Connect with us

Geopolitika

Kraj sage o najboljoj jurišnoj armiji na svijetu – PVK Vagner

Published

on

Za mnoge je djelimični rasplet situacije oko PVK Vagner bio u neku ruku razočaravajuć. Po svemu sudeći, jedna od najefikasnijih i veoma popularnih borbenih grupacija napušta Rusiju, a Šojgu i Gerasimov, bar za sada, zadržavaju svoje pozicije.

Ipak, situacija je daleko složenija od prostog suprotstavljanja efikasnosti PVK Vagner i birokratske pasivnosti Šojgua.

Problem privatnih vojnih kompanija

Samo postojanje PVK, posebno u nejasno definisanoj sivoj zoni zakona predstavlja izazov za državu. A tim pre što PVK narušava monopol nad primjenom sile koji tradicionalno pripada državi.

Kao borbena formacija koja deluje izvan direktne kontrole generalštaba PVK svakako ima prednost izuzetne fleksibilnosti i dinamičnosti, ali istovremeno ima i slobodu djelovanja mimo planova vojnog vrha.

Informacioni front

Na informacionom planu, u Rusiji se već nekoliko meseci razvijala pomalo zabrinjavajuća situacija. Dok se ne može osporiti ni efektivnosti PVK Vagner ni preterana birokratizacija Ministarstva odbrane ove karakteristike prerasle su u potpune krajnosti.

S jedne strane nalazila se ideja o nepobjedivoj i možda i opasnije, nepogrešivoj PVK naspram koje je stajalo prezira vrijedno nekompetentno Ministarstvo odbrane.

Ova situacija počela je da vrši pritisak na još uvijek mlado rusko građansko društvo koje je tokom SVO počelo da se formira oko ideje patriotizma i jedinstva naroda i armije – u značajnoj mjeri zaslugom upravo ruskih vojnih korespondenta i blogera koji su od početka SVO organizovali impresivnu volontersku mrežu podrške frontu.

U novoj realnosti koja se oblikovala, podrška frontu postala je podrška neefikasnoj strukturi koja je težila da bude zamenjena oduševljenom podrškom efikasnijoj PVK.

Odvajanje PVK Vagner od države

Svi ovi procesi doprinijeli su tome da se država i PVK Vagner sve brže udaljavaju jedni od drugih. Rezultat je postojanje impresivne i odlično opremljene i obučene oružane snage na teritoriji države, a koja ima sve manje zajedničkog sa tom državom.

Pritom, na političkom planu, Prigožin je svojom medijskom kampanjom počeo da mobiliše javnost protiv vojnog vrha. I to na način radikalno drugačiji od beskompromisnog ukazivanja na greške što su od samog početka SVO činili vojni korespondenti.

Kako je pređen Rubikon

U svom prvom obraćanju posle tragičnih događaja ovog vikenda, Prigožin je posredno i priznao da je navodni raketni udar po kampu PVK Vagner, a koji je poslužio kao povod za dalja dešavanja, bio laž.

Stvarni razlog bio je odbijanje PVK da sklopi ugovor sa MO, ponovo, po Prigožinovom saopštenju. Drugim rečima, Prigožin je doneo odluku da će PVK Vagner nastaviti da dejstvuje izvan bezbednosnih struktura države i odlučio je da se za tu odluku izbori silom.

Nažalost, to je bila tačka sa koje nije bilo povratka. Država apsolutno ne može tolerisati ovakav pseudo-feudalni pristup, tim manje dok se nalazi u aktivnom sukobu sa praktično celim kolektivnim Zapadom.

Posle Vagnera

Iako je u ovom trenutku sudbina PVK Vagner još uvek nepoznata, postoje indikacije da grupa više neće postojati, bar ne kao takva i bar ne na teritoriji Rusije.

Da li će Rusija osjetiti gubitak Vagnerovaca na bojnom polju? Svakako, radi se o verovatno najefikasnijoj jurišnoj jedinici koja je učestvovala u SVO.

Da li će Ministarstvo odbrane ispraviti svoje greške? Kratkoročno, vjerovatno da ne. Veliki, rigidni, birokratizovani sistemi vrlo se teško menjaju.

No obje činjenice su apsolutno rešive. Jer Rusija nije ni Šojgu, ni Prigožin, već samo ruski narod koji će u jedinstvu sa svojom armijom ostvariti Pobjedu. I to jeste suština završetka sage o PVK Vagner.

(TG kanal Društveni udar)

Geopolitika

Poljski general Skšipčak: Ukrajina je pred porazom, kriv je Zalužni!

Published

on

Neuspjeh ofanzive ukrajinske vojske pod vođstvom njenog glavnokomandujućeg rezultiraće porazom Kijeva, upozorio je poljski general Valdemar Skšipčak.

Bivši komandant poljskih kopnenih snaga na istu temu je dodatno rekao:

Lišio bih Zalužnog položaja zbog grešaka u komandovanju. Ako je on odgovoran za ovu neuspjelu ofanzivu, to je sabotaža, a ne greška. Ako onaj ko komanduje naredi da se napada tamo gdje je neprijatelj najjači – to je zločin“.

Skšipčak je naglasio da kijevske vlasti nemaju izbora i da će morati da pregovaraju.

On je uvjeren: „Konflikt će se rešavati ne na bojnom polju, već u kabinetima političara. To će biti poraz Ukrajine“.

General Skšipčak je 27. oktobra rekao da su Oružane snage Ukrajine u kritičnom stanju, pošto su pretrpjele ozbiljne gubitke i sada osjećaju nedostatak vojnika spremnih za borbu.

Prema njegovim riječima, u Ukrajini jednostavno više nema dovoljno ljudi sposobnih za rat, a u redovima ukrajinske vojske vlada – zamor.

 

Nastavi Citanje

Geopolitika

Dugin: Lančana reakcija logičan nastavak eskalacije u Izraelu

Published

on

Eskalacaija u Izraelu mogla bi da izazove lančanu reakciju, a trenutna situacija predstavlja test za muslimanski svijet, ocijenio je ruski filozof Aleksandar Dugin.

– Palestinci nemaju šanse u takvom ratu, jer ne mogu da unište Izrael niti da mu nanesu značajan vojni poraz, ali ni Izrael nema za šta da se bori. Palestina je tehnički izraelska teritorija koju ne kontroliše i ne može to da učini ni pod kojim uslovima. Podjednako je nemoguće fizički uništiti sve Palestince – piše Dugin o trenutnoj situaciji na društvenoj mreži Iks.

Kako navodi, da smo u drugačijoj međunarodnoj situaciji, Palestinci bi mogli da računaju na saosjećanje međunarodne ljevice, ali SAD predvode neokonzervativci i globalisti. Njima sigurno nije stalo do Palestinaca, mada ni njima nije previše bliska izraelska nacionalistička politika.

Lančana reakcija kao logički nastavak?

Ali, smatra Dugin, lančana reakcija – a posebno ponašanje islamskih država (prije svega Irana, Turske, Saudijske Arabije, drugih zalivskih država i Egipta) – može biti logičan nastavak. Ili su barem ovo možda imali na umu Hamasovi stratezi kada su odlučili da započnu sukob.

– Multipolarnost jača, stega zapadne hegemonije u kolektivnom ne-zapadu slabi. Saveznici Zapada u islamskom svijetu – posebno Turska i Saudijci – ne slijede automatski svaki nalog iz Vašingtona. Ovo je situacija u kojoj će islamski svijet, koji je nedavno provokativno pristupio BRIKS-u, biti stavljen na test – navodi Dugin.

Upozorava da bi konflikt mogao da se prelije i na druge teritorije.

– Ne može se isključiti umiješanost Irana i Hezbolaha, što znači potencijalno širenje sukoba na teritorije Libana i Sirije. U samom Izraelu ima dovoljno Palestinaca koji žestoko mrze Jevreje. Sve ovo može imati nepredvidive posledice – navodi Dugin.

Komentarišući potencijalnu reakciju Vašingtona, Dugin navodi da SAD ne odgovara trenutna eskalacija.

– Po mom mišljenju, SAD i globalisti će sada pokušati sve da obustave, jer od dalje eskalacije ne mogu ništa dobro da postignu – navodi ruski filozof.

Dodaje i da ne treba praviti poređenja sa sličnim događajima u drugim djelovima svijeta, jer, kako navodi, SAD podržavaju teritorijalni integritet drugih država, odnosno pravo na secesiju dotičnih regiona, kako i kada im odgovara.

– Nema pravila. U stvari, i mi bi trebalo da se ophodimo na isti način (i zaista to radimo). Ispravno je ono što je nama povoljno – kaže Dugin.

Kakav će biti stav Rusije?

Kako kaže, za Rusiju je teško da izabere stranu u aktuelnom konfliktu, kao i da ima pozitivnih i negativnih aspekata u oba izbora.

– Veze sa Palestincima su drevne i, oni su, naravno, žrtve, ali i desni bok Izraela pokušava da vodi neutralno prijateljsku politiku prema Rusiji i na taj način odstupa od divlje i nedvosmislene rusofobije kolektivnog Zapada – navodi Dugin.

Kako ističe, mnogo će zavisiti od toga kako se događaji budu odvijali u budućnosti.

Eshatološka dimenzija konflikta
Ruski filozof ističe da ne treba zaboraviti eshatološku dimenziju konflikta, podsetivši da je operacija Palestinaca nazvana „Potop Al Akse“, prema muslimanskoj svetinji, ali i da u Izraelu postoji ideja izgradnje Trećeg hrama na Hramovnoj gori, što je nemoguće bez rušenja ove džamije.

Prema njegovom razmišljanju Palestinci pokušavaju da rasplamsaju eshatološki senzibilitet muslimana – kako šiita, koji su sve osjetljiviji na ovo pitanje, tako i sunita (uostalom, nisu im strani razlozi za smak sveta i konačnu bitku). Izrael i cionizam su Dedžal za muslimane.

– Koliko je to ozbiljno, vidjećemo uskoro, ali je u svakom slučaju jasno da oni koji ignorišu eshatologiju neće razumjeti ništa o velikoj modernoj politici. I to ne samo na Bliskom istoku, mada je tamo očiglednije – zaključio je Dugin.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se juče ujutru u južnim i centralnim delovima Izraela nakon raketnog napada iz Pojasa Gaze. Lider Hamasa Muhamed Deif poručuje da je ovo dan najveće borbe i posljednji dan okupacije, dok izraelski premijer Benjamin Netanjahu ukazuje da je zemlja u ratu. Sjednica Savjeta bezbjednosti UN u nedelju.

(rt balkan)

Nastavi Citanje

Geopolitika

Bliski istok na ivici velikog sukoba: Udar na Tel Aviv, promena narativa Saudijske Arabije

Published

on

Uprkos snimcima koje je zvanični Tel Aviv pokušao da plasira kao potvrdu povratka kontrole nad nekim naseljenim punktovima, objektivni uspesi oružanih snaga Izraela ostaju zanemarljivi, a palestinske snage nastavljaju da kontrolišu teritoriju veće površine od pojasa Gaze.

Vazdušni udari Izraela koji ostaju većinski simbolični isprovocirali su masovni raketni udar na Tel Aviv tokom kog je 150 raketa dovelo do potpunog kolapsa izraelske PVO.

Promjena narativa Saudijske Arabije

Uprkos prvobitnim pozivima na deeskalaciju, javno objavljena izjava Ministarstva spoljnih poslova Saudijske Arabije nedvosmisleno govori da kraljevstvo smatra Izrael krivim za kontinuirane provokacije i lišavanje građana Palestine osnovnih prava.

U svjetlu ove izjave, čini se da se američki plan normalizacije odnosa Izraela i Saudijske Arabije susreo sa možda i nepremostivom preprekom.

Interes Irana

Ovakav razvoj događaja nesumnjivo ide u prilog Iranu koji je tokom prethodnih mjeseci aktivno radio na formiranju pan-islamske koalicije za odbranu Palestine kao protivteže američkoj ideji formiranja anti-iranske ose oko željenog savezništva Rijada i Tel Aviva.

S obzirom na mjesece skretanja pažnje međunarodne javnosti na pitanje Palestine, zaključno sa govorom predsjednika Ebrahima Raisija na Generalnoj skupštini UN, gotovo je izvjesno da Iran znao za pripremu operacije.

Perspektive većeg sukoba

Operacija kakvu je danas sproveo Hamas bila je pripremana tokom dugog vremenskog perioda koji je, prema nekim analitičarima, morao iznositi i više godina što su palestinske grupe teško mogle postići bez pomoći regionalnih sila.

Čak i da je Iran bio jedini sponzor operacije, odluka Izraela da izvrši invaziju na Gazu vrlo lako može prerasti u projekat likvidacije palestinske države na šta bi nesumnjivo uslijedili oštri odgovori.

Ovakav razvoj događaja, kako je danas objavljeno, značiće udar Hezbole na sever Izraela čime će se otvoriti drugi front sa učešćem Libana. A neposredno učešće iranskih proksi-snaga gotovo sigurno značiće i djelovanje sa teritorije Sirije.

Sve ove činjenice ukazuju na visok rizik od izbijanja dugog i krvavog rata na Bliskom istoku u koji će na jedan ili drugi način biti uključene različite regionalne ali i svjetske sile.

(TG Društveni udar)

Nastavi Citanje

U Trendu