Connect with us

Glas naroda

Savremeni krstaši

Published

on

PIŠE: Miladin Mitrović (sveštenik i predsjednik Imperatorsko-pravoslavno-palestinskog društva Republike Srpske)

I dok dugo najavljivana kontraofanziva oružanih snaga Ukrajine doživljava potpuni fijasko, evropski sponzori Ukrajine odjedanput su postali veoma zabrinuti za očuvanje njenog kulturnog i duhovnog nasljeđa.

Dok je proteklih godina ukrajinska vlast metodama primitivnog vandalizma rušila spomenike ruskim književnicima, pjesnicima, oslobodiocima od fašizma, prosvećena Evropa je učtivo ćutala i svjesno zatvarala oči. A sada je iznenada počela da se interesuje za svete mošti pravoslavnih svetitelja koje se vijekovima kao predmet najvećeg strahopoštovanja čuvaju u Kijevo-pečerskoj Lavri.

Cinizam

Informacije o predstojećem prenosu svetih moštiju procurile su u javni prostor iz povjerljivih izvora. Spoljnoobavještajna služba Ruske Federacije, pozivajući se na direktora Sergeja Nariškina, saopštila je da je postignut dogovor između kijevskih vlasti i predstavnika UNESKO-a o uklanjanju hrišćanskih dragocjenosti, uključujući svete mošti, sa teritorije Kijevo-pečerske lavre i njihovo naknadno prebacivanje u muzeje u Italiji, Francuskoj, Njemačkoj i Vatikanu pod izgovorom “spašavanja od ruskih raketnih udara”.

Razlog koji navode kijevske vlasti najveći je izraz licemjernosti i cinizma. Jer je apsolutno neprirodno da ruske oružane snage bombarduju pravoslavnu lavru, baš kao što je isto tako apsolutno bilo neprirodno da dignu u vazduh i Sjeverne tokove.

Ali za kolektivni zapad, drogiran propagandom, takvo opravdanje za izvoz nacionalnog blaga je sasvim dovoljan i opravdan razlog. A ako ugledni UNESKO stavi svoj pečat na prateće papire, onda je put novim trofejnim karavanima pravoslavnog duhovnog nasljeđa otvoren.

Pljačka

Krstaši su, inače, 1204. godine opljačkali Carigrad bez ikakvih dokumenata, a pravoslavne dragocjenosti nikada nisu vraćene, nego se i danas nalaze u muzejima zapadnih zemalja.

Nema nikakve sumnje da su “savremeni krstaši” (evropski šverceri) odlučni u svojoj namjeri da pokradu najveće svetinje pravoslavne vjere i izvezu ih na Zapad.

Za realizaciju pljačkaškog pohoda izdvojen je novac za prevoz dragocjenosti, pripremljena su vozila od kojih su neka opremljena rashladnim uređajima. Poglavaru Ukrajinske pravoslavne crkve mitropolitu Onufriju rečeno je da se ikone i mošti navodno privremeno premještaju dok se situacija ne vrati “u normalu”.

Pod ovim u Briselu, očigledno, podrazumijevaju konačnu pobjedu Službe bezbjednosti Ukrajine nad slobodom vjeroispovijesti, kada se kanonski pravoslavnim vjernicima oduzimaju crkve u koje su vijekovima išli njihovi preci, a monasi nasilno iseljavaju iz svojih monaških kelija.

Unosan posao

Presedan za komercijalizaciju crkvenih artefakata već je testiran. Od 13. juna u pariskom Luvru je izložena zbirka drevnih vizantijskih ikona, koja je tiho iznesena iz Ukrajine na evropsku turneju.

Ovaj probni balon lansiran je uz učešće švajcarske nevladine organizacije “Međunarodna alijansa” za zaštitu kulturnog nasljeđa u zonama sukoba, koju predvodi američki kolekcionar Tomas Kaplan.

Upravo ove ikone starješina Ruske crkvene misije u Jerusalimu episkop Porfirije dobio je sredinom 19. vijeka na poklon od sinajskog manastira Svete Katarine. A 1940. godine sovjetske vlasti su ih prebacile u kolekciju Kijevskog muzeja zapadne i orijentalne umjetnosti, gdje su se čuvale nakon Drugog Svjetskog rata.

UNESKO i druge međunarodne organizacije su uključene u evakuaciju (krađu) ikona s ciljem tobože pronalaženja bezbjednijeg mjesta za njihovo čuvanje, a u stvari oni se samo bave legalizacijom ukradenih remek-djela.

Da je krađa i trgovina svetim relikvijama postala izuzetno unosan posao postalo je jasno 2020. godine, kada je generalni direktor UNESKO-a Odri Azulej nedvosmisleno rekla: “Nezakonita trgovina kulturnim dobrima je flagrantna krađa sjećanja naroda. Tržište umjetnosti postalo je profitabilan kriminalni posao – njegov promet u svijetu iznosi 10 milijardi dolara godišnje”.

Krajnji cilj

Na pozadini totalne rusofobije koja je zahvatila Evropsku uniju, još se ne može računati na adekvatnu sudsku zaštitu crkvene imovine na međunarodnim instancama.

Već postoji presedan holandskog suda koji je protiv svih pravila oduzeo kolekciju skitskog zlata iz krimskih muzeja i nezakonito je prenio ukrajinskoj vladi.

Administracija predsjednika Zelenskog tvrdoglavo će proglašavati višu silu u vidu vojne odbrane i prosipati nacionalne vrijednosti samo da bi nadoknadila zapadnim sponzorima rata njihovu smrtonosnu velikodušnost, kojom se hrani kijevska elita.

Samo što se ovoga puta izvršna vlast upustila u crkvene poslove i trgovinu vjerskim svetinjama, koje čak i nisu njeno vlasništvo.

Jasno je da ono što se dešava izaziva osudu Ruske pravoslavne crkve i drugih pomjesnih pravoslavnih crkava, koji razumiju šta za svakog iskrenog vjernika znače svete mošti i svete relikvije. Pokušaji izvoza svetinja Kijevo-pečerske Lavre dio su strateškog plana sistematskog uništavanja jedine kanonske Pravoslavne crkve u Ukrajini i njenog vjernoga naroda.

IZVOR: GLAS SRPSKE

 

Društvo

Lakušić jedan od menadžera koji zarad opšteg dobra žrtvuju lične ciljeve, prijetnje šljunkarske mafije neće se tolerisati!

Published

on

“Izražavamo podršku Zoranu Lakušiću, predsjedniku Odbora direktora Regionalnog vodovoda, koji se u poslednje vrijeme često suočava sa napadima i prijetnjama zbog nastojanja da zaštiti javni interes i suzbije nezakonite radnje u koritu rijeke Morače. Ova vrsta hrabrosti i posvećenosti da čini ono što je ispravno zaista je vrijedno divljenja i sjajno je vidjeti ljude poput njega kako se hrabro bore protiv korupcije i organizovanog kriminala”, saopšteno je iz NVO BU2.

U saopštenju se naglašava da se “ovakvi pojedinci često suočavaju sa protivljenjem i reakcijom onih koji imaju koristi od njihovih nezakonitih aktivnosti, što za njih može biti značajan izazov”.

“U takvim slučajevima, neophodno je podrška javnosti koja prepoznaje njihove napore i stoji uz njih. Lakušićevo postupanje zaslužuje poštovanje, jer se zalaže za ono što je ispravno, stavlja javni interes iznad ličnog. Posebna vještina koju je gospodin Lakušić iskazao u periodu upravljanja Regionalnim vodovodom ogleda se i u donošenju važnih odluka bez obzira na pritiske od onih kojima se uskraćuju mogućnosti da na nelegalan način stiču ogromna sredstva, a sa druge strane dovode u pitanje stratešku razvojnu granu Crne Gore, odnosno turizam, na način da intenzivno ugrožavaju vodne resurse, a samim tim uredno vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja”, poručili su iz NVO Bu2.

Iz budvanske NVO dodaju da menadžeri koji odolijevaju iskušenjima, a svojim vještinama uspješno vode kompanije su prijeka potreba vremena i prostora u kojem živimo i radimo.

“Posebno zato i što često zarad opšteg dobra žrtvuju svoje lične ciljeve, a ponekad ugrožavaju i svoju egzistenciju. Jedan od takvih menadžera je gospodin Lakušić, beskompromisni borac za pravdu i razvoj Crne Gore”, dodaju iz Bu2.

U saopštenju se dodaje da je za uspješno funkcionisanje regionalnog sistema vodosnadbijevanja Lakušić donosio i donosi značajne odluke na Odboru direktora, za koje je dobijao i dobija podršku Vlade Crne Gore, nevladinog sektora i naučne zajednice.

“Ne posustaje u aktivnostima da se korito rijeke Morače zaštiti, vodi kampanju za dobijanje podrške od institucija sistema da se nelegalni eksploatatori i njihova mehanizacija uklone iz Druge i Treće zone sanitarne zaštite izvorišta Bolje Sestre. Gospodin Lakušić je prepoznat i u međunarodnoj zajednici kao beskompromisni borac za zaštitu prirode, razvoj društva, ljudska prava, zaštitu imovine, borac protiv korupcije i bilo kakvog neetičnog i nezakonitog odnosa prema društvu. To je razlog da ga podržavaju u profesionalnim kontaktima kako ambasadori inostranih zemalja tako i brojne delegacije iz Evropske zajednice koji su iskazale nedvosmislenu podršku njegovim aktivnostima”, navode iz Bu2.

“Svjestan da bi dalja devastacija korita rijeke Morače imala nesagledive štetne posledice za građane i turizam na Crnogorskom primorju, a samim tim i za državu Crnu Goru, gospodin Lakušić je istrajavao na aktivnostima za zaustavljanje nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska. Rizikujući svoju ličnu bezbjednost i dalje nastavlja svoje djelovanje u tom pravcu.

Savjestan rad i odgovoran odnos preporučio ga je da bude izabran da profesionalno obavlja funkciju predsjednika u dva saziva Odbora direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje i to 2021. godine i 2023. godine, što je i dokaz da su uspješni menadžeri i pravi lideri, odnosno uspješni rezultati njihovog rada cijenjeni.

Od 2021. godine, menadžerskim konceptom u procesu donošenja odluka gospodin Lakušić sa posebnom odgovornošću za značaj državnog interesa unapređuje Društvo, bez kojeg bi turizam u Crnoj Gori bio nezamisliv, pa tako ono postaje prepoznatljivo po svojim rezultatima, a njegov rad transparentan i pristupačan zajednici.

Gospodin Lakušić je uvijek promovisao i promoviše principe po kojima ne smijemo biti pasivni posmatrači društvenih kretanja, već aktivni sudionici koji kreiraju svoju sudbinu ali i ukupna društvena kretanja. On je upravo snagom primjera davao i daje lični pečat društvenim kretanjima i unapređivanju vrijednosti u Crnoj Gori. Svojim ličnim primjerom inspiriše i motiviše kako se treba nesebično zalagati za opšte dobro, privredni napredak i razvoj Države Crne Gore. Vjerujemo da je ključni faktor u osiguravanju da naše primorje ima stabilno i pouzdano vodosnadbijevanje u toku ljetnjih mjeseci.

Još jednom izražavamo jaku podršku gospodinu Lakušiću kao simbolu borbe za javni interes i osuđujemo sve vidove napada i prijetnji koje dolaze od pojedinaca povezanih sa šljunkarskom mafijom i bivšim režimom Mila Đukanovića.

Takođe, šaljemo snažnu poruku da se takvo ponašanje ne smije tolerisati i da je važno zaštiti one koji rade za javni interes. Ovakav vid podrške je bitan za stvaranje kulture u kojoj će lideri protiv korupcije i organizovanog kriminala osjećati motivisani da donose hrabre odluke u korist svoje zemlje.

Naša solidarnost i podrška gospodinu Lakušiću, i jeste dokaz važnosti koliko je dragocjeno imati hrabre i nematerijalne menadžere koji su posvećeni javnom interesu”, saopštili su iz Bu2.

Nastavi Citanje

Društvo

Srpske organizacije u Crnoj Gori: Ukoliko Vlada ne donese odluku da neće glasati za Rezoluciju, pozvaćemo narod na proteste i blokade dok nam ne vrate mandate

Published

on

Srpske organizacije u Crnoj Gori obratile su se javnosti povodom najavljene podrške Crne Gore za usvajanje Rezolucije UN-a o genocidu* u Srebrenici.

Saopštenje prenosimo integralno:

Poštovani građani,

Do sada ste svi imali priliku upoznati se sa djelovanjem Vlade Crne Gore ,a protiv interesa srpskog naroda.
Glasanje za Rezoliciju o genocidu u Srebrenici je bacanje krivice na srpski narod i njegova buduća pokoljenja.
Niko od nas se ne odriče da je bilo zločina i mi kao hrišćani i Srbi ga osuđujemo.
Ali se pitamo šta je sa našim žrtvama ?
Žali li neko onu našu braću i sestre u Kravicama, Bratuncu .
Žali li iskreno za svim srpskim stradalnicima kojih je samo u 20 vijeku bilo više od 3,5 miliona i koji su ubijani na mnogim samo za nas namijenjenim stratištima.
Za našim žrtvama neće biti suza u ovoj Vladi.
Pozivamo da ni kod nas ne bude razumevanja za te koji su srpskim glasovima došli na vlast, a sada će uz pomoć naših glasova čitav narod proglasiti genocidnim.
Ne dozvolite da vas lažu i obmanjuju Rezolucijom o Jasenovcu, ona Milojku Spajiću koristi isključivo za unutrašnje političke prilike u Crnoj Gori i kako bi narod održao u miru i prašina je koju nam baca u oči.
Ukoliko Vlada Crne Gore ne donese odluku da neće glasati za ovu Rezoliciju, bićemo prinuđeni da pozovemo narod na proteste i blokade dok nam se ne vrate nazad mandati koji su im dati u ime mira i zajedničkog boljeg života u Crnoj Gori.

Srpski kulturni centar “Patrijarh Varnava”

Srpski kulturni klub “Sveti Sava”

Udruženje poštovalaca učesnika oslobodilačkih ratova 1912-191

NVO “Herceg” – Pljevlja
NVO “Srpska nit”
NVO “Božuri”
NVO “Stupovi”
NVO “Miholjski zbor”
NVO “Serdari”
Noćni vukovi

Nastavi Citanje

Glas naroda

Svi poslanički klubovi parlamentarne većine potpisali predlog Rezolucije o Jasenovcu

Published

on

U skupštinsku procedura upravo je predat predlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Nakon današnjeg sastanka, postignut je dogovor unutar većine da se predlog Rezolucije proslijedi Skupštini Crne Gore.

Svi poslanički klubovi parlamentarne većine potpisali su Rezoluciju o Jasenovcu.

Potpis na predlog rezulocije dala su 43 poslanika većine, izuzev albanskih predstavnika.

Kako saznajemo, Rezolucija o genocidu u Jasenovcu bi se na dnevnom redu Skupštine, po hitnom postupku, mogla naći već sledeće sedmice nakon praznika.

Podsjetimo, danas je uoči plenarne sjednice održan, drugi po redu, sastanak šefova poslaničkih klubova parlamentarne većine na kojem se raspravljalo o donošenju rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Nastavi Citanje

U Trendu