Connect with us

Geopolitika

American Thinker: Imperije ne postoje duže od 250 godina, a 250-ta godišnjica SAD će biti 2026.

Published

on

Administracija Džoa Bajdena dovela je Sjedinjene Države u žalosno stanje koje ugrožava postojanje zemlje, ocijenio je kolumnista American Thinker Brajan Džundef.

Naglasio je da su se SAD pretvorile u „paklenu rupu“ u kojoj vašingtonski vrh postavlja pravila po sopstvenim hirovima, rušeći ekonomiju i usput uništavajući snove sopstvenih građana.

Tužno je što će naša djeca i unuci biti prva generacija čije će mogućnosti biti skromnije od roditeljskih, a život manje prosperitetan. Kaže se da imperije ne postoje duže od 250 godina, a 250-ta godišnjica Amerike će biti kroz tri godine“, naglasio je Džundef.

Posebno je upozorio da američki političari ne samo da ne pokušavaju da uspore propadanje SAD, već ga čak ubrzavaju, pritiskajući gas „do daske”.

(Fakti)

Geopolitika

Poljski general Skšipčak: Ukrajina je pred porazom, kriv je Zalužni!

Published

on

Neuspjeh ofanzive ukrajinske vojske pod vođstvom njenog glavnokomandujućeg rezultiraće porazom Kijeva, upozorio je poljski general Valdemar Skšipčak.

Bivši komandant poljskih kopnenih snaga na istu temu je dodatno rekao:

Lišio bih Zalužnog položaja zbog grešaka u komandovanju. Ako je on odgovoran za ovu neuspjelu ofanzivu, to je sabotaža, a ne greška. Ako onaj ko komanduje naredi da se napada tamo gdje je neprijatelj najjači – to je zločin“.

Skšipčak je naglasio da kijevske vlasti nemaju izbora i da će morati da pregovaraju.

On je uvjeren: „Konflikt će se rešavati ne na bojnom polju, već u kabinetima političara. To će biti poraz Ukrajine“.

General Skšipčak je 27. oktobra rekao da su Oružane snage Ukrajine u kritičnom stanju, pošto su pretrpjele ozbiljne gubitke i sada osjećaju nedostatak vojnika spremnih za borbu.

Prema njegovim riječima, u Ukrajini jednostavno više nema dovoljno ljudi sposobnih za rat, a u redovima ukrajinske vojske vlada – zamor.

 

Nastavi Citanje

Geopolitika

Dugin: Lančana reakcija logičan nastavak eskalacije u Izraelu

Published

on

Eskalacaija u Izraelu mogla bi da izazove lančanu reakciju, a trenutna situacija predstavlja test za muslimanski svijet, ocijenio je ruski filozof Aleksandar Dugin.

– Palestinci nemaju šanse u takvom ratu, jer ne mogu da unište Izrael niti da mu nanesu značajan vojni poraz, ali ni Izrael nema za šta da se bori. Palestina je tehnički izraelska teritorija koju ne kontroliše i ne može to da učini ni pod kojim uslovima. Podjednako je nemoguće fizički uništiti sve Palestince – piše Dugin o trenutnoj situaciji na društvenoj mreži Iks.

Kako navodi, da smo u drugačijoj međunarodnoj situaciji, Palestinci bi mogli da računaju na saosjećanje međunarodne ljevice, ali SAD predvode neokonzervativci i globalisti. Njima sigurno nije stalo do Palestinaca, mada ni njima nije previše bliska izraelska nacionalistička politika.

Lančana reakcija kao logički nastavak?

Ali, smatra Dugin, lančana reakcija – a posebno ponašanje islamskih država (prije svega Irana, Turske, Saudijske Arabije, drugih zalivskih država i Egipta) – može biti logičan nastavak. Ili su barem ovo možda imali na umu Hamasovi stratezi kada su odlučili da započnu sukob.

– Multipolarnost jača, stega zapadne hegemonije u kolektivnom ne-zapadu slabi. Saveznici Zapada u islamskom svijetu – posebno Turska i Saudijci – ne slijede automatski svaki nalog iz Vašingtona. Ovo je situacija u kojoj će islamski svijet, koji je nedavno provokativno pristupio BRIKS-u, biti stavljen na test – navodi Dugin.

Upozorava da bi konflikt mogao da se prelije i na druge teritorije.

– Ne može se isključiti umiješanost Irana i Hezbolaha, što znači potencijalno širenje sukoba na teritorije Libana i Sirije. U samom Izraelu ima dovoljno Palestinaca koji žestoko mrze Jevreje. Sve ovo može imati nepredvidive posledice – navodi Dugin.

Komentarišući potencijalnu reakciju Vašingtona, Dugin navodi da SAD ne odgovara trenutna eskalacija.

– Po mom mišljenju, SAD i globalisti će sada pokušati sve da obustave, jer od dalje eskalacije ne mogu ništa dobro da postignu – navodi ruski filozof.

Dodaje i da ne treba praviti poređenja sa sličnim događajima u drugim djelovima svijeta, jer, kako navodi, SAD podržavaju teritorijalni integritet drugih država, odnosno pravo na secesiju dotičnih regiona, kako i kada im odgovara.

– Nema pravila. U stvari, i mi bi trebalo da se ophodimo na isti način (i zaista to radimo). Ispravno je ono što je nama povoljno – kaže Dugin.

Kakav će biti stav Rusije?

Kako kaže, za Rusiju je teško da izabere stranu u aktuelnom konfliktu, kao i da ima pozitivnih i negativnih aspekata u oba izbora.

– Veze sa Palestincima su drevne i, oni su, naravno, žrtve, ali i desni bok Izraela pokušava da vodi neutralno prijateljsku politiku prema Rusiji i na taj način odstupa od divlje i nedvosmislene rusofobije kolektivnog Zapada – navodi Dugin.

Kako ističe, mnogo će zavisiti od toga kako se događaji budu odvijali u budućnosti.

Eshatološka dimenzija konflikta
Ruski filozof ističe da ne treba zaboraviti eshatološku dimenziju konflikta, podsetivši da je operacija Palestinaca nazvana „Potop Al Akse“, prema muslimanskoj svetinji, ali i da u Izraelu postoji ideja izgradnje Trećeg hrama na Hramovnoj gori, što je nemoguće bez rušenja ove džamije.

Prema njegovom razmišljanju Palestinci pokušavaju da rasplamsaju eshatološki senzibilitet muslimana – kako šiita, koji su sve osjetljiviji na ovo pitanje, tako i sunita (uostalom, nisu im strani razlozi za smak sveta i konačnu bitku). Izrael i cionizam su Dedžal za muslimane.

– Koliko je to ozbiljno, vidjećemo uskoro, ali je u svakom slučaju jasno da oni koji ignorišu eshatologiju neće razumjeti ništa o velikoj modernoj politici. I to ne samo na Bliskom istoku, mada je tamo očiglednije – zaključio je Dugin.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se juče ujutru u južnim i centralnim delovima Izraela nakon raketnog napada iz Pojasa Gaze. Lider Hamasa Muhamed Deif poručuje da je ovo dan najveće borbe i posljednji dan okupacije, dok izraelski premijer Benjamin Netanjahu ukazuje da je zemlja u ratu. Sjednica Savjeta bezbjednosti UN u nedelju.

(rt balkan)

Nastavi Citanje

Geopolitika

Bliski istok na ivici velikog sukoba: Udar na Tel Aviv, promena narativa Saudijske Arabije

Published

on

Uprkos snimcima koje je zvanični Tel Aviv pokušao da plasira kao potvrdu povratka kontrole nad nekim naseljenim punktovima, objektivni uspesi oružanih snaga Izraela ostaju zanemarljivi, a palestinske snage nastavljaju da kontrolišu teritoriju veće površine od pojasa Gaze.

Vazdušni udari Izraela koji ostaju većinski simbolični isprovocirali su masovni raketni udar na Tel Aviv tokom kog je 150 raketa dovelo do potpunog kolapsa izraelske PVO.

Promjena narativa Saudijske Arabije

Uprkos prvobitnim pozivima na deeskalaciju, javno objavljena izjava Ministarstva spoljnih poslova Saudijske Arabije nedvosmisleno govori da kraljevstvo smatra Izrael krivim za kontinuirane provokacije i lišavanje građana Palestine osnovnih prava.

U svjetlu ove izjave, čini se da se američki plan normalizacije odnosa Izraela i Saudijske Arabije susreo sa možda i nepremostivom preprekom.

Interes Irana

Ovakav razvoj događaja nesumnjivo ide u prilog Iranu koji je tokom prethodnih mjeseci aktivno radio na formiranju pan-islamske koalicije za odbranu Palestine kao protivteže američkoj ideji formiranja anti-iranske ose oko željenog savezništva Rijada i Tel Aviva.

S obzirom na mjesece skretanja pažnje međunarodne javnosti na pitanje Palestine, zaključno sa govorom predsjednika Ebrahima Raisija na Generalnoj skupštini UN, gotovo je izvjesno da Iran znao za pripremu operacije.

Perspektive većeg sukoba

Operacija kakvu je danas sproveo Hamas bila je pripremana tokom dugog vremenskog perioda koji je, prema nekim analitičarima, morao iznositi i više godina što su palestinske grupe teško mogle postići bez pomoći regionalnih sila.

Čak i da je Iran bio jedini sponzor operacije, odluka Izraela da izvrši invaziju na Gazu vrlo lako može prerasti u projekat likvidacije palestinske države na šta bi nesumnjivo uslijedili oštri odgovori.

Ovakav razvoj događaja, kako je danas objavljeno, značiće udar Hezbole na sever Izraela čime će se otvoriti drugi front sa učešćem Libana. A neposredno učešće iranskih proksi-snaga gotovo sigurno značiće i djelovanje sa teritorije Sirije.

Sve ove činjenice ukazuju na visok rizik od izbijanja dugog i krvavog rata na Bliskom istoku u koji će na jedan ili drugi način biti uključene različite regionalne ali i svjetske sile.

(TG Društveni udar)

Nastavi Citanje

U Trendu