Connect with us

Hronika

Petričević: Carinici samoinicijativno dodatno kontrolisali četiri kontejnera i otkrili sumnjiv sadržaj

Published

on

VD direktorica Uprave prihoda i carina Milena Petričević izjavila je gostujući u dnevniku TVCG da su prilikom kontrole pošiljke banana u brodu sa rizične destinacije Ekvador, carinici samoinicijativo odlučili da se četiri kontejnera dodatno kontrolišu skenerom, koji je pokazao da je sadržaj sumnjiv.

Ona je potvrdila da je brod uplovio u Luku Bar 2. januara sa 109 kontejnerskih sadržaja, od kojih je 70 bilo po specifikacijama. Nakon otkrića sumnjive susptance u pošiljci banana obaviještena je Uprava policije, koja je donijela odluku o taktičkom postupku istrage.

Prema njenim riječima kompanija Voli je kupoprodaju obavila sedam dana prije nego što je brod stigao u Luku i od stalnog dobavljača.

“Taj kontejner je 12. januara, nakon tranzitnog drumskog dopremanja stigao do Podgorice i imao dva carinska pregleda, a u skladu sa odlukom koju je vodilo tužilaštvo, odlučeno da se propuste sa carinskog terminala prema magacinu primaoca, kompaniji Voli trejd”, rekla je Petričević, prenosi portal RTCG.

Kasnijom analizom, objasnila je VD driktroica UPC identifikovano je da se radi o kokainu.

Petričević je kazala da ne postoji zakonski osnov da vlasnik bilo koje kompanije, pa ni Voli trejda, traži od državne institucije da radi nešto što je u njegovom interesu.

“Službenici carine su dužni da sve pošiljke kontrolišu i sve po standardima i međunarodnim propisima o procjeni rizika”, naglasila je Petričević.

Ona je dodala da je, od kako je na funkciji u UPC, dva mjeseca, obim uvoza kompanije Voli trejd isti kao i unazad nekoliko godina, a ako ima povećanja to treba da raduje, a ne da bude indicija za sumnju.

“Ako i ima prostora za sumnju to nije predmet rada UPC”, rekla je Petričević.

Zbog sumnje da je povezan sa kokainom u bananama uhapšen Baranin Đ.D.

Hronika

Poslednji Đukanovićev šef ANB-a prisluškivao i seminar DF-a!

Published

on

Bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Peruničić saslušan je u Specijalnom državnom tužilaštvu zbog sumnje da je nezakonito naredio prisluškivanje funkcionera i aktivista Demokratskog fronta u julu 2020. godine, prenijele su Vijesti.

Podgorički dnevnik prenosi da je Peručinić izjavu dao pred specijalnom tužiteljkom Sanjom Jovićević, koja ga je saslušala u svojstvu osumnjičenog.

Prema informacijama Vijesti, na spisku osumnjičenih za sada je samo Peruničić, ali nije isključeno da će krivična prijava biti podnijeta i protiv još dvojice nekadašnjih agenata tajne službe.

To je treći predmet koji je SDT formiralo protiv Peruničića, a aktuelizovan je nakon što su funkcioneri Demokratskog fronta početkom novembra 2021. godine obznanili da je blizu 300 njihovih funkcionera i aktivista prisluškivano tokom dvodnevnog seminara u hotelu “Palas” u Petrovcu.

U drugom predmetu, formiranom zbog nezakonitog prisluškivanja glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, Peruničić će se 11. februara naći na optuženičkoj klupi, u sudnici podgoričkog Višeg suda.

Specijalni tužilac Miroslav Turković, krajem prošle godine sudu je podnio optužni predlog kojim Peruničića tereti za krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

U toj istrazi utvrđeno je da je, po Peruničićevom nalogu, krajem 2017. u Katnićev kabinetu postavljen prislušni uređaj, kao i da je aparat bio u funkciji od trenutka kada je postavljen pa do početka 2020. godine.

Peruničić je uhapšen 21. oktobra prošle godine, nekoliko dana nakon što je TV Vijesti objelodanila da neko prisluškuje Katnića. Bivši šef tajne službe ipak je, nakon saslušanja, pušten da se u daljem postupku brani sa slobode.

Nekoliko mjeseci prije podnošenja tog optužnog prijedloga, Peruničić i njegov dugogodišnji saradnik Srđa Pavićević optuženi su za nezakonito snimanje i praćenje nekadašnjih opozicionih poslanika, novinara i crkvenih velikodostojnika.

Protiv njih se u Višem sudu, iza zatvorenih vrata, vodi postupak zbog sumnje da su od početka 2020. do 30. avgusta te godine nezakonito pratili, prisluškivali i snimali aktuelnog premijera Zdravka Krivokapića, sadašnjeg predsjednika Skupštine Aleksu Bečića, lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića, šef njihovog poslaničkog kluba Slavena Radunovića, gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića, poslanika Mila Božovića (DF), čelnike Ujedinjene Crne Gore i Socijalističke narodne partije Gorana Danilovića i Vladimira Jokovića, poslanika Demokrata Borisa Bogdanovića, konzulku Crne Gore u Srbiji Nevenku Bošković Ćirović i novinara Petra Komnenića. Tada je prisluškivan i pokojni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Nastavi Citanje

Društvo

Barani uz špeditera Đoka Drobnjaka: Nevin u zatvoru, krivac na slobodi!

Published

on

Više stotina građana okupilo se danas ispred glavne kapije Slobodne carinske zone Luke Bar, na skupu podrške nazvanom “Podrška za špeditera Đoka Drobnjaka”.

Za kratko vrijeme prikupljeno je 150 potpisa peticije kojom se zahtijeva da se Drobnjak odmah pusti iz pritvora i obustavi postupak protiv njega. U zahtjevu za ukidanje pritvora Drobnjaku, koje je upućeno Specijalnom državnom tužilaštvu navodi se da je Drobnjak “uzoran radnik i špediter i da nikada u svom radu nije napravio bilo kakav propust, a ne prekršio bilo kakvu zakonsku ili moralnu normu”.

U zahtjevus e navodi da su potpisnici “iznenađeni sa njegovim pritvaranjem i što je još gore pravom medijskom harangom koja je prisutna u sredstvima informisanja povodom tog događaja. Poslovi i radni zadacikoji su regulisani odredbama člana 920 do člana 939 Zakona o obligacionim odnosima – špediterski poslovi sami po sebi predstavljuje rizik za svakog izvršioca da može doći u situaciju u kojoj se nažalost našao Đoko Drobnjak jer mi svakodnevno obavljamo te poslove”-

U zahtjevu se, između ostalog navodi da kontrolu obavljaju carinski inspekcijski i po potrebi policijski organi i to putem specijalizovanih tehničkih uređaja.

“Tako da je prosto nevjerovatno da može se postaviti bilo kakva sumnja da je Đoko Drobnjak na bilo koji način mogao i pretpostaviti da se u robi za koju je vršio poslove špedicije nalazi navodno bilo kakva nedozvoljena materija, a pogotovo ne narkotici” i dodaje da su i ostali špediteri zabrinuti za svoju sudbinu “jer bukvalno nemamo dodirnu vezu niti možemo imati saznanje uopšte šta se nalazi u kontejnerima koji se svakodnevno dopremaju na područje naše privredne djelatnosti”.

Zbog šverca oko 500 kilograma kokaina koji je otkriven u paketima sa bananama osumnjičen je i uhapšen jedan čovjek – špediter iz Bara Đoko Drobnjak (49) u čijoj biografiji, kako navodi njegova porodica, do sada “nema ni saobraćajnog prekršaja”. Nakon što je uhapšen  određen mu je pritvor.

Specijalno državno tužilaštvo podnijelo je polovinom januara krivičnu prijavu protiv Drobnjaka koji se sumnjiči da je dio međunarodne kriminalne organizacije koja se sumnjiči za šverc kokaina iz Ekvadora u Crnu Goru.

Iz SDT-a su naveli da je “Drobnjak, sumnja se, u kriminalnoj organizaciji koju su formirala dva neidentifikovana lica, između ostalog, imao zadatak da vrši manipulaciju kontejnerima u kojima su bile banane, da dostavlja brojeve kontejnera u cilju izuzimanja kokaina ispod mjera nadzora na carinskoj zoni”.

Prije nekoliko dana oglasila se njegova porodica.

“Ovlašćenja špeditera su vrlo ograničena, on nema pravo niti može da otvori, ili na taj način kontroliše bilo koju pošiljku, bez prisustva carinika. Uhapšen je pod sumnjom da je član međunarodne organizovane kriminalne grupe, osnovane od strane NN lica, iako ni jedan dokaz za takvu tvrdnju ne postoji“, naveli su iz porodice Drobnjak.

Oni tvrde da je Đoko častan i pošten čovjek, bez ikakve mrlje u svojih 49 godina života, što može potvrditi i svaki građanin Bara.

Navode i da nikada nije imao nezakonitih postupanja, čak ni saobraćajnih prekršaja, a kamoli kriminalnih sklonosti, koje mu se danas stavljaju na teret.

(nadlanu.me)

Nastavi Citanje

Glas naroda

Medojević: Cilj ove Vlade je bio da se spriječe reforme i demontaža DPS-a! (UŽIVO)

Published

on

Jedan od lidera DF-a i predsjednik PzP-a Nebojša Medojević na konferencije za novinare o stanju bezbjednosnog sektora i bezbjednosnosnim rizicima kazao je da je uznemirujuće kada je u pitanju bezbjednosni sektor. Formiranje ove Vlade bio je svojevrsni eksperiment i ispostavilo se da je cilj ove vlade i Crkve bio da se spriječe reforme i demontaža DPS-a. Imamo Vladu koja nije izborna volja građana i vraćamo se u pretpolitičko vrijeme prije pada Berlinskog zida, kaže Medojević.

Nema komunikacije između Uprave policije i ANB-a. Siguran sam da će i kod nas biti pokušaja atentata i da će na meti biti DF. Ja ne Zadatak je bio da se spriječi demontaža DPS-a i da se uništi DF“, kaže Medojević.bih želio da se nešto desi pa da se onda ispostavi da sam bio u pravu.

Ugrožena je nacionalna bezbjednost, nije se ušlo u rat sa kriminalcima, i sve što se desilo u bezbjednosnosnom sektoru jeste sa sada imamo haos u njemu. Čelni čovjek je nekad bio advokat kavačkog klana. Znači dobili smo na čelu ANB-a čovjeka koji je nekompetentan, koji je bio pod mjerama nadzora“, ističe lider Pzp-a.

Sve informacije cure iz ANB-a, odmah se saznaju u kafanama. , kaže Medojević.

Abazović umjesto da reformiše ANB, on vrbuje svoje ljude u njoj. Ne zna se za koga rade agenti ANB-a. I ovo što se dešavalo sa isporukama kokaina je najbolja ocjena stanja u sektoru bezbjednosti. Predsjednikm Vlade optužuje svog zamjenika da je štitio kartel i obezbijedio šverc kvaliteta. A glavni tužilac reklamira kvalitet švercovanog koakina. I sve to je alarm za uzbunu”, kaže Medojević.

Carinici Bara odbiaju da rade provjeru i carinu već se to radi u Podgorici. A od Bara do Podgorice može svašta da se desi.

Vrlo je rizično vrijeme, kaže Medojević, kada je bezbjednost u pitanju da možemo imati situaciju da nam se izbori dešavaju kao u Meksiku, a to nije ni malo dobro.

Nastavi Citanje

U Trendu