Connect with us

Geopolitika

Lavrov: U 2024. zadatak je da se oslobodimo svake zavisnosti od Zapada

Published

on

Pred Rusijom u 2024. godini je zadatak da se oslobodi svake zavisnosti od Zapada u ekonomiji i lancima snabdevanja, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na velikoj godišnjoj konferenciji za novinare.

“Zadaci su jasni – neophodno je da se oslobodimo potrebe od svih proizvodno-trgovinskih, finansijskih, bankovnih, logističkih lanaca, koje na bilo koji način kontrolišu naše zapadne kolege ili se nalaze pod njihovim velikim uticajem”, istakao je diplomata.

Ministar je napomenuo da su planovi Rusije za unutrašnji razvoj „veoma jasno zacrtani“.

“Vlada aktivno radi. Pre neki dan održano je nekoliko sastanaka između predsjednika (Rusije Vladimira Putina) i članova vlade o različitim oblastima obezbjeđivanja održivog kretanja naše ekonomije u uslovima koji su se danas razvili zbog agresivne, protivpravne politike Sjedinjenih Američkih Država i njihovih satelita”, naglasio je Lavrov.

“Ova politika je veoma jasno definisana u odlukama koje su donijete i koje će biti donete” naglasio je šef ruske diplomatije.

Prema njegovim riječima, prošla godina pokazala je neprihvatanje geopolitičkih „manira“ zapadnih zemalja koje se oslanjaju samo na sopstvene sebične interese i ne uzimanje u obzir ostalih.

Naš spoljnopolitički pravac je jasno određen, saradnja sa svima onima kojim poštuju princip ravnopravnosti, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije.

Zapadne zemlje to nikada nisu poštovale, od usvajanja Povelje UN, primetio je on.

Lavrov je u tom kontekstu istakao saradnju sa Kinom, Indijom, Turskom, kao i zemljama Bliskog istoka, Afrike, Latinske Amerike.

Odnosi Rusije i Kine nalaze se u najboljem periodu u viševekovnoj istoriji, naglasio je Lavrov.

“Siguran sam da ste upoznati sa našim procjenama razvoja odnosa sa Narodnom Republikom Kinom. To je najbrže rastuća ekonomija uz indijsku”, ocijenio je ministar.

On je dodao da Moskva na istinski strateški nivo podiže svoje partnerstvo sa afričkim zemljama, što je potvrđeno i na drugom Samitu Rusija-Afrika održanom u julu prošle godine u Sankt Peterburgu.

Lavrov je istakao da bezbednosna pitanja u Evroaziji moraju da se rešavaju bez vanregionalnih igrača.

“Pored uzajamno korisnih ekonomskih projekata, naravno, važno je obezbediti na toj osnovi vojno-političku bezbjednost u Evroaziji, bez obzira na druge faktore. Zalažemo se da ovaj zadatak rešavaju zemlje kontinenta bez pokušaja vanregionalnih država da se miješaju u ove procese”, rekao je ministar.

Lavrov je dodao da će Moskva učiniti sve da međunarodni odnosi budu demokratičniji.

“Nastavićemo da promovišemo ideale istine i pravde u međunarodnim poslovima, činićemo sve da međunarodni odnosi budu demokratskiji. U tom smislu, naše Ministarstvo aktivno podržava inicijativu partije ‘Jedinstvene Rusije’ da se u Moskvi održi Međunarodni međupartijski forum pristalica borbe protiv savremenih praksi neokolonijalizma”, saopštio je ruski ministar.

Geopolitika

Bajden o Putinu: “Ludi kučkin sin”, Putin o Bajdenu: Shvatamo šta se događa u SAD

Published

on

Ruski predsjednik Vladimir Putin reagovao je danas na izjavu američkog kolege Džozefa Bajdena koji ga je nazvao “ludim k******m sinom”, rekavši da je to adekvatna reakcija šefa Bijele kuće.

– Rekao sam da ćemo sarađivati sa bilo kojim predsjednikom, ali vjerujem da je za nas, za Rusiju, Bajden poželjniji. I, sudeći po ovome što je rekao, potpuno sam u pravu, jer je ovo adekvatna reakcija na ono što je rečeno sa moje strane – rekao je Putin novinarima, prenosi TASS.

Američki predsjednik Džozef Bajden nazvao je ranije danas ruskog predsjednika Vladimira Putina “ludim kučkinim sinom”, navodeći da zbog njega i drugih uvijek mora da se brine o mogućem nuklearnom sukobu, iako su, kako je naveo, klimatske promjene egzistencijalna prijetnja za čovečanstvo.

Putin je dodao da Bajden ne bi mogao da mu kaže: “Volođa, bravo, hvala, pomogao si mi puno.”

– Mi shvatamo šta se tamo događa sa unutrašnjepolitičkog aspekta i takva reakcija je apsolutno adekvatna. Znači, bio sam u pravu – rekao je Putin.

Bajden je i ranije u javnosti koristio uvredljivi izraz “k****n sin”, pa je tako u januaru 2022. godine nazvao izvještača Foks njuza iz Bijele kuće.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Šta otkriva poraz Zapada?

Published

on

Priča Pepe Eskobara o slomu jedne epohe kroz intelekt avangardista zapadne misli – Emmanuela Todda.

Emmanuel Todd, istoričar, demograf, antropolog, sociolog i politički analitičar, dio je ugrožene vrste: jedan od rijetkih preostalih predstavnika francuske inteligencije stare škole, nasljednik onih koji su, poput Braudela, Sartrea, Deleuzea i Foucaulta, zabljesnuli kao mlade generacije Hladnog rata, od Zapada do Istoka.

Prvi trag njegove posljednje knjige “Poraz Zapada” napokon se pojavio na samom Zapadu. Pravo je malo čudo što je prošli tjedan knjiga objavljena u Francuskoj, u krilu NATO-a. Svojevrsna ručna bomba nezavisnog mislioca, utemeljena na činjenicama i provjerenim podacima, koja diže u vazduh cijelo zdanje rusofobije podignuto oko tzv. agresije “cara” Putina na Evropu.

Neki sektori korporativnih medija pod čvrstom kontrolom oligarhije u Francuskoj ovaj put jednostavno nisu mogli ignorirati Todda iz nekoliko razloga. Prije svega zato što je bio prvi zapadni intelektualac koji je već 1976. godine u svojoj knjizi “Konačni pad”, istraživanjem temeljenim na sovjetskoj stopi smrtnosti dojenčadi, predvidio raspad SSSR-a.

Još jedan ključni razlog bila je njegova knjiga iz 2002. “Nakon Carstva (Slom američkog poretka)”, kao pogled na deteriorijaciju SAD-a, objavljena nekoliko mjeseci prije tzv. “Shock & awe” invazije Iraka (Shock and awe je pojam u militarnoj strategiji).

Sada Todd, u onome što je obznanio kao svoju posljednju knjigu (“zatvorio sam krug”) dopušta sebi da ide do kraja i pedantno opisuje poraz ne samo Sjedinjenih Država, već i Zapada u cjelini, svojim istraživanjem kojim je fokusiran na rat u i oko Ukrajine.

S obzirom na toksično okruženje “NATOstana”, gdje vladaju rusofobija i kultura otkazivanja (moderni ostrakizam), a svako odstupanje je kažnjivo, Todd je bio vrlo oprezan da ne uokviruje trenutni proces kao rusku pobjedu u Ukrajini iako je to implicitno u svemu što opisuje, prema različitim pokazateljima socijalnog mira i sveukupne stabilnosti “Putinovog sistema”, što je “proizvod ruske istorije, a ne djelo jednog čovjeka”.

Umjesto toga, fokusira se na ključne razloge koji su doveli do pada Zapada. Među njima: krah nacionalne države, deindustrijalizacija (što objašnjava NATO-ov deficit u proizvodnji oružja za Ukrajinu), “nulti stupanj” religijske matrice Zapada, protestantizam, naglo povećanje stope smrtnosti u Sjedinjenim Državama (mnogo više nego u Rusiji), zajedno sa samoubistvima i ubistvima te nadmoć imperijalnog nihilizma izraženog u opsjednutosti vječnim ratovanjem.

(nastavlja se)

Nastavi Citanje

Geopolitika

The Times: Evroskeptici, nacionalisti i krajnja desnica postaće 2024. glavni u devet zemalja EU

Published

on

EVROPSKA unija će se uskoro suočiti sa tektonskim političkim promjenama. Populističke snage mogle bi izaći kao veliki pobjednici na izborima za Evropski parlament ovog ljeta, potkopavajući decenijama dug centristički konsenzus te organizacije, navodi se u novom izvještaju Berlinskog istraživačkog centra – objavio je The Times.

I precizirao da ankete pokazuju da su konzervativci, nacionalisti, krajnja desnica i evroskeptici u uzdizanju. Da će postati vodeće stranke ili će činiti glavnu opoziciju u velikoj većini zemalja unutar EU.

The Times procjenjuje: „Populistički udarni talas pogodiće Francusku, Italiju, Poljsku, Holandiju, Belgiju, Mađarsku, Austriju, Slovačku i Češku Republiku, podrivajući centristički konsenzus u EU. Pored toga, stranke koje su nekada smatrane ekstremističkim i marginalnim zauzeće drugo mjesto u Njemačkoj, Švedskoj, Letoniji, Bugarskoj, Estoniji i Finskoj, a treće u Portugalu“.

Prenio je procenu novog francuskog ministra spoljnih poslova Stefana Sežurnea:

„Predstojeće promjene izazivaju uznemirenost. Veoma realan postaje rizik da će Evropa postati neupravljiva“.

The Times je objavio i da je Žozep Borelj među onima koji su uvereni da populistički talas naće preplaviti EU.

Ali, i upozorenje briselskog analitičara profesora Franka Furedija:

„Politički zemljotres će uskoro potresti Evropu. Razlog je nezadovoljstvo birača na koje se dugo gledalo sa visine i ignorisanjem. Milioni Evropljana govore: `Dosta nam je, više ne vjerujemo ovim umornim sistemskim političkim partijama`. Dolazi populistički trenutak“.

Izvor: FAKTI

Nastavi Citanje

U Trendu