Connect with us

Glas naroda

Milomir Marić: Kriminal bio i ostao glavna privredna grana u Crnoj Gori, sve to Amerikanci kontrolišu

Published

on

Sjedinjenim Američkim Država je u ovom trenutku najvažniji Beograd, i to će morati da shvate Sarajevo, Podgorica i Priština koji su pune dvije decenije iskorišćeni za napade na Srbiju. Sada kada Vašingtonu nisu potrebne njihove usluge, politička elita u ovim gradovima mora da se pomiri sa realnošću da je Srbija jedina zemlja u regionu za čiju naklonost se bore i na Istoku i na Zapadu, kazao je u eksluzivnom intervjuu za portal Borba najpopularniji srpski novinar Milomir Marić.

Glavni i odgovorni urednik TV Hepi Milomir Marić ljetni odmor provodi u Crnoj Gori, odkle je njegova supruga Vesna Radusinović.

U zapadnim centrima moći je prevladalo mišljenje da je Srbija važnija i da svojim ekonomskim potencijalom može da izdržava okolne zemlje, nego da oni njima šalju pomoć preko okeana i da im se dozvoli da rade crne poslove sa cigarama i drogom. Očigledno se pred našim očima dešava neka nova rekonfiguracija Balkana. Pravi se jedan pojas od baltičkih zemalja, preko Poljske, Rumunije i isti će obuhvatiti region. To je jedan sanitarni kordon prema Rusiji”, naveo je Marić.

On je istakao da američka tajna služba u potpunosti kontroliše šverc droge u regionu i da su se srpski i crnogorski kriminalci u tzv. dva kotorska klana našli u nemilosti Vašingtona zbog toga što nisu htjeli da im plaćaju reket. Marić je dodao da su se Albanci i u tom poslali pokazali kao najzahvalniji saradnici.

Kriminal je bio i ostao glavna privredna grana u Crnoj Gori. Zemlje koje su podobne za neku političku akciju, njima se dozvoli da to rade. Sada slušamo priče o škaljarskom i kavčkom klanu. Iza toga stoje mnogo moćnije službe, a ne dva sela koja služe za prikrivanje prave priče. Sve to Amerikanci kontrolišu. Srbi i Crnogorci su mislili da sve pripada njima, nisu htjeli da plaćaju Amerikancima reket i zato su se našli u problemu. Albanci to najbolje rade, jer oni znaju šta je njihovo i uzimaju jedan mali dio kolača. Mada vidimo i da se moćna porodica Osmani koja radi u Njemačkoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj našla na udaru”, kazao je Marić.

Zvicere, Kašćelane, Vukotiće i Lazoviće čeka Šarićeva sudbina

Marić je podsjetio da su Amerikanci „okrenuli ćurak“ prema srpskoj i crnogorskoj mafiji prije 10-ak godina i da su oni naložili udar na Pljevljaka Darka Šarića.

“Ozbiljni stratezi i istraživači tvrde da je planeta podijeljena tako što CIA kontroliše heroin, a Rusija kokain. Kada je Srbiji naređeno da krene u akciju protiv Darka Šarića na tom sastanku sa tadašnjom ministarkom pravde i vrhom srpskog pravosuđa predstavnici DEA-e i FBI-ja su rekli da smo narko država – balkanska Kolumbija koja sa Rusima podmornicama radi prevoz droge. Čak se pominjalo da je Darko Šarić bio na obuci u Moskvi i bio prijavljen kao ataše za kulturu kod Milana Roćena. Problem sa Šarićem je bio što su oni ubili agenta DEA-e koji je kod njih bio ubačen i to Amerikanci ne praštaju i oni su od Srbije tražili da ga osudi. Vjerovatno će slična sudbina zadesiti u Crnoj Gori Zvicere, Kašćelane, Vukotiće i Lazoviće”, naveo je Marić.

SFRJ je bila najveća švercerska zona pod kontrolom SAD, Milo je nastavio Titovim stopama
Mit o Titovoj Jugoslaviji kao uspješnoj zemlji, mezimčetu Hladnog rata, mostu između Istoka i Zapada, lideru nesvrstanih zakamuflirala je priču da je to bila najveća švercerska zona pod kontrolom SAD, naglasio je Marić.

“SAD je 48 častila Tita da radi mutne poslove prema Italiji i Zapadnoj evropi, Dugo nismo znali za to. To je krenulo kad je bila otvorena granica preko Trsta, a onda su to radili preko Jadrana, državnih granica, Austrije. Od toga se najviše i zarađivalo, neuporedivo više od industrije ili jugoslovenske pameti. Jugoslavija je imala taj privilegovan položaj zahvaljujući politčkom mjestu u Hladnom ratu. Crna Gora je nastavila sa švercom u vrijeme kada je krenulo rušenje Slobodana Miloševića. Mnoge zemlje su čašćene sa tim, ali su uglavnom i kažnjene za to što su radile. Crna Gora neće biti izuzetak po tom pitanju. Jedina razlika između tog i današnjeg vremena je da su starije generacije mafijaša bili saradnici DB-a, dok su sada bezbjednjaci saradnici mafije. Međutim, i najgora država lako će se obračunati sa bilo kakvom mafijom“, kazao je Marić.

Blinkenova zahvalnica Milu garantuje njegovo krivično negonjenje

Mila Đukanovića je zadesila mnogo bolja sudbina nego južnoameričke i bliskoistočne diktatore kojima su SAD „došle glave“, ocijenio je Marić.

On je dodao da Blinkenova zahvalnica Đukanoviću predstavlja garanciju da bivši predsjednik i premijer Crne Gore neće biti krivično procesuiran za brojna nedjela

“Milo je silazio u etapama sa vlasti. Očigledno da je koncept takve Crne Gore koja je bila odskočna daska za rušenje Srbije završen. Znamo kako su završavali nekadašnji najveći američki saradnici širom svijeta, ali je ipak Đukanović prošao najbolje, za razliku od Noriege, Sadama Huseina, Bin Ladena. Đukanović je dobio podršku američkog državnog sekretara Blinkena i to se može shvatiti kao garancija da svi mogu biti uhapšeni u Crnoj Gori osim Mila Đukanovića. Amerika malo kome odaje počast za urađen posao“, naveo je Marić.

Srbi nisu remetilački faktor u Crnoj Gori i zaslužuju mjesto u vladi

Marić je apostrofirao da svi narodi u Crnoj Gori treba da imaju pravo da učestvuju u Vladi. Podsjetio je da su ranije to pravo koristili svi osim Srba koji nisu mogli da se zaposle ni u gradskoj čistoći da čiste ulice jer su bili doživljvani kao sumnjiva lica i prijetnja nacionalnoj bezbjednosti i samostalnosti Crne Gore.

“Srbi su nisu remetilački faktor i neprijatelji Crne Gore. I ranije je bilo koketiranja srpskih partija sa NATO-om. Sjećamo se Narodne stranke koja je sa liberalima ušla u Vladu Mila Đukanovića. Srbi treba da pomognu novoj vladi da se razdoblje posle Mila Đukanovića sa apsolutnom podrškom izvede na pravi put i da se otkrije ono što se nije moglo tokom prethodnih 30-ak godina”, rekao je Marić i iznio svoj utisak o mandataru za sastav nove vlade Milojku Spajiću.

On je dugo u berzi. Bio je najbolji prijatelj mog druga koji je na najistaknutijem položaju u srpskoj vlasti. Zajedno su kao mladi bili brokeri na Vol Stritu, družili su se i dovijali da bi kasnije otišli na dvije strane. Spajić je stigao do Singapura koji je ekonomsko čudo i poslednja država blagostanja na svijetu. Rekao mi je da je Spajić sposoban, ali da previše voli da ruzikuje i da je spreman za razne vratolomne akcije. Treba mu dati šansu”, poručio je Marić.

Društvo

POTVRĐENO DA JE SVE BILA FARSA: Oslobođeni svi optuženi u slučaju “Državni udar”

Published

on

Andrija Mandić, Milan Knežević i ostali oslobođeni su optužbi u predmetu poznatom kao “državni udar”, odnosno pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Presudu je izreklo Vijeće Višeg suda u Podgorici na čijem je čelu Zoran Radović.

Radović je kazao u obrazloženju presude da su od sveg naoružanja u Crnu Goru, uneseni samo dva mobilna telefona marke “lenovo”.

Sudija je kazao da nisu dokazani navodi optužnice da je svjedok saradnik Saša Sinđelić ušao u Moskvu i da se sastao sa organizatorom kriminalne rganizacije Eduardom Šišmakovim.

Iz dopisa Ruske Federacije je utvrđeno da Sinđelić nije prošao pasošku kontrolu i da nije prešao granicu.

“Tako da nije dokazano da je Sinđelic bio u Moskvi”, rekao je Radović.

On je kazao da odlazak Mandića u Kneževica u Moskvu je bio na poziv partije Jedinstvena Rusija “i da nije bilo ništa konspirativno”.

Oružje koje je pronađeno u kući na teritoriji Podgorice, bilo je uzeto na revers iz policije, a ne za pripremu napada na Skupštinu Crne Gore.

“Vijeće je vidjelo ko su optuženi, Dušić, Maksić, Branka Milić, da su to ljudi u poodmaklim godinama” rekao je sudija.

Na izricanju današnje prvostepene presude nije bilo nikog iz specijalnog tužilaštva.

Riječ je o ponovljenom postupku, nakon što su prvom presudom svi osumnjičeni, među kojima su i lideri današnje koalicije “Za budućnost Crne Gore”, Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni na ukupno 70 godina zatvora.

Ta je presuda poništena prije tri godine u Apelacionom sudu i naložen je ponovljeni postupak.

Specijalni tužioci Zoran Vučinić i Siniša Milić predložili su sudu da se organizatori kriminalne grupe ruski državljani Eduard Šišmakov osudi na 15 godina zatvora, a Vladimir Popov na 12 godina.

Zatražili su da se bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić osudi na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora. Za Predraga Bogićevića i Nemanju Ristića predloženo je u završnoj riječi kazna od po sedam godina zatvora.

Za lidere bivšeg Demokratskog fronta (DF) Andriju Mandića i Milana Kneževića, tužioci su zatražili po pet godina zatvora.

Za okrivljenu Branku Milić je bila predložena kazna od strane tužilaštva tri godine zatvora, dok je za Milana Dušića i Srboljuba Đorđevića zatraženo po godinu i šest mjeseci, a za Dragana Maksića godina i devet mjeseci zatvora.

Za vozača bivših lidera DF-a Mihaila Čađenovića, tužilac je tražio godinu i šest mjeseci zatvora.

Za Kristinu Hristić je bilo predloženo izricanje uslovne kazne.

(Vijesti)

Nastavi Citanje

Društvo

Katnić izgubio parnicu sa Crnom Gorom, mora da vrati 11,525 eura

Published

on

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić mora državi da vrati 11.525,67 eura, uz zakonske kamate, jer je 2017. kao tadašnji glavni specijalni tužilac bio odgovoran za štetu nastalu zbog povrede prava ličnosti advokata Gorana Rodića, Siniše Gazivode i Marije Radulović. To je saopšteno danas iz Osnovnog suda u Podgorici.

Država je tužila Katnića u oktobru 2022. godine, nakon što je troje advokata dobilo pravosnažnu presudu da im je Specijalno tužilaštvo povrijedilo prava na privatnost, jer je u julu 2017. objavilo saopštenje i prateći dokument na svojoj internet stranici, pod nazivom “Specijalno državno tužilaštvo predstavlja oblike specijalnog rata”.

“Prvostepenom presudom Osnovnog suda u Podgorici obavezan je tuženi M. K. da na ime regresne naknade isplati Državi iznos od 11.525,67 eura, sa zakonskom zateznom kamatom od dana 25.02.2022. godine, pa do konačne isplate, u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti presude”, navode u saopštenju,

U obrazloženju presude sud navodi da je Katnić, kao rukovodilac Specijalnog državnog tužilaštva, prilikom objave saopštenja i pratećeg dokumenta na internet stranici Specijalnog državnog tužilaštva 17.7.2017. godine, pod nazivom “Specijalno državno tužilaštvo predstavlja oblike specijalnog rata”, postupao sa namjerom da advokatima prouzrokuje štetu

“Budući da je bio svjesan da preduzetom radnjom – objavljivanjem sopštenja i sadržine telefonske prepiske advokata i klijenata, koja je pribavljena pretresanjem mobilnih telefona, koji su prethodno privremeno oduzeti pretresom advokatske kancelarije “R.”, u fazi postupka kada isti još nisu saslušani u svojstvu osumnjičenih, bez njihovog pristanka i bez odluke suda da se ista javno objavi, može narušiti njihova zakonom zaštićena prava ličnosti, pa je pristao na posledicu koja je uslijed toga nastupila, a to je povreda prava na zaštitu privatnog života, na psihički (duševni integritet), prava na čast, prava na ugled, prava na prepisku i lične zapise, kao prava ličnosti”, navode iz suda.

Sud je imao u vidu da je Katnić u uvodnom tekstu saopštenja naveo da prezentuje materijal koji je izuzet po naredbi sudije zbog sumnje da je advokat Rodić podstrekivao na davanje mita predstavnike kompanije “A.”, međutim, zaključci koji prate sadržinu telefonske prepiske, nijesu bili predstavljeni kao osnovi sumnje, već kao izvjesne činjenice koje proizilaze iz prikupljenih dokaza.

“Po ocjeni suda javno objavljivanje telefonske korespodencije između advokata i klijenata, ne opravdava cilj koji je naveden u saopštenju – radi objektivnog informisanja javnosti i sagledavanja oblika i formi specijalnog rada, kao ni cilj na koji se tuženi pozivao tokom postupka – ispravljanje netačnih informacija u javnosti, budući da je tuženi kao Glavni specijalni tužilac imao pravo i obavezu da u odgovarajućem sudskom postupku zaštiti svoj integritet, kao i integritet tužilaštva, a ne da mimo krivičnog postupka objavljije telefonsku korespodenciju do koje se došlo pretresom”, dodaje se u saopštenju.

U obrazloženju odluke se dalje navodi da tužilaštvo treba da informiše javnost o svom radu, ali ne na način kojim se krše osnovna ljudska prava, pri čemu se mora voditi računa o interesima morala, privatnog života, nacionalnim i vjerskim osjećanjima, u svakoj fazi tužilačke aktivnosti, potrebi za ravnotežom između interesa javnosti da dobije informacije i zaštite privatnosti, časti i integriteta ličnosti, te da državni tužilac uvijek treba da vodi računa da lica koje su uključena u predmet budu adekvatno zaštićena.

Dakle, Katnić je zaštitu za sebe i institucije, te zaštiitu od ometanja u srovođenju pravde i otkrivanja učinilaca krivičnih djela, koje u saopštenju navodi kao razlog objave istog, da traži drugim putem u odgovarajućem sudskom postupku.

Umjesto toga on je odlučio da, protivpravno, javno na sajtu Specijalnog državnog tužilaštva objavi telefonsku komunikaciju između advokata  i klijenata, bez njihovog pristanka, koja je praćena komentarima i zaključcima SDT-a, što ukazuje da je tuženi prilikom objavljivanja spornog obavještenja postupao sa namjerom da navedenim licima prouzrokuje štetu u vidu povrede prava ličnosti.

“Takođe, sud je imao u vidu da su u predmetnom saopštenju i pratećem dokumentu korišćeni inicijali advokata i trećih lica, ali je isto bez uticaja na drugačiju odluku suda, budući da takva anonimizacija nije ispunila svoju svrhu, odnosno bila je nedovoljna za zaštitu privatnosti, jer se određivanjem zanimanja, kao i komentarima datim u saopštenju, lica na koja se odnosi predmetno saopštenje u krugovima u kojima se kreću jasno prepoznavala, te da je veliki broj medija objavio njegov sadržaj sa imenima lica na koje se sadržaj odnosi”, zaključeno je u saopštenju.

Izvor: ADRIA

 

Nastavi Citanje

Glas naroda

Ko stvara klimu da Predrag Šuković ponovo bude nečija meta?

Published

on

PIŠE: Mladen STOJOVIĆ, ADRIA

Rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica, obavijestila je nedavno javnost da je u tom Tužilaštvu formiran predmet za NN lice – počinioca pokušaja ubistva Predraga Šukovića u julu 2016. godine i to nakon što je srpski državljanin Radovan Aleksić, kao jedini osumnjičeni za to krivično djelo, oslobođen svih optužbi.

Iz navedenog je jasno da tužilaštvo ni nakon osam godina nije uspjelo da identifikuje napadača koji je u sred bijela dana, na očigled velikog broja građana, u centru Podgorce, pokušao da liši života aktuelnog šefa Specijalnog policijskog odjeljenja.

Objašnjenje tužiteljke Lepe Medenice je zanimljivo jer ukazuje na odnos nadležnih prema tom važnom predmetu koji može u krajnjem dovesti do dvojako lošeg rezultata, čak i da ne postoji takva namjera istražitelja, mada se ni ona ne može isključiti.

Prvo, tužilaštvo nema namjeru da riješi slučaj jer očigledno i dalje štiti nalogodavce i počinioce ovog krivičnog djela, a oni se, kako je Radovan Aleksic svojevremeno javno saopštio, nalaze u državnom vrhu i bezbjednosnom sektoru Crne Gore.

I drugo, svojim nečinjenjem tužilaštvo, svjesno ili nesvjesno, u sadašnjem vremenu stvara klimu koja dodatno pogoduje mogućem ugrožavanju lične bezbjednosti Predraga Šukovica budući da je šef SPO izlozen velikom riziku zbog poslova i funkcionalne dužnosti koju trenutno obavlja. Nadlezni organi koji se bave njegovom zaštitom bi to morali da imaju u vidu.

Da postoji odlučnost za pronalaženje počinilaca i nalogodavca tog krivičnog djela, tužilaštvo bi pokrenulo postupak protiv onih koji su montirali proces vođen protiv Radovana Aleksića, što bi dovelo do rješenja cijelog slučaja budući da su, kako tvrde dobro upućeni izvori, nalogodavci pokušaja ubistva Predraga Šukovica i nalogodavci montiranog procesa protiv Aleksica iste osobe. Posto Više državno tužilaštvo nema znanja i sposobnosti ili jednostavno ne želi da pronađe počinioce tog krivičnog djela, kao jedina adresa koja je može riješiti ovu situaciju nameće se vrhovni državni tužilac Milorad Marković, što bi sigurno, pored zadovoljenja pravde i gonjenja pravih počinilaca krivičnog djela, značajno ojačalo i ličnu bezbjednost Predraga Šukovića.

Preduzimanje mjera protiv odgovornih za teške zloupotrebe tokom vođenja ove istrage i planskog podmetanja krivičnog djela stranom državljaninu je neophodno kako se nikada više ne bi ponovile ovakve i slične situacije koje, prije svega, štete državi Grnoj Gori i njenom ugledu.

Podjsećamo, petogodišnji rad istražnih organa na rasvjetljavanju pokušaja ubistva Predraga Šukovica se završio potpunim fijaskom, odnosno obustavom istrage nakon pet godina i tužbom Radovana Aleksica protiv države Crne Gore.
Umjesto da se pristupilo identifikaciji počinioca krivičnog djela i preduzimanju drugih potrebnih mjera i istražnih radnji, tužioci Željko Tomković i Vesna Jovićević su, najvjerovatnije, po zadatku lica iz vrha režima Mila Đukanovića, pokrenuli tužilačku farsu u cilju zaštite stvarnog počinioca i nalogodavaca obračuna sa Radovanom Aleksicem, iz razloga koji, kako se pokazalo, nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa Šukovicem niti predmetnim krivičnim djelom.

Ni tadašnji VDT Ivica Stanković nije ništa preduzeo da se ta farsa zaustavi iako je sa više adresa upozoravan da se radi o montiranom procesu koji je, kako je pukovnik Radovan Aleksić kasnije izjavio, pokrenula Vesna Jovićević po nalogu ” bliskog saradnika Mila Đukanovica”.

Uprkos brojnim javnim apelima tužioci Tomković i Jovićevićeva nisu saslušali bivseg premijera Duška Markovića na okolnosti njegovih poznatih izjava “da je poznat osnovni identitet počinioca” i da je “neko htio da ubije Šukovića da bi njemu nanio političku štetu”.

Markovićeva izjava je dosla i prije nego što je bilo ko osumnjičen za to krivično djelo i, što je najvažnije, i prije nego što je Radovana Aleksića, navodno, prijavilo lice iz Sarajeva, iako te prijave uopšte nije ni bilo, što je na kraju i utvrđeno.

Zbog svega toga se može postaviti pitanje – da li ovakvim odnosom prema ovom predmetu istražni organi i dalje, svjesno ili nesvjesno, stvaraju klimu koja može pogodovati ugrožavanju lične bezbjednosti Predraga Šukovića?

Nastavi Citanje

U Trendu