Connect with us

Društvo

Maloljetni nasilnici priznali da pozadina napada u Baru nije nacionalistička, povezivanje sa pravoslavnim bratstvom udbaška dezinformacija

Published

on

Osnovno državno tužilaštvo u Baru četvorici maloljetnika, koji su osumnjičeni da su fizički napali dvojicu sportista Atletskog kluba Sarajeva, nije odredilo zadržavanje, a nakon saslušanja u prisustvu roditelja, piše Primorski portal.

Oni su priznali djelo i izrazili kajanje“, potvrđeno je u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru.

Maloljetnici iz Bara su kazali da povod napada nije na nacionalnoj osnovi.

Naveli su da je incidentu prethodilo verbalno prepucavanje.

Policija je u redovnom postupku podnijela prijavu protiv dvojice petnaestogodišnjaka i dvojice sedamnaestogodišnjaka zbog napada na maloljetnike iz Sarajeva.

Tužilaštvo će prikupiti dokaze i nakon što se saslušaju i oštećeni predmet će biti u redovnoj proceduri.

Povrijeđeni maloljetnici iz Bosne i Hercegovine su članovi Atletskog kluba Sarajevo i u Baru su bili na pripremama.

Policija je u roku od 24 sata rasvetlila slučaj. Uhapšen je peti akter, Baranin Božidar Kaluđerović (18) kome je određeno zadržavanje do 72 sata nakon što je saslušan u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru, zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje, a u vezi sa fizičkim napadom na dvojicu maloljetnika iz Sarajeva, u naselju Šušanj. On nije priznao krivično djelo.

Postupajući tužilac donio je rješenje o zadržavanju do 72 sata u kojem roku će biti podnijet prijedlog za određivanje pritvora Osnovnom sudu u Baru, potvrđeno je u ODT Bar.

On će sudiji za istrage biti priveden sjutra.

Podsjetimo, više medija i pojedinaca bliskih bivšem režimu, juče su širili glasine da iza napada stoji jedno pravoslavno bratstvo a najdalje je otišao vladika kanonski nepriznate Dukljansko-podgoričke eparhije Lav Lajović i novinar portala Aktuelno Stanko Kika Radulović koji su za napad optužili članove Vitezova Svetog Jovana Vladimira, ogranka Pravoslavnog bratstva stupovi, iz kojeg je najavljeno da će podnijeti krivičnu prijavu protiv istih.

Lajović je svoju objavu na Facebook profilu obrisao nakon nekog vremena.

Detalji vezani za napad, inače, diskredituju upravo onu stranu koja je poturala lažne informacije o povezanosti Bratstva sa napadom, ali zbog toga što bi otkrivanje istih dovelo i do otkrivanja identiteta maloljetnika, te podatke nećemo objavljivati.

Sarajevo “komitiskim suzama” više ne vjeruje: Razotkrivena prevara bivših režimlija o incidentu u Baru!

Društvo

Serdar: Stop diskriminaciji Vladana Kojovića od strane rukovodstva JKP Lim!

Published

on

“U saznanju smo da se u dužem periodu u lokalnom preduzeću “JKP Lim” nastavlja pogubna i izolacionistička praksa koju je uspostavio DPS, a koja se ogleda u stalnom i kontinuiranom šikaniranju radnika srpske nacionalnosti u ovom slučaju Vladana Kojovića.

Smatramo da je za grad Bijelo Polje pogubno da stvara srbofobni ambijent i da proganjaju svi oni čiji se politički stavovi i afiniteti ne dopadaju.

Zakonom je zabranjeno svako narušavanje jednakih mogućnosti za zasnivanje radnog odnosa ili uživanje pod jednakim uslovima svih prava u oblasti rada, kao što su pravo na rad, na slobodan izbor zaposlenja, na napredovanje, stručno usavršavanje i profesionalnu rehabilitaciju, na jednaku naknadu za rad jednake vrednosti, na pravične i zadovoljavajuće uslove rada, na odmor, na obrazovanje i stupanje u sindikat, kao i na zaštitu od nezaposlenosti.

Ovim putem apelujemo na čelnike kako opštine Bijelo Polje i samog preduzeća da se dozovu poznaniju prava i isprave nepravdu koju su nanijeli Kojoviću u suprotnom ćemo morati pravdu da potražimo preko sudskih organa naročito ako uzmemo u obzir dokumentaciju koju posjedujemo ali i putem Evropskog suda za ljudska prava”, zaključuje se u saopštenju NVO “Serdar”

Nastavi Citanje

Društvo

Popis počinje u nedelju, dio ekipe “Nijesmo doma” biće popisan u Spužu

Published

on

Vršilac dužnosti predsjednika DPS Danijel Živković saopštio je da je nakon izrade tehničke dokumentacije za softver ispunjen i poslednji uslov iz sporazuma o popisu i on može početi sjutra.

Bivšem režimu tako je izbijen i poslednji adut za opstrukciju popisa na državnom planu i preostaje mu samo da u opštinama u kojima ima vlast, Baru i Bijelom Polju, nastavi sa manipulativnim djelovanjem u cilju protežiranja popisivača iz redova svojih aktivista kojima su dodijeljeni najbolji reoni i time i zarada. Prema popisivačima prijavljenim u regularnom roku, vršena je velika opstrukcija u ovim opštinama i veliki broj njih odustao je.

Obje opštine veoma su bitne jer je u njima prijavljen veliki broj glasača DPS-a koji ne žive u Crnoj Gori decenijama, pa postoji strahovanje da će popisivači koji su aktivisti ovih partija iste popisivati iako nisu u državi.

Preostaje, međutim, provjera potpisa i graničnih prelaza…

Reagujući na ovakav razvoj situacije iz grupe “Narod se pita”, saopštili su nam zadovoljstvo jer su i u ovom slučaju pomogli da se ostvari pobjeda protiv kleptokratskog propalog režima Mila Đukanovića.

“Nakon pobjede u borbi za formiranja vlasti koja makar djelimično odgovara volji građana iskazanoj na izborima 11. juna, uspjeli smo da utičemo i u ovoj borbi, da konačno počne popis. Naravno, to ne znači da će grupa prestati da postoji jer smo tek na početku borbe za pravednije društvo i razvoj istinske demokratije, odnosno vladavine naroda u Crnoj Gori. O narednim akcijama, brzo ćemo se oglasiti. Na nas kao saveznike mogu da računaju svi koji žele da rade u interesu naroda, dok ćemo svim koji imaju drugačije planove biti protivnik”, saopšteno nam je iz “Narod se pita”.

 

 

 

 

Nastavi Citanje

Društvo

Vukićević: DPS strahuje od prvog slobodnog izjašnjavanja građana Crne Gore na popisu

Published

on

Politički analitičar iz Podgorice Boško Vukićević smatra da „uporno opstruiranje popisa stanovništva od strane DPS-a i njegovih satelita može značiti samo jednu stvar: strah od prvog slobodnog izjašnjavanja građana Crne Gore“.

Svima je poznato da su uslovi za održavanje predstojećeg popisa u svakom smislu bolji od onih koji su bili tokom višedecenijske diktature. U vremenima strahovlade Đukanovića mnogi građani su ucjenjivani i zastrašivani da bi se na popisu izjašnjavali drugačije od onoga kako se u stvarnosti osjećaju, a postoji i osnovana sumnja da su popisni podaci falsifikovani i od same agencije koja je sprovodila istraživanje, kako bi se umanjio broj državotvornog srpskog stanovništva“, navodi Vukićević.

Po njegovim riječima, „svima je jasno da će se na narednom slobodnom popisu značajno uvećati broj Srba i govornika srpskog jezika“.

To neće uticati na sami opstanak države, ali će se Crna Gora svakako postepeno vraćati svom istorijskom identitetu. To ne odgovara restovima bivšeg režima, koji su naučili da prosperiraju u uslovima nacionalne diskriminacije i kriminalnog miljea. U tom smislu treba shvatiti i zahtjev DPS -a za beskonačnim odlaganjem prvog slobodnog popisa, ili čak za njegovim bojkotom. Strah od istine“, ocijenio je Vukićević.

On nastavlja da je tako, „recimo, već sada svima u našoj državi jasno da će rezultati prvog slobodnog popisa stanovništva pokazati da srpskim jezikom govori apsolutna većina građana Crne Gore“.

U svakoj normalnoj i civilizovanoj državi bi takva volja i izjašnjavanje apsolutne većine građana moralo automatski biti primijenjeno u ustrojstvu i organizaciji zemlje, putem dogovora političkih činilaca. To je, uostalom, nedavno potvrdio i predsjednik crnogorske Skupštine. Dakle, ako je natpolovičnoj većini građana Crne Gore maternji jezik srpski, taj jezik treba da bude i službeni u državi. Takav stav nije potrebno dodatno obrazlagati, jer se radi o samoj srži demokratije, tj. o volji naroda“, riječi su Vukićevića.

Nastavi Citanje

U Trendu