Connect with us

Geopolitika

The New York Times: SAD u Ukrajini već indirektno ratuju protiv Rusije

Published

on

Američko miješanje u rusko-ukrajinski sukob nadilazi pomoć i sve više liči na scenario neprijateljstava u Jemenu – ocijenio je The New York Times.

I ukazao: „Prešli smo granicu u Jemenu <…> I ono što smo uradili u Jemenu veoma je slično ovome što radimo u Ukrajini“.

Američki list navodi i da se poslednjih godina razlika između intervencije i neintervencije sve više zamagljuje.

Djelimično i zbog tehnološkog napretka, zahvaljujući kojem je postalo moguće koristiti dronove i organizovati sajber napade. Pritom oružane snage SAD ne napuštaju zemlju niti ostaju na neutralnoj teritoriji.

The New York Times upozorava da SAD već indirektno učestvuju u neprijateljstvima.

Za primjer navode da je tokom građanskog rata u Jemenu, koalicija predvođena Saudijskom Arabijom koristila bojeve glave američke proizvodnje i birala mete pod američkim vođstvom.

Povodom Ukrajine, američki list ističe da je velika vojna podrška Bajdenove administracije u suprotnosti sa riječima američkog lidera o neprihvatljivosti direktnog sukoba NATO-a i Ruske Federacije.

The New York Times piše da zvanični podaci ukazuju na to da je Vašington bio umiješan u ubistvo ruskih vojnih lidera, a takođe – da je pomogao u napadu na jedan od ratnih brodova.

Nacrt američkog budžeta za odbranu za narednu godinu predviđa izdvajanje 450 miliona dolara za podršku Ukrajini u obavještajnoj i bezbjednosnoj djelatnosti.

To je 150 miliona dolara više nego što je tražio Bajden.

(Fakti)

Geopolitika

Senator Džejms Vens: Nikakva finansijska i vojna podrška SAD više ne može pomoći Ukrajini

Published

on

Američki senator Džejms Dejvid Vens rekao je u intervjuu Si-En-En da nikakva finansijska i vojna pomoć Sjedinjenih Država ne može da promijeni situaciju u korist Oružanih snaga Ukrajine.

„Uzmimo za primjer jedan od sistema naoružanja – artiljerijske granate od 155 mm. Trenutno Rusi imaju prednost pet prema jedan nad Ukrajincima“, dodao je Vens.

Prema njegovim riječima, Vašington treba da prihvati realnost u zoni borbenih dejstava u Ukrajini i da prekine vojnu podršku Kijevu.

Švajcarski list Neue Zurher Zeitung objavio je da ukrajinske snage PVO više ne mogu da štite strateški važne objekte.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Damjanović: Ukrajina je danas država strahovlade, ali o tome ne govori niko

Published

on

Aktivni ratni reporter Igor Damjanović, gostujući u emisiji “Kontroverza sa Mladenom Stojovićem”, kazao je da je 2023. godina bila ključna za Rusiju jer je uspjela da ratnu strategiju prilagodi potrebama, te dodao da je godinu prije ta zemlja imala promašaja u ratu.

On je naveo da su procjene ukrajinske vojske i njihovih pomagača sa zapada takođe bile loše.

Sve u svemu ne mogu da kažem da mi je drago što su se moje procjene da će rat trajati dugo obestinjile”, dodao je on.

Damjanović je naveo i da su Čečeni građani Ruske Federacije i da u njoj živi 198 nacija, a da je za 150 od njih Rusija matična država.

Sa druge strane, na zapadu u Briselu postoje posebni kvartovi gdje žive migranti. U Rusiji su sve nacije integrisane u sistem”, naglasio je Damjanović.

On je istakao i da bi prihvatio i da izvještava sa ukrajinske strane, iako je, kako je to dodao, trenutno nemoguće.

Osvrnuo se i na uvrede ukrajinskog konzula u Crnoj Gori, koji je, kako je istakao, pozvao na njegovo ubistvo.

Portal In4s se obratio premijeru Zdravku Krivokapiću, ministru Sergeju Sekuloviću, direktoru ANB-a Vukšiću. Niko od njih se nije udostojio da odgovori, niti je preuzeo bilo kakve mjere prema konzulu. On je nestao iz medija nakon toga, možda je upozoren. Ovo nisu prenijjeli ni mediji, sem pomenuti portal. Nisam se obazirao na prijetnje, ali se vidjelo kakva strahovlada vlada u Ukrajini”, rekao je Damjanović.

Naglasio je i da su u tom momentu ćutale i političke partije koje je podržavao.

Ukrajina je danas država strahovlade, ali o tome ne govori niko. Tamo je 90 ljudi nestalo, navedena su im imena. Navode se i velika narrušavanja ljudskih prava. Neke su hapsili državni organi. Čitava Evropa i NATO zatvara oči. U Ukrajini je pet mitropolita procesuirano…”, kazao je on.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Mask: Ukrajina će izgubiti Odesu, može ostati i bez pristupa Crnom moru!

Published

on

Pokušaj ukrajinskih oružanih snaga da pređu u ofanzivu protiv veće vojske sa dubokom odbranom i jakom artiljerijom, dok Ukrajina nije imala ni oklop ni vazdušnu superiornost, pretvorio se u masovni gubitak života, rekao je Ilon Mask.

Američki milijarder, vlasnik mreže X, matra da Ukrajini predstoji gubitak najvećeg primorskog grada ove države Odese.

“Prije godinu dana sam preporučio Ukrajini da usmjeri sve resurse na odbranu. Jedan od predstojećih gubitaka Ukrajine biće Odesa“.

Mask nije isključio mogućnost da se Ukrajini oduzme pristup Crnom moru.

Nastavi Citanje

U Trendu