Connect with us

Ekonomija

Handelsblatt: Antiruske sankcije mogu razbiti jedinstvo Zapada, a Njemačku suočiti sa kolapsom

Published

on

Pooštravanje restriktivnih mera protiv Rusije biće „test snage“ za zapadne zemlje, a moglo bi da razbije jedinstvo među njima, upozorio je uticajni njemački list Handelsblatt.

Ocijenio je da će pojačavanje pritiska na Moskvu Zapad suočiti sa povećanim izdacima za energente i hranu, dovesti do gubitka radnih mjesta i dolaskom miliona izbeglica.

„U prošlosti ekonomske sankcije uglavnom nisu funkcionisale jer su bile preslabe. Sada sankcije Rusiji mogu postati uistinu oštre, ali sa negativnim posledicama i po nas. Rusija je, za razliku od Irana, Venecuele i Severne Koreje, čvrsto integrisana u svetsku ekonomiju, a veze sa njom su posebno važne za Evropu, naročito za Njemačku. Zato će podjela svjetske ekonomije na neprijateljske blokove još teže pogoditi evropske zemlje“.

Handelsblatt navodi da Kina može pomoći Rusiji da poništi pritisak Zapada, čiju nameru da izoluje Moskvu takođe nisu podržale mnoge zemlje Afrike, Latinske Amerike i Azije, jer bi morale da pretrpe najveće gubitke od rastućih cijena energije i hrane.

Oglasio se i zabrinuti predsjednik udruženja nemačke industrije (BDI) Zigfrid Rusvirm, upozorivši na pogubne posledice uvođenja embarga na energente iz Rusije.

Ocijenio je da nemačku industriju gubitak ruskog gasa može dovesti u bezizlaznu situaciju:

„Moguć je kolaps naše industrije, a ona nas je spasila za vrijeme pandemije koronavirusa“.

Dan ranije je savjetnik njemačke vlade Lamija Mesari-Beker upozorila na rizik katastrofe u nemačkoj ekonomiji u slučaju prestanka isporuka ruskog gasa.

Ekonomija

Rublja postala najuspješnija valuta u svijetu – danas dostigla najveću vrijednost u poslednje četiri godine!

Published

on

Ruska rublja je danas dostigla najviši nivo u posljednje četiri godine u odnosu na američki dolar!

Nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajini dolar je vrijedio rekordnih 150 rublji da bi danas vrijednost američke valute u odnosu na rusku pala na 57,1 rublji.

Rublja je ove godine postala najuspješnija valuta u svijetu uz pomoć kontrole kapitala i drugih finansijskih mjera ruske vlade.

Nastavi Citanje

Ekonomija

Global Times: Udarom na državne devizne rezerve Rusije – SAD su potkopale povjerenje u sebe

Published

on

Zbog odluke Vašingtona da zamrzne rusku državnu imovinu, potkopano je povjerenje stranih investitora u sigurnost njihovog novca i imovine u SAD – ocijenio je kineski list Global Times.

Podsjetio je da SAD jednostranim sankcijama zamrznule polovinu državnih deviznih rezervi Rusije i imovinu njenih građana vrijednu desetine milijardi.

Pa ukazao: „Ukoliko je neka zemlja, koja slijedi svoje sebične političke interese, spremna da u djeliću sekunde oduzme novac sa javnih i privatnih računa, onda nikakve riječi njenih političara neće ubijediti strane investitore u sigurnost njihovog kapitala“.

Autor članka je naveo izjavu američkog ministra finansija, Dženet Jelen, koja je priznala nezakonitost konfiskacije ruske imovine u korist Ukrajine. Međutim, uvjeren je da je to tek dio taktike SAD, a ne „glas razuma“ iz Vašingtona.

„Izgleda da se u SAD igraju dobrog i lošeg policajca, gde Bela kuća poziva na zaplenu računa ruske vlade u pokušaju da umiri evropske saveznike, dok Jelen pokušava da ubedi strane investitore da svoj novac drže u SAD i će i dalje biti bezbjedan“

Američka administracija, kako je saopšteno 18. maja, namerava da Rusiju onemogući da otplaćuje svoje obaveze po kreditima.

U Moskvi postoji jaka struja koja se zalaže da Rusija u tom slučaju prestane da otplaćuje dugove u dolarima.

Nastavi Citanje

Ekonomija

Demanti Prve banke: Mulas nije preko Prve banke izvršio nijednu transakciju, smišljeni pokušaj ugrožavanja poslovnog ugleda banke

Published

on

Prva banka demantovala je tvrdnje Alternative da je radniku italijanskog obezbjeđenja Micheleu Mulasu preko računa ove banke uplaćeno 400 miliona.

U demantiju Prve banke se navodi:

Prva banka, kao ozbiljna finansijska institucija, u cilju zaštite ugleda i interesa kako svojih klijenata tako i poslovnog ugleda Prve banke, ovim putem obavještava javnost da su navodi objavljeni u dnevnom listu Vijesti dana 19.05.2022 godine pod naslovom „Krupne investicije ili pranje miliona”, u potpunosti neistiniti, tendenciozni i smišljeni sa ciljem pokušaja ugrožavanja poslovnog ugleda i potencijalnog nanošenja štete Prvoj banci, te smatramo da predstavljaju grubo kršenje novinarske etike.
Ističemo da lice navedeno u dnevnom listu Vijesti (Michele Mulas) nije preko Prve banke izvršilo nijednu transakciju koja se navodi. Kao što je svima poznato, nije moguće obaviti transakciju u navedenim iznosima a da nijesu upoznati i uključeni nadležni organi u Crnoj Gori.
Zbog ovakvih neistinitih navoda i pokušaja urušavanja poslovnog ugleda i nanošenja štete Prvoj banci, pozivamo sve nadležne organe u Crnoj Gori da ispitaju sve navode i činjenice i utvrde odgovornost svih uključenih u objavljivanje neistina na račun Prve banke i dovođenje u zabludu klijenata, laičke i stručne javnosti u Crnoj Gori.
Zbog objavljenih neistina na štetu Prve banke, Banka će pred nadležnim sudom tražiti zaštitu svojih pravnih interesa i odgovornost za štetu svih lica uključenih u narušavanje ugleda banke.

Nastavi Citanje

U Trendu