Connect with us

Glas naroda

Nakon otkrića tovara s kokainom “Derbi” više neće da uvozi banane preko Luke Bar

Published

on

Više od pola tone kokaina u paketima sa bananama namijenjenih kompaniji “Voli”, imali su oznaku firme „Derbi“. Vlasnik ove kompanije Izet Rastoder, tvrdi da je crnogorska carina odbila da pregleda svaki tovar sa bananama koji uvozi njegovo preduzeće.

Ovaj crnogorski državljanin, porijeklom iz Petnjice, koji godinama živi i posluje u Sloveniji, u izjavi za portal Berane online, naveo je da se zbog zabrinutosti zbog sve učestalijeg šverca kokaina u tovaru sa bananama obratili za pomoć institucijama, zaduženim za kontrolu i preglede tovara, koji morskim putem ulazi u Luku Bar.

Podsjetimo, carinici u Luci Bar su, prema riječima direktorice Uprave carina Milene Petričević, samoinicijativno sproveli prije tri dana dodatnu kontrolu tovara sa bananama i pronašli u njemu ogromnu količinu kokaina o čemu su obavijestili Specijalno državno tužilaštvo i Upravu policije.

“Zamolili smo da se iz preventivnih razloga pregleda SVAKI kontejner, koji za nas brod doveze u Luku Bar. Na žalost, odgovor carinskih organa je bio negativan, sa objašnjenjem da bi to što mi tražimo „dovelo do neopravdanog trošenja resursa i iscrpljivanja ljudstva“. Uz to smo dobili i predlog, da ukoliko sumnjamo da „je svaka pošiljka kontaminirana onda možda trebate da razmislite o pauzi u poslovanju”, rekao je Rastoder u saopštenju za Berane online.

On navodi da s obzirom da su “potpuno svjesni visokog rizika zloupotrebe za svrhe krijumčarenja, pod kojim se u zadnjem periodu vrši pomorski prevoz, i nemogućnosti optimalne bezbjednosne kontrole za koju su molili u Luci Bar, biće prisiljeni da napustei Luku Bar i preusmjere sve kontejnere u druge luke”.

“To će otežati poslovanje i povećati troškove i nama i našim kupcima, ali bez obzira na to, bezbjednost nam je na prvom mjestu”, rekao je Rastoder.

“Iz gore navedenih razloga želimo naglasiti da smo preduzeli sve mjere, koje su u našoj moći, od pojačane bezbjednosne kontrole u Ekvadoru do insistiranja na preventivnom ponovnom pregledu u Luci Bar. Možda smo barem djelimično i uspjeli u sprečavanju krijumčarenja, s obzirom da iz medija saznajemo da su carinski i/ili policijski organi otkrili skrivenu pošiljku, prije nego što je kontaminirani kontejner napustio Luku Bar. Smatramo to zajedničkim uspjehom, jer smo im skrenuli pažnju na potrebu pojačanog pregleda. Osim toga, ponosni smo i na našeg poslovnog partnera kompaniju Voli, odnosno njihove zaposlene i upravu, koji su pravovremeno otkrili skrivene krijumčarene supstance i o tome obavijestili nadležne organe. Time se pokazalo da smo svi na istoj strani i da se trudimo zajedničkim snagama djelovati preventivno s ciljem zaštite državljana Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju ove firme za portal Berane online.

Nakon ovog iskaza vlasnika firme “Derbi” ostaje da se utvrdi ko laže – koza ili rog, s obzirom da je direktorica Uprave carina saopštila da su carinici upravo postupili na način koji se poklapa sa molbama Rastodera i dodatno provjerili tovar banana. Ukoliko je ova informacija tačna, a da se provjeriti, nije jasno zašto se trgovina bananama preko Luke Bar prekida kada su carinici postupili onako kako se od njih očekivalo?

Petričević: Carinici samoinicijativno dodatno kontrolisali četiri kontejnera i otkrili sumnjiv sadržaj

Društvo

Novak Đoković sa roditeljima na druženju kod Bata Carevića (VIDEO, FOTO)

Published

on

Najbolji sportista planete Novak Đoković posjetio je večeras sa roditeljima Etno selo Carevići, gdje ga je ugostio gradonačelnik Budve Marko Bato Carević koji će mu sjutra uručiti ključeve počasnog građanina crnogorske turističke metropole.

Druženje Đokovića i njegovih roditelja majke Dijane i oca Srđana sa starim prijateljima iz Budve prošlo je uz izvorne narodne pjesme i naravno uz nezaobilazne foto seanse sa legendarnim srpskim teniserom.

FOTO i VIDEO (NADLANU.ME)

Nastavi Citanje

Glas naroda

Lekić: Država da se uozbilji a crkva da ne daje političke izjave

Published

on

“Država treba da se uozbilji u odnosu na crkvu a crkva ne treba da daje političke izjave”, prokomentarisao je lider Demosa Miodrag Lekić, novinarima u parlamentu odgovarajući na pitanja o Temeljnom ugovoru sa SPC.

On je istakao da kombinacija nedovoljne solventnosti u vođenju državnih poslova dolazi u momentu totalne institucionalne krize i “kada postoje sukobi u Vladi koja se rasipa iznutra”.

Lekić je ocijenio da tema Temeljnog ugovora “traje cijelo vrijeme mandata aktuelne Vlade, sa misterijama, letovima za Beograd, nedovoljnim objašnjenjima i bez transparentnosti.”

„Dešava se to da je (Milo) Đukanović prije dvije godine otvorio temu crkve, i ta tema i danas traje, samo što se mijenjaju protagonisti“, kazao je Lekić uz opasku da se sada plaća ceh jedne neozbiljnosti i netransparentnosti.

“Na kraju krajeva svi treba da izvuku neke pouke, i država, i da se uozbilji u odnosu na crkvu, a i crkva da takođe ne daje političke izjave“, rekao je Lekić i dodao da je protivnik ateističkog fundamentalizma, odnosno, kako je naveo, ideološkog progona crkve, ali i da je protivnik toga da se crkva miješa u državne poslove.

Lekić je kazao da postoji neozbiljnost koju treba zaustaviti i napraviti preokret.

Svi koji učestvuju u društvenom životu treba da daju doprinos tom preokretu, pa će onda ova tema biti manje dramatična, manje tajanstvena“, rekao je Lekić.

Na pitanje šta vidi kao rješenje aktuelne situacije i da li će prihvatiti poziv potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića na razgovor, Lekić je kazao da razgovara i sa drugim kolegama i da nema potrebe da odbije taj razgovor.

„Rješenje krize treba početi u parlamentarnoj većini i vidjeti da li tamo ima izgleda da se dođe do većine, ako nema, onda vidjeti koje su druge mogućnosti, neke tehničke vlade“, zaključio je Lekić.

Nastavi Citanje

Glas naroda

“Neoglašavanje DPS-a pokazuje ko ovu dramu režira, Abazović jedno priča, drugo radi, treće obećava”

Published

on

“Ćutanje Demokratske partije socijalista na sinoćni odlazak potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića u privatnu posjetu patrijarhu Porfiriju jasno je svakom slobodnom čovjeku”, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

U saopštenju se navodi da neoglašavanje DPS-a pokazuje „ko ovu dramu režira“.

“Dok su horski, agresivno zatrpavali medijski prostor reagovanjima na susrete premijera Zdravka Krivokapića sa čelnim ljudima Crkve, DPS družina, zajedno sa saveznicima, sada horski ćuti. To ćutanje glasnije je od ijedne riječi i jasno je svakom slobodnom čovjeku. Posjeta Abazovića im nije “privođenje na raport u Beograd” kao što su govorili za Krivokapića, niti “izdaja nacionalnih interesa”, jer im Abazović, po davno postignutom dogovoru, odrađuje posao i vraća poluge vlasti u njihove ruke. Opozicija sad ćuti, jer ne smije progovoriti. Toliko o istini, principijelnosti i postojanju bilo kakve ideologije DPS-a. Postoje samo milioni”, kaže se u saopštenju Demokrata.

U saopštenju Demokrata navodi se da je Abazović spreman na sve kako bi politički i finansijski profitirao.

“Jedno priča, drugo radi, treće obećava. Jedini čovjek na svijetu čije “nikad” ima rok trajanja”, naveli su iz te partije.

Kako su kazali, ostvaruje se sve o čemu su Demokrate pričale.

“Sad je jedino na građanima, kao nosiocima suvereniteta države, da pristanu ili ne pristanu na ovu, do sada najbesramniju, DPS prevaru”, zaključuje se u saopštenju.

Nastavi Citanje

U Trendu