Connect with us

Glas naroda

Milov deveti život ili što je Ranju antirusko do lakata, Đoletu je do ramena

Published

on

Mrtvu trku vode u antiruskoj dilomatiji bivši i sadašnji ministar inostranih poslova Đorđe Radulović i Ranko Krivokapić. Da je ovo neko najavio prije desetak godina, kada je mlađani Đorđije Radulović došao sa radnom knjižicom u Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, malo ko bi povjerovao da će se obistiniti.

Čude se, neusmnjivo, ovakvom radikalnom odnosu prema Rusiji “karijernog diplomate” koji sada savjetuje Dritana Abazovića, i Miomir Mugoša i Milan Roćen.  Radulović je “uskočio” u MVP upravo u periodu kada je Mugoša vladao Podgoricom bez pomoći Rankovog SDP-a, zahvaljujući podršci odbornika Narodne stranke i DSS-a Ranka Kadića, ujaka Đorđija Radulovića. Ima li tu kakve terminiloške povezanosti, slučajnosti, mogli bi da otkriju samo Roćen i Mugoša, nekada proruske vedete DPS-a iz godina kada je ova partija bila u pobratimskim odnosima sa Jedinstvenom Rusijom.

Dnevnik Vijesti danas podsjeća da je bivša Vlada, u kojoj je Radulović bio ministar vanjskih poslova, nakon dva ranija neuspješna pokušaja, 8. aprila usvojila paket sankcija EU Rusiji zbog “vojne invazije te države na Ukrajinu”. Radulović je bio vrlo angažovan da javno dokaže da je sva krivica zbog neuspjelog usvajanja sankcija Rusiji na premijeru Zdravku Krivokapiću i njegovim ministrima pulenima. Za neke ministre je bio u pravu, za Spajića i Milatovića nije.

Kada je Đorđe izabran za ministra vanjskih poslova, malo ko se nije načudio koji su to razlozi naveli Zdravka da činovnika ministarstva pod kontrolom DPS-a, nagradi takvim karijernim uzletom. Široj, ali i užoj javnosti, nije bio poznat nijedan razlog da bi se tako važan resor povjerio nećaku nekadašnjeg lidera DSS-a osim nikad javno potvrđene informacije da je kandidat za ministra zdravlja bio Vuk Kadić, nesuđeni lider nikadobnovljene Narodne stranke.

Šta god da je lansiralo, po ocjenama mnogih, po svim parametrima najslabijeg ministarskog kadra Vlade Zdravka Krivokapića, to je dovelo do, za upućene, šokantne situacije u kojoj se Đorđe Radulović i Ranko Krivokapić nadmeću da opletu po Rusiji i Putinu. Ranjo zna zašto to čini: Ako kojim slučajem Rusija povrati svoj nekadašnji uticaj u Crnoj Gori, od političkog uticaja SDP-a će da ostanu samo dugmići.  Zato je Ranjov transatlanski kurs očekivan i može da šokira samo budale.

Dilema je, međutim, zašto su Radulovićeva retorika i postupci bili tako antiruski do ramena?! Moskva je, posredno, bila jako važna za njegov ulazak u vode crnogorske diplomatije… Procenat Srba u Vladi u kojoj se zaposlio Đorđe bio je samo 5,6 odsto…

Zdravko Krivokapić, vjerovatno zna. Inače ga nikada ne bi nagradio foteljom koja mu po nijednom znanom parametru, referenci ili doživljaju pravde nije pripadala. Ali baš zato što je Radulović bio tako lojalan i tako antiruski nastrojen kada se lomio Zdravko, sada ima angažman kod Dritana. Ili neko stvarno vjeruje da Abazović nije imao boljeg savjetnika za međunarodne odnose?

Trka koju vode Krivokapić i Radulović u emitovanju antiruskih nota, otkriva zapravo suštinu predizborne bitke koja se vodi u 43. Vladi na liniji SDP vs URA.

I Milo Đukanović je uskočio u tu trku, taman kada su ga proglasili politički mrtvim. Šefu DPS-a nisu opasnost srpski i prosrpski poliitčari, bar ne ovakvi kakvi su danas, zavađani na nož što prirodnim što kanalima Službe. Milo razumije antiruski nagon za opstajanjem kadrovika svoje Vlade. I on se, svjevremeno, našao u situaciji da s Rankom vodi mrtvu trku ali u antisrpskim notama. Sada je glavni neprijatelj opstanku na funkciji (i u biznisu) Moskva. Razlika između Mikaša i Đoleta je, međutim, ogromna – u kapacitetu, inteligenciji, talentu.

Sa te kote uskače se u već poznatu birokratsku retoriku o “zapadnim vrijednostima, evropskim standardima i tansatlanskom putu” i drugim šiframa pod kojima se podvodi vazalizacija i kolonijalizacija Crne Gore a ujedno i pravda neumorna pohara imovine koja ne pripada kralju, dinastiji, familiji, partiji, firmi… već narodu koji je stvorio ovu državu.

***

Savjetnik premijera kaže za današnje izdanje “Vijesti” da “zamrzavanje” imovine lica koja su pod sankcijama ne treba posmatrati isključivo kroz prizmu spoljne politike.

Spoljna politika Crne Gore je jasno određena – ona nije neutralna, članica je NATO-a, država je koja je najdalje odmakla u pregovorima s EU i koja je od 24. februara zauzela jasan stav prema invaziji na Ukrajinu, priključujući se EU restriktivnim mjerama. Ovo je moguće takođe posmatrati i kroz prizmu poštovanja vladavine prava, što pokazuje da je naša država sposobna da na unutrašnjem planu implementira obaveze koje je preuzela na međunarodnom planu. To sve govori da se naš pravni sistem prilagođava prilično brzo EU legislativama. Rekao bih mnogo brže nego što je to bilo potrebno nekim drugim državama kandidatima u trenutku priključivanja”, rekao je Radulović.

***

Da se vratimo još jednom Milu, koji sada stoji po strani i uz smiješak posmatra mrtvu trku Ranka i nekog tamo Đoleta. Đukanović, koji je nekada mrzio šah zbog šahovnice i najavljivao da će Crnom Gorom uskoro da poteče Neretva, dobio je i deveti politički život upravo zahvaljujući mrtvim trkama SDP-a, URE, SD-a i kretenizmu onih koje je izdao kad je shvatio na koju je stranu pao Berlinski zid.

Nije to uopšte loš razvoj krize. U vremenu kada se ljulja novi zid i kada uopšte nije izvjesno na koju će stranu pasti, bolje je imati vidljivog i jasnog protivnika, naročito onog koji troši svoj deveti politički život.

Autor: Siniša KOVAČEVIĆ

Glas naroda

Krivokapić o Đukanoviću: Autokrata počeo da daje časove o slobodnoj volji građana

Published

on

Milo Đukanović u jučerašnjem autorskom tekstu poziva na jedinstvo Crnogorce, umjesto da im svečano predoči plan vraćanja pokradene Crne Gore u džepove Crnogoraca.

I malom djetetu je jasno, da povod nije pomirenje, već pokušaj da se sakrije da se Rogamski dogovor izjalovio.
Zabrinjava činjenica da jedan autokrata počinje da daje časove o demokratiji i slobodnoj volji gradjana, kada postoje brojni dokazi koji svi znamo o njegovom načinu poimanja demokratije, bukvalno u stilu: Sve se može kupiti.

Kao predsjednik države treba da odgovorite: Šta ste sve dogovorili sa neustavnim i nelegitimnim premijerom i tajno i javno, a ne da sada preskačete taj dio i napadate legitimnu 42 Vladu.

Gospodine Djukanoviću, Vi i Vaši prethodnici ste ostavili sprženu zemlju, od uništene i osiromašene industrije, do brutalne sječe šume i bespravnog i bezobzirnog arčenja pijeska, davanja obnovljivih izvora energije prijateljima i bliskim saradnicima, od šverca cigareta do formiranja dva klana švercera narkotika, od svakodnevnih ubistava naručenih ili slučajnih, od službe koja čak prisluškuje i SDT…

Gospodine Djukanoviću neka Vam aplaudiraju oni kojima ste dali državnu imovinu; oni koji se nadaju da će imati sve, a završavaju iza zatvorskih rešeteka; oni sa kojima ste političku ideologiju gradili, a sada Vas iz Beograda sa smješkom posmatraju; oni sa kojima ste tajno dogovarali, a svjedoci su Vam Cane Subotić, Mohamed Dahlan, Muhamed Rašid, Beba Popović i dr; oni koji su organizovali trojke kao za vrijeme Informbiroa; one medjunarodne adrese koje su navikle da lobiranja i Vašu slatkorečivost i obećanja prihvataju; brojni kontraverzni biznismeni od kojih pošteni političari zaziru…

Vi tobož o pomirenju, a Vi ste sve nas zavadili, jer Vam je u jednoj ruci vatra, a u drugoj voda, pa ajde da se igramo (dječje igrice koje voli i Vaš neustavni premijer).

Da postoji kantar koji mjeri ljubav prema državi volio bih da se sa Vam oprobam na tom i takvom kantaru.
Vi i veći dio vaših sledbenika ste interesno vezani za Crnu Goru, a kada dodje stani pani prvi bi je napustili, ili se negdje u šumu odmetnuli.
Mi drugu kuću nemamo do Crne Gore, a mjesto u njoj može naći svako, ako je čovjek.

Zbog kompetencije i hvatanja u koštac sa zatečenim problemima, borbe za dostovajnstvo svakog čovjeka, slobodu i pravdu, ali i povećanje životnog standarda, srušena je 42. Vlada. To je Vlada koja je istinski branila Crnu Goru, a ne Vlada koja teatralno stavlja ceremonijalni potpis na Temeljni ugovor, a iza leđa namiguje da se nasrće na Crkvu.

Vama je NVO CPC poštapalica, i za Vas ima nade, jer idete u Vaseljensku patrijaršiju, isključivo i samo poštujući kanonski poredak. U neskrivenoj mržnji prema MCP, Vašim prijateljima u Evropskom parlament ste sugerisali da se u njihovom nacrtu Izvještaja Evropskog parlamenta za Crnu Goru umjesto SPC, što koriste i neki Vaši mediji, koristi Crkva Srbije.

Gospodine Djukanoviću, Vi imate i iskustvo i savjetnike, od kojih bi neki da je pravne države, savjete Vam pružli iz Spuškog zatvora, da pokažite da ste državnik i poštujući Ustav da cijenite i poštujte svakog gradjanina.

Dijeleći nas i ovim stavom, uvodeći Vašu omiljenu temu nakon 70 godina o četnicima i partizanima, sve nas vraćate u prošlost, a mi želimo da proživimo sadašnjost i da imamo budućnost dostojnu bitisanja. Zato Vas posebno boli uspjeh projekta ove Vlade Evropa sad, jer dobro znate da ste i Vi to mogli odraditi, ali Vas nije interesovalo izdizanje kvaliteta života gradjana.

Crna Gora će biti preobražena i pomirena kada ne budemo isticali: Mi i Oni, Vaši I Naši, jedan i drugi blok…

Živimo sa zlatnim pravilom: Ne učini ništa drugome, što ne bi volio da drugi učini tebi.

 

Nastavi Citanje

Glas naroda

Abazović podsjetio “nekoga” da je prvi premijer Crne Gore koji se slobodno šeta Stradunom!

Published

on

Nakon sastanka sa Milojkom Spajićem u Baošićima, premijer Dritan Abazović produžio je šetnju jadranskom obalom do Dubrovnika gdje se sreo sa biznismenom Ratkom Kneževićem s kojim je, u društvu ministra unutrašniih poslova Filipa Adžića, prošetao Stradunom.

Pametnome dosta – mogao bi da bude komentar ove informacije iz ugla analitičara dešavanja na crnogorskoj političkoj pozornici. Za nedovoljno upućene u situaciju iza kulisa evo još nekoliko znakovitih detalja:

Abazović je na svom Telegram kanalu napisao da mu je bila bila čast “da kao prvi crnogorski premijer slobodno prošeta prelijepim Stradunom” i da se fotografiše i razgovara sa dragim Dubrovčanima.

Kao dijete se sjećam bombardovanja Dubrovnika – najveće sramote Crne Gore u njenoj modernoj istoriji, tada zarobljene države u kandžama nacionalizma, mržnje i ratnog profiterstva“, napisao je Abazović.

Knežević je sa Milom Đukanovićem povezan kumstvom ali i sukob zbog kojeg je morao da napusti Crnu Goru u jeku duvanske afere okončane mafijaškim likvidacijama direktora i urednika Dana Duška Jovanovića i zagrebačkog Nacionala Iva Pukanića. Vjeruje se da je upravo Knežević, nekadašnji novinar Duge, Reportera, Intervjua i Dela, bio “kopča” između urednika Dana i Nacionala koji su razotkrili najveću švercersku aferu prošlog vijeka na teritoriji bivše Jugoslavije.

Ovi detalji, predstavljaju svojevrsni “pečat” na poruku koju je Abazović danas poslao šefu DPS-a i njegovim dvorskim saborcima. Prvi dio poruke premijer je lansirao sa svog tviter profila: “Pravda je upalila sve alarme, a ne Temeljni ugovor – čisto da se zna“, napisao je sa smajlijem koji namiguje.

Potom se javio sa iste adrese sa Straduna sa još znakovitijom porukom:

Đukanoviću su danas upućene slične poruke sa više adresa, od kojih je najdirektnija bila iz Spajićeve “Evrope sad”: Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović ušao je u konačnu fazu političkog nestanka.

Šef DPS-a, poznat po uspostavljanju 30-ogodišnjeg autoritarnog režima, učešću u ratovima 1990-ih, uništenju kompletne privrede, konstantnom potkazivanju izdajnika, nervoznom i bahatom ponašanju, ušao je u konačnu fazu političkog nestanka predstavljajući se kao potrošena, na momente čak i tužna, sjenka neslavne prošlosti“, navodi se, između ostalog, u saopštenju pokreta “Evropa sad” čiji se lider danas, sreo sa premijerom Abazovićem u Baošićima.

Da je u toku završna faza detronizacije Mila Đukanovića bilo je jasno i iz intervjua koji je dao za N1, u kojem je u jednom trenutku zamucao nakon što je dobio blic lekciju od novinarke Ivana Momčilović vezanu za njegove indirektne prijetnje glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću.

Upravo nakon ove blamaže lidera DPS-a, uslijedile je nacionalističke orgije na Cetinju pristaša bivšeg režima, i skretanje pažnje bizarnim “otkrićima” paramedija Hobotnice.

Uporno predstavljanje predstavnika Đukanovićeve partije u parlamentu da ta organizacija promoviše zapadne vrijednosti kao da je upalilo alarm u zapadnim centrima moći imunim na apanaže iz CG, pa je procijenjeno da u trenutku kada se vodi globalna bitka za prevlast sa Rusijom i Kinom, Đukanović loš saveznik, imajući u vidu stare i nadolazeće krimonegene afere vezane za njega ili njegove saborce i partnere.

Tako se igra šefa DPS-a na “zapadnu kartu” ispostavila kao pogrešna, baš kao što je i rigidno sprovođenje antikovid mjera ljeta 2020. koje su Crnu Goru koštale bar pola milijarde od prihoda od turizma.

Đukanovićevu tako antiruska retorika nije donijela ništa, baš kao što nije ni antisrpska na kojoj je jedrio do prije dva ljeta. Vođa bivšeg režima upleo se u mrežu koju je pleo gotovo tri decenije ne mareći na nepisano pravilo da nijedna diktatura nema lijep svršetak.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Advokat Kavarić podnio zahtjev za pokretanje postupka zbog nezakonitog isticanja državne zastave!

Published

on

Advokat Dalibor Kavarić podnio je zahtjev Upravi za inspekcijske poslove da obavi inspekcijski nadzor na Cetinju i pokrene postupak zbog, kako navodi nezakonitog isticanja, upotrebe i uklanjanja državne zastave.

“Dana 7. i 8. avusta za sada nepoznata lica izvršila su nezakonito postavljanje zastave Crne Gore na mjesto i način protivno Zakonu o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore i protivno pravilniku o bližem načinu isticanja, upotrebe, kao i sastavu materijala Zastave Crne Gore, na način što su na kovanu ogradu Cetinjskog manastira, na kovanu ogradu Vlaške kao i na zvoniku Bajičke crkve, kao kulturnih dobara i vjerskih objekata, improvizovanim vezivnim sredstvom pričvrstili više zastava Crne Gore i na taj način istu upotrijebili u prilici, na mjestu i na način protivan naprijed navedenim imperativnim propisima i na taj način umanjili, degradirali i zloupotrijebili državnu zastavu kao najvažniji državni simbol i reprezent Crne Gore”, kazao je pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko primorske, advokat Kavarić.

Pozvavši se na Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore, Kavarić je predložio Upravi za inspekcijske poslove da izvrši inspekcijski nadzor na Cetinjskom manastiru, Vlaškoj crkvi, Bajičkoj crkvi, te po potrebi i na drugim vjerskim objektima u Prijestonici.

“I uz pomoć Uprave policije identifikuje lica koja su počinila opisane protivpravne kaznene radnje i pokrene odgovarajući prekršajni postupak protiv lica koja su izvršila nezakonito postavljanje Zastave Crne Gore na mjesno i način protivan članu 15, 16 i 17 Zakona o državnim simbolima i danu državnosti Crne Gore i članu 1, 2, 3 i 7 Pravilnik o bližem načinu isticanja, upotrebe kao i sastavu materijalu Zastave Crne Gore te da naloži osumnjičenima da o svom trošku uklone naprijed navedene i nezakonito postavljene državne zastave”, navodi se u zahtjevu Kavarića.

Nastavi Citanje

U Trendu