Connect with us

Ekonomija

Njemce pozvali da smanje toplu vodu u tuševima kako bi se uštedio gas

Published

on

Energetska regulatorna agencija Ukrajine upozorava da će rezerve gasa trajati do rane jeseni ako bude obustavljen uvoz ruskog gasa.

Njemcima je savjetovano da dvaput razmisle o tuširanju pod toplim tušem ako vlasti odluče da uvedu embargo na ruski prirodni gas usred vojne operacije Moskve u Ukrajini.

„Moraćete da se zapitate da li je zaista potrebno da se tuširate toplom vodom sedam dana u nedelji – sa grijanjem na gas“, rekao je u intervjuu za “N-TV” šef Savezne agencije za mreže Njemačke Klaus Miler.

Njegove riječi su slične izjavi evropskog komesara za konkurenciju Margrete Vestager, koja je savetovala stanovnike EU da „kontrolišu svoje tuširanje i tuširanje svoje djece, a kada isključite tu vodu, recite ’uzmi to, Putine‘“.

Prema Milerovim riječima, ako Njemačka prekine isporuke iz Rusije, rezerve gasa u zemlji trajaće do kraja ljeta ili najkasnije do početka jeseni.

„Ali tada će skladišta biti prazna. I ne bismo želeli da imamo takvu situaciju prije zime“, rekao je zvaničnik.

Usred sve većeg pritiska na EU da doda rusku energiju na svoju već ogromnu listu sankcija u vezi sa Ukrajinom, Njemačka je prošlog mjeseca pokrenula plan za hitne slučajeve za upravljanje snabdijevanjem gasom koji bi mogao da dovede do racionalizacije energije i davanja prioriteta domaćinstvima i kritičnoj infrastrukturi, kao što su bolnice, lekove i proizvođači hrane. U intervjuu za “Die cajt” ranije ove nedjelje, Miler je takođe upozorio građane da ne uzimaju ovaj plan zdravo za gotovo i da počnu da smanjuju luksuz u domaćinstvu.

EU je prošle nedjelje odobrila novi paket sankcija Rusiji, uključujući zabranu uvoza uglja počev od avgusta. Njemačka je pojačala napore da smanji ruske isporuke, ali Berlin kaže da bi moglo potrajati do leta 2024. da u potpunosti prekine svoje oslanjanje na rusku energiju. Ruska nafta sada čini 25% nemačkog uvoza, u odnosu na 35% početkom februara. Uvoz gasa je takođe smanjen na 40% sa prethodnih 55%. Ruski uvoz kamenog uglja je prepolovljen, na 25%.

Pozivi da se prekine oslanjanje Evrope na rusku energiju porasli su nakon što je Moskva 24. februara pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini. Rusija navodi da operacija ima za cilj demilitarizaciju i denacifikaciju susjedne države, ali mnoge zapadne zemlje smatraju taj potez ničim izazvanom agresijom. Kao rezultat toga, SAD, Velika Britanija, većina EU i brojne druge zemlje su uvele Moskvi ekonomske zabrane i ograničenja kako bi izvršile pritisak na Rusiju da prekine operaciju. Međutim, sankcije do sada ne uključuju uvoz energenata iz Rusije, pošto se mnoge zemlje u velikoj mjeri oslanjaju na rusku naftu i gas.

Izvor: RT

Ekonomija

Rublja postala najuspješnija valuta u svijetu – danas dostigla najveću vrijednost u poslednje četiri godine!

Published

on

Ruska rublja je danas dostigla najviši nivo u posljednje četiri godine u odnosu na američki dolar!

Nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajini dolar je vrijedio rekordnih 150 rublji da bi danas vrijednost američke valute u odnosu na rusku pala na 57,1 rublji.

Rublja je ove godine postala najuspješnija valuta u svijetu uz pomoć kontrole kapitala i drugih finansijskih mjera ruske vlade.

Nastavi Citanje

Ekonomija

Global Times: Udarom na državne devizne rezerve Rusije – SAD su potkopale povjerenje u sebe

Published

on

Zbog odluke Vašingtona da zamrzne rusku državnu imovinu, potkopano je povjerenje stranih investitora u sigurnost njihovog novca i imovine u SAD – ocijenio je kineski list Global Times.

Podsjetio je da SAD jednostranim sankcijama zamrznule polovinu državnih deviznih rezervi Rusije i imovinu njenih građana vrijednu desetine milijardi.

Pa ukazao: „Ukoliko je neka zemlja, koja slijedi svoje sebične političke interese, spremna da u djeliću sekunde oduzme novac sa javnih i privatnih računa, onda nikakve riječi njenih političara neće ubijediti strane investitore u sigurnost njihovog kapitala“.

Autor članka je naveo izjavu američkog ministra finansija, Dženet Jelen, koja je priznala nezakonitost konfiskacije ruske imovine u korist Ukrajine. Međutim, uvjeren je da je to tek dio taktike SAD, a ne „glas razuma“ iz Vašingtona.

„Izgleda da se u SAD igraju dobrog i lošeg policajca, gde Bela kuća poziva na zaplenu računa ruske vlade u pokušaju da umiri evropske saveznike, dok Jelen pokušava da ubedi strane investitore da svoj novac drže u SAD i će i dalje biti bezbjedan“

Američka administracija, kako je saopšteno 18. maja, namerava da Rusiju onemogući da otplaćuje svoje obaveze po kreditima.

U Moskvi postoji jaka struja koja se zalaže da Rusija u tom slučaju prestane da otplaćuje dugove u dolarima.

Nastavi Citanje

Ekonomija

Demanti Prve banke: Mulas nije preko Prve banke izvršio nijednu transakciju, smišljeni pokušaj ugrožavanja poslovnog ugleda banke

Published

on

Prva banka demantovala je tvrdnje Alternative da je radniku italijanskog obezbjeđenja Micheleu Mulasu preko računa ove banke uplaćeno 400 miliona.

U demantiju Prve banke se navodi:

Prva banka, kao ozbiljna finansijska institucija, u cilju zaštite ugleda i interesa kako svojih klijenata tako i poslovnog ugleda Prve banke, ovim putem obavještava javnost da su navodi objavljeni u dnevnom listu Vijesti dana 19.05.2022 godine pod naslovom „Krupne investicije ili pranje miliona”, u potpunosti neistiniti, tendenciozni i smišljeni sa ciljem pokušaja ugrožavanja poslovnog ugleda i potencijalnog nanošenja štete Prvoj banci, te smatramo da predstavljaju grubo kršenje novinarske etike.
Ističemo da lice navedeno u dnevnom listu Vijesti (Michele Mulas) nije preko Prve banke izvršilo nijednu transakciju koja se navodi. Kao što je svima poznato, nije moguće obaviti transakciju u navedenim iznosima a da nijesu upoznati i uključeni nadležni organi u Crnoj Gori.
Zbog ovakvih neistinitih navoda i pokušaja urušavanja poslovnog ugleda i nanošenja štete Prvoj banci, pozivamo sve nadležne organe u Crnoj Gori da ispitaju sve navode i činjenice i utvrde odgovornost svih uključenih u objavljivanje neistina na račun Prve banke i dovođenje u zabludu klijenata, laičke i stručne javnosti u Crnoj Gori.
Zbog objavljenih neistina na štetu Prve banke, Banka će pred nadležnim sudom tražiti zaštitu svojih pravnih interesa i odgovornost za štetu svih lica uključenih u narušavanje ugleda banke.

Nastavi Citanje

U Trendu