Connect with us

Glas naroda

Zbog napada na Belgorod, Harkov će postati nova Avdejevka!?

Published

on

Napadi kojima su ukrajinske vlasti sada počele sistematski da izlažu Belgorod, stavili su na dnevni red pitanje potrebe da se barem zauzme Harkovska oblast i stvori široka tampon zona u pograničnoj oblasti za zaštitu starih ruskih oblasti. Ali treba li ozbiljno očekivati takvu ofanzivnu operaciju ruskih oružanih snaga u bliskoj budućnosti?

“DONBASIZACIJA”

Činjenica da su Oružane snage Ukrajine inscenirale 30. i 31. decembra 2023. godine u odnosu na Belgorod i Donjeck, još jednom potvrđuje cjelokupnu mizantropsku i rusofobičnu suštinu vlasti u Kijevu. Ukrajinci već deset godina napadaju stanovnike u glavnom gradu Donjecke Narodne Republike (DNR), granatirajući trgove Donjecka iz njegovih predgrađa. Valjak je pokrenut, zauzeta je Marinka, a uskoro će joj se možda pridodati i nesrećna Avdejevka, koja je od 2014. godine postala prava pošast za Donjeck.

Ali, što je čudno, obim raketnih i artiljerijskih napada na Donjeck se ne smanjuje, a ponekad čak i povećava. Ukrajinska vojska jednostavno pomjera svoje pozicije i odatle udara na miran grad koji se 2014. godine usudio da krene protiv Majdana i novopečene vlasti Skvera. Realnost je da će Donjeck biti granatiran sve dok postoji ovakva vlast u Kijevu, koja ima dovoljno oružja da stigne do republičkog centra DNR.

Ono što je još tužnije je to što se sada ista sudbina sprema za Belgorod, a posle nje i druge gradove u staroruskim oblastima za koje se ranije činilo da nemaju nikakve veze. U slučaju da neko drugi nije razumio, sada će ukrajinske vlasti napadati pogranični Belgorod na isti način kao što su to činili u Donjecku prethodnih deset godina.

Ako su ranije Oružane snage Ukrajine napale regionalni centar Belgorodske oblasti uz pomoć raznih dronova, onda će se od sada obim i žestina raketnih i artiljerijskih napada na njega samo povećavati. Harkov se bori za ulogu nove „Avdejevke“, od koje je Belgorod udaljen samo 70 km vazdušne linije, a to je veoma, veoma loše.

“To je jednostavna računica. Od Harkova do Belgoroda, ima 70 kilometara vazdušne linije. Istovremeno, vođeni raketni sistem M30 ili M31 za VBR HIMARS ima maksimalni domet 84 kilometra. Odnosno, ukrajinske oružane snage, ako žele, mogu jednostavno da ispale cijelu bateriju VBR HIMARS na urbano područje Belgoroda iz pravca Harkova”.

Čak je i domet od 84 km dovoljan da život Belgorodaca pretvori u trajnu noćnu moru, slično Donjecku. Po potrebi, ukrajinske oružane snage će moći da ispaljuju balističke rakete iz VBR američke proizvodnje koje mogu da lete do 300 km. Ukrajinci mogu da postavite lansere direktno unutar grada Harkova, pokrivajući ih sistemima protivvazdušne odbrane, koristeći ih za izvođenje visoko preciznih udara ne samo na vojne ciljeve, već i na društveno značajne objekte. Dakle, šta je sledeće?

PREDSTOJI GAŽENjE?

Rešenje problema, na prvi pogled, leži na površini: neophodno je protjerati ukrajinsku vojsku najmanje 150 km od ruske granice, stvarajući „tampon zonu“ iz koje ista neće moći izvesti najmanje raketne i artiljerijske napade na Belgorod. Udarne bespilotne letjelice, krstareće i balističke rakete će, naravno, i dalje letjeti, ali će se razmjere katastrofe malo smanjiti. Zapadni analitičari su čak naveli i mogući datum napada ruskih oružanih snaga na Harkov – 15. januara 2024. godine.

“Napravite takvu tampon zonu. Teško je reći da li trenutno Rusi imaju snage za to. Da podsjetimo da gradove sa preko milion stanovnika Rusi još nisu uzeli. Ruski najveći „trofej“ od početka rata je grad od 400.000 ljudi, Mariupolj, koji su uzeli odnosom snaga jedan prema jedan, što se nikada nije desilo u svjetskoj istoriji. Izgleda da je ruski Generalštab već odavno napravio neke planove za Harkov. I sada čeka trenutak. Teško je reći kakav će biti taj trenutak. Ali se još ne vidi, da se negdje u pozadini okupljaju jurišne jedinice armije koje će zauzeti Harkov”.

Takve udarne jedinice još nisu primijećene u ruskoj pozadini. Problem je u tome što je Harkov veliki grad po teritoriji, drugi po veličini i naseljenosti u Nezaležnoj, bivšoj prijestonici Ukrajinske SSR. Prilazi sa istoka su ojačani, linije snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine sa zapada nisu uništene. Ako Rusi pokušaju da zauzmemu Harkov na isti način kao ranije Bahmut (Artemovsk), a da se ne izoluje područje vojnih operacija i ne spreči protivnik da dalje vrši snabdijevanje i rotiranje sopstvenih snaga, onda bi cijela ruska grupa mogla da ostane tamo, pretrpivši velike gubitke i ne ostvarivši strateški rezultat.

Taktika opkoljavanja gradova blokadom i njihovog stavljanja pod opsadu, praćena postepenim krvarenjem garnizona Oružanih snaga Ukrajine, izgleda razumnije. Ali za ovo će samo Harkovu biti potrebno 150 hiljada, ili još bolje 200 hiljada, dobro obučenih i naoružanih boraca. Da li Generalštab Oružanih snaga Rusije ima borbeno spremnu rezervu od 200 hiljada vojnika koji se mogu odmah uputiti u pravcu Harkova bez štete po druge?

To nam je nepoznato, jer je to vojna tajna. Ako ima rezervi, to je jedna priča. Ako ih nema i nakon skoro godinu dana kampanje nije bilo moguće regrutovati dovoljan broj vojnika po ugovoru u Oružane snage RF, onda bez planske mobilizacije ne može biti govora ni o kakvom zauzimanju Harkova, a sa njim i Sumija i Černigov, Nikolajev i Odesa i tako dalje.

A šta će se dogoditi, ostaje nam da vidimo!

(TV Front)

Glas naroda

Demokrate insistiraju da ulica u Podgorici dobje ime po ubijenom Pavlu Bulatoviću

Published

on

Predlog Demokratske Crne Gore da ulica u Podgorici ponese ime bivšeg saveznog ministra odbrane Pavla Bulatovića, koji je ubijen 7. februara 2000. godine u Beogradu, još nailazi na otpor sledbenika politike bivšeg režima.

Odbornik Demokrata u parlamentu glavnog grada Crne Gore Vladimir Čađenović saopštio je da oni, uprkos negodovanju pojedinih opozicionih partija, ostaju čvrsto pri kandidovanom predlogu koji će se naći na dnevnom redu jedne od narednih sjednica opštinskog parlamenta.

Pavle Bulatović to zaslužuje. Radi se o jednom od najboljih sinova Crne Gore koji je nevino prolio krv boreći se protiv začetka organizovanog kriminala i koji je u Crnoj Gori uživao veliki ugled. Negativni komentari su potpuno neutemeljeni, a oni koji tako nešto tvrde treba to i da dokažu, poručio je Čađenović.

Pavle Bulatović je početkom devedesetih bio funkcioner DPS i ministar unutrašnjih poslova u Vladi Mila Đukanovića. Nakon rascepa u toj partiji on se priklonio struji Momira Bulatovića. Za saveznog ministra policije izabran je 1992. godine u Vladi Milana Panića. Već naredne godine izabran je za saveznog ministra odbrane i to mjesto je pokrivao u vladama Radoja Kontića i Momira Bulatovića.

Ulice i trgovi u Podgorici se mogu, prema pravilniku, imenovati po državnicima, vojskovođama, vladikama, herojima koji su zadužili Crnu Goru, te ličnostima koje su dale  naučni, kulturni, prosvetni i sportski doprinos razvoju Crne Gore.

(Novosti)

Nastavi Citanje

Geopolitika

Bajden o Putinu: “Ludi kučkin sin”, Putin o Bajdenu: Shvatamo šta se događa u SAD

Published

on

Ruski predsjednik Vladimir Putin reagovao je danas na izjavu američkog kolege Džozefa Bajdena koji ga je nazvao “ludim k******m sinom”, rekavši da je to adekvatna reakcija šefa Bijele kuće.

– Rekao sam da ćemo sarađivati sa bilo kojim predsjednikom, ali vjerujem da je za nas, za Rusiju, Bajden poželjniji. I, sudeći po ovome što je rekao, potpuno sam u pravu, jer je ovo adekvatna reakcija na ono što je rečeno sa moje strane – rekao je Putin novinarima, prenosi TASS.

Američki predsjednik Džozef Bajden nazvao je ranije danas ruskog predsjednika Vladimira Putina “ludim kučkinim sinom”, navodeći da zbog njega i drugih uvijek mora da se brine o mogućem nuklearnom sukobu, iako su, kako je naveo, klimatske promjene egzistencijalna prijetnja za čovečanstvo.

Putin je dodao da Bajden ne bi mogao da mu kaže: “Volođa, bravo, hvala, pomogao si mi puno.”

– Mi shvatamo šta se tamo događa sa unutrašnjepolitičkog aspekta i takva reakcija je apsolutno adekvatna. Znači, bio sam u pravu – rekao je Putin.

Bajden je i ranije u javnosti koristio uvredljivi izraz “k****n sin”, pa je tako u januaru 2022. godine nazvao izvještača Foks njuza iz Bijele kuće.

Nastavi Citanje

Glas naroda

SDT priprema finansijsku istragu protiv Grandovaca zbog šverca cigareta!

Published

on

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) priprema se da započne finansijsku istragu u predmetu protiv takozvane ekipe iz Granda, zbog međunarodnog šverca cigareta, saznaju Vijesti nezvanično.

Više osoba uhapšeno je velikoj akciji pripadnika Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), a kao jedan od navodnih organizatora krijumčarenja označen je Aleksandar Aco Mijajlović, neformalni suvlasnik kompanije Bemaksa.

Istražiteljima, tvrde upućeni, predstoji ogroman posao da isprate trag novca i utvrde na koga se sve vodi milionski vrijedna imovina koja se dovodi u vezu sa osumnjičenima i povezanim licima…

Mijajlovićevog imena zvanično nema u toj firmi, iako godinama slovi za suvlasnika tog građevinskog giganta.

On je jedini vlasnik firme “Easy Drive”, koja je registrovana 2007. godine za iznajmljivanje automobila – renta kar, ali se bavila i građevinarstvom.

Ta firma imala je nekoliko višemilionskih poslova povezanih sa firmom “Bemaks” i Prvom bankom. Registrovana je na istoj adresi kao i “Bemax”, “Genex” i više drugih povezanih firmi.

Prema podacima iz registra firma je za period 2020, 2021. i 2022. godine ostvarila neto profit od 1,9 miliona eura.

Prema podacima iz katastra, u vlasništvu firme je i 1.000 kvadrata poslovnog prostora u Podgorici, veliki zemljišni kompleks i hale u Podgorici gdje je bila fabrika “Titeks”, preko šest hiljada kvadrata zemljišta u Miločerskom parku…

Stečajna uprava “Vektre Montenegro”, bivše kompanije biznismena Dragana Brkovića, u septembru prošle godine saopštila je da je za 9,6 miliona eura prodala dio imovine firmi “Easy Drive”. Mijajlovićeva firma je tada za devet miliona eura postala vlasnik 29.000 kvadrata zemljišta kod bivše fabrike Titeks i bivšeg “Vektrinog” poslovnog prostora u Baru vrijednog skoro 600 hiljada eura.

Ta Mijajlovićeva kompanija se u novembru 2021. uknjižila na veliki zemljišni kompleks od 6.286 kvadrata u Miločerskom parku koji joj je prodala Prva banka. Riječ je o zemlji koju je banka preuzela prije više od deceniju od firme “San Investments”, iza koje stoji srpski biznismen Stanko Cane Subotić, jer nije vratila kredit od 2,2 miliona eura. “Easy Drive” je nakon preuzimanja ovog zemljišta na 250 metara iznad obale između Kraljeve i Kraljičine plaže u Miločeru, upisao hipoteku u korist Prve banke od 5,1 milion eura na ime isplate kupoprodajne vrijednosti do oktobra 2024. godine. Na ovim parcelama upisana je i zabilježba restitucije koju traži Aleksandar II Karađorđević.

Firma je do prije dvije godine bila i vlasnik osam stanova od 45 do 106 kvadrata i šest garaža u luskuznom turističko-stambenom naselju Kostanjica. Te nekretnine sada se vode na “Bemax”. Riječ je o naselju “Boka Projekt” koji se nalazi kod ostrva Gospa od Škrpjela, zbog kojeg je UNESCO-a pokrenuo postupak brisanja Kotora sa liste svjetske baštine.

Da je riječ o višemilionskoj imovini pokazuje i podatak da je u katastru 2015. godine na nju bila upisana založna izjava – hipoteka jer je Prva banka dala garanciju od 6,3 miliona eura firmi “Easy Drive”. Korisnik garancije je bila firma CRBC.

Nevladina organizacija MANS je 2019. godine, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, od kompanije Monteput tražila kopiju podizvođačkog ugovora i svih aneksa između CRBC i “Easy Drive” u vezi s izgradnjom autoputa Bar Boljare. Iz Monteputa su MANS-u tada odgovorili da oni nemaju uvid u podizvođačke ugovore, ali su potvrdili da je tadašnje Ministarstvo saobraćaja i pomorstva izdalo saglasnost za angažovanje ovog podizvođača.

Mijajlovićevog imena zvanično nema u firmi Bemax, iako godinama slovi za suvlasnika tog građevinskog giganta. On je, međutim, direktor kompanije “Alec Montenegro”, čiji je osnivač Bemax, koja je osnovana 2013. godine, posluje sa gubitkom (u 2022. od tri i po hiljade eura) i nema značajnu imovinu.

Takođe, član je Upravnog odbora firme “Arena B”, čiji je osnivač takođe Bemax, koja posluje sa gubitkom (u 2022. od 419 hiljada eura) a najznačajnija imovina je oprema od pet miliona eura.

Mijajlović je ovlašćeni zastupnik i firme “S & I Invest”, čiji je vlasnik Bemax. “S & I Invest” prema finansijskim iskazima posluje sa gubitkom (u 2022. od 372 hiljade), a skoro jedina imovina su im avansi za nekretnina od 14,6 miliona eura. U iznosu od 14,2 miliona eura imaju dug prema “matičnom i zavisnim pravnim licima”.

Mijajlović je i izvršni direktor firme “Monte Media FZCO” iz Danilovgrada, čije je sjedište u Bandićima, Opština Danilovgrad. Ova firma je osnovana 2022. godine i tada je imala gubitak u poslovanju od 28 hiljada eura. Najznačajnija imovina kompanije su avansi za nekretnine od 1,4 miliona eura, a u iznosu od 1,3 miliona eura ima dugove “prema matičnom i zavisnim pravnim licima”.

Mijajlović je do 2018. godine bio je sa Rankom Ubovićem suvlasnik kompanija “Hidroenergija Montenegro”, koja na sjeveru Crne Gore ima deset malih hidroelektrana. Sadašnji vlasnici su Ranko Radović Oleg Obradović. Ova kompanija do prije dvije godine imala je siguran otkup električne energije od oko osam miliona eura godišnje, od novca kojeg plaćaju svi građani preko računa za struju. Kompanija je nakon toga istupila iz ovog sistema i prešla na berzansku prodaju struje zbog većih cijena.

Drugi uhapšeni Golub Vojinović i Dejan Jokić suvlasnici su po 25 odsto firme “D&G” iz Podgorice, koja je registrovana za trgovinu pićima. Druga dvojica suosnivača su Saša Pekić i Boris Gačević. Ta firma je osnovana 2021. i u toj i narednoj godini ostvarila je gubitak od 30 hiljada eura.

Golub Vojinović je sa Vukašinom Vojinovićem vlasnik kompanije “Lupo D’Argento” čije je sjedište na Cetinjskom putu u Podgorici, a ta firma vlasnik je istoimenog restorana na Žabljaku na koji je do 2020. godine imala dozvolu Agencije za duvan za prodaju na malo duvanskim proizvodima.

Prema podacima iz katastra, ta firma nije vlasnik imovine, a u 2022. godini imala je neto profit od tri hiljade eura.

Cijela “Bemaxova” imperija firmi na adresi “Studentska 2A”

Kompaniji Bemax zvanična adresa je Ulica studentska 2A, na kojoj se nalazi još 13 firmi od kojih je 11 direktno povezano sa ovom kompanijom.

Ta ulica se pruža od prvog kužnog toka kod poslovnog centra “BIG” (bivša Delta) do Novog studentskog doma. “Vijesti” juče nisu mogle da pronađu tu adresu.

Na toj adresi je i zvanično sjedište “Bemaxa”, koja je u posljednje tri godine imala zvanični neto profit od 51 milion eura, kapital od 150 miliona. Prethodni, kako je i sam priznao, formalni vlasnik Veselin Kovačević je u julu 2022. godine firmu prodao Ivanu Uboviću, sinu Ranka Ubovića, za svega 750 hiljada eura.

Na toj adresi je i sestrinska firma “Genex.me” koja se sada vodi na Vlajka Dedića, kao i “Genex PG” koja se vodi na Sretena Lakušića.

Tu je sjedište i firmi čiji je Mijajlović vlasnik ili direktor “Easy Drive” i “S & I Invest”.

Na ovaj adresi je i firma “M portal” koja ima i istoimeni portal, koji slovi za mediji blizak bivšem režimu. Zvanični vlasnik firme je Zoran Vujičić, a prema stranicama portala, glavni sponzor je Bemax.

Tu je sjedište i kompanije “Gufo” registrovane za usuge hotelskog smještaja. Njen vlasnik je Željko Garić Beli, koji je kao fizičko lice jedini osnivač Ženskog košarkaškog kluba “Budućnost Bemax”.

Ta kompanija svojevremeno je, nekretninama vrijednim 4.645.000 eura, garantovala za uhapšenog bezbjednjaka Petra Lazovića.

Na toj adresi je i firma “Montim” registrovana za vađenje ruda i kamena, kao i “First Real Estate Management 3”, registrovana za promet nekretninama, a obje su u vlasništvu Bemaxa.

Tu se nalaze i “Future Hidro” i “Future Sun”, registrovane za proizvodnju električne energije, a njihov vlasnik je Ivan Ubović.

Tu je i firma “Saprom”, registrovana za hranu, piće i duvanske proizvode, u čijoj upravi su do 2015. godine bili Mijajlović i Ranko Ubović, a sadašnji većinski vlasnik je Sreten Lakušić.

Izvor: VIJESTI

Nastavi Citanje

U Trendu