Connect with us

Razotkrivanje

Mariupolj: Za dan se predalo 1,600 ukrajinskih marinaca, ostalo još toliko Azovaca i NATO-vaca skrivenih u katakombama

Published

on

U Mariupolju i okolini grada, pred bitku za ovaj strateški centar bilo je raspoređeno oko 30,000 pripadnika ukrajinske regularne armije i paramilitarnih jedinica. Kičmu odbrane grade činilo je oko 6,000 pripadnika zloglasnog AZOV bataljona.

Do kraja današnjeg dana, procjenjuje se da je u pacovskim kanalima industrijskog kompleksa Azovstala ostalo manje od 2,000 boraca koji nisu uspjeli da pobjegnu ili ne smiju da se predaju jer su svjesni da će odgovarati za počinjene zločine. Riječ je o neonacistima iz Azova koji čuvaju ili drže kao taoce, još uvijek nije jasno, oko 240 stranaca među kojima su i oficiri NATO.

Pretpostavlja se da su među njima i saradnici biolabaratorije koju su kontrolisali američki stručnjaci uz obezbjeđenje jedinice francuske legije stranaca. Procjena je da cjelinu koja se skriva u katakombama Azovstala dugim 224 kilometra ima najmanje 550 vojnih lica.

Na površini je ostalo tek još nekolikog rupica najupornijih ukrajinskih vojnika koji nisu predali oružje organizovano kao što su njihovih 1,600 saboraca u poslednja 24 sata. Riječ je o ukrajinskim marincima među kojima je i 180 oficira iz 36. mornaričke brigade koja je faktički prestala da postoji.

Iz katakombi Mariupolja otpor tako sada pružaju samo ostaci nacističkog puka „Azov“. Odluka o tome kako će biti istjerani iz bunkera, ili čime će biti uništeni, još nije donesena. U blindiraneim katakombama na dubini 35 metara mogu da životare još mjesecima i pitanje je koliko se i da li se Rusima žuri da ih istjeraju na čistinu.

Važniji “ulov” od njih su svakako dokazi o biolabaratoriji koji bi mogli da promijene tok medijskog rata koji Moskva vodi sa Zapadom.

Biolaboratorija u Mariupolju bila je povezana sa Hanterom Bajdenom, oligarhom Rinatom Ahmetovom i Vladimirom Zelenskim.

Moskovski vojni ekspert Aleksej Leonkov dodatno pojašnjava:

U Ukrajini su britanski SASovci, pripadnici američke „Delte“. Tamo je i 200 komandosa iz Hrvatske. Sudeći po presretnutim razgovorima, među nedotučenim braniocima Mariupolja ima stranaca koji govore 6-7 različitih jezika. Među njima je verovatno i jedan američki general i drugi oficiri NATO. Ima dosta Francuza, čak i pripadnika Legije stranaca. Tražili su, navodi Leonkov, da im bude dopušteno da izađu, kao što smo dozvolili da Amerikanci, posle pada Alepa, napuste bunker u kojem su se skrivali. Međutim, čak i kad bi naša vojska to dozvolila – ne daju im da izađu oni koji u Mariupolju komanduju „Azovom“. Već su strancima saopštili: ili izlazimo zajedno ili dijelimo sudbinu zajedno”.

Moguće je i da će ova grupa pokušati da pobjegne iz bunkera nekim od mnogobrojnih tajnih izlaza. Industrijska zona je opkoljena a za lov na bjegunce zadužen je čečenski specnaz zbog čega se NATOvcima i AZOVcima ne žuri vani. Pokušaji spasavanja helikopterima pokazali su se suludim. Nakon poslednjih diverzija ukrajinskih spcijalaca na ruskoj teritoriji, podrazumijeva se i da će Rusija dejstvovati mnogo konkretnije i s mnogo manjom količinom obazrivosti.

Više od polovine trupa koje su čistile Mariupolj, već su na putu ka Donjeckom frontu gdje se polako formiraju nekoliko kotlova u kojima će biti “skuvana” ukrajinska armija.

Glas naroda

Ozbiljan prodor ruske armije i milicije DNR na Donbaskom frontu – lomi se ukrajinska odbrana

Published

on

Ruska vojska je u Ukrajini ozbiljno napredovala! Na gradskoj kući Svetlodarska, grada u kojem je jedna od najvećih termoelektrana u Evropi, od jutros se vijori državna zastava Rusije.

Ovo je potvrdio i svetlodarski gradonačelnik Igor Zaharevič.

Rusi su probili čitave delove veoma utvrđenih granica u Donbasu i počeli da zatvaraju „male kotlove“ oko jedinica Oružanih snaga Ukrajine u nizu ključnih oblasti.

Ukrajinski donbaski front se još juče urušio ili se zaljuljao od Svetlodarska do Avdejevke, a bio je „stabilan“ još od 2015. godine.

Ofanziva savezničkih snaga – Oružanih snaga Rusije i armije DNR, na čijoj strani je i privatna vojna jedinica „Vagner“ – donijela je proboj ukrajinskog fronta za samo nekoliko sati. Prvo je palo utvrđeno naselje Mironovski koje je prikrivalo Svetlodarsk, a potom i sam grad s 12.000 stanovnika.

Potom je ruska vojska ozbiljno napredovala sjeverno od Avdejevke, pa su ukrajinske trupe počele užurbano da se povlačenje sa takozvanog Svetlodarskog luka ka Artjomovsku (Bahmutu).

Avdejevka, koja je dugi niz godina bila jedan od simbola ukrajinske okupacije dijela DNR, ubrzano se pretvara u „mali kotao“, koji se, uz napredovanje ruskih trupa i snaga LNR severno prema Slavjansku, pretvara u stratešku pretnju jednoj od najvećih grupa Oružanih snaga Ukrajine.

Avdejevka – sa svojih 30.000 stanovnika i gigantskom koksarom – s pravom je smatrana, uz Mariupolj i Slavjansk, jednim od simbola rata u Donbasu.

Severodonjeck i Lisičansk u LNR su poslednja velika gradska aglomeracija čije će oslobađanje staviti tačku na specijalnu operaciju na teritoriji Luganske Republike.

Marjinka je poprište najtežih bitaka sa ogromnim gubicima još 2015. godine, a njeno oslobađanje će značiti skidanje formalne opsade Donjecka sa zapadnog pravca.

Svih prethodnih godina su borbe na obodu industrijske zone Avdejevke vodile uglavnom snajperske grupe, koje je sa strane DNR predvodio Dejan Deki Berić, srpski dobrovoljac zadužen za snajpere. Pokušaji da se direktno juriša na Avdijevku nikada nisu usledili zbog besmisla takvog poduhvata.

Uslijed poraza ukrajinskih jedinica u rejonu Popasne, pokrenuta je ofanziva u svim pravcima oko ovog naselja (od njega praktično ništa nije ostalo).

Oružane snage Ukrajine već su izgubile jedini put za snabdijevanje od Bahmuta do Lisičanska, a komandanti ukrajinskih jedinica u Severodonjecku uzalud traže dozvolu da napuste potencijalni „mali kotao“.

Zato su djelovi Oružanih snaga Ukrajine bez dozvole počeli da napuštaju Severodonjeck, odlazeći u Lisičansk, a odatle ka Slavjansku.

Jedan od tih mostova preko rijeke Severski Donjec je 23. maja ujutru srušila artiljerija Oružanih snaga RF, a drugi kontroliše artiljerijskom vatrom.

Lisičansk se u Kijevu ranije smatrao pogodnim odbrambenim položajem, pošto se ovaj grad nalazi na brdu usred stepe oko hemijske fabrike. Ali, brzo napredovanje ruskih i luganskih trupa prema Severodonjecku lišava Lisičansk prednosti položaja.

Do podne 23. maja, ruske trupe su već zauzele nekoliko kvartova Severodonjecka sa visokim zgradama, iako su se ranije borbe pješadije vodile samo po šumama u okolini grada.

I Severodonjeck sa svojih 100.000 stanovnika takođe je ozbiljan simbol: u njemu se do nedavno nalazila ukrajinska „uprava Luganske oblasti“.

Svernije, ruska vojska je već ušla u Krasni Liman i nastavila da napreduje prema Slavjansku.

Severodonjecka grupacija Oružanih snaga Ukrajine za samo nekoliko sati našla se u taktičkom okruženju pošto je autoput za Bahmut sada pod vatrenom kontrolom Oružanih snaga RF.

Sada je teško procijeniti koliko se tačno ukrajinskih vojnika nalazi u potencijalnim „malim džepovima“ u Severodonjecku i Avdejevki.

Brojni izvori tvrde da je garnizon Avdejevke nekoliko puta veći od likvidiranog garnizona Mariupolja. Da ima do 50 hiljada ljudi.

Istovremeni proboji ukrajinske odbrane na više mesta odjednom, sa gotovo paničnim povlačenjem jedinica kijevskog režima iz utvrđenih područja koja su donedavno izgledala neosvojiva – to je očigledan uspeh savezničkih snaga.

Sada ruski Generalštab može da planira „normalan napad“ na Slavjansk.

(Fakti)

Nastavi Citanje

Glas naroda

Rusija raspoređuje 50 interkontinentalnih balističkih raketa Sarmat!

Published

on

Generalni direktor “Roskosmosa” Dmitrij Rogozin pohvalio se kako je Rusija spremna da rasporedi skoro 50 svojih “nezaustavljivih” nuklearnih projektila “sarmat”. Zapadnom svijetu raketa je poznata pod nazivom Satana.

Projektil “sarmat” RS-28, težak 208 tona, sposoban je da pogodi mete brzinom od preko 25.000 kilometara na sat.

Rogozin je, kako se vidi na snimku, pokazao ogroman krater koji je nastao nakon probnog lansiranja interkontinentalne balističke rakete u, kako piše “San”, jezivom upozorenju Zapadu.

Raketa takođe može da ponese 15 bojevih glava. Sarmat ima potencijal da uništi područje veličine Velike Britanije u samo jednoj eksploziji, navodi „San“. Rogozin je ukazao na rupu duboku osam metara koja je nastala upotrebom rakete bez nuklearne bojeve glave na poligonu u Kamčatki.

Sa nuklearnim nabojem takav krater na neprijateljskoj lokaciji bio bi veoma velik i dubok – i radioaktivan – istakao je Rogozin.

A uskoro ćemo imati skoro 50 takvih “sarmata” u borbenoj službi. Ostaje samo da se agresori savetuju da ljubaznije razgovaraju sa Rusijom – rekao je.

Rogozin je, kako se vidi na snimku, pokazao ogroman krater koji je nastao nakon probnog lansiranja interkontinentalne balističke rakete u, kako piše “San”, jezivom upozorenju Zapadu. Projektil “sarmat” RS-28, težak 208 tona, sposoban je da pogodi mete brzinom od preko 25.000 kilometara na sat.

Raketa takođe može da ponese 15 bojevih glava i ima potencijal da uništi područje veličine Velike Britanije u samo jednoj eksploziji, navodi „San“. Rogozin je ukazao na rupu duboku osam metara koja je nastala upotrebom rakete bez nuklearne bojeve glave na poligonu u Kamčatki.

– Sa nuklearnim nabojem takav krater na neprijateljskoj lokaciji bio bi veoma velik i dubok – i radioaktivan – istakao je Rogozin.

A uskoro ćemo imati skoro 50 takvih “sarmata” u borbenoj službi. Ostaje samo da se agresori savetuju da ljubaznije razgovaraju sa Rusijom – rekao je.

Nuklearne prijetnje

On je objavio da će do jeseni biti razmješteno skoro 50 takvih raketa. “San” podsjeća da je Rogozin nedavno takođe pretio Zapadu nuklearnim udarima “sarmata”. Ovaj projektil ima domet od 18.000 kilometara i može da pogodi mete brzinom od 25.500 kilometara na sat nakon lansiranja u spoljni svemir ili preko polova Zemlje.

U poslednjoj prijetnji Rogozin se poslužio snimkom ruskog TV kanala “Zvezda” koji vodi Ministarstvo odbrane. Novinar tog kanala Aleksander Kurski je rekao na vojnom poligonu Kura na Kamčatki da krater koji je ostavio “sarmat” nakon probnog lansiranja “prosto zaokuplja njegovu maštu”.

Bez bojeve glave, ali dubina (kratera) je osam, a prečnik 20 metara – ukazao je.

Rogozin je, kako se vidi na snimku, pokazao ogroman krater koji je nastao nakon probnog lansiranja interkontinentalne balističke rakete u, kako piše “San”, jezivom upozorenju Zapadu. Projektil “sarmat” RS-28, težak 208 tona, sposoban je da pogodi mete brzinom od preko 25.000 kilometara na sat.

Raketa takođe može da ponese 15 bojevih glava i ima potencijal da uništi područje veličine Velike Britanije. Sve to samo u jednoj eksploziji, navodi „San“. Rogozin je ukazao na rupu duboku osam metara koja je nastala upotrebom rakete bez nuklearne bojeve glave na poligonu u Kamčatki.

Sa nuklearnim nabojem takav krater na neprijateljskoj lokaciji bio bi veoma velik i dubok – i radioaktivan – istakao je Rogozin.

A uskoro ćemo imati skoro 50 takvih “sarmata” u borbenoj službi. Ostaje samo da se agresori savetuju da ljubaznije razgovaraju sa Rusijom – rekao je.

Rogozin je prošle nedelje rekao da “sarmat” može da uništi “pola obale kontinenta” zapadnog neprijatelja. A prije dvije nedjelje je zaprijetio da će zbrisati Ukrajinu sa mape i uništiti Zapad za pola sata.

NATO vodi rat protiv nas. Nisu to objavili, ali to ništa ne mijenja. Sada je to svima očigledno… U nuklearnom ratu uništićemo NATO zemlje za pola sata. Ali to ne smijemo da dozvolimo jer će posledice razmjene nuklearnih udara uticati na stanje naše Zemlje – rekao je on, dodajući da će stoga “morati da poraze ekonomski i vojno moćnijeg neprijatelja konvencionalnim oružjem”.

Koristeći riječ koju je Putin zabranio u odnosu na Ukrajinu – “rat” – Rogozin je istakao da je “ovo rat za istinu i pravo Rusije da postoji kao jedinstvena i nezavisna država”.

Samo postojanje Ukrajine odvojeno od Rusije neminovno će je pretvoriti u antirusku i odskočnu dasku za Zapad za agresiju protiv našeg naroda. Zato ono što zovemo specijalnom vojnom operacijom daleko prevazilazi originalnog značenje i geografiju – naveo je.

„Jedna satana i nema više britanskih ostrva“

Krajem aprila su ruska novinarka Olga Skabejeva i poslanik Državne dume iz frakcije LDPR Aleksej Žuravljov razgovarali su o tome koliko sekundi balističkoj raketi „satana“ treba da stigne do glavnih gradova Velike Britanije, Njemačke i Francuske – zemalja koje isporučuju oružje Ukrajini.

Jedna “satana” i to je to. Britanska ostrva su postojala jednom, Britanska ostrva više ne postoje. Ozbiljan sam – rekao je Žuravljov.

Poslanik Državne dume Jevgenij Popov iz partije Jedinstvena Rusija pokušao je da ovo opravda argumentom da Britanija takođe ima nuklearno oružje. On kaže, ako se upotrebi raketa „satana“ niko neće preživjeti u ovom ratu i niko neće ostati na planeti. Skabejeva je istakla da je vrijeme leta „sarmata“ od Kalinjingrada do Berlina 106 sekundi, od Kalinjingrada do Pariza 200 sekundi i do Londona 202 sekunde.

Vrijeme leta raketa RS-28 „satana“ do prijestonica zemalja koje Ukrajini snabdevaju najviše naoružanja. Zapadne zemlje treba da vide i ovu sliku. Računajte svaku sekundu. Za šta ćeš imati vremena? – zapitao se Žuravljov.

“Sarmat”, raketa dugog dometa je u razvoju od 2000-tih i smatra se velikim izazovom za zemaljske i satelitske radarske sisteme i sisteme za praćenje.

Rusija je uspešno lansirala projektil ranije ovog mjeseca dok je Putin upozorio da je test “hrana za misli za one koji pokušavaju da prete Rusiji“.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Azovci pokrali ikone iz hrama Svetog Đorđa u Velikoj Novosilki!

Published

on

Desetine ikona iz hrama Svetog Đorđa UPC u Velikoj Novosilki, u Donjeckoj oblasti, odnijeto je u Dumenkovu Dnjeprovsku „eparhiju“, javlja Unija pravoslavnih novinara (spzh.news).

Vojnici 98. bataljona Azov odlučili su da odnesu desetine ikona iz crkve Svetog Georgija UPC u Velikoj Novosilki.

Kako prenosi Telegram kanal TRD „Azov“, hram u Donjeckoj oblasti je stalno bio izložen artiljerijskom granatiranju, pa ih je, da bi “spasli ikone”, vojska odnijela u „Crkvu Ukrajinske Patrijaršije“ u Dnjepru.

Na snimku objavljenom na kanalu boraca vidi se kako vojska stavlja ikone u unutrašnjost i gepeke dva automobila i napušta dvorište crkve Svetog Đorđa.

U Dnjepru je imovina UPC pripala kliriku OCU Uaru Peretjatku, koji je evakuisan iz Mariupolja.

„Dobili smo ove ikone, koje su nam donijete iz hrama oštećenog granatiranjem, koje su ispalili ’rasisti’“, rekao je Peretijatko.

Kako je saopštila ranije Unija pravoslavnih novinara, vjernici u gradu Rožišće uspjeli su da spasu hram UPC od zapljene.

(Etos)

Nastavi Citanje

U Trendu