Connect with us

Društvo

Ponestalo im nacionalističke džebane pa bi da “brane državu” od Danice

Published

on

Bivšem doglavnik DPS-a Dušku Markoviću, strašno je zasmetala interpretacija narodne pjesme “Oj junaštva svijetla zoro” koju je za Badnje veče ispred hrama u Podgorici, izvela Danica Crnogorčević.

Državna himna Crne Gore izložena je poruzi i to na javnom skupu 6. januara u Podgorici, čiji su program i sadržaj poznati javnosti i nadležnim državnim organima i službama“, poručio je Marković i dodao “Osuđujem skandaloznu interpretaciju himne, za koju je jasno da nije nikakav umjetnički izraz, već zlonamjerna konstrukcija koja udara na ugled Crne Gore i dostojanstvo svakog građanina koji je osjeća svojom“, dodao bivši premijer i bivši zamjenik predsjednika DPS-a.

Danica Crnogorčević je otpjevala autentičnu verziju pjesme koja je poslužila kao osnov za današnju himnu Crne Gore u kojoj su poslednje dvije strofe djelo ustaškog-nacističkog kolaboranta Sekule Drljevića.

Na liniji bivšeg doglavnika DPS-a bio je portal Antena M, u vlasništvu Darka Šukovića.

Ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici Danica Crnogorčević izvela je 6. januara tokom Badnje večeri skandaloznu interpretaciju crnogorske himne u kojoj veliča srpski rod”, piše Antena M.

Ovaj medij je, pozivajući se na Zakon o državnim simbolima Crne Gore, zatražio za Danicu Crnogorčević novčanu kaznu (od 1.000 do 20.000 evra)!

Reakcije pristaša bivšeg režima najbolje je opisao predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović u reagovanju na napade na Crnogorčević.

“Kad zafali tema i recikliranje “problema  himne” dobro za rat patriotizmom i nacionalizmom. Na noge su se “digli junaci” kad su nakon godina i godina navodne gluvoće čuli Danicu Crnogorčević da pjeva “Oj junaštva svijetla zoro, majko naša Crna Goro”?

Problem je, navodno, što je prepjevana himna? A kako je moguće pjesmom koja je zapisana prvi put prije 150 godina prepjevati himnu koja je nastala 2006, uz sve kompilacije i redakcije koje je pretrpjela od Sekulinog do Rankovog vremena?

Ponestaje, međutim, nacionalističke džebane pa treba šenlučiti himnama i narodnim pjesmama, vršljati po folkloru, istoriji, stihovima i predanju”, napisao je Danilović.

Društvo

Serdar: Stop diskriminaciji Vladana Kojovića od strane rukovodstva JKP Lim!

Published

on

“U saznanju smo da se u dužem periodu u lokalnom preduzeću “JKP Lim” nastavlja pogubna i izolacionistička praksa koju je uspostavio DPS, a koja se ogleda u stalnom i kontinuiranom šikaniranju radnika srpske nacionalnosti u ovom slučaju Vladana Kojovića.

Smatramo da je za grad Bijelo Polje pogubno da stvara srbofobni ambijent i da proganjaju svi oni čiji se politički stavovi i afiniteti ne dopadaju.

Zakonom je zabranjeno svako narušavanje jednakih mogućnosti za zasnivanje radnog odnosa ili uživanje pod jednakim uslovima svih prava u oblasti rada, kao što su pravo na rad, na slobodan izbor zaposlenja, na napredovanje, stručno usavršavanje i profesionalnu rehabilitaciju, na jednaku naknadu za rad jednake vrednosti, na pravične i zadovoljavajuće uslove rada, na odmor, na obrazovanje i stupanje u sindikat, kao i na zaštitu od nezaposlenosti.

Ovim putem apelujemo na čelnike kako opštine Bijelo Polje i samog preduzeća da se dozovu poznaniju prava i isprave nepravdu koju su nanijeli Kojoviću u suprotnom ćemo morati pravdu da potražimo preko sudskih organa naročito ako uzmemo u obzir dokumentaciju koju posjedujemo ali i putem Evropskog suda za ljudska prava”, zaključuje se u saopštenju NVO “Serdar”

Nastavi Citanje

Društvo

Popis počinje u nedelju, dio ekipe “Nijesmo doma” biće popisan u Spužu

Published

on

Vršilac dužnosti predsjednika DPS Danijel Živković saopštio je da je nakon izrade tehničke dokumentacije za softver ispunjen i poslednji uslov iz sporazuma o popisu i on može početi sjutra.

Bivšem režimu tako je izbijen i poslednji adut za opstrukciju popisa na državnom planu i preostaje mu samo da u opštinama u kojima ima vlast, Baru i Bijelom Polju, nastavi sa manipulativnim djelovanjem u cilju protežiranja popisivača iz redova svojih aktivista kojima su dodijeljeni najbolji reoni i time i zarada. Prema popisivačima prijavljenim u regularnom roku, vršena je velika opstrukcija u ovim opštinama i veliki broj njih odustao je.

Obje opštine veoma su bitne jer je u njima prijavljen veliki broj glasača DPS-a koji ne žive u Crnoj Gori decenijama, pa postoji strahovanje da će popisivači koji su aktivisti ovih partija iste popisivati iako nisu u državi.

Preostaje, međutim, provjera potpisa i graničnih prelaza…

Reagujući na ovakav razvoj situacije iz grupe “Narod se pita”, saopštili su nam zadovoljstvo jer su i u ovom slučaju pomogli da se ostvari pobjeda protiv kleptokratskog propalog režima Mila Đukanovića.

“Nakon pobjede u borbi za formiranja vlasti koja makar djelimično odgovara volji građana iskazanoj na izborima 11. juna, uspjeli smo da utičemo i u ovoj borbi, da konačno počne popis. Naravno, to ne znači da će grupa prestati da postoji jer smo tek na početku borbe za pravednije društvo i razvoj istinske demokratije, odnosno vladavine naroda u Crnoj Gori. O narednim akcijama, brzo ćemo se oglasiti. Na nas kao saveznike mogu da računaju svi koji žele da rade u interesu naroda, dok ćemo svim koji imaju drugačije planove biti protivnik”, saopšteno nam je iz “Narod se pita”.

 

 

 

 

Nastavi Citanje

Društvo

Vukićević: DPS strahuje od prvog slobodnog izjašnjavanja građana Crne Gore na popisu

Published

on

Politički analitičar iz Podgorice Boško Vukićević smatra da „uporno opstruiranje popisa stanovništva od strane DPS-a i njegovih satelita može značiti samo jednu stvar: strah od prvog slobodnog izjašnjavanja građana Crne Gore“.

Svima je poznato da su uslovi za održavanje predstojećeg popisa u svakom smislu bolji od onih koji su bili tokom višedecenijske diktature. U vremenima strahovlade Đukanovića mnogi građani su ucjenjivani i zastrašivani da bi se na popisu izjašnjavali drugačije od onoga kako se u stvarnosti osjećaju, a postoji i osnovana sumnja da su popisni podaci falsifikovani i od same agencije koja je sprovodila istraživanje, kako bi se umanjio broj državotvornog srpskog stanovništva“, navodi Vukićević.

Po njegovim riječima, „svima je jasno da će se na narednom slobodnom popisu značajno uvećati broj Srba i govornika srpskog jezika“.

To neće uticati na sami opstanak države, ali će se Crna Gora svakako postepeno vraćati svom istorijskom identitetu. To ne odgovara restovima bivšeg režima, koji su naučili da prosperiraju u uslovima nacionalne diskriminacije i kriminalnog miljea. U tom smislu treba shvatiti i zahtjev DPS -a za beskonačnim odlaganjem prvog slobodnog popisa, ili čak za njegovim bojkotom. Strah od istine“, ocijenio je Vukićević.

On nastavlja da je tako, „recimo, već sada svima u našoj državi jasno da će rezultati prvog slobodnog popisa stanovništva pokazati da srpskim jezikom govori apsolutna većina građana Crne Gore“.

U svakoj normalnoj i civilizovanoj državi bi takva volja i izjašnjavanje apsolutne većine građana moralo automatski biti primijenjeno u ustrojstvu i organizaciji zemlje, putem dogovora političkih činilaca. To je, uostalom, nedavno potvrdio i predsjednik crnogorske Skupštine. Dakle, ako je natpolovičnoj većini građana Crne Gore maternji jezik srpski, taj jezik treba da bude i službeni u državi. Takav stav nije potrebno dodatno obrazlagati, jer se radi o samoj srži demokratije, tj. o volji naroda“, riječi su Vukićevića.

Nastavi Citanje

U Trendu