Connect with us

Geopolitika

Džonson: Pokušaj rešavanje krize u ovoj fazi samo bi ojačalo pozicije Moskve

Published

on

Pokušaji da se kriza u Ukrajini riješi u ovoj fazi samo će konzervirati nestabilnost u svijetu i ojačati pozicije Moskve – izjavio je Boris Džonson.

Tačnije, britanski premijer je ovo rekao francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu tokom sastanka na samitu G7 u Elmauu, u Bavarskoj.

Džonsonov kabinet je ovim povodom saopštio:

„[Premijer] je naglasio da će sada pokušaji rešavanja sukoba samo produžiti nestabilnost i dati Putinu kart-blanš da konstantno manipuliše i suverenim zemljama i međunarodnim tržištima“.

Prvi zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Derek Hogan rekao je 13. juna da će Sjedinjene Države obezbjeđivati približno 1,5 milijardi dolara mjesečno Ukrajini za „rad vlade“.

Međutim,, nekoliko dana kasnije je kustos Nacionalnog muzeja Ukrajine u Čikagu, Marija Klimčak, rekla da je finansijska podrška Zapada Ukrajini za samo četiri mjeseca pala sa „entuzijastičnog nivoa“ na „razočaravajući“.

Politico je 2. juna objavio da na Kapitol Hilu raste zabrinutost u vezi sa sposobnošću Bajdenove administracije da pravilno upravlja neviđenim količinama gotovine i hiljadama `komada` američkog oružja koje se upućuje Ukrajini.

Geopolitika

Rusija se sprema da pređe Dnjepar!

Published

on

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je ponovno uspostavljanje Dnjeparske flotile.

To može biti direktno povezano sa novom etapom Spacijalne vojne operacije i stvaranjem „tampon zone“ bezbjednosti. u Ukrajini, o kojoj je prije neki dan govorio Vladimir Putin.

Prema riječima moskovskog vojnog stručnjaka Vasilija Dandikina, povratak te flotile je pokazatelj ozbiljnih namjera ruskog vojnog vrha jer će igrati važnu ulogu u oslobađanju Zaporožja i Hersonske oblasti.

Šojgu je otkrio da je Dnjeprska flotila već formirana i da će u njenom sastavu biti i brigada riječnih čamaca.

Dandikin je podsjetio da Dnjeparska riječna flotila ima bogatu istoriju:

– Bila je to zaslužna, ordenonosna flotila. Formirana je prije Velikog otadžbinskog (Drugog svjetskog) rata. Učestvovaola je u bitkama na Dunavu i stigala do Berlina. Završila je svoj ratni put na reci Špreji – kod Rajhstaga.

Upitan – koje oružje flotila može imati, Dandikin je naveo:

– Najvjerovatnije će to biti kombinacija brodova malog deplasmana. Ne isključujem da će biti brodova sa višecjevnim bacačima raketa i protivvazdušnim sredstvima. Treba očekivati i oklopne čamce i minolovce jer će neprijatelj postaviti minska polja i na Dnjepru. Ne isključujem da će i kijevski režim koristiti čamce i desantnu opremu na toj reci. Govori se da mu Finci mogu dati i da operisat na moru, između ušća Buga i Dnjepra.

Dandikin je uvjeren da se Dnjeparska flotila vraća ne samo radi odbijanja napada, već i zbog sadejstava sa ruskim kopnenim jedinicama, marincima i desantnim snagama.

Po njegovom mišljenju, borbeno angažovanje flotile je veoma ozbiljan zadatak za novog komandanta ruske Ratne flote admirala Aleksandra Mojsejeva.

Pored ostalog, i u funkciji buduće tampon-zone:

„Ona će u tome imati važnu ulogu. Sada se i dalje granatiraju Hersonska i Zaporoška oblast, Luganska Donjecka Republika i naša pogranična područja. U svakom slučaju, moraćemo da pređemo na desnu obalu Dnjepra.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Šojgu: Gubici OSU od početka godine premašili 71,000 vojnika!

Published

on

Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni specijalne operacije od početka godine premašili su 71 hiljadu ljudi i 11 hiljada komada oružja, – Šojgu na sastanku Odbora Ministarstva odbrane

Od početka godine uništena su četiri 4 Abrams, 5 Leopard, 27 Bredlei vozila, 6 Himars lansera, 11 lansera PVO raketa, uključujući 5 Patriota.

Ukrajinska komanda je prinuđena da baca rezerve u borbu i koristi najskuplje primerke strane opreme.

Gubici Oružanih snaga Ukrajine tokom napada na granične tačke Belgorodske i Kurske oblasti tokom 8 dana iznosili su više od 3,5 hiljada ljudi, od čega 790 nenadoknadivih gubitaka. Uništena su 23 tenka, 34 oklopna vozila, uključujući 11 Bredlija, pet lansera MLRS Vampir i helikopter Mi-8.

U Oružanim snagama Rusije formirani su armijski korpus, motorizovana streljačka divizija, rečna flotila Dnjepar i brigada čamaca rečne flotile.

Do kraja 2024. godine planirano je formiranje 2 kombinovane armije i 30 formacija, uključujući 14 divizija i 16 brigada.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Predsjednički izbori u Rusiji: Putin na 88 odsto!

Published

on

Ruski predsjednik Vladimir Putin pobijedio je na predsjedničkim izborima u Rusiji sa osvojenih 87,97 odsto glasova, prema prvim podacima Centralne izborne komisije.

Nikolaj Haritonov, predsjednik komiteta Donjeg doma za razvoj Dalekog istoka i Arktika, dobio je 4,6 odsto glasova.

Zamjenik predsjednika donjeg doma Vladislav Davankov dobio je 4,2 odsto, a Leonid Slucki, predsjednik komiteta za međunarodne poslove donjeg doma – 3 odsto, pokazala je izlazna anketa koju je sproveo Ruski centar za istraživanje javnog mnjenja.

Nastavi Citanje

U Trendu