Connect with us

Glas naroda

OPREZNO: Sindrom Jude!

Published

on

PIŠE: Vladlen Tatarski (bataljon „Vostok“)

Najtalentovaniji i najrazumniji od 12 Hristovih učenika bio je Juda. Kao prvo, već ime ovog čovjeka govori samo po sebi – „Hvala Gospodu“.

Pravoslavni roditelji su dječake nazivali Juda, kao znak vjere u proročanstvo da će Mesija doći iz Judinog plemena. Mnogi drugi Hristovi apostoli su uglavnom nosili paganska imena. Vjerovatno bi bilo isto tako čudno kad bi sad ruski roditelji počeli da svojoj djeci daju imena Džons i Abdulbasid.

Juda je živio, kao obični vjerujući Jevreji, u blizini Jerusalima, gdje se nalazio Hram. Ako ste zgriješili, možete odmah ići da prinesete žrtvu za grijeh. Oni iz udaljenih djelova Izraela koje su okupirali Rimljani nisu imali takvu mogućnost. Maksimum je bio odlazak u hram na Pashu, kao što su radili i zemaljski roditelji Hristovi.

Upravo Judi je Hristos povjerio da čuva kesu – zajednički novčani fond (Jovan 12:6). Tamo je bilo toliko novca da je bilo moguće nahraniti hiljade ljudi, od kojih su mnogi zbog toga i slijedili Isusa. Jasno je da se ta kesa mogla povjeriti samo najrazumnijem.

Juda nigdje u Jevanđelju nije zapažen u sporovima drugih učenika, tipa „ko je veći“ i druge gluposti u vidu predloga da se spali par sela sa svim stanovnicima jer nisu hteli da slušaju Učiteljeve propovedi. Cio Judin život, od rođenja, bio je posvećen dolasku Mesije, koji treba da podigne svenarodni ustanak, da zavlada Jerusalimom, pobjedi Rimljane i konačno uspostavi svjetsku vlast. Juda bi se tu razmahnuo! Učestvovao bi u šemama za obnovu Glavnog hrama, organizovao bi izbore na novim teritorijama, rešavao mnoga pitanja. Ako mu je Hristos sad povjerio novac, onda će kasnije izgledi biti mnogo ozbiljniji.

Međutim, Juda je vremenom počeo da primjećuje da nešto nije u redu u ovom pokretu sa Hristom. Nekakve priče o zagrobnom životu, o uništenju hrama, o lojalnom odnosu prema osvajačima… Neka luckasta žena pramenom kose pere noge Učitelju, koristeći skupi parfem. Na kraju krajeva, novac od prodaje tih parfema mogao bi da se usmjeri u pametnije stvari! Tada Juda prvi put nije mogao da izdrži i izneo je svoje primjedbe naglas. Shvatio je da je u životu napravio pogrešan izbor. Hristos nije opravdao njegove nade – okupio je oko sebe neke budale, ribare koji šetaju po Izraelu praveći gluposti. Došlo je RAZOČARANJE i Juda je izdao Isusa.

Razočaranje dolazi tamo gdje nema ljubavi. Sad ponovo često čujem ovu riječ. Neko nije bio cijenjen kao što je očekivao, neko nije primijećen, neko više neće služiti Rusiji, jer se RAZOČARAO u ovo ili ono… Razočarani čovjek postaje neprijatelj predmeta prošlog obožavanja: primjer Jude o tome jasno svjedoči.

Pa zato, kad ti bude teško da nastaviš da služiš Rusiji, sjeti se stihova Karoline Pavlovne (1807–1893):
„ Da vozveličitsя Rossiя! I sginut naši imena…“

(Telegram kanal V. Tatarskog; preveo Ž. Nikčević)

Geopolitika

Tramp: Bajden je najgori predsjednik u istoriji SAD; Džonson: Bajden da odmah napusti Bijelu kuću!

Published

on

Kandidat Republikanske partije za za predsednika SAD – Donald Tramp – povodom iznuđenog povlačenja Džoa Bajdena iz izborne trke rekao je da se on povlači „kao do sada najgori predsjednik u istoriji zemlje“.

Ocijenio je i da je Bajden bio nedostojan da bude predsjednički kandidat.

CNN je u kratkom telefonskom razgovoru, samo nekoliko minuta nakon što je Bajden saopštio da odustaje, naglasio je da je uvjeren da će potpredsjednicu Kamalu Haris lakše pobediti nego što bi pobijedio Bajdena.

Dodao je da je siguran će biti u stanju da brzo otkloni štetu koja je SAD nanela Bajdenova vladavina.

Potpuno očekivano, kao što je to prethodno učinio i Džej Di Vens, Trampov kandidat za potpredsjednika SAD, spiker donjeg doma Kongresa SAD, Majk Džonson, zatražio je od Bajdena da odmah napusti funkciju šefa države:

„Ako Džo Bajden nije dostojan da bude kandidat za predsjednika SAD, onda nije dostojan ni da dalje ostaje na tom položaju!“

 

Nastavi Citanje

Geopolitika

Bajden se povukao iz predsjedničke trke

Published

on

Džozef Bajden je saopštio da se povlači iz predsjedničke trke.

Istovremeno je napomenuo da će ostati na čelu države do kraja mandata.

Bajden je u pismu na platformi Iks poručio da vjeruje da je u najboljem interesu njegove stranke i države da se povuče i da se fokusira samo na ispunjavanje svoje dužnosti kao predsjednika do kraja mandata.

Bila mi je najveća čast u životu da služim kao vaš predsjednik. I dok je moja namera bila da tražim reizbor, vjerujem da je to u najboljem interesu moje stranke i zemlje da se povučem i da se usredsredim isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsjednika do kraja mog mandata”.

Predsjednik SAD je najavio i da će se kasnije ove sedmice obratiti naciji.

„Za sada, dozvolite mi da izrazim najdublju zahvalnost svima koji su se toliko trudili da budem ponovo izabran. Želim da se zahvalim potpredsjednici Kamali Haris što je bila izvanredan partner u svemu. I dozvolite mi da izrazim svoju srdačnu zahvalnost američkom narodu za vjeru i povjerenje koje mi je dao: ne postoji ništa što Amerika ne može da uradi – kada mi to uradimo zajedno. Moramo samo da zapamtimo da smo Sjedinjene Američke Države“, naveo je Bajden.

On kaže da su tokom protekle tri i po godine, Amerikanci napravili veliki napredak kao nacija.

„Danas Amerika ima najjaču ekonomiju na svijetu. Napravili smo istorijska ulaganja u obnavljanje naše nacije, u smanjenju troškova lijekova na recept za starije osobe i širenju pristupačne zdravstvene zaštite rekordnom broju Amerikanaca. Pružili smo potrebnu negu milionima veterana izloženih toksičnim supstancama. Usvojen je prvi zakon o bezbjednosti oružja u poslednjih 30 godina. Imenovana prva afroamerička žena u Vrhovni sud…“, navodi Bajden.

Zajedno, mi smo prevazišli pandemiju i najgoru ekonomsku krizu od Velike depresije.

„Mi smo zaštitili i sačuvali našu demokratiju. I mi smo revitalizovali i ojačali naše saveze širom svijeta“, naveo je.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Kavarić: Ključne i rukovodeće pozicije u državi popunjene starim kadrovima DPS-a koji iznutra prave ogromnu štetu

Published

on

Advokat Dalibor Kavarić, pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko-primorske i član njenog pravnog savjeta z vremena Amfilohija Radovića optužio je svojom objavom na društvenoj mreži Fejsbuk aktuelnu vlast Andrije Mandića i Milojka Spajića, tvrdeći da rade na povratku Demokratske partije socijalista (DPS) na vlast. U svom postu, Kavarić iznosi tvrdnje da su ključne i rukovodeće pozicije u državi, uključujući ministarstva, sekretarijate, uprave, direkcije, sudove i tužilaštva, popunjene starim kadrovima DPS-a koji iznutra prave ogromnu štetu i rade na sprovođenju ranijih programa DPS-a.

Kavarić je optužio novu vlast da je izdala, prodala i razočarala narod, ističući da su četiri godine nakon pobjede još uvek nisu uspjeli da se dogovore oko ključnih pitanja.

– Već četiri godine od pobjede, nijesu se ništa dogovorili i dalje pričaju o funkcijama, kolačima, podjeli, mjestima i foteljama. Još su na početku i ništa se nisu dogovorili –  napisao je on.

Nastavi Citanje

U Trendu