Connect with us

Politika

Rat za fotelje donio snimak prisluškivanog govora predsjednika SNP-a

Published

on

Glas naroda

Đurović: Restartovanje pregovora bi sigurno dovelo do formiranja Vlade, Spajić izgubio podršku i u svojim redovima

Published

on

Poslanik koalicije Za budućnost Crne Gore Dejan Đurović izjavio je na Javnom servisu da je siguran da vlade neće biti ukoliko se proces formiranja bude i dalje nastavio u pogrešnom smjeru.

On je naveo da je nakon parlamentarnih izbora bilo sasvim realno i za očekivati da partije koje su na predsjedničkim izborima podržale Jakova Milatovića naprave i jedan koalicioni savez i budu srž nove vlade.

Matematički je bilo sasvim dovoljno da Pokret Evropa sad, koalicija „Za budućnost Crne Gore“, Demokrate i eventualno GP URA budu osnov te nove vlade koje bi zajedno sa partijama manjina činile jednu veliku većinu“, naveo je Đurović.

Dodao je da mandatar Milojko Spajić u ovom trenutku nema podršku ni u svojim redovima i da je za očekivati restartovanje pregovora i vraćanje na početak što bi sigurno dovelo do rezultata i formiranja vlade.

Kazao je da se u obzir mora uzeti i to da imaju redovno zasijedanje 1. oktobra, te da ako toga ne bude već kao poslanici ulaze u ustavni problem.

“To bi već bilo problematično pri daljim pregovorima. Takođe 11. novembra se završava rok sa pregovorima, i ukoliko ne uspijemo da napravimo vladu , a ona može biti samo napravljena kao što smo i pokazali iz rezultata demokratskih izbora, onda će sigurno biti izbori kao jedino rješenje”, kazao je Đurović i dodao:

Ukoliko ne uspijemo da napravimo vladu od onih koji su pobjednici izbora onda će novi izbori pokazati neko novo svjetlo na političkoj sceni. Rezultati koji su bili na izborima u junu mjesecu sigurno neće biti identični na tim novim eventualnim izborima ukoliko bude potrebno za njih”, zaključio je Đurović.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Milatović: Neprihavtljivo da bilo koji politički subjekat koji je dobio podršku građana unaprijed bude isključen iz vlasti

Published

on

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio je da je visokim zvaničnicima SAD-a tokom susreta u Njujorku prenio očekivanje da će konstituenti buduće vlade djelovati u smjeru reformskih i evroatlantskih prioriteta.

On, ipak, nije direktno odgovorio na pitanje da li je saglasan sa stavom da u vladi nema mjesta onima koji ne dijele stav SAD-a u vezi s Rusijom.

Uz puno uvažavanje gospodina Eskobara, u Njujorku sam imao susrete s više američkih zvaničnika koji su, u hijerarhijskom smislu, na višim pozicijama u njihovoj administraciji, kao što su državni sekretar Blinken, specijalni savjetnik Stejt departmenta Šole i specijalna savjetnica predsjednika SAD za Evropske poslove Slout”, rekao je Milatović Vijestima.

Prema njegovim riječima zabrinjavajuće je što se dijalog oko formiranja Vlade ne vodi na programskim osnovama, što smatra važnijim od toga koje partije će sačinjavati Vladu.

Za mene je principijelno neprihvatljivo da bilo koji politički subjekt koji je dobio povjerenje određenog broja građana, pa ni ZBCG, može unaprijed biti isključen iz učešća u vlasti”, rekao je on između ostalog.

Juče su se Milatović sastao sa mandatarom i predsjednikom Pokreta Evropa sad Milojkom Spajićem.

Spajić je nakon sastanka saopštio da je optimista da će vlada biti formirana.

Kazao je da opstrukcije postoje od početka, ali da se trudi da se vlada formira što prije.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Lekić: Spajić peviše optimističan, kontroverza je da li ima podršku 41 poslanika

Published

on

Spajić je malo previše optimističan, a postoje kontroverze da li uopšte postoji 41 poslanik. Zanimljiva je uloga Milatovića, koji institucionalno ne bi morao da učestvuje u pregovorima oko Vlade. On daje mandat na bazi većine i na bazi utiska koji je stekao. Tumačim ovaj njegov angažman kao gest dobre volje da pomogne, a institucionalno ne bi morao“, dodao je Lekić.

Govoreći o izjavama specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, Lekić tvrdi da iste kod jednog dijela građana Crne Gore izazivaju antiameričko raspoloženje.

Nekad mi te izjave zaliče na izjave komesara Kominterne, a ne od nekog ko dolazi iz SAD jednog Džefersona, jedne SAD koja poštuje Ustav. Ne potcijenimo građane i njihovu svijest. Ne smatrajmo Crnu Goru kao  državu koji trči ka Americi kako bi neki ojačali svoje pozicije. Ovo je na kraju moje mišljenje, ja nemam istinu u džepu. Zloupotrebljava se Zapad“, kazao je Lekić u emisiji “Link” na Radiju Crne Gore.

Lekić je podsjetio na izjavu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, koji je, tvrdi Lekić, poručio Crnoj Gori “pazite se da vam ne slome nogu”.

Milanović se bukvalno sažalio na Crnu Goru. Još ovaj spektakl oko tunela izaziva smijeh, ali to je druga strana medalje“, kazao je Lekić.

Govoreći o jučerašnjem sastanku predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića i mandatara Milojka Spajića, Lekić je kazao da mu je sastanak bio nejasan.

Spajić je malo previše optimističan, a postoje kontroverze da li uopšte postoji 41 poslanik. Zanimljiva je uloga Milatovića, koji institucionalno ne bi morao da učestvuje u pregovorima oko Vlade. On daje mandat na bazi većine i na bazi utiska koji je stekao. Tumačim ovaj njegov angažman kao gest dobre volje da pomogne, a institucionalno ne bi morao“, dodao je Lekić.

Prema njegovim riječima Crna Gora nema snažne institucije.

Međunarodni faktor je u igri. Bila su velika očekivanja građana, koja nisu ostvarena po mom mišljenju. Nikad nisam bio optimista idealistički, ali bila je najavljena ozbiljna reforma. To ne da nije ostvareno, nego sistem nije ni dirnut. Sve u svemu, sumoran bilans praćen estradnom politikom i samoreklamerstvima“, zaključio je Lekić.

Nastavi Citanje

U Trendu