Connect with us

Razotkrivanje

NEMOGUĆA MISIJA: Zapad se upregao u “pranju” AZOV-a od neonacističkog imidža

Published

on

Tokom poslednje nedelje mjeseca marta, svi mejnstrim mediji u Velikoj Britaniji i SAD-u, u Evropi pa i u Srbiji objavilo je priče o ukrajinskom ‘Azovskom bataljonu’, nastojeći da umanji gotovo deceniju prethodnih izvještavanja koje su jasno identifikovale nacističke simpatije i etos jedinice.

Navodno delujući „nezavisno“, oni su se ipak držali istih stavova i često istih govora, sugerišući zajednički napor da se jedinica predstavi kao herojska a pripadnici kao branioci Ukrajine protiv navodnih „pravih“ fašista – Rusa.

Najnoviji talas humanizacije Azova počeo je negdje prije ruske vojne operacije – kada je etar ugledala slika ukrajinske bake s AK-47 koju su obučavali pripadnici Azova da se bori protiv Rusa.

Prvi od pokušaja pranja Azova bio je desetominutni video , britanskog državnog emitera BBC, 27. marta, u kojem je voditelj Ros Atkins pokušao da razotkrije ruske „neistine“ o nacistima u Ukrajini. Kako Ukrajina može biti „talac“ nacista kada je njen predsjednik Volodimir Zelenski Jevrej, tvrdi Atkins, ukazujući na svojih 73% glasova, na prošlim izborima, i trijumfalno izjavljujući da „Nijedna ekstremno desničarska grupa nema formalno politička moć u Ukrajini.” Zapamtite tu riječ, „formalno“ – ona ovdje pere mnogo opasne stvari.

Atkinsov rad je postavio temelj za članke koji su uslijedili nakon njega. Dva dana kasnije, 29. marta, Financial Times je objavio priču u kojoj se Azov opisuje kao „ključ za napore otpora širom zemlje“. Iako priznaje da je Azov stvoren 2014. „od strane dobrovoljaca sa nacionalističkim i često krajnje desnim političkim sklonostima“ , FT odbacuje njihove nacističke veze.

Dakle, nacistički simboli koje koristi sama jedinica opisani su kao “paganski simbol koji se koriste od strane nekih članova bataljona”. Ovo se uzima zdravo za gotovo, ali je doslovno netačno. „Crno sunce“ (takođe poznato kao Sonnenrad) datira iz mozaika koji je 1930-ih naručio nacistički SS vođa Hajnrih Himler, dok je prekrivenu runu Wolfsangel – istorijska njemačka, a ne ukrajinska heraldika – koristilo nekoliko Wehrmacht-a i SS pukova. , kao i holandski nacisti, tokom Drugog svjetskog rata. Štaviše, same simbole je odabrao osnivač Azova Andriy Biletsky – ozloglašeni neonacista – kako je on sam rekao za medije još 2014. godine.

Novinari FT-a zapravo dobijaju izjavu od Biletskog – ništa od ove grozne prošlosti naravno se ne pominje – ali ključni citat dolazi od Antona Šehovcova, koji tvrdi da se „Azov depolitizovao” i da je njegova „istorija povezana sa pokretom krajnje desnice prilično irelevantna danas .” Trebalo bi samo da vjerujemo na riječ profesionalnom ukrajinskom „stručnjaku za veze Rusije sa evropskom krajnjom desnicom“, jer, kako sami borci Azova kažu, Rusi su pravi nacisti!

Šlag na vrhu torte je zahtjev jednog borca ​​Azova – identifikovanog samo kao Kalyna – „da se ne miješaju pojmovi patriotizma i nacizma“.

U međuvremenu, FT opisuje Stepana Bandera – ozloglašenog ukrajinskog nacionalistu koji je pokušao da sarađuje s nacistima i nadgledao masovno ubistvo Poljaka i Rusa – „nacionalističkog vođu koji se protivio i nacističkim i sovjetskim naporima da spriječe nezavisnost Ukrajine“.

I CNN pominje Biletskog, ali kažu da je navodno govorio o želji da „povede bijelu rasu iz cijelog svijeta u poslednji krstaški rat“ ne spominjujući da je pored toga izjavio „da se unište niže rase“ u tom pohodu. On naravno negira da je to ikada rekao dok CNN to prenosi na taj način da ga maksimalno opere.

CNN je takođe pronašao citat Arsena Avakova iz 2019. – ministra policije u vladi nakon Majdana – u kojem on tvrdi da su optužbe za nacističke veze „namjerni pokušaj diskreditacije“ Azova i ukrajinske vojske. To je isti onaj Avakov koga je glavni ukrajinski rabin, Yaakov Bleich, kritikovao u novembru 2014., rekavši da on „ i dalje postavlja ljude upitnog ugleda i ideologija okaljanih fašizmom i desničarskim ekstremizmom“.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, tu je londonski Times od 30. marta. Njihova priča počinje emotivnim opisom sahrane vojnika Azova koji je ubijen u borbama izvan Kijeva.

I oni odbacuju nacističku ikonografiju kao možda ukorijenjenu u ukrajinskoj „izvornoj paganskoj vjeri“, iako priznaju „zaštitni znak Azova Wolfsangel, kojeg je takođe koristila nacistička Njemačka“.

Na stranu, članovi Azova su očigledno zaista dobri u držanju dogovora kako bi se ispoštovala propaganda – i vrlo dobro poznaju publiku kojoj njihove nove priče treba da budu predstavljene. Na primer, članak Timesa više puta spominje njihovu zahvalnost na britanskim protivtenkovskim raketama NLAW.

Uporedite ovo sa nekim od izvještaja o Azovu u Zapadnim medijima prije 2022. Još u januaru 2021. magazin TIME ih je nazvao militantnom grupom koja je „obučavala i inspirisala neonaciste iz cijelog svijeta“.

“Azov je mnogo više od paravojne formacije. Ima svoju političku stranku; dvije izdavačke kuće; letnje kampove za djecu; i snage osvetnika poznate kao Nacionalna milicija, koja patrolira ulicama ukrajinskih gradova zajedno sa policijom”, kaže se u članku TIME, napominjući da “takođe ima vojno krilo s najmanje dvije baze za obuku i ogromnim arsenalom oružja, od dronova i oklopnih vozila do artiljerijskog oružja.”

Oni takođe parafraziraju riječi „šefice za međunarodne odnose Azova” ​​Olene Semenjake, koja im je tokom obilaska Kozačke kuće 2019. rekla da je misija grupe bila da „formira koaliciju ekstremno desnih grupa širom zapadnog svijeta, dok je krajnji cilj preuzimanja vlasti u cijeloj Evropi.”

Prije događaja iz 2014. godine, Biletsky je vodio „neonacističku terorističku grupu“ pod nazivom Patriota Ukrajine, čiji je „manifest bio preslikan direktno iz nacističke ideologije“, piše TIME. U intervjuu nakon puča, on je za magazin rekao da je odabrao oznake Azova. Ne pominju se ni „paganski“ simboli, samo referenca na Crno sunce i Wolfsangela koje su „koristili Njemci“ u Drugom svjetskom ratu.

Čak je i Bellingcat, taj „obaveštajni kolektiv otvorenog koda“ koji očigledno služi kao kanal za britansku obavještajnu agendu, pisao o Azovu na pravi način ali, nekada. Evo ih u oktobru 2019. , žale se kako su militanti prebili Zelenskog jer je hteo da se povuče iz Donbasa kako su se vlasti i dogovorile u sporazumu u Minsku.

Ovo nije prvi put da korporativni i državni mediji na Zapadu ali i u Srbiji pokrivaju grupu koju su sami do nedavno opisivali – – kao ekstremističku. Na primjer, samo prošle godine, američka javna televizija pokušala je da opere Al-Kaidu u Siriji – Front Al-Nusra, kasnije “rebrendiran” u Hayat Tahrir al-Sham – kao “umjerene pobunjenike”.

Politika i rat stvaraju čudne prijatelje, naravno, ali ako su vaši prijatelji otvoreni obožavatelji Adolfa Hitlera i Stepana Bandere, možda je vrijeme da otvorite knjigu iz istorije, to nije toliko teško.

(NultaTačka/RT)

Glas naroda

Ozbiljan prodor ruske armije i milicije DNR na Donbaskom frontu – lomi se ukrajinska odbrana

Published

on

Ruska vojska je u Ukrajini ozbiljno napredovala! Na gradskoj kući Svetlodarska, grada u kojem je jedna od najvećih termoelektrana u Evropi, od jutros se vijori državna zastava Rusije.

Ovo je potvrdio i svetlodarski gradonačelnik Igor Zaharevič.

Rusi su probili čitave delove veoma utvrđenih granica u Donbasu i počeli da zatvaraju „male kotlove“ oko jedinica Oružanih snaga Ukrajine u nizu ključnih oblasti.

Ukrajinski donbaski front se još juče urušio ili se zaljuljao od Svetlodarska do Avdejevke, a bio je „stabilan“ još od 2015. godine.

Ofanziva savezničkih snaga – Oružanih snaga Rusije i armije DNR, na čijoj strani je i privatna vojna jedinica „Vagner“ – donijela je proboj ukrajinskog fronta za samo nekoliko sati. Prvo je palo utvrđeno naselje Mironovski koje je prikrivalo Svetlodarsk, a potom i sam grad s 12.000 stanovnika.

Potom je ruska vojska ozbiljno napredovala sjeverno od Avdejevke, pa su ukrajinske trupe počele užurbano da se povlačenje sa takozvanog Svetlodarskog luka ka Artjomovsku (Bahmutu).

Avdejevka, koja je dugi niz godina bila jedan od simbola ukrajinske okupacije dijela DNR, ubrzano se pretvara u „mali kotao“, koji se, uz napredovanje ruskih trupa i snaga LNR severno prema Slavjansku, pretvara u stratešku pretnju jednoj od najvećih grupa Oružanih snaga Ukrajine.

Avdejevka – sa svojih 30.000 stanovnika i gigantskom koksarom – s pravom je smatrana, uz Mariupolj i Slavjansk, jednim od simbola rata u Donbasu.

Severodonjeck i Lisičansk u LNR su poslednja velika gradska aglomeracija čije će oslobađanje staviti tačku na specijalnu operaciju na teritoriji Luganske Republike.

Marjinka je poprište najtežih bitaka sa ogromnim gubicima još 2015. godine, a njeno oslobađanje će značiti skidanje formalne opsade Donjecka sa zapadnog pravca.

Svih prethodnih godina su borbe na obodu industrijske zone Avdejevke vodile uglavnom snajperske grupe, koje je sa strane DNR predvodio Dejan Deki Berić, srpski dobrovoljac zadužen za snajpere. Pokušaji da se direktno juriša na Avdijevku nikada nisu usledili zbog besmisla takvog poduhvata.

Uslijed poraza ukrajinskih jedinica u rejonu Popasne, pokrenuta je ofanziva u svim pravcima oko ovog naselja (od njega praktično ništa nije ostalo).

Oružane snage Ukrajine već su izgubile jedini put za snabdijevanje od Bahmuta do Lisičanska, a komandanti ukrajinskih jedinica u Severodonjecku uzalud traže dozvolu da napuste potencijalni „mali kotao“.

Zato su djelovi Oružanih snaga Ukrajine bez dozvole počeli da napuštaju Severodonjeck, odlazeći u Lisičansk, a odatle ka Slavjansku.

Jedan od tih mostova preko rijeke Severski Donjec je 23. maja ujutru srušila artiljerija Oružanih snaga RF, a drugi kontroliše artiljerijskom vatrom.

Lisičansk se u Kijevu ranije smatrao pogodnim odbrambenim položajem, pošto se ovaj grad nalazi na brdu usred stepe oko hemijske fabrike. Ali, brzo napredovanje ruskih i luganskih trupa prema Severodonjecku lišava Lisičansk prednosti položaja.

Do podne 23. maja, ruske trupe su već zauzele nekoliko kvartova Severodonjecka sa visokim zgradama, iako su se ranije borbe pješadije vodile samo po šumama u okolini grada.

I Severodonjeck sa svojih 100.000 stanovnika takođe je ozbiljan simbol: u njemu se do nedavno nalazila ukrajinska „uprava Luganske oblasti“.

Svernije, ruska vojska je već ušla u Krasni Liman i nastavila da napreduje prema Slavjansku.

Severodonjecka grupacija Oružanih snaga Ukrajine za samo nekoliko sati našla se u taktičkom okruženju pošto je autoput za Bahmut sada pod vatrenom kontrolom Oružanih snaga RF.

Sada je teško procijeniti koliko se tačno ukrajinskih vojnika nalazi u potencijalnim „malim džepovima“ u Severodonjecku i Avdejevki.

Brojni izvori tvrde da je garnizon Avdejevke nekoliko puta veći od likvidiranog garnizona Mariupolja. Da ima do 50 hiljada ljudi.

Istovremeni proboji ukrajinske odbrane na više mesta odjednom, sa gotovo paničnim povlačenjem jedinica kijevskog režima iz utvrđenih područja koja su donedavno izgledala neosvojiva – to je očigledan uspeh savezničkih snaga.

Sada ruski Generalštab može da planira „normalan napad“ na Slavjansk.

(Fakti)

Nastavi Citanje

Glas naroda

Rusija raspoređuje 50 interkontinentalnih balističkih raketa Sarmat!

Published

on

Generalni direktor “Roskosmosa” Dmitrij Rogozin pohvalio se kako je Rusija spremna da rasporedi skoro 50 svojih “nezaustavljivih” nuklearnih projektila “sarmat”. Zapadnom svijetu raketa je poznata pod nazivom Satana.

Projektil “sarmat” RS-28, težak 208 tona, sposoban je da pogodi mete brzinom od preko 25.000 kilometara na sat.

Rogozin je, kako se vidi na snimku, pokazao ogroman krater koji je nastao nakon probnog lansiranja interkontinentalne balističke rakete u, kako piše “San”, jezivom upozorenju Zapadu.

Raketa takođe može da ponese 15 bojevih glava. Sarmat ima potencijal da uništi područje veličine Velike Britanije u samo jednoj eksploziji, navodi „San“. Rogozin je ukazao na rupu duboku osam metara koja je nastala upotrebom rakete bez nuklearne bojeve glave na poligonu u Kamčatki.

Sa nuklearnim nabojem takav krater na neprijateljskoj lokaciji bio bi veoma velik i dubok – i radioaktivan – istakao je Rogozin.

A uskoro ćemo imati skoro 50 takvih “sarmata” u borbenoj službi. Ostaje samo da se agresori savetuju da ljubaznije razgovaraju sa Rusijom – rekao je.

Rogozin je, kako se vidi na snimku, pokazao ogroman krater koji je nastao nakon probnog lansiranja interkontinentalne balističke rakete u, kako piše “San”, jezivom upozorenju Zapadu. Projektil “sarmat” RS-28, težak 208 tona, sposoban je da pogodi mete brzinom od preko 25.000 kilometara na sat.

Raketa takođe može da ponese 15 bojevih glava i ima potencijal da uništi područje veličine Velike Britanije u samo jednoj eksploziji, navodi „San“. Rogozin je ukazao na rupu duboku osam metara koja je nastala upotrebom rakete bez nuklearne bojeve glave na poligonu u Kamčatki.

– Sa nuklearnim nabojem takav krater na neprijateljskoj lokaciji bio bi veoma velik i dubok – i radioaktivan – istakao je Rogozin.

A uskoro ćemo imati skoro 50 takvih “sarmata” u borbenoj službi. Ostaje samo da se agresori savetuju da ljubaznije razgovaraju sa Rusijom – rekao je.

Nuklearne prijetnje

On je objavio da će do jeseni biti razmješteno skoro 50 takvih raketa. “San” podsjeća da je Rogozin nedavno takođe pretio Zapadu nuklearnim udarima “sarmata”. Ovaj projektil ima domet od 18.000 kilometara i može da pogodi mete brzinom od 25.500 kilometara na sat nakon lansiranja u spoljni svemir ili preko polova Zemlje.

U poslednjoj prijetnji Rogozin se poslužio snimkom ruskog TV kanala “Zvezda” koji vodi Ministarstvo odbrane. Novinar tog kanala Aleksander Kurski je rekao na vojnom poligonu Kura na Kamčatki da krater koji je ostavio “sarmat” nakon probnog lansiranja “prosto zaokuplja njegovu maštu”.

Bez bojeve glave, ali dubina (kratera) je osam, a prečnik 20 metara – ukazao je.

Rogozin je, kako se vidi na snimku, pokazao ogroman krater koji je nastao nakon probnog lansiranja interkontinentalne balističke rakete u, kako piše “San”, jezivom upozorenju Zapadu. Projektil “sarmat” RS-28, težak 208 tona, sposoban je da pogodi mete brzinom od preko 25.000 kilometara na sat.

Raketa takođe može da ponese 15 bojevih glava i ima potencijal da uništi područje veličine Velike Britanije. Sve to samo u jednoj eksploziji, navodi „San“. Rogozin je ukazao na rupu duboku osam metara koja je nastala upotrebom rakete bez nuklearne bojeve glave na poligonu u Kamčatki.

Sa nuklearnim nabojem takav krater na neprijateljskoj lokaciji bio bi veoma velik i dubok – i radioaktivan – istakao je Rogozin.

A uskoro ćemo imati skoro 50 takvih “sarmata” u borbenoj službi. Ostaje samo da se agresori savetuju da ljubaznije razgovaraju sa Rusijom – rekao je.

Rogozin je prošle nedelje rekao da “sarmat” može da uništi “pola obale kontinenta” zapadnog neprijatelja. A prije dvije nedjelje je zaprijetio da će zbrisati Ukrajinu sa mape i uništiti Zapad za pola sata.

NATO vodi rat protiv nas. Nisu to objavili, ali to ništa ne mijenja. Sada je to svima očigledno… U nuklearnom ratu uništićemo NATO zemlje za pola sata. Ali to ne smijemo da dozvolimo jer će posledice razmjene nuklearnih udara uticati na stanje naše Zemlje – rekao je on, dodajući da će stoga “morati da poraze ekonomski i vojno moćnijeg neprijatelja konvencionalnim oružjem”.

Koristeći riječ koju je Putin zabranio u odnosu na Ukrajinu – “rat” – Rogozin je istakao da je “ovo rat za istinu i pravo Rusije da postoji kao jedinstvena i nezavisna država”.

Samo postojanje Ukrajine odvojeno od Rusije neminovno će je pretvoriti u antirusku i odskočnu dasku za Zapad za agresiju protiv našeg naroda. Zato ono što zovemo specijalnom vojnom operacijom daleko prevazilazi originalnog značenje i geografiju – naveo je.

„Jedna satana i nema više britanskih ostrva“

Krajem aprila su ruska novinarka Olga Skabejeva i poslanik Državne dume iz frakcije LDPR Aleksej Žuravljov razgovarali su o tome koliko sekundi balističkoj raketi „satana“ treba da stigne do glavnih gradova Velike Britanije, Njemačke i Francuske – zemalja koje isporučuju oružje Ukrajini.

Jedna “satana” i to je to. Britanska ostrva su postojala jednom, Britanska ostrva više ne postoje. Ozbiljan sam – rekao je Žuravljov.

Poslanik Državne dume Jevgenij Popov iz partije Jedinstvena Rusija pokušao je da ovo opravda argumentom da Britanija takođe ima nuklearno oružje. On kaže, ako se upotrebi raketa „satana“ niko neće preživjeti u ovom ratu i niko neće ostati na planeti. Skabejeva je istakla da je vrijeme leta „sarmata“ od Kalinjingrada do Berlina 106 sekundi, od Kalinjingrada do Pariza 200 sekundi i do Londona 202 sekunde.

Vrijeme leta raketa RS-28 „satana“ do prijestonica zemalja koje Ukrajini snabdevaju najviše naoružanja. Zapadne zemlje treba da vide i ovu sliku. Računajte svaku sekundu. Za šta ćeš imati vremena? – zapitao se Žuravljov.

“Sarmat”, raketa dugog dometa je u razvoju od 2000-tih i smatra se velikim izazovom za zemaljske i satelitske radarske sisteme i sisteme za praćenje.

Rusija je uspešno lansirala projektil ranije ovog mjeseca dok je Putin upozorio da je test “hrana za misli za one koji pokušavaju da prete Rusiji“.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Azovci pokrali ikone iz hrama Svetog Đorđa u Velikoj Novosilki!

Published

on

Desetine ikona iz hrama Svetog Đorđa UPC u Velikoj Novosilki, u Donjeckoj oblasti, odnijeto je u Dumenkovu Dnjeprovsku „eparhiju“, javlja Unija pravoslavnih novinara (spzh.news).

Vojnici 98. bataljona Azov odlučili su da odnesu desetine ikona iz crkve Svetog Georgija UPC u Velikoj Novosilki.

Kako prenosi Telegram kanal TRD „Azov“, hram u Donjeckoj oblasti je stalno bio izložen artiljerijskom granatiranju, pa ih je, da bi “spasli ikone”, vojska odnijela u „Crkvu Ukrajinske Patrijaršije“ u Dnjepru.

Na snimku objavljenom na kanalu boraca vidi se kako vojska stavlja ikone u unutrašnjost i gepeke dva automobila i napušta dvorište crkve Svetog Đorđa.

U Dnjepru je imovina UPC pripala kliriku OCU Uaru Peretjatku, koji je evakuisan iz Mariupolja.

„Dobili smo ove ikone, koje su nam donijete iz hrama oštećenog granatiranjem, koje su ispalili ’rasisti’“, rekao je Peretijatko.

Kako je saopštila ranije Unija pravoslavnih novinara, vjernici u gradu Rožišće uspjeli su da spasu hram UPC od zapljene.

(Etos)

Nastavi Citanje

U Trendu