Connect with us

Glas naroda

Lalić tvrdi da je Zvicer kupio Belivuku i Miljkoviću stanove u Beogradu!

Published

on

Protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Filipa Ivanovskog i njihovih supruga, kao i protiv Belivukove tašte, u Srbiji je podignuta optužnica za pranje novca zbog sumnje da su novac stečen kriminalnim aktivnostima ulagali u nekretnine i automobile.

Tokom istrage saslušan je i Srđan Lalić, okrivljeni-saradnik Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u Srbiji, koji je ispričao da su Belivuk i Miljković dobili stanove u Beogradu od šefa kavačkog klana Radoja Zvicera.

Portal Nova.rs prenosi da je Lalić tokom svjedočenja, o nekretninama Belivuka i Miljkovića u beogradskom naselju Zvezdara, a koji se vode na njihove žene Bojanu i Tanju, rekao da su ih dobili od Radoja Zvicera.

„Srđan Lalić je izjavio da ima saznanja da su sve nekretnine u Živka Davidovića organizovane preko Zvicera. Zvicer se angažovao da obezbijedi te nekretnine po subvencionisanoj cijeni i na rate, kao i da je to čuo kako od okrivljenih, tako i od samog Zvicera. Sa šefon kavčana Radojem Zvicerom je komunicirao oko nekih nekretnina kada mu je rekao da njegov dobar prijatelj može da mu pomogne, da ima trenutno stanove na više lokacija, kod Višnjičke Banje i kod ‘Alfa sitija’, tačnije u Živka Davidovića, gdje je ostalo još nekoliko stanova“, naveo je Srđan Lalić u svom iskazu, kako navodi Nova.rs.

On je dalje istakao da ne zna da li su ti stanovi suštinski u vlasništvu Zvicera.

„Taj momak koga je Zvicer pominjao, a čijeg se Lalić imena ne sjeća, je možda paravan, ali Lalić u to nije siguran, ali je siguran da je Zvicer posredovao u tome i da je faktički garantovao za te stanove. Takođe, okrivljeni-saradnik je naveo da iako se ne sjeća imena, dopisivao se sa osobom koja je od strane Zvicera predstavljena kao neko sa kim može da se komunicira oko nekretnina, a koja je imala na ‘Skaju’ nadimak Kličko“, naveo je Lalić.

Stan u ulici Živka Davidovića u Beogradu, koji je kupljen na ime Bojane Belivuk 2016. godine, isplaćen je 2018, dok stan i dva garažna mjesta na istoj adresi kupljenih na ime Tanje Miljković nije isplaćen do kraja.

„Lalić je naveo da mu je nešto oko tog stana pominjao advokat Dejan Lazarević dok je bio u pritvorskoj jedinici. Miljkovići su stan takođe kupili od Zvicera na rate i tako je rješavano. Međutim, Lazarević je Laliću rekao da je Miljković nešto isplatio za taj stan čija je vrijednost bila 150.000 eura, a nešto nije, i da se sada lome koplja hoće li oni to moći da ‘ispeglaju’ na neki način. Na pitanje tužioca da li je Lazarević možda pominjao Miljkovićevu suprugu da plaća stan, ili je baš pominjao Marka, Lalić je rekao da nije pominjao Miljkovićevu suprugu ali i da ona to i nema od čega da plaća. To je Miljković ‘kupio’, odnosno dobio u nekom aranžmanu od Radoja Zvicera na rate, ali da ne zna da li je novac za stan uplaćivan ili je na neki drugi način skidan sa zaduženja“, navodi se u optužnici.

Takođe, piše Nova.rs, Lalić je naveo i da mu je lično Marko Miljković saopštio da je Zvicer obezbijedio Markovoj porodici stan od 130 kvadrata u Višnjici, ali ne zna detalje oko nabavke samog stana.

„Mljković je upitao Lalića koje godine mu je rekao da je Zvicer obezbijedio stan njegovim roditeljima, ali Lalić nije mogao da se sjeti, ali se sjeća da mu je to Miljović pričao. Takođe je pitao Lalića i da li je bio u tom stanu, dok je okrivljeni-saradnik rekao da nije bio, ali bi mogao da ga prepozna po kuhinji jer je takva ista kuhinja kupljena i za stan u ulici Živka Davidovića“, navodi se u iskazu.

Na pitanje Veljka Belivuka kome se on žalio u vezi sa stanom, Srđan Lalić je rekao da su Belivuk i on o tome razgovarali, i da mu je Belivuk rekao da su ženu htjeli da mu izbace na ulicu, bukvalno tim riječima.

„Belivuk mu je pominjao stan još 2016. godine, kao i po izlasku iz pritvora za ‘ubistvo na šinama’. Rekao je da su uspjeli da srede neku dokumentaciju da to ne bude oduzeto. Sjeća se da se Belivuk žalio da mu je nakon hapšenja supruga slala neke snimke na telefon u zatvoru, a u pitanju je telefon koji mu je Nebojša Janković obezbijedio, jer je tada bio zatvorski čuvar. Belivuku je supruga poslala na vajberu snimak ‘ubistva na šinama’, pa pošto je njen telefon bio na mjerama, imala je nekih problema“, istakao je Lalić u iskazu.

Belivuk ga je upitao kakve veze ima snimak „ubistva na šinama“ sa papirima u vezi sa stanom u ulici Živka Davidovića, a svjedok je odgovorio da je Belivuk nešto povezao u svojoj glavi da je to bila inicijalna kapisla za provjeru te nekretnine.

„Po Veljkovom rezonovanju to je bio neki okidač da se postavi pitanje oko tog stana, jer im je policija ponovo bila kasnije u kući. Belivuk je upitao Lalića i odakle mu saznanje da je Janković obezbedio telefon u pritvoru, na šta je Lalić rekao da mu je Janković o tome lično pričao, a ne samo da mu je Janković obezbijedio telefon, već je sređivao i cimere i sve druge pogodnosti u okviru zakonskih mogućnosti. Takođe je i razmjenjivao poruke između Miljkovića i Belivuka, a što mu je lično rekao i Belivuk. Obojica su mu pričali da je zato bila čvrsto zatvorena cijela priča, da ništa nije curilo, jer su njih dvojica komunikaciju vodili preko cjedulja i preko Jankovića koji je bio uključen u to djelo“, istakao je Lalić u iskazu.

Takođe, na Belivukovo pitanje kako je plaćen stan u ulici Živka Davidovića koji se vodi na njegovu suprugu Bojanu.

„Lalić je odgovorio da nije siguran da je stan uopšte i plaćen. Lalić je istakao da je to završeno sa Radojem Zvicerom kroz neke kompenzacije. Takođe, lalić je istakao i da u istoj zgradi stanove imaju i Aleksandar Vučeljić, kao i Vlade Draganić, to je ono što svjedok sigurno zna, a pretpostavlja da ima još neko od ‘kavčana’, moguće da je to Miljkovićev kum, odnosno Nikola Stefanović iz ‘BMW’ servisa“, istakao je Lalić.

Potvrđena optužnica za pranje para

Portal Nova.rs podsjeća da je tokom prošle sedmice potvrđena nova optužnica protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, njihovih supruga i ostalih optuženih.

Optužnicom su, pored Miljkovića i Belivuka, obuhvaćeni i Bojana Belivuk, Tanja Miljković, Filip Ivanovski, Marija Milutinov i Snežana Đorđević, zbog više krivičnih djela pranja novca za djela izvršena u periodu od 2015. do 2020. godine.

Okrivljeni pripadnici kriminalnog klana novac su, kako se sumnja, ulagali u nekretnine, skupocjene predmete, ali i automobile. „Prilikom hapšenja kod njih je zaplijenjen novac, ali se pretpostavlja da to nije ni dio novca koji su proteklih godina ‘zaradili’ činjenjem krivičnih djela“, navodi beogradski medij.

Glas naroda

Demokrate insistiraju da ulica u Podgorici dobje ime po ubijenom Pavlu Bulatoviću

Published

on

Predlog Demokratske Crne Gore da ulica u Podgorici ponese ime bivšeg saveznog ministra odbrane Pavla Bulatovića, koji je ubijen 7. februara 2000. godine u Beogradu, još nailazi na otpor sledbenika politike bivšeg režima.

Odbornik Demokrata u parlamentu glavnog grada Crne Gore Vladimir Čađenović saopštio je da oni, uprkos negodovanju pojedinih opozicionih partija, ostaju čvrsto pri kandidovanom predlogu koji će se naći na dnevnom redu jedne od narednih sjednica opštinskog parlamenta.

Pavle Bulatović to zaslužuje. Radi se o jednom od najboljih sinova Crne Gore koji je nevino prolio krv boreći se protiv začetka organizovanog kriminala i koji je u Crnoj Gori uživao veliki ugled. Negativni komentari su potpuno neutemeljeni, a oni koji tako nešto tvrde treba to i da dokažu, poručio je Čađenović.

Pavle Bulatović je početkom devedesetih bio funkcioner DPS i ministar unutrašnjih poslova u Vladi Mila Đukanovića. Nakon rascepa u toj partiji on se priklonio struji Momira Bulatovića. Za saveznog ministra policije izabran je 1992. godine u Vladi Milana Panića. Već naredne godine izabran je za saveznog ministra odbrane i to mjesto je pokrivao u vladama Radoja Kontića i Momira Bulatovića.

Ulice i trgovi u Podgorici se mogu, prema pravilniku, imenovati po državnicima, vojskovođama, vladikama, herojima koji su zadužili Crnu Goru, te ličnostima koje su dale  naučni, kulturni, prosvetni i sportski doprinos razvoju Crne Gore.

(Novosti)

Nastavi Citanje

Geopolitika

Bajden o Putinu: “Ludi kučkin sin”, Putin o Bajdenu: Shvatamo šta se događa u SAD

Published

on

Ruski predsjednik Vladimir Putin reagovao je danas na izjavu američkog kolege Džozefa Bajdena koji ga je nazvao “ludim k******m sinom”, rekavši da je to adekvatna reakcija šefa Bijele kuće.

– Rekao sam da ćemo sarađivati sa bilo kojim predsjednikom, ali vjerujem da je za nas, za Rusiju, Bajden poželjniji. I, sudeći po ovome što je rekao, potpuno sam u pravu, jer je ovo adekvatna reakcija na ono što je rečeno sa moje strane – rekao je Putin novinarima, prenosi TASS.

Američki predsjednik Džozef Bajden nazvao je ranije danas ruskog predsjednika Vladimira Putina “ludim kučkinim sinom”, navodeći da zbog njega i drugih uvijek mora da se brine o mogućem nuklearnom sukobu, iako su, kako je naveo, klimatske promjene egzistencijalna prijetnja za čovečanstvo.

Putin je dodao da Bajden ne bi mogao da mu kaže: “Volođa, bravo, hvala, pomogao si mi puno.”

– Mi shvatamo šta se tamo događa sa unutrašnjepolitičkog aspekta i takva reakcija je apsolutno adekvatna. Znači, bio sam u pravu – rekao je Putin.

Bajden je i ranije u javnosti koristio uvredljivi izraz “k****n sin”, pa je tako u januaru 2022. godine nazvao izvještača Foks njuza iz Bijele kuće.

Nastavi Citanje

Glas naroda

SDT priprema finansijsku istragu protiv Grandovaca zbog šverca cigareta!

Published

on

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) priprema se da započne finansijsku istragu u predmetu protiv takozvane ekipe iz Granda, zbog međunarodnog šverca cigareta, saznaju Vijesti nezvanično.

Više osoba uhapšeno je velikoj akciji pripadnika Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), a kao jedan od navodnih organizatora krijumčarenja označen je Aleksandar Aco Mijajlović, neformalni suvlasnik kompanije Bemaksa.

Istražiteljima, tvrde upućeni, predstoji ogroman posao da isprate trag novca i utvrde na koga se sve vodi milionski vrijedna imovina koja se dovodi u vezu sa osumnjičenima i povezanim licima…

Mijajlovićevog imena zvanično nema u toj firmi, iako godinama slovi za suvlasnika tog građevinskog giganta.

On je jedini vlasnik firme “Easy Drive”, koja je registrovana 2007. godine za iznajmljivanje automobila – renta kar, ali se bavila i građevinarstvom.

Ta firma imala je nekoliko višemilionskih poslova povezanih sa firmom “Bemaks” i Prvom bankom. Registrovana je na istoj adresi kao i “Bemax”, “Genex” i više drugih povezanih firmi.

Prema podacima iz registra firma je za period 2020, 2021. i 2022. godine ostvarila neto profit od 1,9 miliona eura.

Prema podacima iz katastra, u vlasništvu firme je i 1.000 kvadrata poslovnog prostora u Podgorici, veliki zemljišni kompleks i hale u Podgorici gdje je bila fabrika “Titeks”, preko šest hiljada kvadrata zemljišta u Miločerskom parku…

Stečajna uprava “Vektre Montenegro”, bivše kompanije biznismena Dragana Brkovića, u septembru prošle godine saopštila je da je za 9,6 miliona eura prodala dio imovine firmi “Easy Drive”. Mijajlovićeva firma je tada za devet miliona eura postala vlasnik 29.000 kvadrata zemljišta kod bivše fabrike Titeks i bivšeg “Vektrinog” poslovnog prostora u Baru vrijednog skoro 600 hiljada eura.

Ta Mijajlovićeva kompanija se u novembru 2021. uknjižila na veliki zemljišni kompleks od 6.286 kvadrata u Miločerskom parku koji joj je prodala Prva banka. Riječ je o zemlji koju je banka preuzela prije više od deceniju od firme “San Investments”, iza koje stoji srpski biznismen Stanko Cane Subotić, jer nije vratila kredit od 2,2 miliona eura. “Easy Drive” je nakon preuzimanja ovog zemljišta na 250 metara iznad obale između Kraljeve i Kraljičine plaže u Miločeru, upisao hipoteku u korist Prve banke od 5,1 milion eura na ime isplate kupoprodajne vrijednosti do oktobra 2024. godine. Na ovim parcelama upisana je i zabilježba restitucije koju traži Aleksandar II Karađorđević.

Firma je do prije dvije godine bila i vlasnik osam stanova od 45 do 106 kvadrata i šest garaža u luskuznom turističko-stambenom naselju Kostanjica. Te nekretnine sada se vode na “Bemax”. Riječ je o naselju “Boka Projekt” koji se nalazi kod ostrva Gospa od Škrpjela, zbog kojeg je UNESCO-a pokrenuo postupak brisanja Kotora sa liste svjetske baštine.

Da je riječ o višemilionskoj imovini pokazuje i podatak da je u katastru 2015. godine na nju bila upisana založna izjava – hipoteka jer je Prva banka dala garanciju od 6,3 miliona eura firmi “Easy Drive”. Korisnik garancije je bila firma CRBC.

Nevladina organizacija MANS je 2019. godine, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, od kompanije Monteput tražila kopiju podizvođačkog ugovora i svih aneksa između CRBC i “Easy Drive” u vezi s izgradnjom autoputa Bar Boljare. Iz Monteputa su MANS-u tada odgovorili da oni nemaju uvid u podizvođačke ugovore, ali su potvrdili da je tadašnje Ministarstvo saobraćaja i pomorstva izdalo saglasnost za angažovanje ovog podizvođača.

Mijajlovićevog imena zvanično nema u firmi Bemax, iako godinama slovi za suvlasnika tog građevinskog giganta. On je, međutim, direktor kompanije “Alec Montenegro”, čiji je osnivač Bemax, koja je osnovana 2013. godine, posluje sa gubitkom (u 2022. od tri i po hiljade eura) i nema značajnu imovinu.

Takođe, član je Upravnog odbora firme “Arena B”, čiji je osnivač takođe Bemax, koja posluje sa gubitkom (u 2022. od 419 hiljada eura) a najznačajnija imovina je oprema od pet miliona eura.

Mijajlović je ovlašćeni zastupnik i firme “S & I Invest”, čiji je vlasnik Bemax. “S & I Invest” prema finansijskim iskazima posluje sa gubitkom (u 2022. od 372 hiljade), a skoro jedina imovina su im avansi za nekretnina od 14,6 miliona eura. U iznosu od 14,2 miliona eura imaju dug prema “matičnom i zavisnim pravnim licima”.

Mijajlović je i izvršni direktor firme “Monte Media FZCO” iz Danilovgrada, čije je sjedište u Bandićima, Opština Danilovgrad. Ova firma je osnovana 2022. godine i tada je imala gubitak u poslovanju od 28 hiljada eura. Najznačajnija imovina kompanije su avansi za nekretnine od 1,4 miliona eura, a u iznosu od 1,3 miliona eura ima dugove “prema matičnom i zavisnim pravnim licima”.

Mijajlović je do 2018. godine bio je sa Rankom Ubovićem suvlasnik kompanija “Hidroenergija Montenegro”, koja na sjeveru Crne Gore ima deset malih hidroelektrana. Sadašnji vlasnici su Ranko Radović Oleg Obradović. Ova kompanija do prije dvije godine imala je siguran otkup električne energije od oko osam miliona eura godišnje, od novca kojeg plaćaju svi građani preko računa za struju. Kompanija je nakon toga istupila iz ovog sistema i prešla na berzansku prodaju struje zbog većih cijena.

Drugi uhapšeni Golub Vojinović i Dejan Jokić suvlasnici su po 25 odsto firme “D&G” iz Podgorice, koja je registrovana za trgovinu pićima. Druga dvojica suosnivača su Saša Pekić i Boris Gačević. Ta firma je osnovana 2021. i u toj i narednoj godini ostvarila je gubitak od 30 hiljada eura.

Golub Vojinović je sa Vukašinom Vojinovićem vlasnik kompanije “Lupo D’Argento” čije je sjedište na Cetinjskom putu u Podgorici, a ta firma vlasnik je istoimenog restorana na Žabljaku na koji je do 2020. godine imala dozvolu Agencije za duvan za prodaju na malo duvanskim proizvodima.

Prema podacima iz katastra, ta firma nije vlasnik imovine, a u 2022. godini imala je neto profit od tri hiljade eura.

Cijela “Bemaxova” imperija firmi na adresi “Studentska 2A”

Kompaniji Bemax zvanična adresa je Ulica studentska 2A, na kojoj se nalazi još 13 firmi od kojih je 11 direktno povezano sa ovom kompanijom.

Ta ulica se pruža od prvog kužnog toka kod poslovnog centra “BIG” (bivša Delta) do Novog studentskog doma. “Vijesti” juče nisu mogle da pronađu tu adresu.

Na toj adresi je i zvanično sjedište “Bemaxa”, koja je u posljednje tri godine imala zvanični neto profit od 51 milion eura, kapital od 150 miliona. Prethodni, kako je i sam priznao, formalni vlasnik Veselin Kovačević je u julu 2022. godine firmu prodao Ivanu Uboviću, sinu Ranka Ubovića, za svega 750 hiljada eura.

Na toj adresi je i sestrinska firma “Genex.me” koja se sada vodi na Vlajka Dedića, kao i “Genex PG” koja se vodi na Sretena Lakušića.

Tu je sjedište i firmi čiji je Mijajlović vlasnik ili direktor “Easy Drive” i “S & I Invest”.

Na ovaj adresi je i firma “M portal” koja ima i istoimeni portal, koji slovi za mediji blizak bivšem režimu. Zvanični vlasnik firme je Zoran Vujičić, a prema stranicama portala, glavni sponzor je Bemax.

Tu je sjedište i kompanije “Gufo” registrovane za usuge hotelskog smještaja. Njen vlasnik je Željko Garić Beli, koji je kao fizičko lice jedini osnivač Ženskog košarkaškog kluba “Budućnost Bemax”.

Ta kompanija svojevremeno je, nekretninama vrijednim 4.645.000 eura, garantovala za uhapšenog bezbjednjaka Petra Lazovića.

Na toj adresi je i firma “Montim” registrovana za vađenje ruda i kamena, kao i “First Real Estate Management 3”, registrovana za promet nekretninama, a obje su u vlasništvu Bemaxa.

Tu se nalaze i “Future Hidro” i “Future Sun”, registrovane za proizvodnju električne energije, a njihov vlasnik je Ivan Ubović.

Tu je i firma “Saprom”, registrovana za hranu, piće i duvanske proizvode, u čijoj upravi su do 2015. godine bili Mijajlović i Ranko Ubović, a sadašnji većinski vlasnik je Sreten Lakušić.

Izvor: VIJESTI

Nastavi Citanje

U Trendu