Connect with us

Glas naroda

Lalić: Zvicer ubistva Belivuku i Miljkoviću plaćao kokainom!

Published

on

Srđan Lalić, koji u postupku pred organima Srbije protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića ima status svjedoka-okrivljenog i na osnovu sporazuma koji je sklopio s tužilaštvom. detaljno je svjedočio o zločinima klana, piše Kurir.rs.

On je tokom svjedočenja, u postupku koji se protiv njih i njihovih supruga vodi zbog sumnje da su prljav novac ubacivali u legalne tokove, kazao da oni “legalne prihode nemaju”.

– Jedini novac koji ste vi imali i mogli da imate je iz kriminalnih aktivnosti, od droge, ubistava i iznuda. Belivuk je fiktivno bio prijavljen u nekoj firmi u Loznici, ali nikada nije otišao na to radno mjesto, niti je mogao da ide sa obezbjeđenjem i blindiranim autom. Da bi ta “blinda” otišla do Loznice, potrošila bi pola njegove plate – rekao je tokom svjedočenja u Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal u postupku za pranje novca Srđan Lalić, aludirajući na to da je Belivuk izjavio da je bio zaposlen u podrumu pića i da je mjesečno zarađivao 60.000 dinara, piše Kurir.

Belivuk: Koliko smo Miljković i ja zaradili od ubistava?

Srđan Lalić je na saslušanju u tužilaštvu, na pitanje Belivuka “koliko su novca Miljković i on zaradili od ubistava”, odgovorio:

“Konkretno kod Zdravka Radojevića su uzeta vozila i jedan stan na lijevoj obali Krnjače ili Koteža od 40.000 eura, ugrubo oko 200.000 oni i Hrvatin i Tešić. Znam i da je poslat kokain za ubistvo Milana Ljepoje, a i Zvicer mi je rekao da je poslat kilogram za mene za to ubistvo. Zna da su kešom isplaćeni Brašnjević i Lainović jer im je nosio oko 10.000 eura za neki transport novca. U jednoj situaciju smo uzeli 700.000 eura od škaljarskog klana. Nisam siguran koliko su isplaćeni za Lazara Vukićevića niti za Gorana Veličkovića, ali znam da su isplatili ljude za to ubistvo, znam da su isplaćeni i za pripremu Ljepojinog kuma Mladena. Kokain kojim su isplaćivali druge nije bio njihov nego Zvicerov, tako da su isplaćeni i oni. Tako Zvicer, koji je glavni u isplati, kaže da im je odvojeno kilo kokaina, Veljko i Marko ga odvoje, tako je funkcionisalo”.

Posredovao i garantovao

Tokom ispitivanja u tužilaštvu, on je naveo da iz priča zna da su vođe klana stanove u Ulici Živka Davidovića 83 “kupili” na ime supruga Bojane Belivuk i Tanje Miljković, preko vođe kavačkog klana Radoja Zvicera.

– Sve nekretnine u Živka Davidovića organizovane su preko Zvicera. On se angažovao da obezbjedi te nekretnine po subvencionisanoj cijeni i na rate, ali ne znam da li mu je i na koji način plaćano ili je dug otpisivao. Da li su ti stanovi suštinski u Zvicerovom vlasništvu, pa je momak preko kog je navodno išlo paravan, nisam siguran, ali sam siguran da je posredovao u tome i da je faktički garantovao za te stanove – rekao je Lalić i naveo da, osim Belivuka i Miljkovića, u istoj zgradi stanove imaju i drugi pripadnici grupe.

Objasnio je da sav novac i nekretnine, skupocjeni satovi i kola potiču isključivo iz kriminala.

– Profit su imali od ubistava, bilo je tu iznuda, posredovanja, automobila, uticaj u kriminalnom miljeu su koristili za to. Ubistva je plaćao Zvicer, uglavnom u kokainu. Plaćanje je išlo tako što im Zvicer pošalje 40 kg kokaina, koji Belivuk i Miljković treba da plate. Onda izvrše neku likvidaciju i Zvicer im otpiše dug za, recimo, pet kilograma, čime ih bukvalno isplati za ubistvo. Isplate su uglavnom išle sa po nekoliko kilograma droge – rekao je svjedok-saradnik i dodao da su se “kriminalne aktivnosti radile na dnevnom nivou i da su ih izvršavali kao zaposlenje, odnosno zanat”.

Drogu prodavali po splavovima

Srđan Lalić je ispričao i da su pripadnici klana drogu prodavali na stadionu, ali i u klubovima i na splavovima na kojima su držali obezbeđenje.

– Recimo, niko nije mogao svoju drogu da unese na splav ili u klub, mogla je da se kupi jedino kod obezbjeđenja, imali su i čovjeka koji je stajao kod toaleta i pratio ko ulazi, da ne unosi svoju drogu – opisao je kako je funkcionisala prodaja droge u Beogradu, kao i da su cijenu koju su dobijali po gramu od Zvicera uvećavali za pet eura, jedan i po euro je išao Belivuku, isto toliko Miljkoviću i dva eura za “operativne troškove”.

Bivši pripadnik kriminalne grupe, koji je pristao na saradnju s tužilaštvom u zamjenu za 18 godina zatvora, ispričao je i da je vidio Belivukovu svesku u kojoj je vodio evidenciju o prodaji kokaina.

Prema njegovim tvrdnjama, “moguće je da stan koji je Miljković kupio u Ulici Levskog 6, na ime djeda, proističe iz ubistva Mirka Kojića”, koji se zvanično vodio kao nestao, a za čiju je likvidaciju Lalić optužio i ranije njegovog kuma Miljkovića. I na ovom saslušanju je izjavio da mu je Miljković ispričao da je kuma Kojića ubio ašovom, pa mu stomak prerezao nožem. Naveo je i da misli da je od toga imao finansijsku korist, jer su posle njegovu udovicu ubjeđivali da na mjestu kuće čiji je suvlasnik bila izgrade zgradu.

Prijetnje i ucjene

Svjedok je ispričao i da su novac zarađivali tako što su “zaduživali” ljude, koji su morali da im plaćaju koliko im traže.

– Miljković je odmah po izlasku iz pritvora za “ubistvo na šinama” zadužio nekoliko ljudi za 20.000 eura. On koristi svoj kriminalni kredibilitet i strah, tako što dođe kod nekoga i kaže da je rekao “to i to ” o njemu, ili da mu nije pomogao i našao mu se, pa traži od tog 20.000 eura i da mu mjesec ili dva da reši kako će doći to tog novca. Te prijetnje i ucjene su se dešavale na dnevnoj bazi – rekao je.

(Kurir.rs)

Glas naroda

Demokrate insistiraju da ulica u Podgorici dobje ime po ubijenom Pavlu Bulatoviću

Published

on

Predlog Demokratske Crne Gore da ulica u Podgorici ponese ime bivšeg saveznog ministra odbrane Pavla Bulatovića, koji je ubijen 7. februara 2000. godine u Beogradu, još nailazi na otpor sledbenika politike bivšeg režima.

Odbornik Demokrata u parlamentu glavnog grada Crne Gore Vladimir Čađenović saopštio je da oni, uprkos negodovanju pojedinih opozicionih partija, ostaju čvrsto pri kandidovanom predlogu koji će se naći na dnevnom redu jedne od narednih sjednica opštinskog parlamenta.

Pavle Bulatović to zaslužuje. Radi se o jednom od najboljih sinova Crne Gore koji je nevino prolio krv boreći se protiv začetka organizovanog kriminala i koji je u Crnoj Gori uživao veliki ugled. Negativni komentari su potpuno neutemeljeni, a oni koji tako nešto tvrde treba to i da dokažu, poručio je Čađenović.

Pavle Bulatović je početkom devedesetih bio funkcioner DPS i ministar unutrašnjih poslova u Vladi Mila Đukanovića. Nakon rascepa u toj partiji on se priklonio struji Momira Bulatovića. Za saveznog ministra policije izabran je 1992. godine u Vladi Milana Panića. Već naredne godine izabran je za saveznog ministra odbrane i to mjesto je pokrivao u vladama Radoja Kontića i Momira Bulatovića.

Ulice i trgovi u Podgorici se mogu, prema pravilniku, imenovati po državnicima, vojskovođama, vladikama, herojima koji su zadužili Crnu Goru, te ličnostima koje su dale  naučni, kulturni, prosvetni i sportski doprinos razvoju Crne Gore.

(Novosti)

Nastavi Citanje

Geopolitika

Bajden o Putinu: “Ludi kučkin sin”, Putin o Bajdenu: Shvatamo šta se događa u SAD

Published

on

Ruski predsjednik Vladimir Putin reagovao je danas na izjavu američkog kolege Džozefa Bajdena koji ga je nazvao “ludim k******m sinom”, rekavši da je to adekvatna reakcija šefa Bijele kuće.

– Rekao sam da ćemo sarađivati sa bilo kojim predsjednikom, ali vjerujem da je za nas, za Rusiju, Bajden poželjniji. I, sudeći po ovome što je rekao, potpuno sam u pravu, jer je ovo adekvatna reakcija na ono što je rečeno sa moje strane – rekao je Putin novinarima, prenosi TASS.

Američki predsjednik Džozef Bajden nazvao je ranije danas ruskog predsjednika Vladimira Putina “ludim kučkinim sinom”, navodeći da zbog njega i drugih uvijek mora da se brine o mogućem nuklearnom sukobu, iako su, kako je naveo, klimatske promjene egzistencijalna prijetnja za čovečanstvo.

Putin je dodao da Bajden ne bi mogao da mu kaže: “Volođa, bravo, hvala, pomogao si mi puno.”

– Mi shvatamo šta se tamo događa sa unutrašnjepolitičkog aspekta i takva reakcija je apsolutno adekvatna. Znači, bio sam u pravu – rekao je Putin.

Bajden je i ranije u javnosti koristio uvredljivi izraz “k****n sin”, pa je tako u januaru 2022. godine nazvao izvještača Foks njuza iz Bijele kuće.

Nastavi Citanje

Glas naroda

SDT priprema finansijsku istragu protiv Grandovaca zbog šverca cigareta!

Published

on

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) priprema se da započne finansijsku istragu u predmetu protiv takozvane ekipe iz Granda, zbog međunarodnog šverca cigareta, saznaju Vijesti nezvanično.

Više osoba uhapšeno je velikoj akciji pripadnika Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), a kao jedan od navodnih organizatora krijumčarenja označen je Aleksandar Aco Mijajlović, neformalni suvlasnik kompanije Bemaksa.

Istražiteljima, tvrde upućeni, predstoji ogroman posao da isprate trag novca i utvrde na koga se sve vodi milionski vrijedna imovina koja se dovodi u vezu sa osumnjičenima i povezanim licima…

Mijajlovićevog imena zvanično nema u toj firmi, iako godinama slovi za suvlasnika tog građevinskog giganta.

On je jedini vlasnik firme “Easy Drive”, koja je registrovana 2007. godine za iznajmljivanje automobila – renta kar, ali se bavila i građevinarstvom.

Ta firma imala je nekoliko višemilionskih poslova povezanih sa firmom “Bemaks” i Prvom bankom. Registrovana je na istoj adresi kao i “Bemax”, “Genex” i više drugih povezanih firmi.

Prema podacima iz registra firma je za period 2020, 2021. i 2022. godine ostvarila neto profit od 1,9 miliona eura.

Prema podacima iz katastra, u vlasništvu firme je i 1.000 kvadrata poslovnog prostora u Podgorici, veliki zemljišni kompleks i hale u Podgorici gdje je bila fabrika “Titeks”, preko šest hiljada kvadrata zemljišta u Miločerskom parku…

Stečajna uprava “Vektre Montenegro”, bivše kompanije biznismena Dragana Brkovića, u septembru prošle godine saopštila je da je za 9,6 miliona eura prodala dio imovine firmi “Easy Drive”. Mijajlovićeva firma je tada za devet miliona eura postala vlasnik 29.000 kvadrata zemljišta kod bivše fabrike Titeks i bivšeg “Vektrinog” poslovnog prostora u Baru vrijednog skoro 600 hiljada eura.

Ta Mijajlovićeva kompanija se u novembru 2021. uknjižila na veliki zemljišni kompleks od 6.286 kvadrata u Miločerskom parku koji joj je prodala Prva banka. Riječ je o zemlji koju je banka preuzela prije više od deceniju od firme “San Investments”, iza koje stoji srpski biznismen Stanko Cane Subotić, jer nije vratila kredit od 2,2 miliona eura. “Easy Drive” je nakon preuzimanja ovog zemljišta na 250 metara iznad obale između Kraljeve i Kraljičine plaže u Miločeru, upisao hipoteku u korist Prve banke od 5,1 milion eura na ime isplate kupoprodajne vrijednosti do oktobra 2024. godine. Na ovim parcelama upisana je i zabilježba restitucije koju traži Aleksandar II Karađorđević.

Firma je do prije dvije godine bila i vlasnik osam stanova od 45 do 106 kvadrata i šest garaža u luskuznom turističko-stambenom naselju Kostanjica. Te nekretnine sada se vode na “Bemax”. Riječ je o naselju “Boka Projekt” koji se nalazi kod ostrva Gospa od Škrpjela, zbog kojeg je UNESCO-a pokrenuo postupak brisanja Kotora sa liste svjetske baštine.

Da je riječ o višemilionskoj imovini pokazuje i podatak da je u katastru 2015. godine na nju bila upisana založna izjava – hipoteka jer je Prva banka dala garanciju od 6,3 miliona eura firmi “Easy Drive”. Korisnik garancije je bila firma CRBC.

Nevladina organizacija MANS je 2019. godine, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, od kompanije Monteput tražila kopiju podizvođačkog ugovora i svih aneksa između CRBC i “Easy Drive” u vezi s izgradnjom autoputa Bar Boljare. Iz Monteputa su MANS-u tada odgovorili da oni nemaju uvid u podizvođačke ugovore, ali su potvrdili da je tadašnje Ministarstvo saobraćaja i pomorstva izdalo saglasnost za angažovanje ovog podizvođača.

Mijajlovićevog imena zvanično nema u firmi Bemax, iako godinama slovi za suvlasnika tog građevinskog giganta. On je, međutim, direktor kompanije “Alec Montenegro”, čiji je osnivač Bemax, koja je osnovana 2013. godine, posluje sa gubitkom (u 2022. od tri i po hiljade eura) i nema značajnu imovinu.

Takođe, član je Upravnog odbora firme “Arena B”, čiji je osnivač takođe Bemax, koja posluje sa gubitkom (u 2022. od 419 hiljada eura) a najznačajnija imovina je oprema od pet miliona eura.

Mijajlović je ovlašćeni zastupnik i firme “S & I Invest”, čiji je vlasnik Bemax. “S & I Invest” prema finansijskim iskazima posluje sa gubitkom (u 2022. od 372 hiljade), a skoro jedina imovina su im avansi za nekretnina od 14,6 miliona eura. U iznosu od 14,2 miliona eura imaju dug prema “matičnom i zavisnim pravnim licima”.

Mijajlović je i izvršni direktor firme “Monte Media FZCO” iz Danilovgrada, čije je sjedište u Bandićima, Opština Danilovgrad. Ova firma je osnovana 2022. godine i tada je imala gubitak u poslovanju od 28 hiljada eura. Najznačajnija imovina kompanije su avansi za nekretnine od 1,4 miliona eura, a u iznosu od 1,3 miliona eura ima dugove “prema matičnom i zavisnim pravnim licima”.

Mijajlović je do 2018. godine bio je sa Rankom Ubovićem suvlasnik kompanija “Hidroenergija Montenegro”, koja na sjeveru Crne Gore ima deset malih hidroelektrana. Sadašnji vlasnici su Ranko Radović Oleg Obradović. Ova kompanija do prije dvije godine imala je siguran otkup električne energije od oko osam miliona eura godišnje, od novca kojeg plaćaju svi građani preko računa za struju. Kompanija je nakon toga istupila iz ovog sistema i prešla na berzansku prodaju struje zbog većih cijena.

Drugi uhapšeni Golub Vojinović i Dejan Jokić suvlasnici su po 25 odsto firme “D&G” iz Podgorice, koja je registrovana za trgovinu pićima. Druga dvojica suosnivača su Saša Pekić i Boris Gačević. Ta firma je osnovana 2021. i u toj i narednoj godini ostvarila je gubitak od 30 hiljada eura.

Golub Vojinović je sa Vukašinom Vojinovićem vlasnik kompanije “Lupo D’Argento” čije je sjedište na Cetinjskom putu u Podgorici, a ta firma vlasnik je istoimenog restorana na Žabljaku na koji je do 2020. godine imala dozvolu Agencije za duvan za prodaju na malo duvanskim proizvodima.

Prema podacima iz katastra, ta firma nije vlasnik imovine, a u 2022. godini imala je neto profit od tri hiljade eura.

Cijela “Bemaxova” imperija firmi na adresi “Studentska 2A”

Kompaniji Bemax zvanična adresa je Ulica studentska 2A, na kojoj se nalazi još 13 firmi od kojih je 11 direktno povezano sa ovom kompanijom.

Ta ulica se pruža od prvog kužnog toka kod poslovnog centra “BIG” (bivša Delta) do Novog studentskog doma. “Vijesti” juče nisu mogle da pronađu tu adresu.

Na toj adresi je i zvanično sjedište “Bemaxa”, koja je u posljednje tri godine imala zvanični neto profit od 51 milion eura, kapital od 150 miliona. Prethodni, kako je i sam priznao, formalni vlasnik Veselin Kovačević je u julu 2022. godine firmu prodao Ivanu Uboviću, sinu Ranka Ubovića, za svega 750 hiljada eura.

Na toj adresi je i sestrinska firma “Genex.me” koja se sada vodi na Vlajka Dedića, kao i “Genex PG” koja se vodi na Sretena Lakušića.

Tu je sjedište i firmi čiji je Mijajlović vlasnik ili direktor “Easy Drive” i “S & I Invest”.

Na ovaj adresi je i firma “M portal” koja ima i istoimeni portal, koji slovi za mediji blizak bivšem režimu. Zvanični vlasnik firme je Zoran Vujičić, a prema stranicama portala, glavni sponzor je Bemax.

Tu je sjedište i kompanije “Gufo” registrovane za usuge hotelskog smještaja. Njen vlasnik je Željko Garić Beli, koji je kao fizičko lice jedini osnivač Ženskog košarkaškog kluba “Budućnost Bemax”.

Ta kompanija svojevremeno je, nekretninama vrijednim 4.645.000 eura, garantovala za uhapšenog bezbjednjaka Petra Lazovića.

Na toj adresi je i firma “Montim” registrovana za vađenje ruda i kamena, kao i “First Real Estate Management 3”, registrovana za promet nekretninama, a obje su u vlasništvu Bemaxa.

Tu se nalaze i “Future Hidro” i “Future Sun”, registrovane za proizvodnju električne energije, a njihov vlasnik je Ivan Ubović.

Tu je i firma “Saprom”, registrovana za hranu, piće i duvanske proizvode, u čijoj upravi su do 2015. godine bili Mijajlović i Ranko Ubović, a sadašnji većinski vlasnik je Sreten Lakušić.

Izvor: VIJESTI

Nastavi Citanje

U Trendu