Connect with us

Glas naroda

Bivši potpredsjednik EK: EU je u procesu „popatuljčavanja“, neophodna je sveevropska bezbjednosna arhitektura i dogovor sa Rusima

Published

on

Izvor: DIE WELTWOCHE

Ginter Ferhojgen, dugogodišnji komesar u Briselu, smatra da se EU nalazi u procesu „popatuljčavanja“ od vlastite ruke. U ukrajinskom ratu Unija dopušta da je NATO i Amerikanci teraju ispred sebe kao stado. Neophodna je sveevropska bezbjednosna arhitektura i dogovor sa Rusima. On je moguć, šta god se o tome suprotno govorilo.

ROŽE KOPEL: Vi ste bili potpredsejdnik Evropske komisije, zadužen za proširenje EU, kasnije savjetnik u Agenciji za modernizaciju Ukrajine. Kako gledate na ulogu Unije u ukrajinskom ratu?

GINTER FERHOJGEN: Ono što doživljavamo u ovom trenutku je popatuljčenje Evropske unije. Od bombastičnih najava Žan Kloda Junkera i Ursule fon der Lajen – kako postajemo globalni igrač, vodimo svetsku politiku – nije ostalo ništa. Mi smo izduvani balon. EU bez ikakve vlastite ideje prati NATO, time faktično SAD.

Cinično bi se reklo: trenutak istine za EU. Što se nezavisnosti tiče, Unija je očito lagala samu sebe. Bez vlastite vojske Evropa je zavisna od Sjedinjenih Država. Evropski govor moći je bio mađioničarski trik.

Nije to cinizam, već realnost. U ukrajinskom konfliktu EU kao politički aktivna snaga nema nikakvu ulogu. I to je loše. Naš zadatak je bio, prvo, da sprečimo da stvar uopšte ode tako daleko. I drugo, ako Unija već nije mogla da spreči rat, da se pobrine da se on brzo završi.

Šta EU još uopšte može da uradi?

Veliki zadatak će biti da pazi i gleda da se sredstva za obnovu Ukrajine investiraju shodno nameri. Ako novac za obnovu Ukrajine jednostavno uplatimo u ukrajinski državni budžet, možemo odmah da ga bacimo u vatru, jednostavnije je. Ono što EU mora da zahteva od Ukrajine jete ozbiljna državna reforma, i to sad, dok rat traje, ne jednog lepog dana. Ukrajinske vlasti prvo moraju da se obračunaju sa oligarsima. Nema nijedne države u Evropi koja je toliko u rukama oligarha kao Ukrajina.

Koji doprinos za okončanje rata može da stigne iz Unije?

Ona bi morala da izvrši ozbiljan pritisak na sve strane da prihvate političko rešenje. Uzmimo za primer Nemačku. Kancelar je nedavno rekao da Nemačka neće prihvatiti da Rusija postavlja nekakve uslove za mirovni sporazum. Istovremeno je sa svoje strane postavio Rusiji sve moguće uslove. Da je takav pristup osuđen na neuspeh, razume se samo po sebi. EU bi morala da pozove sve strane na razgovor bez prethodnih uslova.

Pa zašto to ne čini?

Zato što u međuvremenu postoji jedna vrsta jedinstvenog antiruskog fronta u delovima EU. Ona obuhvata Poljsku, baltičke i nordijske države. Ja ne negiram da je njihov osećaj ugroženosti od Rusije stvaran. Ali da li je opasnost od Rusije realna, to je potpuno druga stvar. Zbog delovanje te grupe je EU potpuno blokirana. Ključ za kraj rata zbog toga nije u Briselu, niti u Berlinu ili Parizu, već u Vašingtonu.

Kako ocenjujete ulogu Amerikanaca u tom konfliktu?

U mojoj karijeri sam imao dosta kontakata sa američkim političarima, uključujući i nekoliko predsednika. Iz iskustva znam: kako je sada Ukrajincima, to je Amerikancima svejedno. Ono što ih tu zanima je samo njihova svetska politička uloga. Glavna američka teza je da Ukrajina ne sme opet da se nađe u zoni ruskog uticaja, zato što obnova ruske imperije zavisi od kontrole nad Ukrajinom. Obama je s puno prezira nazvao Rusiju „srednjom silom“. Šta reći, Obama je ionako bio jedno veliko razočarenje.

Ali briljantan retoričar.

Apsolutno briljantan. Samo što je kod svih tih lepih govora prevideo da ta navodna srednja sila raspolaže enormnim arsenalom oružja.

Amerikanci bi vam sad odgovorili: ali Rusija je autoritarna država!

Jeste. Takvih imamo jako puno na svetu.

Na to bi vam Amerikanci rekli da je Rusija veća i opasnija od drugih. Zato sada vučemo Ukrajinu na našu stranu pravne države i demokratije, jer to snaži čitav Zapad. U interesu je Evrope da slomimo tu opasnu autokratiju na vašem kućnom pragu, gospodine Ferhojgen, tako bi vam rekli!

Tako nešto je u interesu Evrope samo ako prihvatimo cilj da je svetska dominacija Amerikanaca blagoslov. Amerikanci kažu: u nijednom delu sveta ne sme da postoji neko ko je snažniji od nas. Sećate li se rečenice predsednika Klintona „Mi smo nezamenljava nacija“ (pravo na istorijsku tantijemu za frazu „We are the indispensable nation“ drži zapravo Madlen Olbrajt, prim V.K.)? To je slika koju Amerikanci imaju o sebi. Oni smatraju da su svuda nezamenljivi. To u preokrenutom smislu onda znači da su svi drugi zamenljivi. A to ne treba poželeti nikome, da živi u jednoj zemlji koju Amerikanci vide kao „dispensable“.

Argumenat Amerikanaca, da oni u Ukrajini brane interese Evrope, smatrate pogrešnim?

U svakom slučaju nije naš interes da budemo vazali. Jedan pametan američki prijatelj, diplomata, rekao mi je: „U interesu SAD je da imaju Evropu koja bi bila jaka i aktivna, i da povremeno može da nas zaustavi kad preteramo“. Ali ne, današnje Sjedinjene Države trebaju drugačiju Evropu. Da li je u našem interesu da dopustimo da nas Amerika uvuče u svoje ratove i konflikte? Da li je u našem interesu, na primer, da zauzmemo stranu ako Amerikanci uskoro poveruju da je rat sa Kinom neizbežan? Ne, nije i ne može da bude.

Šta je konsekvenca ukrajinskog rata za Evropu? Trajni prekid sa Rusijom, geopolitička Cajtenvende (Zeitenwende)?

Ovog trenutka izgleda tako, ali jednom će i taj rat biti gotov. I onda će Rusija i dalje biti tu, Ukrajina takođe, u bilo kojoj formi. Kad dođe do toga, vidim dve mogućnosti. Ili ćemo reći: OK, to se jednom dogodilo, to može opet da se dogodi, zato naoružajmo se do zuba, podignimo novi zid posred Evrope, idemo na potpunu izolaciju od Rusije. Ili ćemo tada da kažemo Rusima: dajte da se vratimo ideji zajedničke evropske kuće, onako kako je Gorbačov predlagao još 1990, ali ovog puta da je napravimo kako treba.

Zašto onda nije funkcionisalo?

Zato što mi Evropljani nismo bili spremni da postavimo odlučujuće pitanje: da li nam je NATO još potreban? Sećam se interne diskusije u SPD-u, mislim da je to bila 1992. ili 1993. godina. Moj argument je bio: ljudi, ako mislimo ozbiljno, onda NATO mora da uđe u jedan bezbednosni sistem koji obuhvata čitav evropski kontinent i Severnu Ameriku, da se utopi u neku vrstu OEBS-a plus. Ali čak i iskusne socijaldemokrate su samo ustuknule.

Umesto toga je usledilo NATO proširenje na Istok.

Tu se Rusi s pravom osećaju prevarenim. Gorbačov je verovao da neće biti nikakvog NATO proširenja na Istok. Tako mu je usmeno obećano. Znam takođe da je Vaclav Havel energično insistirao da se realizuje ideja zajedničke evropske kuće, što je daljim NATO akcijama postalo nemoguće. Amerikanci su mu rekli: „Ti kao Čeh bi trebalo da znaš jako dobro kako nije pametno ostaviti Nemce da slobodno lebde u prostoru.“ Poznat vam je citat lorda Ismeja, prvog generalnog sekretara NATO?

Ne, ispričajte.

Upitan šta je funkcija NATO, on je odgovorio: „To keep the Russians out, Americans in, and the Germans down.“ Jedna američka strateška škola mišljenja do danas veruje da u Evropi ne sme da nastane nikakva sila koja bi bila ravnopravna Amerikancima. Najstrašnija noćna mora za takve ljude jeste mogućnost približavanja Nemačke i Rusije, tj. nemačko-ruski savez u bilo kom obliku. Zato se iz Amerike torpeduje svako nemačko-rusko približavanje, kako vidimo vrlo uspešno.

Ali priča je mogla da se razvije i drugačije. Bio je trenutak kad je Putin u Bundestagu držao govor na nemačkom. Svi su bili oduševljeni, dobio je standing ovations.

Bilo je i boljih momenata! EU se od 2003. nalazila u strateškom partnerstvu sa Rusijom. Bila je to vrlo plodna saradnja. Napravili smo prave iskorake, na primer u oblasti zajedničkog tržišta, što je i politički bilo enormno važno. Rusi nisu pravili nikakve probleme ni kod EU proširenja na Istok. Pojavio se samo jedan ozbiljan problem, pristup Kalinjingradu. Ali i to smo rešili zadovoljavajuće za obe strane.

Tim više je začuđuje da se sve srušilo. Šta je dublji razlog za tu havariju?

Ne verujem da tu postoji jedan odlučujući razlog. To je bio puzajući razvoj. Samo jedan primer: mi u Komisiji smo na pritisak Nemačke i Poljske napravili strahovitu stratešku grešku. Promenili smo susedsku politiku, koja je do tog trenutka bila striktno bilateralna. Ali sada su pojedine države na Istoku tretirane po novom kao grupa, kao blok država. Odjednom se tu našla jedna geopolitička komponenta koje pre nije bilo, a koju smo Roman Prodi, Kris Peten i ja striktno hteli da izbegnemo. O tome smo prethodno morali da razgovaramo sa Rusima.

Da li je bilo još grešaka na strani EU?

Da, u vezi sa evropskim Ugovorom o pridruživanju (Association Agreement) Ukrajine i događajima na Majdanu. Ponašanje EU bi tu trebalo kritički razjasniti.

Počnimo sa Ugovorom o pridruživanju. Šta je tu krenulo krivo?

To da su pregovori sa Ukrajinom vođeni i zaključeni bez da se sa ruskom vladom razgovaralo kakve će ekonomske posledice to imati na njihovu zemlju. Dakle taj stav, koji je dolazio od predsednika Komisije Žozea Manuela Barosa, da se to ne tiče Rusa. To je bio temeljan problem.

Nedavno smo imali intervju sa Žan-Pjerom Ševenmanom, bivšim specijalnim izaslanikom Francuske za Rusiju i Ukrajinu. On kaže da je Baroso je bukvalno dobijao napade besa i psovao Ruse. Vi poznajete Barosa iz višegodišnjeg zajedničkog rada. Kako objašnjavate njegovo ponašanje?

Baroso je decidirani transatlantista. Ali nije samo on odgovoran što je priča uzela tako loš obrt. Ugovor o pridruživanju sa Ukrajinom je bio ispregovaran do kraja i to sa predsednikom Janukovičem, koji je navodno bio ruski prijatelj. Toliko o toj tvrdnji koja kruži okolo, kako su Rusi činili sve da Ukrajinu drže što dalje od EU. Istina je druga: Ugovor nije mogao da bude potpisan po planu 2012. godine. Razlog nisu bili Rusi, već jedna žena koje se više verovatno i ne sećate: Julija Timošenko, bivša premijerka Ukrajine.

Kako ne, sećam je se. Jednom sam je posetio u Kijevu. Držala je automatsku pušku u kancelariji, fiksiranu tako da cev cilja na svakog posetioca koji ulazi i imala je veliki ožiljak na dubokom dekolteu, koji je s ponosom gurala svima na uvid.

Možda se sećate prisluškivanog telefonskog razgovora, kada je glasno razmišljala da li se ruska manjina u Ukrajini može izbrisati jednom atomskom bombom. U svakom slučaju, te 2012. godine, kad je Ugovor o pridruživanju trebalo da bude potpisan, Timošenko je sedela u zatvoru zbog korupcije. Onda je EU odjednom njeno oslobađanje pretvorila u uslov za stavljanje potpisa. Da se gospođu Timošenko pusti iz zatvora, pa da potpisujemo! Tome je prethodila orkestrirana i nekoliko miliona teška kampanja jedne pi-ar firme iz Berlina, kako je posle Špigel otkrio. EU i SAD su tada prebacivali Ukrajini da sprovodi „selektivno pravo“. To je tačno samo utoliko da u Ukrajini Timošenko nije bila jedina korumpirana osoba.

Svetska istorija je hronika nesporazuma i manipulacija.

Sad dolazi prava poenta: Ugovor o pridruživanju, koji je danas na snazi, potpuno je onaj isti Ugovor koji je ispregovaran i dogovoren sa Janukovičem. Isti tekst! Samo zato što se htelo da se jednu političarku sumnjivog ugleda ucenjivački izvuče iz zatvora, samo zato je kod potpisivanja došlo do odlaganja, koje se zbog teške ekonomske situacije u Ukrajini pokazalo kao fatalno. Rusi s tim nisu imali ništa.

Dođimo do druge tačke koju ste spomenuli, pobunu iz 2014, takozvani Evro-Majdan. Da li je tu Zapad svesno podgrevao državni udar?

Protesti na Majdanu su u početku bili spontana, proevropska manifestacija usmerena protiv proruski pretpostavljenog Janukoviča. Ukrajina je zemlja koja ima zadivljujuće živo civilno društvo. Ali ono nije bili jedino, ima tamo i drugih snaga, desnih ekstremista, nacionalista, svega. Nikad nije razjašnjeno šta se tamo zaista dogodilo. Ko je na Majdanu prvi krenuo da puca? Kako je skončalo pedeset ljudi u zgradi sindikata u Odesi? I da, definitivno: Amerikanci su vodili promenu režima u Kijevu. Oni su čak imali i pripremljenu listu kadrovskih rešenja, ko će biti novi šef u Ukrajini, koji tim, sve. Sigurno vam je poznat prisluškivani telefonski razgovor predstavnice američke vlade Viktorije Nuland, kad sa američkim ambasadorom u Ukrajini vodi kadrovsku politiku. On je pita: „Ali šta ćemo sa EU?“ Ona odgovara: „Fuck the EU“. Ta gospođa Nuland je nedavno ponovo bila u Kijevu. Gde je ona, to ne sluti na dobro.

Ko je podigao u vazduh naftovod „Severni tok“? Amerikanci?

Za navodnu rusku umešanost nema nikakvih dokaza. Mene u svemu tome pre svega zanima reakcija u Berlinu. Zapravo bi kancelar morao da ljutit skoči i kaže: „To je nedopustivi teroristički akt, gruba povreda naše nacionalne suverenosti!“ Umesto toga, samo sleganje ramena gde god se pogleda po Berlinu. Kao: ma da, s tim se moralo računati.

Drugo otvoreno pitanje: ko je sabotirao Minski dogovor koji je posle Evromajdana i početka ukrajinskog građanskog rata trebalo da uredi odnose s Rusijom?

Porošenko, prozapadni naslednik Janukoviča je rekao: „Potpisali smo da dobijemo na vremenu.“

To odnedavno tvrdi i Angela Merkel.

To joj ne verujem. Po meni ona nije potpisala da dobije na vremenu, već zato što je verovala da je to ispravno. Sada, kad je stvar propala, traži nekakav izgovor, što je još gore nego da je varala kod potpisivanja. Tom izjavom opterećuje nemačke odnose sa Rusijom još više i predstavlja sebe, kao i čitavu falangu visokih evropskih političara, kao lažove i prevarante. Ne razumem taj potez.

Jedna druga nemačka političarka koja u tom konfliktu igra važnu ulogu je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen. Šta mislite o njoj?

Provalija između zahteva i stvarnosti je ogromna. Što se tiče spoljne politike, mi u EU imamo jedan ogromni kadrovski problem, zove se Žozep Borelj. Ja sam zgranut kako se taj čovek drži po strani. I šta govori. Ipak je on formacijski glavni evropski diplomata.

Borelj je nedavno izjavio: „Mi moramo da se širimo kao konkvistadori.“

Da, a pre toga je rekao: EU je uređena bašta, oko nas je džungla.

Kao nekad stari Grci – svi van naših granica su varvari.

Ko na ovom svetu još može da ga shvati ozbiljno? To je upravo ono što podrazumevam pod pojmom popatuljčenja EU. I to se ne odnosi samo na konflikt u Ukrajini. EU gubi uticaj i na Zapadnom Balkanu, gde uskoro očekujem slične probleme. Unija se zakačila i sa Turskom, zato što joj je, na naguravanje Francuske i Nemačke, posle pola veka saradnje zalupila vrata pred nosom. To je kardinalna greška. Vekovima je rivalstvo između Turske i Rusije određivalo geopolitiku evropskog istoka. Sad smo naprotiv svedoci razantnog približavanja te dve zemlje. Za to smo sami krivi. Isto se odnosi i na osovinu Moskva-Peking.

Do sada smo razgovarali o greškama Zapada. Koje su velike greške koje je počinio Putin?

Svi smo želeli da je razvoj demokratije u Rusiji protekao pozitivnije. Umesto toga, Rusija je postala autoritarna država. Ko zaista kontroliše tu zemlju, ne znam. Ne verujem samo Putin. I sad moram da naglasim: činjenica da se jednom zemljom vlada na autoritarni način nije nas inače zaustavila nigde drugde na svetu da s njom sarađujemo politički i ekonomski, čak i da joj prodajemo oružje. Ali kod Rusije je to odjednom nesavladivi problem.

Ima tu nečeg duboko iracionalnog, upravo na pozadini nemačke istorije. Nova istočna politika – pomirenje sa Rusijom – istorijski je uspeh Vaše partije, SPD-a. Ličnosti kao Vili Brant i Egon Bar su uspeli da usred Hladnog rata prevaziđu Makartijev modus u CDU. Zašto je takvo razmišljanje nestalo? Današnji predsedavajući SPD-a Lars Klingbajl zvuči skoro kao američki neokon.

Da, to je interesantno razmišljanje. Zašto smo mogli da sarađujemo sa Brežnjevom, čije su ruke zaista bile krvave, kako smo to s njim mogli da sklopimo sporazum koji je dokazano funkcionisao, ali sa Putinom je odjednom to bilo nemoguće? That’s beyond reason. Nezavisno od toga da li jedan sistem mrzimo ili ne, da li mislimo da je potreban ili ne, u prvoj liniji se radi o tome da stvorimo uslove za koegzistenciju u miru. Tek tada je moguće voditi razgovore da se ovo ili ono što nam smeta promeni. Samo tako postoji šansa za uspeh.

Bivši predsednik Međunarodnog crvenog krsta Peter Maurer je u intervjuu za Veltvohe rekao kako on ne deli tezu da je ovaj rat započeo Putin u februaru 2022. Putin je eskalirao rat, ali sam rat traje od 2014.

Tu tezu delim i ja. Rat je počeo takozvanom Antiterorističkom operacijom kijevske prelazne vlade protiv Donbasa u aprilu 2014.

Ali zašto je Putin eskalirao taj rat u februaru 2022? To je mnoge iznenadilo, iako danas ne priznaju. Mislilo se da on skuplja trupe samo da bi zveckao oružjem i pravio psihološki pritisak. Zašto je krenuo? Imate li za to neko smisleno objašnjenje?

U svakom slučaju to je bila velika greška, da se tako otvoreno eksponira u situaciji koja mu ne daje za pravo. Time je izazvao reakciju koju u toj oštrini moguće nije očekivao.

Možda je potcenio Zapad? Putin je Zapad uvek opisivao kao superdekadentan, simbolizovanog kroz navodno senilnog američkog predsednika čiji teleprompter opslužuju gej-aktivisti.

Svejedno, Putina uvek treba pažljivo slušati. Ono u šta sam siguran jete da je bio razočaran i frustriran. Ali to nije nikakav razlog da se počne rat. Meni nije jasna njegova motivacija. Spomenuti razlozi su svi valjani, ali nisu zaista presudni. Naravno da ima nacista u Ukrajini…

… Ali i u Rusiji.

Takođe i u Americi. Jedino što nacisti nigde nisu tako uticajni kao u Ukrajini, to mora da se naglasi. Nedavno je sudskom odlukom potvrđeno da simboli SS divizije „Galicija“ mogu legalno da se koriste u Ukrajini. Pazite, ovde govorimo o simbolima jedne trupe koja se borila na strani nacista. Ali tvrditi da Ukrajinom vladaju nacisti, to takođe ne odgovara istini. Kad je desnoekstremistička partija „Svoboda“ posle Majdana ušla u prelaznu vladu, prekršen je tabu. Ali ni to ne opravdava rat.

Ono što se skoro nikad ne spominje je sporazum između ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe i njegovog američkog kolege Entonija Blinkena iz novembra 2021. Njih dvojica su dogovorila integraciju Ukrajine u transatlantsku vojnu strukturu i pomoć za povratak svih ukrajinskih teritorija, uključujući Krim. Da li se Putin osećao sateran u ugao?

Dva najverovatnija motiva su: prvo, da je članstvo Ukrajine u NATO postalo realno, čime bi okruženje Rusije postalo kompletno. I drugo, da je Rusija polazila od očekivane ukrajinske ofanzive na Donbas.

Kako prosuđujete tok rata?

Za to mi nedostaje znanje. Okolo već brblja dovoljno bivših generala i samozvanih vojnih eksperata. U principu, ništa ne verujem nijednoj strani, dok se svi fakti ne potvrde sa nezavisne strane. Jer pored vrućeg rata imamo posla i sa informativnim ratom, a tu caruju dezinformacije.

Vi ste još 1960-tih bili politički aktivni, direktni ste svedok više od pola veka evropske istorije. Šta se u tom vremenu temeljno promenilo?

Izgubljena je zajednička evropska perspektiva. Ako posmatrate ideju evropskog jedinstva, koja istorijski seže u osamnaesti vek a u devetnaestom beleži prve uspehe, ako se čitaju tekstovi iz tog vremena, vidi se da nikad nikome nije palo na pamet da zahteva, da uopšte zamisli jedinstvo Evrope bez Rusije.

Kakva je budućnost Evrope, kad se pogleda ovaj rat? Moja teza je: Evropa je sredina između Zapada i Istoka. Evropa je sredina, a Nemačka je srednja sila, pod znacima navoda. Švajcarska je sredina sredine. Evropa je posrednički kontinent, koji spaja Zapad i Istok u geopolitici.

Ja bih razlikovao dve stvari: Strukturu/rast i zadatke. Kod ovog prvog bih koristio metod isključivanja scenarija. Recimo: nećemo doživeti stvaranje Sjedinjenih Evropskih Država; isključeno. Ne kažem za sva vremena, ali u narednim decenijama smatram to nezamislivim. Isto tako je nezamisliva Evropska unija koja bi se pružala od Lisabona do Vladivostoka; isključeno.

Šta bi bilo realistično?

Smisleno je da se integracioni projekat vodi dalje, da se održava dinamika između produbljavanja i proširenja, te da se vrata otvore za svakoga ko hoće da bude deo evropskog projekta. Mimo toga treba da razvijemo i druge forme ukupne evropske kooperacije. Neke od tih mehanizama već imamo – evropski ekonomski prostor, šengen, evro. Pred sobom vidim čitav jedan kontinent isprepleten u svom biću, ali ne neophodno u jednoj ekskluzivnoj supranacionalnoj strukturi.

Postoji li za to primer u istoriji? Vi ste istoričar.

Ne, to je nešto sasvim novo, jer se do sada uvek radilo o stvaranju imperija.

Neka vrsta Svetog rimskog carstva evropskih nacija?

Imperijalna misao koja leži u temelju takve državne konstrukcije je danas neupotrebljiva. Za mene je jasno da fundament svake evropske kooperacije mora da podrazumeva poštovanje nacionalnih autonomija. Takođe verujem da način na koji će EU organizovati svoju saradnju sa Rusijom mora da bude drugačiji nego onaj sa Švajcarskom ili Velikom Britanijom. Treba razmišljati unutar sistema kooperativnih struktura koje se razlikuju u sastavu i ciljevima. Ali iznad svega toga, a to je za mene centralno, mora da nastane jedna sve-evropska bezbednosna struktura; sa Rusima.

I šta bi bio zadatak jedne takve Evrope?

Da bude pokretačka sila kod rešenja globalnih kriza, na primer klimatske i iz nje izvedene migracione. Stotine miliona ljudi će krenuti u potragu za boljim životom, pre svega iz Afrike.

Za kraj – šta je za vas svetla tačka ovog momenta?

Svetla tačka? Sada? (Dugo razmišlja) To da sve više zemalja na Jugu pronalazi vlastiti glas.

A svetla tačka za Evropu?

(Ponovo dugo razmišljanje) To da u evropskim društvima nema ratnog oduševljenja.

Ipak verujem da će Evropa iz ovog rata izaći ojačana, zato što će razviti osećaj za vlastite interese i geopolitičke zavisnosti.

Da, to sam i ja nekad mislio. Ali koliko nam je katastrofa potrebno da se probudimo?

Čovek stalno greši, ali nije glup. Ranije ili kasnije probiće se razum.

Za to nam ostaje samo nada.

Glas naroda

Knežević: Stav oko Kosova ne mijenjam, odluku o mom ulasku u Vladu donijeću u konsultaciji sa organima DNP-a

Published

on

Odluku o eventualnom mom ulasku u Vladu na čelu sa Milojkom Spajićem donijeću u konsultaciji sa stranačkim organima. Ja sam svoj ključni politički cilj – pobjedu nad Milom Đukanovićem već ostvario, tako da je sve drugo, makar što se mene tiče, manje važno, smatra lider DNP-a Milan Knežević.

Knežević je u intervjuu za Večernje Novosti kazao da Spajićeva Vlada može napraviti dobre rezultate na unutrašnjoj koheziji i poboljšanju socioekonomskih uslova života svih građana.

Sudeći po dosadašnjim glasanjima u Skupštini, deluje da Spajićeva vlada ima veću podršku od Abazovićeve i Krivokapićeve. Ali, prošlo je tek mesec dana, tako da prave i konkretne rezultate možemo očekivati u sledećih godinu dana. Ono što je meni izuzetno važno jeste poboljšanje odnosa sa Srbijom i realizacija kapitalnih infrastrukturnih projekata koji su od velikog značaja za Crnu Goru“, dodao je Knežević.

Prema njegovim riječima, i prije potpisivanja koalicionog sporazuma, Spajiću je “jasno saopštio da ne pristaje na bilo kakva ideološka prevaspitavanja i savijanje nacionalne kičme”.

Spreman sam da stavimo moratorijum na sva pitanja koja nas dijele, ali svakako nisam spreman da zbog bilo koje funkcije pljunem na sebe, svoje pretke i svoje potomke. U tom pravcu moj stav oko Kosova kao sastavnog dijela Republike Srbije nije se promijenio, niti ga bilo ko može promijeniti. Moj dosadašnji politički angažman bio je ispunjen beskopromisnom borbom koju sam svjedočio robijama, montiranim sudskim procesima, protestima, progonima porodice i ni u jednom trenutku nisam zažalio zbog svojih odluka. Vjerovatno bih prilikom sastavljanja i ove vlade imao bolju startnu poziciju da sam bio spreman na revidiranje ključnih ideoloških i programskih načela. Iskrivljeni narativ o takozvanoj pragmatičnosti u politici kao vrhunskom modelu ponašanja podrazumeva da budete spremni za svaku izdaju, naloge i uloge koje od vas prave karikaturu i političku krpu. Mnogo sam srećan što nikad nisam bio dio tog maskenbala u kom mnogima i nisu bile potrebne maske”, poručio je Knežević.

Govoreći o svom koalicionom kolegi i predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću, Knežević je kazao da je uvjeren da će Mandić svojim iskustvom, autoritetom i državničkim kapacitetom dati pun doprinos u zakonodavnoj vlasti.

Ono što je veoma bitno jeste da Srbi u Crnoj Gori više nikad ne prolaze kroz institucionalnu golgotu privatne države, ali i da se i mi u vršenju vlasti ne ogriješimo ni prema jednom narodu i građaninu, jer bi onda bili isti kao oni protiv kojih smo se borili svih ovih decenija“, zaključio je Knežević.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Nije svjetski rat, već je svijet u ratu

Published

on

PIŠE: Veljko ZELJKOVIĆ (Glas Srpske)

U posljednje dvije godine zapanjujući broj oružanih sukoba je započeo, obnovljen ili eskalirao. Neki su bili potpuno zamrznuti, što znači da strane nisu izdržale direktnu borbu, drugi su dugo ključali, što je značilo da su borbe na niskom nivou povremeno izbijale. Sada su svi postali aktivni.

Lista obuhvata ne samo ratove u Gazi i Ukrajini, već i neprijateljstva između Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu, borbe u istočnom Kongu, previranja u Sudanu od aprila i krhki prekid vatre u Tigraju koji čini se da je Etiopija spremna da se “razbije” u bilo kojem trenutku. Sirija i Jemen nisu baš bili tihi tokom ovog perioda, a bande i karteli neprestano prijete vladama, uključujući one na Haitiju i Meksiku. Naravno tu je i mogućnost izbijanja velikog rata u istočnoj Aziji, poput vojne invazije Kine na ostrvo Tajvan, ali i najnovija akcija venecuelanske vojske usmjerena na Gvajanu. Sve njih podstiču veliki trgovci oružjem, nebitnost Ujedinjenih nacija, opadajući uticaj SAD te sveprisutnost dezinformacija i manipulacija medijima.

Kaskada sukoba

Upozorava na ovo američki profesor političkih nauka sa Univerziteta u Čikagu Pail Post, pozivajući se na program podataka o sukobima, koji prati ratove na globalnom nivou od 1945. godine. On je 2022. i 2023. godinu označio kao najkonfliktnije na svijetu od kraja hladnog rata.

Još u januaru 2023. godine, prije nego što su mnogi od navedenih sukoba izbili, i zamjenica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Amina Mohamed oglasila je alarm, napominjući da je mir “pod ozbiljnom prijetnjom” širom svijeta. Naizgled kaskada sukoba dovodi do jednog očiglednog pitanja – zašto? Prema riječima Pola, rasprostranjenost rata, a ne samo njegova upornost, sada bi mogla biti naša budućnost”.

Odgovarajući na pitanje “zašto se sve ovo dešava” Pol kaže da postoje tri teorije koje mogu objasniti ovaj negativni fenomen, a koja god bila ispravna, ishod sugeriše da će se sukobi vjerovatno nastaviti “razmnožavati” još neko vrijeme.

Vojna industrija

Ono što je takođe interesantno u ovoj priči jeste i nedavno objavljeni podataka kako je rat u Ukrajini pokrenuo američku vojnu industriju na nivo neviđen decenijama. Potvrdili su to i iz Ministarstva odbrane SAD, navodeći kako je ono u proteklom periodu naručilo opremu vrijednu više od 27 milijardi američkih dolara od 37 dobavljača. Dodali su i da su od početka rata u Ukrajini SAD dale oko 44 milijarde dolara pomoći Ukrajini. Pomoć je pružena ili nakon predsjedničkih odluka, gdje se oprema izvlači iz vojnog inventara i šalje u inostranstvo, ili putem Inicijative za pomoć u bezbjednosti Ukrajine, gdje vlada direktno sklapa ugovor sa vojnom industrijom.

Prvo objašnjenje je slučajnost – odnosno, današnju količinu ratova trebalo bi posmatrati kao nešto više od niza nesrećnih događaja koji se mogu ponoviti ili pogoršati u bilo kojem trenutku. Iako je ova teorija možda razumna, nije umirujuća niti pomaže u predviđanju kada će se sukobi pojaviti ili koje će razmere na kraju poprimiti.

Iako se slučajnosti svakako događaju, trenutni sukobi događaju se, ipak, u vrijeme velikih promjena u međunarodnom sistemu. Čini se da je era Pac Americane završila, a SAD više nisu toliko moćne da kontrolišu čitav svijet, navedeno je u Polovoj analizi.

Do 2010. SAD su se zaglavile u dva izgubljena rata i oporavljale su se od finansijske krize. Svijet se takođe promijenio, a moć se razlila s jedinstvenog pola Vašingtona na više sila u usponu.

Takmičenje velikih

Pol u svojoj analizi podsjeća i na riječi nekadašnjeg državnog sekretara SAD Džona Kerija, koji je 2013. rekao: “Živimo u svijetu koji više liči na 18. i 19. vijek”, a multipolarni svijet, u kojem se nekoliko velikih sila takmiči za prednost na globalnoj pozornici, krije potencijal za više sukoba, velikih i malih.

Konkretno misli se najviše na Kinu, koja se pojavila kao velika sila koja želi da utiče na međunarodni sistem, bilo iskorišćavanjem ekonomske privlačnosti svoje inicijative “Pojas i put” ili vojnom revizijom statusa kvo u svom regionu.

Rusija nema kinesku ekonomsku snagu, navodi dalje Pol u svojoj analizi, ali i ona nastoji da dominira svojim regionom, uspostavi se kao uticajan globalni igrač i da revidira međunarodni poredak.

Obje su zemlje dovoljno jake da poremete međunarodni poredak pod vođstvom SAD, koristeći osjećaje koje dijele sa zemljama širom globalnog Juga. A takmičenje velikih sila može biti recept za nered.

Ta multipolarnost nije jedina promjena koja prethodi sadašnjem talasu sukoba. Ali, druge promjene, poput klimatskih promjena i posljedice virusa korona, kao da upućuju na multipolarnost, ako ne kao uzrok, onda kao faktor neefikasnosti globalnog odgovora, a time i rizika prema još većem sukobu. To znači da se saradnja koja je neophodna ne može odvijati u sistemu u kojem se velike sile stalno takmiče.

Unakrsna vatra

Rat u Ukrajini, najveći rat u Evropi od Drugog svjetskog rata i rat koji će se nastaviti i nakon 2024. godine privlači pažnju međunarodnih aktera koji bi inače bili u dobroj poziciji da spriječe eskalaciju bilo koje od navedenih kriza.

Ovaj slučaj nije isto što i distrakcija velikih sila, u kojoj se najmoćnije države svijeta jednostavno ne uspijevaju fokusirati na nove krize. Umjesto toga velikim silama nedostaje diplomatski i vojni kapacitet da odgovore na sukobe izvan Ukrajine i drugi akteri to znaju.

Tu je i rat u Gazi. Budući da su velike sile svoje diplomatske i vojne resurse fokusirale na Ukrajinu, Hamas je procijenio da je međunarodno okruženje prikladno za napad na Izrael.

Ova tri objašnjenja – slučajnost, multipolarnost, ruski rat u Ukrajini – međusobno se ne isključuju. Ako ništa drugo povezana su, jer su ratovi složeni događaji. Takođe pad američke hegemonije doprinosi rastućoj multipolarnosti, a takmičenje velikih sila sigurno je hranilo odgovor Zapada, koji je najčešće bio preko “posrednika”.

Posljedica toga je da su drugi uhvaćeni u unakrsnu vatru velikih sila ili će sami pokušati zapaliti požar. Čak i ako se nijedan od ovih ratova ne izdigne na nivo trećeg svjetskog rata, oni će svejedno biti razorni. Ne moramo biti u svjetskom ratu da bismo bili u svijetu u ratu, poručio je Pol, na kraju svoje analize.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Medojević: Organizovani kriminal u Crnoj Gori ima politički background

Published

on

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević izjavio je u emisiji “Slobodna zona” sa Draženom Živkovićem na Prvoj televiziji da strane službe odavno pored šverca cigareta prate i šverc kokaina.

Negdje 2000. godine kada su se dešavala ubistva, crnogorski regionalni kartel biva povećan na svjetski nivo i počinju da švercuju i kokain. Strane službe su do tada pratili duvanski kartel i znali su da sami vrh države stoji iza toga. Milo Đukanović je trebao biti uhapšen još tada“, kazao je Medojević.

On dodaje da je Đukanović došao do projekta nezavisnosti kako bi se obezbijedio od gonjenja.

Ja kao suverenista sam shvatio da se pravi pakt sa đavolom i da će Đukanović dobiti podršku globalne duboke države i dobiti zaštitu za kriminalne poslove a zauzvrat obavljati zadatke. Bivši ambasador Montgomeri je to i priznao. Građani Crne Gore sada vjerovatno pažljivije doživljavaju ovo što sam ja pričao a to je da je organizovani kriminal u Crnoj Gori političkog background-a“, dodao je je lider PzP-a.

On tvrdi da su Pljevlja bila centar za šverc a da je luka Bar bila transportna zona jer nisu posjedovali skener.

Ako se pokazala tačna moja pretpostavka da je organizovani kriminal političkog profila a ne krivično-pravnog, onda dolazimo do činjenice da su ti klanovi nastali u kabinetu predsjednika Vlade Mila Đukanovića i u DPS-u. Zbog toga sam ja često govorio da je Crna Gora Kolumbija na Jadranu“, kazao je Medojević.

„Zoran Lazović bio logistika za prevoz pošiljki“

Tvrdi i da je Đukanović tada bio na čelu države a duvanski kartel nastaje preko SDB-a i njima bliskih tajkuna.

To je bio državni posao i stvorila se priča da to mora da se radi zbog plata i penzija“, podvukao je on.

Medojević podvlači da postoje mnogi slojevi ovog posla.

Imali ste kriminalizaciju pomorstva gdje su regrutovani ljudi na Banovom brdu da budu kuriri. Napravljena je kriminalna korporacija podržana od strane DPS-a, koji su političko krilo transnacionalnog kriminala. Ustavom i Zakonom postoji ta mogućnost“, podvukao je on.

Preko vlasti su oni uzeli ANB, tvrdi Medojević i dodao da je Zoran Lazović pored te funkcije koju, kako kaže nisu ni obavljali, već su bili logistika za siguran prevoz tih pošiljki.

Ovo je bio raj za stvaranje kartela. Postajete poslovni partneri sa tim ljudima, možete dobiti crnogorski pasoš… Oprali su milijarde evra preko banaka koje su povezane sa porodicom Đukanović. Vidjeli ste kako su oni ulazili i izlazili iz Crne Gore. Raj na zemlji i to je Đukanović iskoristio. Došlo je do onoga do čega uvijek dođe – međusobne alavosti“, podvukao je Medojević.

Kokain se proizvodi u džunglama Kolumbije, objašnjava on, od strane ljevičarske gerile, a kilogram, od koga se dobije 3, a kilogram takvog kokaina košta 225.000 evra.

Činjenica koja ide u prilog težini ovog problema je to što cijena kokaina raste, kao i profit, i tako je Crna Gora bila lagana žrtva“, kazao je Medojević.

„Abazović laprda, šverc cigareta je nastavljen“

Govoreći o švercu cigareta – i dalje se sprovodi a sve što Dritan Abazović govori je obično laprdanje.

Šverc cigareta će stati onda kada premijer ne bude na njihovom platnom spisku. Zdravko Krivokapić od maja 2021. godine je isto na spisku. 96 šlepera je tada prošlo. Svi ti ljudi koji su se bavili švercom nisu bili u Crnoj Gori od avgusta 2020. do maja 2021. kada su vidjeli da Krivokapić jedva čeka da se taj šverc nastavi. Tu je bio i Spajić i Vukšić, koji je bio advokat jednog od vođa Kavačkog klana“, podvukao je Medojević.

Abazović i Krivokapić, dodaje, nisu pokretali nikakve akcije povodom ovoga, a zapadni partneri su sumnjali da informacije koje su prosleđivane njima dvojici od strane zapada, završavaju kod onih koji trebaju biti pod istragom.

Sjećate se kokaina u Zeti… Amerikanci daju operativne informacije ali ne svima. Kako niko nije došao da pokupio 1.500 tona kokaina? Neko je provalio da ga DEA prati, ako ga nisu sad uzeli tunelom. Sjećate se Volija. Tone kokaina na ulici su više stotina miliona evra. Zbog 200 kilograma su ovamo gubili životi. Tu se ne prašta ni kilogram, a kamoli tone“, podvukao je on.

„SKY je validan dokaz – kakva je poruka kada se Đukanović još uvijek mirno šeta?“

U SKY aplikaciji se vide da se ključni ljudi tužilaštva koriste u međusobnim obračunima klanova.

Belivuk i Miljković su došli u Crnu Goru kada je DPS pao. Zato sam tražio čišćenje od plaćenika mafije jer sa tim ljudima nema budućnosti. Ti ljudi nikada neće raditi po zakonu. Jedno je kad je neko korumpiran u Upravi poreza, a potpuno drugo kada je u pitanju vrh policije i obavještajnih službi“, kazao je Medojević.

„Aco pobjegao u Ženevu čim je DPS izgubio vlast, tamo je jedna od najvećih stanica najveće svjetske obavještajne službe“

Akcija, dodaje, mora početi od strane naroda i uporedio je italijansku Cosa Nostru gdje se nisu digli političari, već je narod podigao revoluciju.

Građani ne mogu da stoje i čekaju da neko umjesto njih riješi ovaj problem. Ova bolest je u metastazi i zahvatila je sve organe. Niko ne smije Mila Đukanovića da pozove na odgovornost. Komunikacija preko SKY aplikacije se koristi sudovima EU kao zakonito stečen dokaz. Mislim da je juče bilo suđenje u Italiji protiv narko bossa koji je imao svoje ostrvo u Dubaiju. U njegovom suđenju se koristi SKY aplikacija. Kakva je poruka kada svaki dan o tim porukama čitamo – pa zna se ko je na vrhu piramide, a Zdravko Krivokapić mu priča da je poštovani predsjednik“, podvukao je Medojević.

Tvrdi da Đukanović mirno živi u Crnoj Gori iako njegov brat, čim gubi vlast, seli se u Ženevu.

Zašto u Ženevu? U Ženevi je jedna od najvećih stanica najveće svjetske obavještajne službe“, kazao je on.

Komentarišući popis, Medojević tvrdi da je znao da će Spajić pristati na sve jer su razvili servilni mentalitet.

Da se DF ovako ponašao nikad Đukanović ne bi bio smijenjen“, jasan je on.

Komentarišući popis stanovništva, Medojević tvrdi da će biti interesantno koliko imamo Rusa i Ukrajinaca, kao i Turaka.

Možda ruski bude tražen kao jezik u službenoj upotrebi“, tvrdi Medojević.

Nastavi Citanje

U Trendu