Connect with us

Društvo

U Budvi, Beogradu i Novom Sadu održane jubilarne večeri poezije u čast Njegoša

Published

on

Po deseti put održane su vrlo mudro koncipirane međunarodne Njegoševe večeri poezije, čiji idejni tvorac je Radomir Uljarević, urednik u izdavačkoj kući „Štampar Makarije“ u saradnji sa Parohijom budvanskom u kojoj je održan skup na temu „Istorija u ogledalu poezije“, kao i sa Narodnom bibliotekom u Budvi gdje je nastupilo više desetina pjesnika iz Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Turske i drugih sredina, potom u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu, kao i u Matici srpskoj u Novom Sadu.

Prvi program Njegoševih večeri započeo u manastiru Podostrogu blagoslovom vladike Joanikija koji je prigodnom besedom otvorio skup pri čemu je oživljen besmrtni poeta Petar II Petrović Njegoš čije djelo je osvetljavano iz različitih uglova kao i uticaji na savremenu literaturu i kulturu.

Tema „Istorija u ogledalu poezije“ se prirodno nameće upravo u Budvi, imajući u vidu stih koji stoji iznad ulaza u Stari grad Budva: „Pokoljenja djela sude“. Njegoš se, kao vladar i vladika, kao što znamo, živo zanimao za istoriju, i ne samo za nacionalnu istoriju, on je sagledavao istorijski kontekst događaja u svijetu koji su neminovno imali uticaj i na Crnu Goru, što potvrđuje i svjedočenje Ljube Nenadovića o tome da je Njegoš u Italiji pisao Istoriju Crne Gore (rukopis te njegove knjige je izgubljen). Isto tako, imamo u vidu da je predmet „Gorskog vijenca“ istoričeskoe sobitije, kako kaže Njegoš, događaj koji je poslužio kao okvir za ovaj spjev, kao što je jedno drugo istoričeskoe sobitije, konkretna epizoda iz istorije Crne Gore, poslužilo kao istorijski okvir za Njegošev spjev o Šćepanu Malom.

Značaj određenog pisca najjednostavnije se mjeri njegovim prisustvom u savremenoj percepciji, u misaonom iskustvu naroda kome pripada u živoj interakciji sa budućim generacijama. Petar II Petrović Njegoš je više nego prisutan u savremenoj kulturi kako u Crnoj Gori i Srbiji, tako i u evropskim okvirima, u literaturi i nauci koje se njime inspirišu, u njemu traže oslonac i odgovore na krucijalna pitanja čovekove prirode i ezgistencije.

Otac Rafailo, iguman manastira Podmaine, istakao je:

“Njegoš kao tumač, mistagog kosovskog zavjeta, on je morao biti prijemnik kosovskog zavjeta jer drugačije je nemoguće ući u tajnu kosovskog zavjeta, kao nosač tog duha mistično se dojio tom realnošću. Tajna Njegoševog genija je ipak liturgijska i blagodatna kategorija, i njemu samom tajanstvena. On je imao zadovoljene preduslove za isihastički gnostički uvid u tajne bića”.

Prof. dr Siniša Jelušić je znalački govorio na temu: „Istorija i pjesništvo: Njegoš iz ugla Aristotelove ‘Poetike’“.

U svom saopštenju, dr Jelušić promišlja odnos između istoriografske ravni Njegoševog dramskog pjesništva, „Gorskog vijenca“ prevashodno, i njegovog metafizičkog značenja, na tragu Aristotelovog uvjerenja („Poetika“, IX glava), da pjesništvo nadilazi istoriografiju i da svojim najdubljim uvidima o biću i suštini, postaje sa-pripadajuća najdubljim tokovima filosofske i teološke misli. Autor zaključuje da pjesništvo Petra II Petrovića Njegoša, u strogom smislu, potvrđuje opravdanost stanovišta glasovitog Stagiranina, s obzirom na to da ono upravo po svojoj filosofskoj ravni pripada najvišim dostignućima do kojih književno mišljenje u svom dugom trajanju dospijeva.

Milutin Mićović, čija je knjiga „Luče u Crnoj Gori“, promovisana u okviru manifestacija u Matici srpskoj u Novom Sadu, vidio je Njegoševo djelo, kao sud:

“Narastanje duhovnih i kulturnih konflikata u Crnoj Gori, proizvelo je pojačano čitanje i tumačenje Njegoša, koji je u temelju našeg kulturnog pamćenja. Uočeno je pravilo: kad dođe do pojačane opasnosti za opstanak naroda i našeg kulturnog pamćenja, Njegoš postaje sve prisutniji, sve življi i aktuelniji, kao što je ovih godina u celom srpskom narodu.

Njegošev stih: „Pokoljenja djela sude“, s obzirom na duhovni kapacitet celokupnog dela, može se staviti u jedan neočekivan kontekstualni obrt. Njegoševo delo, kao nosilac dubljih istina i božanskih luča, postaje ogledalo i sud našim pokolenjima. Možemo to i sami videti, da oni koji otpadaju ili zaboravljaju obnavljajuću tajnu Njegoševog djela, otpadaju od svog naroda, od onih univerzalnih vrijednosti, koje čoveka čine čovjekom, i narod narodom.

Pjesnik Miroslav Aleksić je naglasio da istoriju jednog naroda ne čini samo ono što o njemu bilježi istoriografija kao nauka, oslanjajući se na dokumenta, već i mit i legenda, dakle i narodno predanje. Na primjer, za značaj, veličinu pa samim tim i za tumačenje „Gorskog vijenca“, nije od presudnog značaja da li je Vuk Mandušić crnogorski ili dalmatinski junak, niti da li je zaista mogao učestvovati u stvarnom ili izmišljenom događaju koji se naziva „istraga poturica“. Kao što ni istorijski anahronizmi, proizvoljnosti i izmišljeni likovi (gledano iz ugla istoriografije) koji se mogu naći u narodnim epskim pesmama tu poeziju ne čine manje vrednom ni umjetnički autentičnom.

Književni kritičar Gojko Božović se temeljno osvrnuo na odnos istorije i poezije što je drugo je lice odnosa teksta i konteksta. Kontekst ne igra istu ulogu u svakoj pjesmi. „Gorski vijenac“ je kontekstualizovan u najvećem mogućem stepenu. To je neposredni susret sa istorijskim kontekstom. Mada istoriografija ne potvrđuje da se stvarno odigrao događaj koji je povod „Gorskog vijenca“, Njegošev dramski spjev je, zapravo, velika sinteza nekoliko istorijskih tradicija. Antička herojstva, dugo trajanje Vizantije, dolazak Turaka na Balkan i u Evropi, obnova i, u mnogo čemu, oblikovanje kosovskog mita – samo su neki od istorijskih sadržaja koji se snažno ucjepljuju u tekst spjeva i u svijest njegovih junaka.

Radomir Uljarević je na kraju zaključio, da ako imamo u vidu da je Njegoševa klasična lektira, između ostalog, starogrčka poezija, pronajprije Eshil i Homer, u čijim djelima se čita istorija kao u ogledalu, ni Njegoš u svoj svojoj originalnosti nije van uticaja tih grandioznih djela, kao što to nije bila ni sveukupna evropska literarna tradicija, kao što nije van tog uticaja ni istorija ideja, nije ni istorijski okvir kao pozornica na koju i sam Njegoš izvodi svoje junake.

Gorostas po duhu i umni pregalac, Njegoš i danas pokreće na sabranje, kao što vidimo, jer je kroz svoje djelo nepogrešivo ocrtao identitet čovjeka ovog podneblja i nužnost odbrane svog posjeda znajući da će uvek biti onih koji će nasrtati na te tekovine. Ostavio je i putokaze za težnju ka visokim estetskim i etičkim dometima i danas je svetlozarna iskra je u mraku savremenog ljudskog bezumlja koje čoveka svodi na bezobličnu konzumersku masu, na nemorlno i pohlepno biće koje zna samo za sad i ovdje. Stoga je okupljanje oko Njegoševih ideja više nego neophodno i ljekovito. Manastir Podmaine ili kako ga još zovu Podostrog, raskrilio je svoje dveri učesnicima koji su oživjeli duh poete koji je ovde često boravio i pisao „Svobodijadu“ i „Gorski vijenac“. Vatra u kaminu trpezarije gdje je održano slovo o Njegošu budila je jake asocijacije na vatru opjevanu u „Gorskom vijencu“ pored koje je snaha Milonjića bana rasplitala kosu i tiho tužila za izuzbljenim djeverom. Imalo bi se i danas zbog mnogo čega tužiti i neutješno ridati, no reči uvek stamenog vladike da je čovjeku borba data kao ontološki smisao, upozoravaju na dostojanstvo i istrajnost. Pravi simbol pobjeda nakon borbi je i ovaj manastir, paljen i zapuštan koji danas blista i prima u svoje okrilje, onima kojima je potrebna vjera i okrepljenje. Podseća i na trajnost umnih ostvarenja kojima se uspinjemo u potrazi za višim smislom trošne ljudske egistencije kojima nas je upućivao i besmrtni poeta Petar Petrović Njegoš.

Mnogobrojnoj publici u Biblioteci u Budvi predstavili su se pjesnici: Novica Đurić, Miroslav Aleksić, Bećir Vuković, Vera Horvat, Milica Jeftimijević Lilić, Hristo Petreski, Milica Bakrač, Mesut Šenol, Bedrije Filiz Pinar, Milutin Mićović, Radomir Uljarević, Sava Radulović, Dimče Šipnikarovski, a u Narodnoj biblioteci Srbije pridružili su im se predsednik Udruženja književniak Srbije Miloš Janković, Mirjana Bulatović, Dragan Jovanović Danilov, Duško Babić, Sofija Ječina dok su Matici srpskoj nastupili i pesnici Igor Mirović i Selimir Radulović.

Izvor: Milica Lilić (novosti.rs)

Društvo

Popis počinje u nedelju, dio ekipe “Nijesmo doma” biće popisan u Spužu

Published

on

Vršilac dužnosti predsjednika DPS Danijel Živković saopštio je da je nakon izrade tehničke dokumentacije za softver ispunjen i poslednji uslov iz sporazuma o popisu i on može početi sjutra.

Bivšem režimu tako je izbijen i poslednji adut za opstrukciju popisa na državnom planu i preostaje mu samo da u opštinama u kojima ima vlast, Baru i Bijelom Polju, nastavi sa manipulativnim djelovanjem u cilju protežiranja popisivača iz redova svojih aktivista kojima su dodijeljeni najbolji reoni i time i zarada. Prema popisivačima prijavljenim u regularnom roku, vršena je velika opstrukcija u ovim opštinama i veliki broj njih odustao je.

Obje opštine veoma su bitne jer je u njima prijavljen veliki broj glasača DPS-a koji ne žive u Crnoj Gori decenijama, pa postoji strahovanje da će popisivači koji su aktivisti ovih partija iste popisivati iako nisu u državi.

Preostaje, međutim, provjera potpisa i graničnih prelaza…

Reagujući na ovakav razvoj situacije iz grupe “Narod se pita”, saopštili su nam zadovoljstvo jer su i u ovom slučaju pomogli da se ostvari pobjeda protiv kleptokratskog propalog režima Mila Đukanovića.

“Nakon pobjede u borbi za formiranja vlasti koja makar djelimično odgovara volji građana iskazanoj na izborima 11. juna, uspjeli smo da utičemo i u ovoj borbi, da konačno počne popis. Naravno, to ne znači da će grupa prestati da postoji jer smo tek na početku borbe za pravednije društvo i razvoj istinske demokratije, odnosno vladavine naroda u Crnoj Gori. O narednim akcijama, brzo ćemo se oglasiti. Na nas kao saveznike mogu da računaju svi koji žele da rade u interesu naroda, dok ćemo svim koji imaju drugačije planove biti protivnik”, saopšteno nam je iz “Narod se pita”.

 

 

 

 

Nastavi Citanje

Društvo

Vukićević: DPS strahuje od prvog slobodnog izjašnjavanja građana Crne Gore na popisu

Published

on

Politički analitičar iz Podgorice Boško Vukićević smatra da „uporno opstruiranje popisa stanovništva od strane DPS-a i njegovih satelita može značiti samo jednu stvar: strah od prvog slobodnog izjašnjavanja građana Crne Gore“.

Svima je poznato da su uslovi za održavanje predstojećeg popisa u svakom smislu bolji od onih koji su bili tokom višedecenijske diktature. U vremenima strahovlade Đukanovića mnogi građani su ucjenjivani i zastrašivani da bi se na popisu izjašnjavali drugačije od onoga kako se u stvarnosti osjećaju, a postoji i osnovana sumnja da su popisni podaci falsifikovani i od same agencije koja je sprovodila istraživanje, kako bi se umanjio broj državotvornog srpskog stanovništva“, navodi Vukićević.

Po njegovim riječima, „svima je jasno da će se na narednom slobodnom popisu značajno uvećati broj Srba i govornika srpskog jezika“.

To neće uticati na sami opstanak države, ali će se Crna Gora svakako postepeno vraćati svom istorijskom identitetu. To ne odgovara restovima bivšeg režima, koji su naučili da prosperiraju u uslovima nacionalne diskriminacije i kriminalnog miljea. U tom smislu treba shvatiti i zahtjev DPS -a za beskonačnim odlaganjem prvog slobodnog popisa, ili čak za njegovim bojkotom. Strah od istine“, ocijenio je Vukićević.

On nastavlja da je tako, „recimo, već sada svima u našoj državi jasno da će rezultati prvog slobodnog popisa stanovništva pokazati da srpskim jezikom govori apsolutna većina građana Crne Gore“.

U svakoj normalnoj i civilizovanoj državi bi takva volja i izjašnjavanje apsolutne većine građana moralo automatski biti primijenjeno u ustrojstvu i organizaciji zemlje, putem dogovora političkih činilaca. To je, uostalom, nedavno potvrdio i predsjednik crnogorske Skupštine. Dakle, ako je natpolovičnoj većini građana Crne Gore maternji jezik srpski, taj jezik treba da bude i službeni u državi. Takav stav nije potrebno dodatno obrazlagati, jer se radi o samoj srži demokratije, tj. o volji naroda“, riječi su Vukićevića.

Nastavi Citanje

Društvo

Borbu za slobodu i pravdu će voditi pod imenom “Narod se pita!”

Published

on

Grupa “Odbrana izborne volje”, formirana na Viberu u želji da se okupljanjem građana spriječi prekrajanje volje većine koja je na izborima 11. juna glasala protiv tekovina mafiokratskog režima Mila Đukanovića, od ponoći 1. decembra zove se “Narod se pita!”.

“Ime je promijenjeno u skladu sa novim okolnostima i situacijom u zemlji. Izbornu volju naroda smo odbranili, ali sada je vrijeme za borbu da se ispoštuju osnovna demokratsko načelo o vladavini naroda. To je smisao demokratije, da vlada narod a ne neka samozvana elita, naročito ne klanovi i lobiji koji štite interese manjine”, kazali su nam iz administratorskog pula grupe “Narod se pita!”.

Administratori grupe dodaju da će aktivnosti grupe biti usmjerene ka obezbjeđivanju demokratskih uslova za održavanje popisa.

DPS i Đukanovićeva kamarila rade sve kako bi ugrozili slobodno održavanje popisa, posebno u opštinama u kojima još uvijek vrše vlast, kao što su Bar i Bijelo Polje. Iz ovih gradova naši članovi nam javljaju da se vrše velike opstrukcije, da su popisivačima koji su se prijavili u regularnom roku, dodijeljeni reoni na marginama opštine, u slabo naseljenim i zabačenim krajevima do kojih je teško doći, dok su aktivistima DPSa i satelita podijeljeni reoni u urbanom jezgru. Takođe, popisivačima koji su se prijavili u regularnom roku, prije udovoljavanju želja i ucjena partija bivšeg režima, podijeljeno je po 20-30 popisnica, čime im je omogućeno da zarade po 20-ak eura. Popisivačima koji su se prijavili u naknadnom roku, a nije teško zaključiti da je riječ o onima koji su se prijavili na signal DPS-a i satelita, podijeljeni su veliki kompleti popisnica“, rečeno nam je iz grupe “Narod se pita” uz opasku da je jasno ko stoji iza ovakvih opstrukcija.

Iz grupe su nam saopštili da je osnovana i Telegram grupa Narod se pita koja će informativno djelovati na ovoj platformi čim se okupi adekvatan broj članova.

https://t.me/narodsepita

Nastavi Citanje

U Trendu