zbog situacije u Ukrajini, transformacija sprovodi ubrzano. Osim redovnih budžetskih sredstava za nabavku naoružanja formiran je i fond za prikupljanje novca od dijaspore i svih Albanaca – kaže predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun.

Dubinski cilj agresivnih akcija koje Priština sprovodi Kurti je otkrio u intervjuu grčkom listu “Katimerini”, u kome se nedvosmisleno založio za ujedinjenje Kosova i Albanije. Za postavljanje granice okrivio je Jugoslaviju i Srbiju, prenose Novosti.

– Kosovo i Albanija su dvije različite države, ali ne i dva različita naroda. Problem je kada Beograd uskoči i želi da potkopa našu državnost i naše institucije. Prirodno je da želimo da budemo jači, jer je Srbija mnogo jača od nas – rekao je Kurti.

Povodom najnovijih prijetnji, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ističe da Aljbin Kurti “koji se proslavio bacanjem suzavca u pokrajinskom parlamentu, ne može da razume politiku odgovornosti, mira i stabilnosti koju vodi Beograd”.

– Sve što je Aleksandar Vučić rekao o naoružavanju tzv. Kosova, kršenju Rezolucije 1244 i Vojnotehničkog sporazuma iz Kumanova, neoborive su i nepobitne činjenice. To je istina koju je Vučić predočio i Prištini i međunarodnoj zajednici – naveo je Petković, uz ocenu da “Kurti nema ni trunke kredibiliteta da govori o reciprocitetu u dijalogu i dogovorima sa Beogradom, jer takve najave nisu ništa drugo do unapred izrečena pretnja”.

Nastavi Citanje
Klikni za komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Glas naroda

Knežević: Lideri DF-a su ponovo pod mjerama nadzora Kavačkog klana

Published

on

Predsjednik Odbora za bezbjednost Skupštine Crne Gore Milan Knežević potvrdio je da na sjednicu ovog odbora nisu došli poslanici DPS-a, zbog čega je odložena sjednica na kojoj su trebali da budu saslušani specijalni državni tužilac Vladimir Novović i premijer Dritan Abazović.

Sve ide ka tome da se ja smjenim sa ovog mjesta. U dogovoru sa Abazovićem dogovoreno je da ipak počnemo sa sjednicom, pa da bude pauza. Abazović bi tražio i da sjednica bude javna, ali do toga nije ni došlo. Postavljam pitanje kome je u interesu da se ne održi sjednica o podacima EUROPOL-a. Da nije bilo Libertasa i Olivere Lakić ne bi sasnali za slučaj Vesne Medenice i slučaj visokih funkcionera. Podsjetićemo vas da smo raspravljali na različite teme na odborima. Kad treba da raspravljamo o bitnim temama za Crnu Goru i za svijet određenim kolegama nije bilo u interesu da se raspravlja na ovu temu. Sumnjam da su neki od kolega iz DPS-a pod uticajem kavačkog klana i ne žele da dođu na ovu sjednicu“, rekao je Knežević.

On je saopštio da je došao do saznanja da su on Medojević i Mandić ponovo stavljeni pod mjerama nadzora za potrebe kavačkog klana.

Klanovi su toliko osilili da su jači od države. Evo je i došlo do odlaganja i ove sjednice odbora. Nabavio sam kavkaskog ovčara,koji se razbolio. Ali će oni koji me prate i prisluškuju to prije znati nego ja, ako mu se šta desi“, poručio je Knežević i pozvao Vrhovni sud i Sudski savjet da se izjasne da li je zakonito to što su ponovo pod mjerama tajnog nadzora.

Knežević je dodao da su dobili informaciju da ih prate od postavljanja Sava Kentere na čelno mjesto ANB-a.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Dodik: Teška vremena za Srbiju i Srpsku, zajedno da pariramo napadima velikih i moćnih

Published

on

Milorad Dodik, predsjednik SNSD, izjavio je da je patriotizam ključna riječ za opstanak srpskog naroda te istakao da je cilj vladajuće koalicije u Republici Srpskoj mir i stabilnost.

Ako nema patriotizma, ako niste odgovorni i lojalni svojoj zajednici, onda ni kao pojedinac ne možete da uspijete”, rekao je Dodik u obraćanju na Skupštini Ujedinjene Srpske u Banjaluci.

Nismo ovdje da rušimo, nego da gradimo i uvjeren sam da ćemo zajedno naći načina da naša mišljenja, različita ponekad, ujedinimo“, rekao je Dodik.

Ocijenio je da Republika Srpska, ali i Srbija, prolaze kroz teška vremena i izazove i da svet danas nije isti kao što je bio prije deset godina.

“Moramo dobro razmisliti kako ćemo se dalje kretati i šta ćemo našem narodu ponuditi kao opciju. Ušli smo u deceniju koju su već na početku obilježili problemi, a neki od njih još traju“, rekao je Dodik

On je istakao da se moraju zajednički tražiti odgovori i napraviti plan kako delovati.

On je izrazio uvjerenje da će se zajedničkim snagama pronaći način kako se odnositi prema svim napadima koje dolaze od “velikih i moćnih”.

Moramo se boriti za naš način života, jezik, kulturu, vjeru, Republiku Srpsku i naš narod gdje god da se on nalazi“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da Republika Srpska ima teritoriju, stanovništvo i efikasnu vlast, te da je od ključne važnosti za njenu budućnost da li će nastaviti imati kompaktne institucije i jaku institucionalnu vlast ili će imati podeljenu vlast.

Podijeljena vlast znači užurbanu propast Republike. Zato se objedinimo oko naše zajedničke platforme, oko naših zajedničkih kandidata i bićemo pobjednici“, rekao je Dodik.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Samo 6,9 odsto građana Srbije podržava uvođenje sankcija Rusiji, protiv 82,1 odsto!

Published

on

Istraživanje Nove srpske političke misli (NSPM) pokazalo je da ogromna većina građana Srbije nije za uvođenje sankcija Rusiji, protivi se ulasku u NATO i ne bi priznala Kosovo u zamjenu za prijem Srbije u Evropsku uniju.

Urednik NSPM Đorđe Vukadinović je rekao da je to istraživanje je pokazalo da Srbija nije baš tako podijeljeno društvo kako se smatra, i tvrdi da se druga istraživanja o sličnim temama mogu razlikovati za manje od dva procenta.

Istraživanje NSPM je pokazalo da 82,1 odsto građana ne podržava uvođenje sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, 6,9 odsto podržava, a 11 odsto građana nema stav.

Građani su rekli da prate situaciji u Ukrajini, i oko 49 odsto smatra da je Rusija u pravu, 6,1 misi da je to Ukrajina, stav nema 24 odsto, a za 21 posto građana niko nije kriv.

Kada smo pitali ko je najviše kriv za sukob u Ukrajini, čak 68,7 odsto reklo je da je to NATO, Ukrajinu krivi 7,4, Rusiju 5,6, a nema stav oko 18 posto građana”, rekao je Vukadinović.

Ukazao je da je podrška ulasku Srbije u NATO “doživjela minimum” i sada je pala na 5,4 odsto, a protiv ulaska u NATO je 87,2 odsto ispitanih.

Vukadinović je naveo da je samo pet odsto ispitanih reklo da treba priznati Kosovo* u zamenu za članstvo u Evropskoj uniji, dok se oko 85 odsto ispitanih tome protivi.

Ta opcija da treba priznati Kosovo zarad ulaska u EU nikad nije prešla 10 posto i pokazalo se da nije Srbija tako podijeljena, već neki centri moći stvaraju konfuziju i trude se da pomute i relativizuju ove nalaze”, rekao je Vukadinović i pozvao kolege istraživače da iznesu svoje nalaze o tim temama.

Predstavljeno istraživanje je pokazalo i da je podrška ulasku Srbije u EU konstantno pada, ali i da se oko te teme građani najviše kolebaju.

Vukadinović je rekao da je čvrsto opredijeljeno samo 20 odsto anektiranih koji su za EU, ili oko 30 dosto onih koji su čvrsto protiv, dok se svi ostali kolebaju i na njih utiču mediji ili neke izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nudimo nalaz oko kojeg treba otvoriti dijalog i ne predujudiciramo zaključke i odluke države, ali bi svaka država morala imati na umu ove nalaze” rekao je Vukadinović i predložio raspravu u medijima s nacionalnom frekcvencijom.

Istraživanjem NSPM je utvrđeno i da nešto manje od polovine ispitanih (oko 46 odsto) smatra da Srbija ide u dobrom pravcu, dok 37,5 smatra da ne ide, te se ti procenti mogu smatrati i izrazom podrške vlasti i opoziciji.

Istoričar Slobodan Janković rekao je da je istraživanje NSPM rađeno pre najnovijih izjava o “najtežoj zimi koja slijedi” i izrazio bojazan da bi neki naredni rezultati možda povećali procenat onih koji kažu da žive gore nego prije.

On se osvrnuo i na politiku prema Kosovu i rekao da su građani odbacili političare koji su govorili da je “dosta nebeske Srbije” i da je “Kosovo balast”.

Govoreći o najnovijim događajima, rekao je da je “više pritisnut” Aleksandar Vučić nego sama Srbija, i da je predsjednik “ispipavao teren kolika mu je podrška u Crkvi i u javnom mnjenju za neke poteze prema Rusiji”.

“I ovo istraživanje, i stav SPC, jasno govore da je narod protiv uvođenja sankcija Rusiji, i vlast treba da zna – ako je i imala planove za uvođenje sankcija – da nema podršku za takav potez”, rekao je Janković uz ocenu da je “Srbija uvek bila na pravoj strani u ratnim sukobima”.

Nastavi Citanje

U Trendu