Connect with us

Glas naroda

Za Tužilaštvo je snimak krapa dokaz u postupku, a snimak koverte i Miga Stijepovića nije dokaz kriminala DPS-a!

Published

on

Piše: Zoran Milović

Svjedoci smo neviđene hajke podignute zbog krivolova na Skadarskom jezeru i incidenta sa dvojicom nadzornika NP Skadarsko jezero, digla se kuka i motika da se obračunaju sa “teškim kriminalcima” koji su “uznemirili” crnogorsku javnost. To je bio dobar povod da se oglase dežurni lelekači za propalim režimom, ne propuštajući priliku da se, po ko zna koji put, obruše na Srpsku pravoslavnu crkvu, zbog monaha iz manastira Kom koji je “tada čunom prošao”…

Novim rijalitijem iz crnogorske svakodnevnice zabavljaju se pošteni građani, mada svjesni da se “vrućom” temom bespravnog ribolova krapa iz Skadarskog jezera samo zabašuruju ozbiljni problemi društva, ogrezlog u kriminalu, što potvrđuju prepiske iz skaj aplikacija kao dokaz čvrste spone kriminalnih klanova i policijsko-tužilačko-sudskih institucija.

(Ne)očekivana „vijest dana“ da je sudija za istragu Osnovnog suda u Podgorici odredio pritvor osumnjičenima D.K. i V.P. „zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, u sticaju sa krivičnim djelom nezakonit ribolov“, donekle je zamazala oči crnogorskoj javnosti.

Kome je sada do rašomonijade oko suđenja svemoćnoj Vesni Medenici, koja se slobodno šetka kao na modnoj pisti, od komfornog stana koji je dobila na poklon od bivše vlasti za neupitno sluganstvo, do Višeg suda i nazad, ili njenim uticajem na brojne sudije u najbitnijim procesima, kad je važnije hapšenje vinovnika “teškog incidenta” na Skadarskom jezeru.

Kome je još do prepiske preko skaj aplikacije između bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića i organizatora kriminalne grupe koja se, prema sumnjama Specijalnog državnog tužilaštva, dugi niz godina bavila krijumčarenjem cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar, Aleksandara Mrkića. Oni su svakodnevno međusobno komunicirali i kriminalne poslove završavali. Ne čudi, onda, sadržina poruke koju Mrkić šalje Veljoviću 15.7.2020. godine: „Kad ideš kod Mila, ako pita za lovu za izbore, reci da ja mogu preko Luke obezbijediti u kratkom periodu lovu za Mojkovac“. Dio komunikacije dvojice kompanjona, prema optužnici, otkriva i druge Mrkićeve planove za Luku Bar: „Ponudio sam Vladanu (valjda izvršnom direktoru Luke Bar, nažalost pokojnom Vučeliću) 10 miliona da smijeni Anu Burzanović i da dovede Marka i Ivanu“…

Svi ti kamioni i milioni nisu vrijedni spominjanja u trenutku kad su krivolovci sa Skadarskog jezera privedeni pravdi!

Cinični bi rekli, zašto su sada krenuli u krivolov kada je prošao božićni post i cijena krapa je pala…

Snimak krapa bio je validan istražnom sudiji podgoričkog Osnovnog suda za određivanje pritvora do 30 dana, dok imamo potpuno suprotan stav novog Vrhovnog državnog tužioca Milorada Markovića: “Video snimak koji je pokrenuo aferu ‘Koverta‘ – nije dokaz u krivičnom postupku, jer zakon ne prepoznaje snimak kao dokaz, bez saglanosti osobe koja je na snimku”!?

Odbrana Duška Kneževića je izdala saopštenje kao reakciju na gostovanje novoizabranog Vrhovnog državnog tužioca Crne Gore u emisiji “Načisto” na Televiziji Vijesti.

“Potpuno nemušto je bilo objašnjenje tužioca Markovića oko afere ‘Koverta’, na insistiranje voditelja da se izjasni da li će biti pokrenuta prekvalifikacija optužnice, koju je formirao Milivoje Katnić, po kojoj je za slučaj iznude i reketiranja, funkcioner DPS-a Stijepović optužen za ‘pranje novca’, a protiv Duška Kneževića je optužnica ‘zbog stvaranja kriminalne organizacije’, kao i zbog ‘istog krivičnog djela i zbog pranja novca u saizvršilaštvu’.”

Neprihvatljiva je procjena Vrhovnog državnog tužioca Markovića da ostane na snazi ovakva, pravno neutemeljena optužnica u slučaju “Koverta”, koju je skicirao umirovljeni Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, a formalno sproveo uhapšeni specijalni tužilac Saša Čađenović. Pravni eksperti tvrde da nema nijednog osnova za formulaciju “pranje novca”, pošto je riječ o iznudi i reketu Duška Kneževića, koji u slučaju “Koverta” može biti samo – oštećena strana.

Pravne nedosljednosti Vrhovnog državnog tužilaštva oko statusa Duška Kneževića, argumentovano je tumačio advokat Dalibor Kavarić, u emisiji “Klub A plus”.

“Za tri krapa na Skadarskom jezeru video snimak sa telefona koji su napravili lovočuvari je dokaz u krivičnom postupku, na osnovu njega je cijela javnost dignuta na noge, osuđen monah i vladika prije suda i prije presude, i to je bio dokaz za državno tužilaštvo u Crnoj Gori. Posao je odrađen, ljudima određen pritvor do 30 dana na osnovu snimka i na osnovu izjava lovočuvara. A slučaj reketa 100.000 eura iz “koverte”, na silu i na sramotu, pred očima cijele javnosti, to nije dokaz za državno tužilaštvo. Eto, neka javnost presudi o kriterijumu i mjerilima državnog tužilaštva šta je dokaz a šta nije dokaz”, kazao je Kavarić.

Da li je “koverta”, kao iznuda i reket, ekvivalent ovom slučaju na Skadarskom jezeru, ili se radi o težem krivičnom djelu koje se ne može nikako upoređivati?

“Suvišno je komentarisati krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala iznude, političke korupcije na visokom, odnosno najvišem nivou, zahvaćena najtežim pravnim kvalifikacijama iz Krivičnog zakonika Crne Gore, a tvrditi da nije dokaz u krivičnom postupku iako Zakon o krivičnom postupku kaže da audio i video material kojima se dokazuje krivično djelo preko pet godina, predstavlja dokaz na sudu ako se može utvrditi autentičnost audio i video snimka.

To je pravna azbuka…

Mada i u krajnjem, čak i bilo koji procesni razlog da se nameće u pravcu nevaljanosti ovog dokaza, snimak niko ne može osporiti u krajnjem kao indicijam kao materijalna istina da se događaj desio na način koji je vidjela cijela javnost. Zar može neko negirati taj aspekt video snimka kao materijalnog dokaza i vizuelizacije cijelog događaja, to je van pameti svake”, kazao je advokat Dalibor Kavarić.

(Aplus)

Glas naroda

Demokrate insistiraju da ulica u Podgorici dobje ime po ubijenom Pavlu Bulatoviću

Published

on

Predlog Demokratske Crne Gore da ulica u Podgorici ponese ime bivšeg saveznog ministra odbrane Pavla Bulatovića, koji je ubijen 7. februara 2000. godine u Beogradu, još nailazi na otpor sledbenika politike bivšeg režima.

Odbornik Demokrata u parlamentu glavnog grada Crne Gore Vladimir Čađenović saopštio je da oni, uprkos negodovanju pojedinih opozicionih partija, ostaju čvrsto pri kandidovanom predlogu koji će se naći na dnevnom redu jedne od narednih sjednica opštinskog parlamenta.

Pavle Bulatović to zaslužuje. Radi se o jednom od najboljih sinova Crne Gore koji je nevino prolio krv boreći se protiv začetka organizovanog kriminala i koji je u Crnoj Gori uživao veliki ugled. Negativni komentari su potpuno neutemeljeni, a oni koji tako nešto tvrde treba to i da dokažu, poručio je Čađenović.

Pavle Bulatović je početkom devedesetih bio funkcioner DPS i ministar unutrašnjih poslova u Vladi Mila Đukanovića. Nakon rascepa u toj partiji on se priklonio struji Momira Bulatovića. Za saveznog ministra policije izabran je 1992. godine u Vladi Milana Panića. Već naredne godine izabran je za saveznog ministra odbrane i to mjesto je pokrivao u vladama Radoja Kontića i Momira Bulatovića.

Ulice i trgovi u Podgorici se mogu, prema pravilniku, imenovati po državnicima, vojskovođama, vladikama, herojima koji su zadužili Crnu Goru, te ličnostima koje su dale  naučni, kulturni, prosvetni i sportski doprinos razvoju Crne Gore.

(Novosti)

Nastavi Citanje

Geopolitika

Bajden o Putinu: “Ludi kučkin sin”, Putin o Bajdenu: Shvatamo šta se događa u SAD

Published

on

Ruski predsjednik Vladimir Putin reagovao je danas na izjavu američkog kolege Džozefa Bajdena koji ga je nazvao “ludim k******m sinom”, rekavši da je to adekvatna reakcija šefa Bijele kuće.

– Rekao sam da ćemo sarađivati sa bilo kojim predsjednikom, ali vjerujem da je za nas, za Rusiju, Bajden poželjniji. I, sudeći po ovome što je rekao, potpuno sam u pravu, jer je ovo adekvatna reakcija na ono što je rečeno sa moje strane – rekao je Putin novinarima, prenosi TASS.

Američki predsjednik Džozef Bajden nazvao je ranije danas ruskog predsjednika Vladimira Putina “ludim kučkinim sinom”, navodeći da zbog njega i drugih uvijek mora da se brine o mogućem nuklearnom sukobu, iako su, kako je naveo, klimatske promjene egzistencijalna prijetnja za čovečanstvo.

Putin je dodao da Bajden ne bi mogao da mu kaže: “Volođa, bravo, hvala, pomogao si mi puno.”

– Mi shvatamo šta se tamo događa sa unutrašnjepolitičkog aspekta i takva reakcija je apsolutno adekvatna. Znači, bio sam u pravu – rekao je Putin.

Bajden je i ranije u javnosti koristio uvredljivi izraz “k****n sin”, pa je tako u januaru 2022. godine nazvao izvještača Foks njuza iz Bijele kuće.

Nastavi Citanje

Glas naroda

SDT priprema finansijsku istragu protiv Grandovaca zbog šverca cigareta!

Published

on

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) priprema se da započne finansijsku istragu u predmetu protiv takozvane ekipe iz Granda, zbog međunarodnog šverca cigareta, saznaju Vijesti nezvanično.

Više osoba uhapšeno je velikoj akciji pripadnika Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), a kao jedan od navodnih organizatora krijumčarenja označen je Aleksandar Aco Mijajlović, neformalni suvlasnik kompanije Bemaksa.

Istražiteljima, tvrde upućeni, predstoji ogroman posao da isprate trag novca i utvrde na koga se sve vodi milionski vrijedna imovina koja se dovodi u vezu sa osumnjičenima i povezanim licima…

Mijajlovićevog imena zvanično nema u toj firmi, iako godinama slovi za suvlasnika tog građevinskog giganta.

On je jedini vlasnik firme “Easy Drive”, koja je registrovana 2007. godine za iznajmljivanje automobila – renta kar, ali se bavila i građevinarstvom.

Ta firma imala je nekoliko višemilionskih poslova povezanih sa firmom “Bemaks” i Prvom bankom. Registrovana je na istoj adresi kao i “Bemax”, “Genex” i više drugih povezanih firmi.

Prema podacima iz registra firma je za period 2020, 2021. i 2022. godine ostvarila neto profit od 1,9 miliona eura.

Prema podacima iz katastra, u vlasništvu firme je i 1.000 kvadrata poslovnog prostora u Podgorici, veliki zemljišni kompleks i hale u Podgorici gdje je bila fabrika “Titeks”, preko šest hiljada kvadrata zemljišta u Miločerskom parku…

Stečajna uprava “Vektre Montenegro”, bivše kompanije biznismena Dragana Brkovića, u septembru prošle godine saopštila je da je za 9,6 miliona eura prodala dio imovine firmi “Easy Drive”. Mijajlovićeva firma je tada za devet miliona eura postala vlasnik 29.000 kvadrata zemljišta kod bivše fabrike Titeks i bivšeg “Vektrinog” poslovnog prostora u Baru vrijednog skoro 600 hiljada eura.

Ta Mijajlovićeva kompanija se u novembru 2021. uknjižila na veliki zemljišni kompleks od 6.286 kvadrata u Miločerskom parku koji joj je prodala Prva banka. Riječ je o zemlji koju je banka preuzela prije više od deceniju od firme “San Investments”, iza koje stoji srpski biznismen Stanko Cane Subotić, jer nije vratila kredit od 2,2 miliona eura. “Easy Drive” je nakon preuzimanja ovog zemljišta na 250 metara iznad obale između Kraljeve i Kraljičine plaže u Miločeru, upisao hipoteku u korist Prve banke od 5,1 milion eura na ime isplate kupoprodajne vrijednosti do oktobra 2024. godine. Na ovim parcelama upisana je i zabilježba restitucije koju traži Aleksandar II Karađorđević.

Firma je do prije dvije godine bila i vlasnik osam stanova od 45 do 106 kvadrata i šest garaža u luskuznom turističko-stambenom naselju Kostanjica. Te nekretnine sada se vode na “Bemax”. Riječ je o naselju “Boka Projekt” koji se nalazi kod ostrva Gospa od Škrpjela, zbog kojeg je UNESCO-a pokrenuo postupak brisanja Kotora sa liste svjetske baštine.

Da je riječ o višemilionskoj imovini pokazuje i podatak da je u katastru 2015. godine na nju bila upisana založna izjava – hipoteka jer je Prva banka dala garanciju od 6,3 miliona eura firmi “Easy Drive”. Korisnik garancije je bila firma CRBC.

Nevladina organizacija MANS je 2019. godine, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, od kompanije Monteput tražila kopiju podizvođačkog ugovora i svih aneksa između CRBC i “Easy Drive” u vezi s izgradnjom autoputa Bar Boljare. Iz Monteputa su MANS-u tada odgovorili da oni nemaju uvid u podizvođačke ugovore, ali su potvrdili da je tadašnje Ministarstvo saobraćaja i pomorstva izdalo saglasnost za angažovanje ovog podizvođača.

Mijajlovićevog imena zvanično nema u firmi Bemax, iako godinama slovi za suvlasnika tog građevinskog giganta. On je, međutim, direktor kompanije “Alec Montenegro”, čiji je osnivač Bemax, koja je osnovana 2013. godine, posluje sa gubitkom (u 2022. od tri i po hiljade eura) i nema značajnu imovinu.

Takođe, član je Upravnog odbora firme “Arena B”, čiji je osnivač takođe Bemax, koja posluje sa gubitkom (u 2022. od 419 hiljada eura) a najznačajnija imovina je oprema od pet miliona eura.

Mijajlović je ovlašćeni zastupnik i firme “S & I Invest”, čiji je vlasnik Bemax. “S & I Invest” prema finansijskim iskazima posluje sa gubitkom (u 2022. od 372 hiljade), a skoro jedina imovina su im avansi za nekretnina od 14,6 miliona eura. U iznosu od 14,2 miliona eura imaju dug prema “matičnom i zavisnim pravnim licima”.

Mijajlović je i izvršni direktor firme “Monte Media FZCO” iz Danilovgrada, čije je sjedište u Bandićima, Opština Danilovgrad. Ova firma je osnovana 2022. godine i tada je imala gubitak u poslovanju od 28 hiljada eura. Najznačajnija imovina kompanije su avansi za nekretnine od 1,4 miliona eura, a u iznosu od 1,3 miliona eura ima dugove “prema matičnom i zavisnim pravnim licima”.

Mijajlović je do 2018. godine bio je sa Rankom Ubovićem suvlasnik kompanija “Hidroenergija Montenegro”, koja na sjeveru Crne Gore ima deset malih hidroelektrana. Sadašnji vlasnici su Ranko Radović Oleg Obradović. Ova kompanija do prije dvije godine imala je siguran otkup električne energije od oko osam miliona eura godišnje, od novca kojeg plaćaju svi građani preko računa za struju. Kompanija je nakon toga istupila iz ovog sistema i prešla na berzansku prodaju struje zbog većih cijena.

Drugi uhapšeni Golub Vojinović i Dejan Jokić suvlasnici su po 25 odsto firme “D&G” iz Podgorice, koja je registrovana za trgovinu pićima. Druga dvojica suosnivača su Saša Pekić i Boris Gačević. Ta firma je osnovana 2021. i u toj i narednoj godini ostvarila je gubitak od 30 hiljada eura.

Golub Vojinović je sa Vukašinom Vojinovićem vlasnik kompanije “Lupo D’Argento” čije je sjedište na Cetinjskom putu u Podgorici, a ta firma vlasnik je istoimenog restorana na Žabljaku na koji je do 2020. godine imala dozvolu Agencije za duvan za prodaju na malo duvanskim proizvodima.

Prema podacima iz katastra, ta firma nije vlasnik imovine, a u 2022. godini imala je neto profit od tri hiljade eura.

Cijela “Bemaxova” imperija firmi na adresi “Studentska 2A”

Kompaniji Bemax zvanična adresa je Ulica studentska 2A, na kojoj se nalazi još 13 firmi od kojih je 11 direktno povezano sa ovom kompanijom.

Ta ulica se pruža od prvog kužnog toka kod poslovnog centra “BIG” (bivša Delta) do Novog studentskog doma. “Vijesti” juče nisu mogle da pronađu tu adresu.

Na toj adresi je i zvanično sjedište “Bemaxa”, koja je u posljednje tri godine imala zvanični neto profit od 51 milion eura, kapital od 150 miliona. Prethodni, kako je i sam priznao, formalni vlasnik Veselin Kovačević je u julu 2022. godine firmu prodao Ivanu Uboviću, sinu Ranka Ubovića, za svega 750 hiljada eura.

Na toj adresi je i sestrinska firma “Genex.me” koja se sada vodi na Vlajka Dedića, kao i “Genex PG” koja se vodi na Sretena Lakušića.

Tu je sjedište i firmi čiji je Mijajlović vlasnik ili direktor “Easy Drive” i “S & I Invest”.

Na ovaj adresi je i firma “M portal” koja ima i istoimeni portal, koji slovi za mediji blizak bivšem režimu. Zvanični vlasnik firme je Zoran Vujičić, a prema stranicama portala, glavni sponzor je Bemax.

Tu je sjedište i kompanije “Gufo” registrovane za usuge hotelskog smještaja. Njen vlasnik je Željko Garić Beli, koji je kao fizičko lice jedini osnivač Ženskog košarkaškog kluba “Budućnost Bemax”.

Ta kompanija svojevremeno je, nekretninama vrijednim 4.645.000 eura, garantovala za uhapšenog bezbjednjaka Petra Lazovića.

Na toj adresi je i firma “Montim” registrovana za vađenje ruda i kamena, kao i “First Real Estate Management 3”, registrovana za promet nekretninama, a obje su u vlasništvu Bemaxa.

Tu se nalaze i “Future Hidro” i “Future Sun”, registrovane za proizvodnju električne energije, a njihov vlasnik je Ivan Ubović.

Tu je i firma “Saprom”, registrovana za hranu, piće i duvanske proizvode, u čijoj upravi su do 2015. godine bili Mijajlović i Ranko Ubović, a sadašnji većinski vlasnik je Sreten Lakušić.

Izvor: VIJESTI

Nastavi Citanje

U Trendu