Connect with us

Glas naroda

Milatović: Moja partija je Crna Gora

Published

on

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kaže da je, bez dodatnih reformi u administraciji i obrazovanju, kao i smislenih razvojnih politika utemeljenih na sređenoj planskoj dokumentaciji i unaprijeđenom investicionom ambijentu, dugoročni održiv ekonomski razvoj, koji sa sobom donosi povećanje plata i penzija, upitan.

“Sve ostalo predstavlja politički marketing i ekonomski populizam koji bi kao rezultat mogao imati smanjenje konkurentnosti naše privrede, uz povećanje javnog duga, što nažalost vidimo da se dešava i što zahtijeva dodatnu pozornost”, kaže Milatović u intervjuu za “Dan”.

Naglašava da je pokretanje investicionog ciklusa u infrastrukturu neophodno.

“Realizacija velikih infrastrukturnih projekata mora pratiti najbolje evropske standarde, posebno u dijelu transparentnosti tenderskih procedura i zaštite životne sredine, a kako bi se pored održivog razvoja osigurala i podrška bespovratnih EU fondova, uz jeftine kredite od evropskih finansijskih institucija”, kaže.

• U ovom trenutku na crnogorskoj političkoj sceni je aktuelna kriza Vlade, zbog odnosa Demokratske Crne Gore i Pokreta Evropa sad u vezi sa bezbjednosnim sektorom. I Vi ste se oglašavali povodom toga. Da li i Vi smatrate da se radi o partijskoj borbi za uticaj u sektoru bezbjednosti i gdje vidite rješenje?

– Politički subjekti ne bi trebalo da vode borbu za prevlast i kontrolu nad sektorom bezbjednosti, već su dužni da zajednički rade na uspostavljanju sistema koji će štititi interese države i građana i koji će dati odlučan odgovor na probleme sa kojima se kao zemlja i dalje suočavamo u ovoj oblasti.

Zatečeno stanje u sistemu bezbjednosti u trenutku promjene vlasti 2020. godine je bilo posebno problematično. Povjerenje u funkcionisanje ključnih institucija bezbjednosnog sektora bilo je ozbiljno narušeno utiskom da su visoki službenici tog sektora, umjesto da štite državu od kriminala, bili njegovi aktivni sudionici.

Ovaj utisak je danas dodatno pojačan činjenicom da se dva bivša direktora policije i jedan bivši direktor ANB-a iz tog perioda nalaze pod ozbiljnim optužbama pravosudnih organa. Naravno, poštujući prezumpciju nevinosti i ostavljajući nadležnim organima da utvrde šta je istina, opšti utisak jeste da je neophodna temeljna profesionalizacija bezbjednosnog sektora, a sve u cilju uspješne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Upravo je društveni ambijent koji je decenijama kreiran u Crnoj Gori nametao temu bezbjednosnog sektora kao najvažniju u trenucima međupartijskih pregovora nakon izbora. Motivi za to su višestruki – od onih pozitivnih – koji su vođeni iskrenom željom da se država konačno i odlučno obračuna sa svim oblicima kriminaliteta – do onih negativnih – da se osigura nesmetano funkcionisanje zvaničnih i nezvaničnih centara moći u zemlji ili obezbijedi zaštita poslova čija zakonitost je predmet preispitivanja nadležnih organa.

• Možemo li očekivati da ćemo u junu dobiti IBAR?

– Dobijanje IBAR-a je važna etapa na našem evropskom putu, ali ne i presudna. Veliki je korak napravljen imenovanjima u pravosuđu. Fokus u narednom periodu mora biti na izmjenama zakona u oblasti pravosuđa, na izradi seta medijskih zakona, kao i vidljivim rezultatima u dijelu sveobuhvatne izborne reforme. Sve su ovo važni aspekti neophodni u dijelu unapređenja vladavine prava i zatvaranja poglavlja 23 i 24.

Optimista sam. Štaviše, smatram da je dobijanje IBAR-a sasvim izvjesno, između ostalog i zbog pozitivne atmosfere koja postoji u zemljama EU u vezi sa našim budućim članstvom.

Podsjetiću da sam javno promovisao ambicioznu dinamiku da Crna Gora svoje obaveze u smislu zatvaranja svih pregovaračkih poglavlja može ostvariti do kraja 2026, što bi omogućilo postizanje punopravnog članstva do 2028. godine.

Danas je ova mapa puta prihvaćena od strane svih političkih aktera u Crnoj Gori, ali i u Briselu, što smo mogli čuti u razgovorima sa brojnim evropskim zvaničnicima. Zato mi se čini da ostvarenje našeg evropskog sna poprima jasne vremenske okvire.

• Tokom formiranja 44. Vlade, zalagali ste se za širu koaliciju u koju bi ušle, pored sadašnjih članica Vlade, i GP URA i Bošnjačka stranka. PES je iskazivao “otpor” ulasku koalicije “Za Budućnost Crne Gore”. Sada, međutim, PES nema najbolje političke odnose, prije svega sa Vama, GP URA, Demokratama… Najbolji odnosi su im, upravo, sa ZBCG. Vaš komentar?

– Mudra državna politika podrazumijeva umijeće nalaženja zajedničkog jezika oko ključnih državnih interesa. Danas ubiramo plodove širokog dogovora na osnovu kojeg je konstituisana aktuelna parlamentarna većina, koji se ogledaju u institucionalnoj konsolidaciji pravosuđa, ali i drugih institucija, poput Centralne banke.

Napominjem da moje zalaganje nikada nije bilo motivisano favorizacijom pojedinih političkih struktura, već jasnom formulom za dalji napredak na EU putu, kroz prekid dugogodišnjeg v.d. stanja u pravosudnim institucijama. Danas su upravo imenovanja u pravosuđu otključala naš evropski put.

Odnose ZBCG i PES-a ne bih komentarisao jer su oni generisani, prije svega, odnosom lidera ta dva subjekta, gospodinom Mandićem i gospodinom Spajićem, čija saradnja sada predstavlja osnovu parlamentarne većine.

Što se tiče mog političkog djelovanja, jasno je da pripadam umjerenim političarima koji afirmaciju ideje građanskog i evropskog centra vide kao ključnu u novoj konstalaciji političkih odnosa u Crnoj Gori. Čvrsto stojim da antifašizam i tekovine narodnooslobodilačke borbe moraju ostati jedan od najvažnijih temelja našeg društva.

Povećanje životnog standarda, beskompromisna borba protiv kriminala i korupcije, ulaganje u ljudski kapital, kao i zaštita životne sredine, neki su od prioriteta mog političkog djelovanja.

Zalažem se za direktniju demokratiju i smatram da bi uvođenje otvorenih lista i individualnih kandidatura unaprijedilo demokratsku odgovornost političkih aktera. Sada, nažalost, imamo situaciju da važne političke procese u zemlji kreiraju pojedinci koje građani nijesu direktno birali.

• Pored opozicije, očigledno je da Vlada i unutar parlamentarne većine ima kritičare. Vi ste napustili PES, a nakon toga i znatan dio odbornika i članova partijskih tijela. Možemo li očekivati da se od tih političkih snaga, u budućnosti, stvori blok koji bi, eventualno, Vi predvodili?

– Razloge izlaska iz PES-a temeljno sam obrazložio u više navrata, ne bih imao puno toga da dodam. Zalažem se za drugačiju političku kulturu utemeljenu na transparentnosti i na argumentovanom dijalogu o politikama koje su inkluzivne i održive, gdje obrazovanje ima centralnu ulogu u društvenom razvoju.

Ljudi koji su uočili slične probleme u funkcionisanju PES-a, a koji su takođe napustili Pokret, imaju pravo na svoje mišljenje i političko djelovanje, kao i svi građani Crne Gore. Među njima prepoznajem puno onih koji su dali ogroman doprinos demokratizaciji Crne Gore i ne treba ih posmatrati kao sljedbenike bilo koga, pa ni Jakova Milatovića, već kao slobodne ljude sa integritetom i političkom težinom koji su posvećeni boljitku svoje lokalne zajednice i Crne Gore u cjelini.

U ovom trenutku preokupiran sam predsjedničkim obavezama, pri čemu me dodatno motiviše činjenica da, po svim relevantnim istraživanjima, uživam najveće povjerenje građana. S tim u vezi ukoliko demokratski razvoj zemlje bude zahtijevao moje aktivnije uključivanje u političke procese, znaću da se jednako uspješno kao i do sada odredim prema tome. U svakom slučaju, moja partija je Crna Gora.

• Na nedavnom zasijedanju POSP-a usvojena je i deklaracija, koja u sebi sadrži i jednu malo neobičnu formulaciju, da se očekuje saradnja predsjednika Crne Gore, Vlade i Skupštine… Izgleda kao da i Evropska unija prepoznaje da na tom polju stvari ne idu baš najbolje?

– Obaveza svih institucija, ali i svih progresivnih političkih aktera, jeste postizanje društvenog dogovora o što bržem okončanju našeg EU puta. To dugujemo građanima, koji kontinuirano poručuju da je EU ključni prioritet i pokazuju nedvosmislenu želju da naša država bude punopravna članica evropskog društva. U reformama koje je potrebno ostvariti, svaka institucija ima svoju jasnu ulogu, i samo sinhronizovanim djelovanjem možemo postići efikasne rezultate.

Smatram da sam upravo svojim vanjskopolitičkim djelovanjem u prethodnih godinu dana dao snažan doprinos promjeni međunarodne percepcije o Crnoj Gori i vraćanju teme EU integracija Crne Gore u fokus interesovanja važnih donosioca odluka, kako u Evropi, tako i u ostatku svijeta.

Naročiti doprinos ovome dale su neke od istorijskih posjeta poput prijema kod engleskog kralja Čarlsa III ili njemačkog predsjednika Štajnmajera, susret sa američkim državnim sekretarom Blinkenom, generalnim sekretarom NATO-a Stoltenbergom, brojni susreti sa francuskim predsjednikom Makronom, prva ikad zvanična posjeta Holandiji na poziv premijera Rutea, razgovori sa zvaničnicima EU poput predsjednice Evropske komisije Fon der Lajen i brojni drugi. Crna Gora je nakon svakog tog susreta viđena kao još kredibilnija NATO saveznica i prva buduća članica EU.

Dodatno, pored predsjednika države, važno je da svi politički činioci u zemlji, a naročito konstituenti aktuelne Vlade i parlamentarne većine, svoje djelovanje u potpunosti sinhronizuju sa prioritetima državne vanjske politike koja je usklađena sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i NATO-a.

Glas naroda

Lazović 2020. godine pozajmio Šariću pola miliona “za izbore i za momke”!?

Published

on

Šest dana uoči parlamentarnih izbora 2020. godine tadašnji pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović pozajmio je pola miliona eura optuženom narko-bosu iz Pljevalja Darku Šariću, kako bi ovaj taj novac dao “za izbore i za momke”.

U ime Pljevljaka, kako sumnjaju istražitelji, novac mu je na sastanku u jednom podgoričkom restoranu, 20. avgusta 2020. godine, tražio Šarićev saradnik Milan Vučinić.

To tvrde iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), po čijem nalogu su pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) 14. aprila lišili slobode nekadašnjeg tajnog agenta.

U istoj akciji, policajci kojima rukovodi Predrag Šuković, uhapsili su i bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, kojeg SDT sumnjiči da je po Lazovićevom nalogu štitio mafiju.

Do dokaza da je Lazović pozajmio 500.000 eura Šariću, tužioci Vladimira Novovića došli su i uz pomoć Agencije Evropske unije za saradnju organa za sprovođenje zakona Europol.

Oni su im dostavili transkripte sa nekada zaštićene Skaj aplikacije, među kojima i dopisivanje Lazovićevog sina Petra sa Šarićem i Vučinićem, ali i prepisku Pljevljaka i Zećanina.

Iz sadržine komunikacije od 20. oktobra 2020. godine između Petra Lazovića i Darka Šarića proizilazi odnos Darka Šarića i Zorana Lazovića, gdje se izdvajaju poruke: ‘Dobro je brate, što radite vi? Kako je stari Vuk, Pozdravi mi Z i tu sam uvijek za vas. Pozdravi ga i Tigra uvijek’”, konstatuje SDT u spisima u koje su “Vijesti” imale uvid.

“Vijesti” su više puta objavile da Petar Lazović u komunikaciji sa Šarićem i šefovima kavačkog klana, porukama objašnjava da je Tigar zapravo Ranko Ubović, vlasnik “Bemaksa”, a jasno proizilazi da je pod slovom “Z” njegov otac Zoran Lazović, čije fotografije iz službenih prostorija takođe dijeli na čatu…

To je i zvanično potvrđeno spisima SDT-a, koje potpisuje specijalni tužilac Miloš Šoškić, koji je, analizirajući razmijenjene poruke, utvrdio da je Lazović pozajmljivao Šariću novac: “I da mu nudi još da mu pozajmi”.

Takođe, iz razgovora se identifikuje lice koje oslovljavaju sa ‘Z’ da je okrivljeni Zoran Lazović, s obzirom na to da kada je Petar Lazović obavijestio Darka Šarića da je Ljubu Miloviću umro otac i da je teško kada se izgubi otac, Petar Lazović komentariše da se to njemu desi ‘Z’. Neke od poruka koje se izdvajaju: ‘Pozdravi mi Z, ništa kod mene sve po starom, da ako se izvadim iz ovog, radim na tome. A od Papaje nema ništa da čujem, kažu da je pijan stalno’, ‘Pozdravlja te Z pita ako ti dodatno treba sad je u situaciji da ti pomogne još onoliko’, ‘Ne treba brate moj, zahvali se ako šta bude trebao zovem ga ja’, ‘Teško je kad se izgubi otac, ode nekako i dio tebe, a opet sve je to život i mora da se čovjek pomiri sa tim’, ‘Ja ne smijem ni da pomislim na to, ja to ne bih preživio bez da mi ne daj bože ko šta uradi Z, onda bih ga svetio do zadnje kapi’”…

Specijalni tužilac citira i kako je Šarić deset dana pred parlamentarne izbore 2020. godine, preko tada zaštićene aplikacije, pripremao Vučinića za sastanak sa Zoranom Lazovićem.

Dana 20.08.2020. godine ostvarena je komunikacija Darka Šarića i Milana Vučinića kojom prilikom Darko Šarić razgovara sa Vučinićem o temama za razgovor Vučinića i Zorana Lazovića, gdje se izdvajaju poruke: ‘Posle 20h. zvaće Junior da se vidim sa Mesom… Napiši šta treba da kažem’, ‘Nema tu šta brate posebno, ideš opuštena priča, on je inače se ponudio bio Kim i rekao mu da mi kaže da je tu šta god treba i da učestvuje finansijski, da mi prenese Kim. Ti treba da mu kažeš, da mi nismo htjeli ništa da ih miješamo iako znamo da bi sve pomogli, ćutali smo o svemu, a sve mi čuli da onaj Koz – Štetni i ovi prijete njima i da si ti sa mnom o svemu pisao, da sam ti ja rekao – neka ih neka prijete, a i mi svoje rješavali’, ‘Ovo su ti ideje, a ti na osnovu ovoga što vidiš dodaj ili oduzmi’, Hoćeš finansije da mu pominjem? Il’ čekam da on sam pomene?’, ‘Hoću naravno. Kaži trebao onaj Karlo go*no neke pare tu da nam pošalje, ali stalno odlaže, treba nam pozajmica od 500 do milion koliko ima, hoću da dam za izbore i za momke tu. Kaži da sačekamo izbore da zapnemo svi koliko možemo pa da se dogovrimo za ova go*no, jer smo blizu da to završimo”, piše u tužilačkim spisima.

Čitajući poruke između Šarića i Vučinića, tužilac je otkrio i da Zećanin izvještava Pljevaljaka, koji je u tom trenutku u beogradskom zatvoru, kako je protekao sastanak.

Nakon završenog sastanka, Milan Vučinić izvještava Darka Šarića o čemu su razgovarali i proslijeđuje mu poruke koje mu je poslao Petar Lazović. U porukama Milan Vučinić je izrazio divijenje Zoranu Lazoviću, izrazio divijenje što je sina pustio u prve redove, a na to mu je Petar Lazović poslao poruku da je sve dobro rekao njegovom ocu. Iz te komunikacije proizilazi da je od Zorana Lazovića tražio pozajmicu od 500.000 – 1.000.000 eura. Izdvojene poruke: ‘Burazeru! Sve sam prenio kao što si reka… Reka sam Mesi da je pokaza kakav je čovjek, kad je svoje dijete, Juniora gurnuo u prve redove. U vatru…a ima si mogućnosti da ih držiš sa strane, ko drugi, da te boli uvo za sve.. Kaže da je to uradio zbog sebe i zbog čovjeka kog poštuje i voli. Misli na visokog. Pita sam ga za pozajmicu. Reka je da sad ima puno troškova oko izbora, da drugove puno troši oko toga, misli na Ub. Zovemo ga Tigar.. Da sad može da 500 da, to jes, do nedelje veče ili ponedeljak. Posle izbora ako bude trebalo da vidi za ostalo… Reka sam da posle izbora vidimo šta može da se završi oko ovih naših stvari, svako da pomogne koliko može… Slaže se sa tim. Moramo bit pametni, nema mjesta za greške. Reka sam sve što pričamo ostaje i umire sa nama. Cijelo vrijeme je bio prisutan Junior. Reka sam da si Juniora u početku gleda kroz njega. A sad da si vidio da je pravi momak, brat. Da hoće sve. Da si ga takvog zavolio… Reka sam za one momke iz BG. Da su dobri momci, da nam mogu koristit u BG, ako im šta bude trebalo, da ćemo ići preko njih”, piše u njihovoj prepisci.

U tužilačkim spisima konstatuje se da Šarić i Vučinić 23. i 24. avgusta 2020. godine ponovo komuniciraju u vezi sa novcem:

“Za koji postoji osnovana sumnja da ga je pozajmio okrivljeni Zoran Lazović”…

SPO utvrdilo je da su pripadnici organizovane kriminalne organizacije, u međusobnoj komunikaciji, Zorana Lazovića oslovljavali sa tri nadimka – “Z”, “Kralj” i “Mesa”…

Bratski smo se borili za izbore

Braća Darko i Duško Šarić razgovarali su nakon izbora 2020. godine o Zoranu Lazoviću, a iz te komunikacije tužioci zaključuju i kakav odnos je optuženi Pljevljak imao sa dugogodišnjim funkcionerom tajne i javne policije.

Bili Žabac i ovaj kum na ručku juče, bili Mesa i svi ovi glavni od vlasti. I onaj Mesin govorio kako smo dali po 100 hilj i kako smo se pravo bratski i pošteno borili za izbore. Kaže pred njih 20 je pričao. A Mesa kaže to su naša rođena braća. Mesa mi je neki dan nudio para ako mi treba, valjda vidjeli da smo ostali uz njih, da smo se isto ponašali”, piše Darko Šarić mlađem bratu.

Njih dvojica nakon toga su, piše tužilac Šoškić, komentarisali i promjene u tužilaštvu.

Tužioci su čitali i prepisku te braće oko vraćanja dijela duga Lazoviću.

Hoću da te pitam ove pare što si poslao za posao, dato je od njih 100 Mesi, 47.500 Beni za posao neki Roterdam, 15 Zelenoj, uz dostavljanje spiska u rukopisu”, pojašnjava Šoškić u spisima.

Lazović je posljednja osoba na planeti koja bi ostavila familiju i pobjegla

Advokati Zoran Piperović i Stefan Jovanović, izjavili su žalbu vijeću Višeg suda u Podgorici na rješenje sudije za istragu, kojim je određen pritvor Zoranu Lazoviću.

U žalbi smo istakli da apsolutno nema dokaza iz kojih bi proizilazila osnovana sumnja da je Zoran Lazović izvršio bilo koje krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, a kamoli ova krivična djela. Radi se zapravo o nečemu što je bio predmet medijskih napisa duži vremenski period unazad i da je to sada samo navedeno u naredbi za sprovođenje istrage bez ijednog dokaza. Zoran Lazović nikada nije koristio, niti bio u posjedu kriptovanog telefona o čemu dovoljno govori činjenica da ni Europol nije dostavio podatak da je imao kriptovani telefon, a znamo proceduru da Europol uvijek dostavlja tu vrstu informacija. Što se tiče opasnosti od bjekstva, izlišno je pričati o tome. Duži period sa najviših državnih adresa mu se prijeti hapšenjem. On je ovdje u Crnoj Gori. Lazović je više puta javno govorio da neće napuštati Crnu Goru. Pismom se obratio glavnom specijalnom tužiocu mjesec dana prije hapšenja, da zna da mu se sprema spektakularno hapšenje, ali da nema namjeru da ometa ili izbjegava rad tužilaštva i da je tu na raspolaganju. Naveo je u pismu da je dovoljno da ga pozovu telefonom. Mimo toga, jedino je mogao da se veže za banderu ispred policije. Apsolutno nema govora o opasnosti od bjekstva Zorana Lazovića. On je posljednja osoba na planeti zemlji koja bi ostavila 15-oro unučadi i ostalu familiju i pobjegao”, izjavio je advokat Jovanović.

Vijesti

Nastavi Citanje

Glas naroda

SDT: Perović se tereti da je pribavila sebi i drugima imovinsku korist preko 60.000 evra, o zloupotrebi službenog vozila formiran drugi predmet

Published

on

Uhapšenu direktoricu Agencije za sprječavanje korupcije Jelenu Perović terete da je sebi i drugima pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 60.000 evra, a u drugom predmetu je li zloupotrebljavala službeni automobil, rekao je „Vijestima“ portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i specijalni tužilac Vukas Radonjić.

Iz SDT su kazali da je u cilju potpunog i objektivnog informisanja javnosti, „a povodom izajva branioca Perović, (advokata Nikole Martinovića) i pojedinih javnih ličnosti i izvještavanja određenih medija o stanju postupka protiv zadržane osumnjičene upoznajemo da je izviđaj pokrenut zbog postojanja osnova sumnje da je osumnjičena učinila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja“.

Radonjić je rekao da iz dokaza, podataka i obavještenja prikupljenih u izviđaju proizilaze osnovi sumnje da je Perović, kao službeno lice i javni funkcioner u periodu od avgusta 2020. do februara 2024.godine, prekoračila granice svog službenog ovlašćenja i tako sebi i drugima pribavila imovinsku korist.

„Jer je, suprotno Zakonu o zaradama zaoslenih u javnom sektoru, donosila odluke kojima je uvećavala svoju zaradu po osnovu prekovremenog rada, odnosno za varijabilni dio zarade i odluke kojima je sebi određivala naknadu za članstvo u određenim radnim grupama koje je sama obrazovala, iako je donošenje tih odluka isključivo u nadležnosti Savjeta Agencije kao tijela koje bira dirketora Agencije, odnosno jer je, u periodu od januara do jula prošle godine, donosila privremene odluke kojima je utvrđivala pravo na naknadu predsjedniku i članovima Savjeta, iako je donošenje takvih odluka u isključivoj nadležnosti Skupštine Crne Gore, koja bira članove Savjeta Agencije, pa je tako sebi i drugima pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 60.000 evra“, rekao je Radonjić.

Dodao je da je predmet pokrenutog postupka nije eventualna zloupotreba službenog vozila, o čemu je u SDT formiran poseban krivični predmet po prijavi Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, u kojem je takođe u toku izviđaj, „već nepravilnosti konstatovane inspekcijskim nadzorom Budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koja je službene isprave po završenom nadzoru dostavila Specijalnom državnom tužilaštvu“.

„Svakako, u posljednjem pokrenutom postupku izviđaja protiv osumnjičene biće cijenjena i službena dokumentacija Agencije, koju je policija privremeno oduzela prilikom pretresanja sjedišta Agencije, ali i koju je Agencija dostavila po zahtjevima SDT, u cilju utvrđivanja osnova sumnje da li u sastav produženog krivičnog djela ulaze i druge protivpravne radnje osumnjičene, osim onih zbog kojih je postupak pokrenut“, poručio je Radonjić.

Direktorica ASK uhapšena je juče na radnom mjestu, a danas joj je određeno zadržavanje od 72 sata.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Zoran Lazović se tajno sastajao na Grahovu sa Zvicerom, Belivukom i Miljkovićem!?

Published

on

Uhapšeni bivši policijski funkcioner Zoran Lazović, prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva, sastajao se sa vođom “kavačkog klana” Radojem Zvicerom, njegovim navodnim plaćenicima iz Srbije Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

Osim njih, kako je navedeno u tužilačkim spisima, Lazović, koji je bio na mjestu pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor za suzbijanje organizovnog kriminala i korupcije, sastao se i sa čovjekom od povjerenja Darka Šarića. Da je do tih sastanaka došlo istražitelji su utvrdili na osnovu poruka koje su preko “skaj” kriptovane aplikacije slali Zvicer, Lazovićev sin Petar, takođe policijski službenik, Slobodan Kašćelan, koji slovi za jednog od vođa “kavčana”, Šarić…

U porukama koje je Europol dostavio SDT-u, a u koje je “Dan” imao uvid, ne nalaze se prepiske iza kojih stoji stariji Lazović. Ipak, u više navrata, naročito u porukama koje je slao njegov sin, vode se razgovori o radnjama osobe koju oslovljavaju sa “Z” i “kralj”. Upoređivanjem dešavanja i poruka istražitelji su utvrdili da je riječ o tadašnjem pomoćniku direktora policije.

Zoran Lazović od pokretanja afere povodom ukidanja zabrane ulaska Belivuka i Miljkovića u Crnu Goru tvrdi da je to urađeno po operativnim podacima kako bi se pratilo njihovo kretanje i da su tada spriječene tri likvidacije.

SDT, međutim, sumnja da se on sastajao s njima kako bi dogovarali vršenje nezakonitih radnji. Lazović se tereti da je dogovarao saslušanja sa Zvicerom, Belivukom i Miljkovićem koje su njegovi ljudi privodili, a sve kako bi se stekao utisak da rade po zakonu.

SDT-u je dostavljena prepiska između Zvicera i Petra Lazovića od 23. decembra 2020. godine u kojoj vođa “kavčana” policajcu piše: “Ma nemaš problema brate sješću sa kim oćeš radi tebe a ne sa ocem tvojim”.

Lazović: Meni merak jer sam te tati predstavio kao pravog brata i druga jer mu to niko ne može reć i približit kao ja i jedni ljudi koji su sa njim o tebi pričali sve naj bratski ja i oficir i rekao mu je daśa sve najljepše kad si ti u pitanju.

Zvicer: Nema što sjutra ćemo sjesti brate.

Narednog dana, 24. decembra u 21.55 časova Zvicer šalje Lazoviću: Sad sam kući došo. Umorio sam vas sve danas. I meni vala mnogo mi drugači i ljepši osjećaj nego preko kripte, osjetio sam bliskost.

Lazović: Poz te z veli “mali” ima žicu vatra živa.

Zvicer: Hahaha pozdravi ga.

Osim iz ovih, da su se stariji Lazović i vođa “kavačkog klana” sastali istražitelji zaključuju i iz poruka između Zvicera i Kašćelana od 24. decembra. Kašćelan je Zvicera pitao da li je završio sa specijalnim timom, na šta mu je ovaj odgovorio: “jesam evo ručavamo i gas”. Zvicer onda prijatelju govori da će ga sjutra informisati o tome šta je pričao sa Zoranom.

Kašćelan: Pa je li zoran bio gore. A zoran ide brzo s vlasti.

Zvicer: Čekali me u restoran on ubović i aco što se druži s njima. Zaključali taj restoran i pričali otvoreno.

Kašćelan: Kako se drži Zoran ostarao?

Zvicer: Jak čoek baš krupan. Opasan operativac.

Kašćelan: Prijeti li njemu opasnost što kaže?

Zvicer: Naša strana je ful.

Istražitelji navode da ove poruke dokazuju ne samo da je došlo do susreta već da je Zoran Lazović na strani “kavačkog klana”.

Europol je tužilaštvu dostavio i poruke koje je Petar Lazović navodno slao Darku Šariću: Ništa brate došao je Komita. Tu smo svi. Bio je kod nas na posao u PG pa posle toga ga upoznao sa Z. Jeste rekao sam mu za njih dvojicu da cijeniš i voliš. Došli su Belivuk i Miljković. Neće neće sa mnom oni su kod Komite…

Tužilaštvo tvrdi i da se Zoran Lazović 27. januara 2020. godine sastao sa Zvicerom, Belivukom i Miljkovićem. Sastanak je bio u restoranu na Grahovu kod odbjeglog policijskog službenika Ljuba Milovića koji se tereti da je radio za “kavački klan”. Lazović je u tim porukama obavijestio šefa “kavčana” da sjutradan dolazi za njega, Belivuka i Miljkovića kako bi ih prevezao do tužioca. Nakon saslušanja, dogovorio je da idu na ručak sa njegovim ocem.

– Sjutra kod Zloća ručak sa starim i tigrovima ujutru dolazim za vas idemo kod tužioca i produžujemo kod njega na ručak – poslao je Lazović Zviceru koji mu je odgovorio: “Doćemo mi brate samo reci kad”.

Lazović kasnije šalje Zviceru: “Milo mi je što su mi se braća skupila sa starim, meni to mnogo znači”.

“Na oku smo i dok jedemo”

O sastancima Zorana Lazovića sa Belivukom i Miljkovićem, mlađi Lazović se hvalio na grupnom četu, gdje se odvijala komunikacija između više članova “kavačkog klana”. Tako je 28. januara poslao fotografiju članka sa pres- konferencije njegovog oca uz naslov: “Lazović: Belivuka i Miljkovića držimo na oku 24 sata, Crnu Goru niko neće zastrašiti”.

Lazović je uz tu fotografiju poslao: “Ne kapiraju da sjedimo svaki dan”. Marko Miljković odgovara: “Hahaha ništa ne lažu na oku smo 24 h čak i kad jedemo”.

IZVOR: Dan

Nastavi Citanje

U Trendu