Connect with us

Društvo

Mitropolit Joanikije: Crkva u Ukrajini je na golgoti

Published

on

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je danas da je Ukrajinska pravoslavna crkva istinska i jedina pravoslavna crkva u Ukrajini, koja je danas na golgoti sa Hristom.

Vladika Joanikije služio je na praznik Prepodobnog Simeona Dajbabskog Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Uspenija Presvete Bogorodice na Dajbabskoj gori kod Podgorice.

Povodom ktitorske slave manastira Dajbabe, blagosiljan je i prerezan slavski kolač, a mitropolit Joanikije je podsjetio u besjedi na vezu Prepodobnog Simeona sa Kijevo-pečerskom lavrom, gdje se školovao, zamonašio i dobio ime Simeon po Svetom Simeonu Mirotočivom.

Prema njegovim riječima, Prepodobni Simeon Dajbabski u toj znamenitoj lavri duhovno se formirao, usavršavao i nadahnuo, gledajući svete kijevo-pečerske podvižnike i upoznavajući istoriju ove lavre, koja je riznica duhovnosti ne samo Ukrajine, Rusije, nego i cijelog pravoslavlja.

“I ovaj njegov ćivot je jedan od tih ćivota Kijevo-pečerske lavre, velike svetinje koja je danas napadnuta”, istakao je mitropolit Joanikije i dodao da vjeruje da je poslije Hrama Vaskrsenja Hristovoga, ona najznačajnija svetinja u cijelom pravoslavlju.

On je ukazao i na stradanja igumana kijevo-pečerskog vladike Pavela, koji je danas u zatvoru i “bratije koja je isleđivana i gonjena, a koji su se sabrali oko Blaženjejšega Mitropolita Onufrija i trpe i svjedoče svoju vjeru i vjernost Crkvi Božijoj i kanonskom predanju”.

Mitropolit Joanikije je rekao da mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije u svemu podsjeća na blaženopočivšeg patrijarha Srpske pravoslavne crkve Pavla kako sa smirenjem, ali hrabro, prihvata, sa svojim arhijerejima, gonjenja i stradanja na slavu Božiju, trpeći iskušenja, ne osuđujući nikoga, praštajući svima.

Prema njegovim riječima, golgota Hristova oslobađa i vodi ka vaskrsenju i izmirenju, ka pobjedi pravoslavlja nad svim jeresima, jereticima, neznabožcima, lažnim propagandistima i lažnim rodoljubima.

“Mi smo se danas pomolili ovdje opet za Ukrajinsku pravoslavnu crkvu, posebno za Kijevo-pečersku larvu, za mitropolita Onufrija, vladiku Pavela koji je u zatvoru i za ostale arhijereje Ukrajinske pravoslavne crkve, za sveštenstvo i monaštvo, da Bog i Majka Božija sačuvaju tu veliku svetinju”, dodao je mitropolit Joanikije.

Starješina Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel, kojeg ukrajinska služba bezbjednosti sumnjiči za “izazivanje razdora i saradnju sa Rusijom”, rekao je danas da mu je određen kućni pritvor.

Nova runda sukoba oko Kijevsko-pečerske lavre počela je obavještenjem o raskidu ugovora o zakupu na neodređeno vrijeme koje je Ministarstvo kulture Ukrajine poslalo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. Monasima su naredili da napuste manastir 29. marta.

Aleksandar Tkačenko iz ukrajinskog Ministarstva kulture predložio im je da ostanu, ali pod uslovom da pređu u raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

Društvo

Serdar: Stop diskriminaciji Vladana Kojovića od strane rukovodstva JKP Lim!

Published

on

“U saznanju smo da se u dužem periodu u lokalnom preduzeću “JKP Lim” nastavlja pogubna i izolacionistička praksa koju je uspostavio DPS, a koja se ogleda u stalnom i kontinuiranom šikaniranju radnika srpske nacionalnosti u ovom slučaju Vladana Kojovića.

Smatramo da je za grad Bijelo Polje pogubno da stvara srbofobni ambijent i da proganjaju svi oni čiji se politički stavovi i afiniteti ne dopadaju.

Zakonom je zabranjeno svako narušavanje jednakih mogućnosti za zasnivanje radnog odnosa ili uživanje pod jednakim uslovima svih prava u oblasti rada, kao što su pravo na rad, na slobodan izbor zaposlenja, na napredovanje, stručno usavršavanje i profesionalnu rehabilitaciju, na jednaku naknadu za rad jednake vrednosti, na pravične i zadovoljavajuće uslove rada, na odmor, na obrazovanje i stupanje u sindikat, kao i na zaštitu od nezaposlenosti.

Ovim putem apelujemo na čelnike kako opštine Bijelo Polje i samog preduzeća da se dozovu poznaniju prava i isprave nepravdu koju su nanijeli Kojoviću u suprotnom ćemo morati pravdu da potražimo preko sudskih organa naročito ako uzmemo u obzir dokumentaciju koju posjedujemo ali i putem Evropskog suda za ljudska prava”, zaključuje se u saopštenju NVO “Serdar”

Nastavi Citanje

Društvo

Popis počinje u nedelju, dio ekipe “Nijesmo doma” biće popisan u Spužu

Published

on

Vršilac dužnosti predsjednika DPS Danijel Živković saopštio je da je nakon izrade tehničke dokumentacije za softver ispunjen i poslednji uslov iz sporazuma o popisu i on može početi sjutra.

Bivšem režimu tako je izbijen i poslednji adut za opstrukciju popisa na državnom planu i preostaje mu samo da u opštinama u kojima ima vlast, Baru i Bijelom Polju, nastavi sa manipulativnim djelovanjem u cilju protežiranja popisivača iz redova svojih aktivista kojima su dodijeljeni najbolji reoni i time i zarada. Prema popisivačima prijavljenim u regularnom roku, vršena je velika opstrukcija u ovim opštinama i veliki broj njih odustao je.

Obje opštine veoma su bitne jer je u njima prijavljen veliki broj glasača DPS-a koji ne žive u Crnoj Gori decenijama, pa postoji strahovanje da će popisivači koji su aktivisti ovih partija iste popisivati iako nisu u državi.

Preostaje, međutim, provjera potpisa i graničnih prelaza…

Reagujući na ovakav razvoj situacije iz grupe “Narod se pita”, saopštili su nam zadovoljstvo jer su i u ovom slučaju pomogli da se ostvari pobjeda protiv kleptokratskog propalog režima Mila Đukanovića.

“Nakon pobjede u borbi za formiranja vlasti koja makar djelimično odgovara volji građana iskazanoj na izborima 11. juna, uspjeli smo da utičemo i u ovoj borbi, da konačno počne popis. Naravno, to ne znači da će grupa prestati da postoji jer smo tek na početku borbe za pravednije društvo i razvoj istinske demokratije, odnosno vladavine naroda u Crnoj Gori. O narednim akcijama, brzo ćemo se oglasiti. Na nas kao saveznike mogu da računaju svi koji žele da rade u interesu naroda, dok ćemo svim koji imaju drugačije planove biti protivnik”, saopšteno nam je iz “Narod se pita”.

 

 

 

 

Nastavi Citanje

Društvo

Vukićević: DPS strahuje od prvog slobodnog izjašnjavanja građana Crne Gore na popisu

Published

on

Politički analitičar iz Podgorice Boško Vukićević smatra da „uporno opstruiranje popisa stanovništva od strane DPS-a i njegovih satelita može značiti samo jednu stvar: strah od prvog slobodnog izjašnjavanja građana Crne Gore“.

Svima je poznato da su uslovi za održavanje predstojećeg popisa u svakom smislu bolji od onih koji su bili tokom višedecenijske diktature. U vremenima strahovlade Đukanovića mnogi građani su ucjenjivani i zastrašivani da bi se na popisu izjašnjavali drugačije od onoga kako se u stvarnosti osjećaju, a postoji i osnovana sumnja da su popisni podaci falsifikovani i od same agencije koja je sprovodila istraživanje, kako bi se umanjio broj državotvornog srpskog stanovništva“, navodi Vukićević.

Po njegovim riječima, „svima je jasno da će se na narednom slobodnom popisu značajno uvećati broj Srba i govornika srpskog jezika“.

To neće uticati na sami opstanak države, ali će se Crna Gora svakako postepeno vraćati svom istorijskom identitetu. To ne odgovara restovima bivšeg režima, koji su naučili da prosperiraju u uslovima nacionalne diskriminacije i kriminalnog miljea. U tom smislu treba shvatiti i zahtjev DPS -a za beskonačnim odlaganjem prvog slobodnog popisa, ili čak za njegovim bojkotom. Strah od istine“, ocijenio je Vukićević.

On nastavlja da je tako, „recimo, već sada svima u našoj državi jasno da će rezultati prvog slobodnog popisa stanovništva pokazati da srpskim jezikom govori apsolutna većina građana Crne Gore“.

U svakoj normalnoj i civilizovanoj državi bi takva volja i izjašnjavanje apsolutne većine građana moralo automatski biti primijenjeno u ustrojstvu i organizaciji zemlje, putem dogovora političkih činilaca. To je, uostalom, nedavno potvrdio i predsjednik crnogorske Skupštine. Dakle, ako je natpolovičnoj većini građana Crne Gore maternji jezik srpski, taj jezik treba da bude i službeni u državi. Takav stav nije potrebno dodatno obrazlagati, jer se radi o samoj srži demokratije, tj. o volji naroda“, riječi su Vukićevića.

Nastavi Citanje

U Trendu