Connect with us

Geopolitika

Carjev: Za SAD i Britaniju ključno da se odbrani Odesa, za Ruse da se preuzme!

Published

on

PIŠE: Oleg CARJOV (poslanik u poslednjem legalnom sazivu parlamenta Ukrajine)

Ukrajina, iako ima pomoć cijelog Zapada, gubi na svim frontovima, ali bijelu zastavu, ako se izuzme finale u Mariupolju, ističu samo manje jedinice.

Uprkos tome, sve do novembra, dok se ne održe kongresni međuizbori u SAD, sa Zapada neće biti predloga za mir. A potom – hoće.

Sada se za inflaciju i probleme u ekonomiji SAD i drugih zapadnih zemalja okrivljuje Putin. Posle novembra, to neće biti potrebno.

Nastavak konfrontacije sa Rusijom donijeće više problema Zapadu nego Rusiji.

To će posebno biti jasno uoči zime, kada je uloga Rusije kao dobavljača energenata posebno velika.

Najvjerovatnije će uslijediti zadržavanje statusa kvo. To jest: svako će zadržati teritorije koje kontroliše.

Ja sam pristalica oslobođenja cijele teritorije Ukrajine. Ali, odluku da li će pregovarati ili ne donijeće rukovodstvo Ruske Federacije.

Smatram važnim što se sve strane spremaju za pregovore u decembru.

Zapad, čini sve da Rusija prije potpisivanja mirovnih sporazuma ne zauzme Odesu.

Bez Odese, vrednost Ukrajine za Zapad je značajno smanjena. Projekat Intermarium nije izvodljiv bez Odese.

Taj projekat je važan jer Zapad sa njim dobija sanitarni kordon između Azije i Evrope, od Crnog mora do Baltika koji će kontrolisati Britanci.

Stari san Velike Britanije je odvajanje Rusije i Kine od Evrope, sa sticanjem kontrole nad Rusijom, Kinom i Evropom.

Prije jesenje-zimskih pregovora, za Veliku Britaniju će biti važno da odbrani Odesu. Za Rusiju – da preuzme kontrolu nad Odesom.

Britanija će za odbranu i deblokiranje Odese činiti bukvalno sve.

Bez Odese, planovi Londona se neće ostvariti. Stoga će Ujedinjeno Kraljevstvo radi nje preći svaku zamislivu i nezamislivu crvenu liniju.

Geopolitika

Nensi stiže na Tajvan uprkos prijetnji Kine!?

Published

on

Nakon što je Stejt Dipartment objavio da će Nensi Pelosi, Predsjedavajuća Predstavničkom domu američkog Kongresa u toku azijske turneje posetiti Tajvan, Kina je reagovala nikada oštrije.

Peking je zapretio otvorenim vojnim sukobom i preuzimanjem Tajvana ukoliko bi SAD izgurao planiranu provokaciju dolaskom Nensi Pelosi u Tajpej.

Za to vrijeme Kina održava vojne vježbe u blizini i oko Tajvana kao opomenu, prateći izjavu predsjednika Kine Si Đinpinga koji je poručio američkom predsjedniku Džou Bajdenu da se ne igra vatrom “jer će izgoreti”.

Uprkos jasnim upozorenjima Pekinga, čini se da će Pelosi posetiti Tajpej.

Kako javljaju američki mediji, reprezenti Nensi Pelosi objavili su da će predsjedavajuća predstavničkog doma uprkos upozorenjima sutra 2. Avgusta posjetiti Tajvan.

Predstavnici Tajvana još uvijek nisu potvrdili protokol dolaska Pelosijeve.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Senat SAD proglasio Rusiju “državom sponzora terorizma”

Published

on

Senat – gornji dom američkog parlamenta – usvojio je rezoluciju kojom Rusiju proglašava za državu sponzora terorizma.

Formalno, Senat SAD je tom rezolucijom pozvao Stejt departman da Rusiju proglasi za sponzora terorizma. Zbog „događaja u Čečeniji, Gruziji, Siriji i Ukrajini“.

Prema američkom zakonu, Stejt departman nije dužan da se pridržava senatske rezolucije.

U njoj se Moskva optužuje da je vodila kampanju terora i upotrebila silu protiv civila tokom druge vojne kampanje u Čečeniji, da izvodila udare u Siriji i od 2014. godine podržavala „separatiste“ u Donbasu.

U dokumentu se navodi da Senat SAD „postupke vlade Ruske Federacije, realizovane po nalogu Vladimira Putina, „smatra sponzorisanjem terorističkih akata”.

U tekstu rezolucije se navodi da „ništa (u njoj) ne treba tumačiti kao dozvoljavanje upotreba vojne sile ili kao pozivanje na ulazak Oružanih snaga SAD u neprijateljstva (sa Rusijom)“.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Vašington proverava ruske akcije u Ukrajini da li su u skladu sa kriterijumima za proglašavanje „državom sponzorom terorizma“. Pritom je priznao da bi „davanje Rusiji takvog statusa malo promijenilo u trenutnom stanju stvari“.

Bivši predsjednik Rusije i aktuelni zamenik predsjednika Savjeta bezbjednosti RF Dmitrij Medvedev nazvao je SAD stvarnim sponzorom međunarodnog terorizma.

Nastavi Citanje

Geopolitika

The Guardian: Antiruske sankcije su najnepromišljenija odluka Zapada u novijoj istoriji

Published

on

Ekonomski rat koji su zapadne zemlje pokrenule protiv Rusije dao je potpuno suprotne rezultate, a ruski lider Vladimir Putin postao je jači nego ikad, ocenio je britanski list The Guardian.

Pritom je bio netipično za Britance i jasan i direktan:

„Antiruske sankcije su najnepromišljenija i najkontraproduktivnija odluka (Zapada) u novijoj istoriji!“

Uz obrazloženje: „Učinile su Putina jačim nego ikad. Rusija je povećala izvoz u azijske zemlje, što je dovelo do neviđenog suficita u njenom platnom bilansu. Rublja je ove godine postala jedna od najjačih svjetskih valuta, ojačavši za skoro 50 odsto od januara“.

The Guardian takođe ukazuje da su zapadne zemlje ušle u recesiju:

„Ekonomska ograničenja protiv Moskve udarila su po svojim kreatorima. Neizvjesnost se proširila na Veliku Britaniju, Francusku, Italiju i SAD. Nemačka i Mađarska – željne gasa – nisu daleko od igranja po taktovima Vladimira Putina. Troškovi života svuda rastu. Mogući novi britanski lideri – Liz Tras i Riši Sunak – nadmeću se u jastrebskoj retorici protiv Rusije. Obećavaju da će pooštriti antiruske sankcije, ali – bez reči o svrsi i efektima“.

Londonski list istovremeno priznaje da je atmosfera u zapadnim zemljama i dalje takva da biva žigosan svako ko posumnja u ispravnost kursa protiv Rusije.

Nastavi Citanje

U Trendu