Connect with us

Politika

Rat za fotelje donio snimak prisluškivanog govora predsjednika SNP-a

Published

on

Glas naroda

Budva naš grad: Nedopustivi i sramni pritisci na birače da suprotno slobodnoj volji glasaju jednu koaliciju!

Published

on

Na lokalnim izborima u Budvi koji će se održati 26.maja nastupiće izborna lista pod nazivom „Budva naš grad“ čiji će nosilac biti aktuelni predsjednik skupštine Opštine Budva Nikola Jovanović.

Svjedoci smo ovih dana velikog pritiska koji se vrši na birače da suprotno zakonima i slobodnoj volji daju svoj glas jednoj koaliciji. Mi, kao predstavnici građanske liste “Budva, naš grad – Nikola Jovanović” smatramo da je ponašanje koje ispoljavaju aktivisti te političke grupacije nedopustivo i u najmanju ruku, sramno“, navode u saopštenju.

Kako kaži, Budva naš grad podržava sve građane koji se odluče da podnesu krivičnu prijavu protiv lica koja vrše nedozvoljen pritisak u cilju mijenjanja izborne volje pojedinaca.

Takođe, pozivaju da se na predstojećim izborima izjašnjavaju slobodno i bez straha, a da su vrata njihove kuće uvijek otvorena za njih.

Žao nam je što su se nekadašnji saborci odlučili da u potpunosti primjenjuju sistem koji je kreirao bivši režim, i što na žalost, u želji da zasjednu u fotelje više nisu u stanju da povuku granicu između pristojnog ponašanja i nasilništva“, navode oni i dodaju:

Budva naš grad je autentična građanska lista, koja je kao programski i politički princip postavila borbu protiv nezasitih partijskih centrala iz Podgorice, a koje kako vidimo, mogu da promjene i zastavu i ideologiju, ali zajedničko im je uvijek loša namjera prema Budvi“.

Podjelite tekst putem:

 

Nastavi Citanje

Glas naroda

Đukanović: Onaj ko radi ovo što sada radi, taj ne shvata da je već otpočeo novu stranicu crnogorskih osveta

Published

on

U Crnoj Gori je na sceni politički revanšizam kao nova stranica tradicije crnogorskih osveta, kazao je nekadašnji predsjednik države, Vlade i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

On je istakao da “onaj ko radi ovo što sada radi, taj ne shvata da je već otpočeo novu stranicu crnogorskih osveta”.

“I jako griješi ako u onim lisicama nad kojima likuje, na rukama drugih ljudi, ne prepoznaje svoje lisice sjutra”, dodao je Đukanović.

Živimo u jako zatrovanoj atmosferi. Atmosferi koja govori da će se ćeranija po Crnoj Gori nastaviti. Zašto na to upozoravam? Crnogorsko društvo je društvo osvetnika. Nije to karakteristično samo za albanske zajednice, za koje se uglavnom vezuje krvna osveta. Treba da se prisjetimo da u srcu Crne Gore, u Katunskoj nahiji, krvna osveta među određenim starocrnogorskim porodicama traje duže od 200 godina. E, ko to ne zna taj ne razumije kako je opasno kada vam jedina politika nakon dolaska na vlast postane revanšizam. Revanšizam je samo političko ime za osvetu. To znači da ne postoji svijest o tome da treba podvući crtu ispod crnogorske prakse osvete”, naveo je on u intervjuu za Antenu M.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Za razliku od većine establišmenta, Nikola nije pilatovski oprao ruke od Milovog tamničenja

Published

on

PIŠE: Sreten ĆERANIĆ

Politička scena se stišala posle revolucije iz 2020, to jest litijskog pokreta čija energija je rasula dotadašnja pravila igre. Prošla je, dakle, anarhija – odnosno, šansa srpskog naroda da zavlada ovim provizorijumom. Umjesto plemenite ideje srpskog integralizma, opet je zavladao titogradski dual-evropeizam. Srpske snage, okupljene oko NSD, prokockale su povjesnu šansu srpskog naroda da se formalno vrati na istorijsku pozornicu ovog improvizorijuma.

Ako uporedimo narativ iz 2019. i 2024, mi ćemo vidjeti metamorfozu negdašnjih saboraca u DPS. Boja zastave je nebitna – DPS ih je nosio raznih – bitna su namještena pravila igre. Na primjer, nosilac liste ZBCG je direktor institucije koja je vaktile nazvana „Morsko zlo”. Ta institucija, osmišljena kao dio državne okupacije nad Bokom – nije izmijenila svoj karakter, samo je dospjela u ruke NSD. Poslužila je samo novoj vladajućoj klasi za bogaćenje. Isto je poslužila Elektroprivreda, Uprava za Šume…

Uporedo sa pomenutom šansom, moja malenkost je pisala o tome da će krah jedne strahovlade mora izazvati oživljavanje lokalnih identiteta i pojavu lokalnih listi. To se odmah pokazalo tačnim u Tivtu, Herceg Novom i Žabljaku, gde su lokalne liste nadvladale podgorički centrizam. Odjednom, umjesto negovatelja našeg individualizma, NSD je postala okupator i glavni protagonista surovog etatizma, i prvijenac titogradskih pljačkaških pohoda.

Milojko Spajić dovodi “kredibilne investitore” čiji operativni budžeti su veći od crnogorskog državnog budžeta. Takozvane institucije, oboljele od endemske korupcije, neće biti branič građanina – već, kao u doba depesovskih tajkuna, naši neprijatelji. U takvom jednom stanju, treba stvoriti politički kontrasilu. Izbori u Budvi su sve sem običnih lokalnih izbora zbog ekonomske, populacione i – samim tim – ogromne političke moći budvanske lokalne samouprave. Za to je dokaz činjenica da je proces u Budvi (prvo izbori 2016. pa onda borba protiv kavačkih hunti 2020.) bio prekretnica u smjeni DPS-a.

Budva je šansa da se uspostavi uspješna borba građanina sa totalitarnom državom, multikorporacijama i nenajedenošću uskopartijskih vrhuški.

Za razliku od većine establišmenta, sa Nikolom Jovanovićem nisam imao nikakav kontakt. Ne poznajem ga. Ali mi o njemu dovoljno govori činjenica da je donio priličnu hrabru odluku i odbacio izdaju utamničenog Božovića, kao i interesa Budve u korist opisivanih. To daje nadu da postoji neko ko ne vodi razgovor o principima. Uostalom, da je vodio – poveo bi ga kao i oni koji su pilatovski oprali ruke od Milovog tamničenja, i njegovom „glavom” (kao i apsolutnom vlašću u Budvi) kupili mjesta direktora Morskog Zla, EPCG-a i skupštinskog spikera.

Zato puna podrška Nikoli Jovanoviću, sa nadom da će lista „Budva – naš grad” postati okosnica budvanske vlasti i centralna snaga protiv titogradskog centralizma.

Nastavi Citanje

U Trendu