Connect with us

Glas naroda

Oni koji su učestvovali u onemogućavanju Lavrova da posjeti Beograd treba da znaju: Sa vazalima niko ne pregovara!

Published

on

Piše: Dušan PROROKOVIĆ (Sve o Srpskoj)

Da nam je Lavrov prijatelj, ne bi ni pokušavao da dođe!

Ovako rezonuje jedna zapažena ministarka, valjda da bi se tako preporučila za premijerku.

Ako se pogleda način kako su o cijelom slučaju izvještavali mediji, pretpostavka je da bi zapaženu ministarku imao ko podržati i kao kandidatkinju za novu, višu poziciju.

Notorni Tim Džuda čak je otkrio, iz pouzdanog izvora podrazumijeva se, kako Sergeja Viktoroviča u Beograd niko nije ni pozivao. Samopozvao se! Valjda i zbog činjenice da više ne može nigdje letiti, spisak država koje je posjetio od eskalacije krize u Ukrajini ionako je „prilično jadan“, i to su nam objasnili.

Beograd je svijet, važno je bilo Lavrovu da dođe, tako dokazuje i da je Rusija svijet.

Što je u međuvremenu pregovarao sa Kinezima, Indijcima, Arapima, Turcima, to nema veze. Oni nisu svijet! U svijet se računaju samo teritorije zapadno od ruskih granica.

Histerija oko planirane posjete šefa ruske diplomatije, koja se u pojedinim trenucima „prelivala“ u nekontrolisane izlive bijesa, odavno nije viđena u javnom prostoru. A u srpskom javnom prostoru moglo se prethodnih godina i decenija videti baš svašta.

Čemu to? Sa kakvim razlogom?

Planirana posjeta bila je radnog karaktera, prema javno dostupnim podacima – trebalo je razgovarati o čitavom nizu otvorenih stavki. Prije svega, kako održati visok nivo bilateralne saradnje u novonastalim okolnostima.

Najakutnije je pitanje energetske bezbjednosti, još i kredita za izgradnju železničke infrastrukture sa kojim uslijed rasta cijena neće moći da se završi sve što je planirano, a za srpsku privredu otvara se i nova šansa da zamjene zapadne ponuđače na ruskom tržištu, ali uz dodatak da za realizaciju te šanse postoji veliki broj prepreka.

Iz ovoga proizlazi kako je Srbija više zainteresovana za radni dio razgovora nego Rusija.

Što se protokolarnog dijela posjete tiče, oko toga jeste bila zainteresovanija Rusija.

Lavrov bi postao prvi inostrani zvaničnik visokog ranga koji se sreo sa predsednikom Srbije nakon njegove inauguracije. Uz to, simbolički, još jednom bi pokazao da je Rusija akter važan za evropsku bezbjednost.

Postoji još jedna stvar koja se samom najavom posete provjeravala: ko je koliko spreman da ide u suprotstavljanju Rusiji? Odnosno: ko je koliko samostalan da donosi odluke?

Odluka Bugarske, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, sasvim sigurno, nije „iz njihove glave“. Zabrane službenih preleta i prolazaka humanitarnih konvoja jednostavno se ne uspostavljaju! U diplomatskoj praksi to je rijetkost.

Pokazalo se da Bajdenova administracija i evrobirokratija ne haju mnogo za dobru diplomatsku praksu, te da će upregnuti sve istočnoevropske vazale da se suprotstave Rusima do poslednjeg Bugarina, Makedonca i Crnogorca.

Isto kao što će voditi rat do poslednjeg Ukrajinca.

Ova situacija pokazala je da za Ruse, osim Srbije i pridodate Republike Srpske, nema nekog snažnijeg oslonca na Balkanu kada je riječ o zvaničnim politikama i političkim elitama. I to je značajno u kontekstu definisanja nove spoljnopolitičke koncepcije i utvrđivanja nove regionalne strategije.

Neke sumnje su potvrđene, neke davno konstruisane iluzije razvejane.

Za dalje ruske planove na Balkanu slika se razbistrila. Isto kao što se razbistrila i za ostale nezapadne eksterne činioce balkanske regionalne bezbjednosti. Nije to nešto što nisu znali ili sa velikom vjerovatnoćom ostvarenja predviđali, samo je sada dobilo konačnu potvrdu.

U Sofiji, Skoplju i Podgorici olako se prešlo preko dva važna detalja. Prvo, sukob u Ukrajini može trajati još godinu ili dve, ali nakon njega mora uslijediti mir koji će trajati najmanje deceniju ili dvije. Ili čak duže!?

Naravno, kakvog će mira biti i po kojim pravilima zavisi i od ishoda sukoba, a kada je o sukobu riječ – tu baš i ne stoje stvari dobro za zapadne saveznike, bez obzira što njihovi vodeći mediji svakoga dana uljepšavaju sliku o stanju na terenu.

Ovako grubo i nediplomatski otpisivati Rusiju iz kalkulacije može se vratiti kao bumerang kada se bude pregovaralo o miru. Jer, o miru neće pregovarati ni Bugari, ni Makedonci, ni Crnogorci, njih tu niko ništa neće pitati kao ni većinu Evropljana.

A što se Rusa tiče, posmatrajući istoriju njihove diplomatije, treba računati kako će na sve ove uvrede i saplitanja vratiti sa kamatom, pre ili kasnije. Strpljenja im nikada nije manjkalo, a pamćenje ih dobro služi.

Drugo, sukob u Ukrajini može biti tek prvi u nizu ozbiljnih koji će preoblikovati međunarodne odnose u narednim godinama. I ti potencijalni budući sukobi, na Bliskom istoku i u istočnoazijskom arealu, takođe će podrazumijevati učešće NATO i EU na ovaj ili onaj način, samim tim i zahtevati izjašnjavanje i reagovanje istočnoevropskih vazala.

Jesu li svi spremni na zaoštravanje retorike, a zatim i preduzimanje aktivnih mjera protiv recimo Kine, Turske, Irana? I tu se lista potencijalnih neprijatelja ne završava.

Američka logika poteza koje vuku proizlazi iz njihove ideje o „velikom resetu“, samo je za evropske članice NATO problem u tome što i dalje ne prepoznaju sve ciljeve i taktičke zamisli te strategije. Dakle, nije u pitanju procena mogu li Amerikanci zacrtano ostvariti i u ovom globalnom sukobu pobijediti (o čemu se svakako mora razgovarati), već ne postoji ni saznanje šta se zapravo odigrava.

Umjesto toga, besomučno se ponavljaju teze o Rusiji i Putinu. Kao deo tog besomučnog ponavljanja organizovana je i kampanja protiv Sergeja Lavrova i njegovog dolaska u Beograd. Sa neverovatnom argumentacijom i somnabulnim obrazloženjima, sa tim da su u nju uključeni ne samo ministri iz okolnih NATO – država, već i pojedinci iz srpske vlasti.

Misleći da se tako preporučuju za nove sinekure, požuriše da u tome učestvuju. Nisu shvatili da se hvataju u kolo koje će se sve brže kretati i iz kojeg će jedan po jedan ispadati.

Novo prestrojavanje u međunarodnim odnosima nije batina sa jednim, nego sa dva kraja. Otkazivanje posjete Sergeja Lavrova nije neki epohalni problem za Rusiju, nije čak ni veliki problem za Srbiju, mada se tokom radnog djela posete moglo razgovarati o nekoliko ozbiljnih stvari, ali je u konačnom – ulazak u bezizlaznu poziciju za one koji su u tome neposredno učestvovali.

Sa vazalima niko ne pregovara, njima se ispostavljaju konačna rešenja. Kako kada se govori o političkim elitama, tako i kada se govori o pojedincima.

Olako kvalifikovanje i učestvovanje u histeričnoj kampanji imaće veliku cijenu.

Ko ne vjeruje u to – neka se raspita u Ukrajini. Tamo se svašta može naučiti.

Glas naroda

Krivokapić o Đukanoviću: Autokrata počeo da daje časove o slobodnoj volji građana

Published

on

Milo Đukanović u jučerašnjem autorskom tekstu poziva na jedinstvo Crnogorce, umjesto da im svečano predoči plan vraćanja pokradene Crne Gore u džepove Crnogoraca.

I malom djetetu je jasno, da povod nije pomirenje, već pokušaj da se sakrije da se Rogamski dogovor izjalovio.
Zabrinjava činjenica da jedan autokrata počinje da daje časove o demokratiji i slobodnoj volji gradjana, kada postoje brojni dokazi koji svi znamo o njegovom načinu poimanja demokratije, bukvalno u stilu: Sve se može kupiti.

Kao predsjednik države treba da odgovorite: Šta ste sve dogovorili sa neustavnim i nelegitimnim premijerom i tajno i javno, a ne da sada preskačete taj dio i napadate legitimnu 42 Vladu.

Gospodine Djukanoviću, Vi i Vaši prethodnici ste ostavili sprženu zemlju, od uništene i osiromašene industrije, do brutalne sječe šume i bespravnog i bezobzirnog arčenja pijeska, davanja obnovljivih izvora energije prijateljima i bliskim saradnicima, od šverca cigareta do formiranja dva klana švercera narkotika, od svakodnevnih ubistava naručenih ili slučajnih, od službe koja čak prisluškuje i SDT…

Gospodine Djukanoviću neka Vam aplaudiraju oni kojima ste dali državnu imovinu; oni koji se nadaju da će imati sve, a završavaju iza zatvorskih rešeteka; oni sa kojima ste političku ideologiju gradili, a sada Vas iz Beograda sa smješkom posmatraju; oni sa kojima ste tajno dogovarali, a svjedoci su Vam Cane Subotić, Mohamed Dahlan, Muhamed Rašid, Beba Popović i dr; oni koji su organizovali trojke kao za vrijeme Informbiroa; one medjunarodne adrese koje su navikle da lobiranja i Vašu slatkorečivost i obećanja prihvataju; brojni kontraverzni biznismeni od kojih pošteni političari zaziru…

Vi tobož o pomirenju, a Vi ste sve nas zavadili, jer Vam je u jednoj ruci vatra, a u drugoj voda, pa ajde da se igramo (dječje igrice koje voli i Vaš neustavni premijer).

Da postoji kantar koji mjeri ljubav prema državi volio bih da se sa Vam oprobam na tom i takvom kantaru.
Vi i veći dio vaših sledbenika ste interesno vezani za Crnu Goru, a kada dodje stani pani prvi bi je napustili, ili se negdje u šumu odmetnuli.
Mi drugu kuću nemamo do Crne Gore, a mjesto u njoj može naći svako, ako je čovjek.

Zbog kompetencije i hvatanja u koštac sa zatečenim problemima, borbe za dostovajnstvo svakog čovjeka, slobodu i pravdu, ali i povećanje životnog standarda, srušena je 42. Vlada. To je Vlada koja je istinski branila Crnu Goru, a ne Vlada koja teatralno stavlja ceremonijalni potpis na Temeljni ugovor, a iza leđa namiguje da se nasrće na Crkvu.

Vama je NVO CPC poštapalica, i za Vas ima nade, jer idete u Vaseljensku patrijaršiju, isključivo i samo poštujući kanonski poredak. U neskrivenoj mržnji prema MCP, Vašim prijateljima u Evropskom parlament ste sugerisali da se u njihovom nacrtu Izvještaja Evropskog parlamenta za Crnu Goru umjesto SPC, što koriste i neki Vaši mediji, koristi Crkva Srbije.

Gospodine Djukanoviću, Vi imate i iskustvo i savjetnike, od kojih bi neki da je pravne države, savjete Vam pružli iz Spuškog zatvora, da pokažite da ste državnik i poštujući Ustav da cijenite i poštujte svakog gradjanina.

Dijeleći nas i ovim stavom, uvodeći Vašu omiljenu temu nakon 70 godina o četnicima i partizanima, sve nas vraćate u prošlost, a mi želimo da proživimo sadašnjost i da imamo budućnost dostojnu bitisanja. Zato Vas posebno boli uspjeh projekta ove Vlade Evropa sad, jer dobro znate da ste i Vi to mogli odraditi, ali Vas nije interesovalo izdizanje kvaliteta života gradjana.

Crna Gora će biti preobražena i pomirena kada ne budemo isticali: Mi i Oni, Vaši I Naši, jedan i drugi blok…

Živimo sa zlatnim pravilom: Ne učini ništa drugome, što ne bi volio da drugi učini tebi.

 

Nastavi Citanje

Glas naroda

Abazović podsjetio “nekoga” da je prvi premijer Crne Gore koji se slobodno šeta Stradunom!

Published

on

Nakon sastanka sa Milojkom Spajićem u Baošićima, premijer Dritan Abazović produžio je šetnju jadranskom obalom do Dubrovnika gdje se sreo sa biznismenom Ratkom Kneževićem s kojim je, u društvu ministra unutrašniih poslova Filipa Adžića, prošetao Stradunom.

Pametnome dosta – mogao bi da bude komentar ove informacije iz ugla analitičara dešavanja na crnogorskoj političkoj pozornici. Za nedovoljno upućene u situaciju iza kulisa evo još nekoliko znakovitih detalja:

Abazović je na svom Telegram kanalu napisao da mu je bila bila čast “da kao prvi crnogorski premijer slobodno prošeta prelijepim Stradunom” i da se fotografiše i razgovara sa dragim Dubrovčanima.

Kao dijete se sjećam bombardovanja Dubrovnika – najveće sramote Crne Gore u njenoj modernoj istoriji, tada zarobljene države u kandžama nacionalizma, mržnje i ratnog profiterstva“, napisao je Abazović.

Knežević je sa Milom Đukanovićem povezan kumstvom ali i sukob zbog kojeg je morao da napusti Crnu Goru u jeku duvanske afere okončane mafijaškim likvidacijama direktora i urednika Dana Duška Jovanovića i zagrebačkog Nacionala Iva Pukanića. Vjeruje se da je upravo Knežević, nekadašnji novinar Duge, Reportera, Intervjua i Dela, bio “kopča” između urednika Dana i Nacionala koji su razotkrili najveću švercersku aferu prošlog vijeka na teritoriji bivše Jugoslavije.

Ovi detalji, predstavljaju svojevrsni “pečat” na poruku koju je Abazović danas poslao šefu DPS-a i njegovim dvorskim saborcima. Prvi dio poruke premijer je lansirao sa svog tviter profila: “Pravda je upalila sve alarme, a ne Temeljni ugovor – čisto da se zna“, napisao je sa smajlijem koji namiguje.

Potom se javio sa iste adrese sa Straduna sa još znakovitijom porukom:

Đukanoviću su danas upućene slične poruke sa više adresa, od kojih je najdirektnija bila iz Spajićeve “Evrope sad”: Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović ušao je u konačnu fazu političkog nestanka.

Šef DPS-a, poznat po uspostavljanju 30-ogodišnjeg autoritarnog režima, učešću u ratovima 1990-ih, uništenju kompletne privrede, konstantnom potkazivanju izdajnika, nervoznom i bahatom ponašanju, ušao je u konačnu fazu političkog nestanka predstavljajući se kao potrošena, na momente čak i tužna, sjenka neslavne prošlosti“, navodi se, između ostalog, u saopštenju pokreta “Evropa sad” čiji se lider danas, sreo sa premijerom Abazovićem u Baošićima.

Da je u toku završna faza detronizacije Mila Đukanovića bilo je jasno i iz intervjua koji je dao za N1, u kojem je u jednom trenutku zamucao nakon što je dobio blic lekciju od novinarke Ivana Momčilović vezanu za njegove indirektne prijetnje glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću.

Upravo nakon ove blamaže lidera DPS-a, uslijedile je nacionalističke orgije na Cetinju pristaša bivšeg režima, i skretanje pažnje bizarnim “otkrićima” paramedija Hobotnice.

Uporno predstavljanje predstavnika Đukanovićeve partije u parlamentu da ta organizacija promoviše zapadne vrijednosti kao da je upalilo alarm u zapadnim centrima moći imunim na apanaže iz CG, pa je procijenjeno da u trenutku kada se vodi globalna bitka za prevlast sa Rusijom i Kinom, Đukanović loš saveznik, imajući u vidu stare i nadolazeće krimonegene afere vezane za njega ili njegove saborce i partnere.

Tako se igra šefa DPS-a na “zapadnu kartu” ispostavila kao pogrešna, baš kao što je i rigidno sprovođenje antikovid mjera ljeta 2020. koje su Crnu Goru koštale bar pola milijarde od prihoda od turizma.

Đukanovićevu tako antiruska retorika nije donijela ništa, baš kao što nije ni antisrpska na kojoj je jedrio do prije dva ljeta. Vođa bivšeg režima upleo se u mrežu koju je pleo gotovo tri decenije ne mareći na nepisano pravilo da nijedna diktatura nema lijep svršetak.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Advokat Kavarić podnio zahtjev za pokretanje postupka zbog nezakonitog isticanja državne zastave!

Published

on

Advokat Dalibor Kavarić podnio je zahtjev Upravi za inspekcijske poslove da obavi inspekcijski nadzor na Cetinju i pokrene postupak zbog, kako navodi nezakonitog isticanja, upotrebe i uklanjanja državne zastave.

“Dana 7. i 8. avusta za sada nepoznata lica izvršila su nezakonito postavljanje zastave Crne Gore na mjesto i način protivno Zakonu o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore i protivno pravilniku o bližem načinu isticanja, upotrebe, kao i sastavu materijala Zastave Crne Gore, na način što su na kovanu ogradu Cetinjskog manastira, na kovanu ogradu Vlaške kao i na zvoniku Bajičke crkve, kao kulturnih dobara i vjerskih objekata, improvizovanim vezivnim sredstvom pričvrstili više zastava Crne Gore i na taj način istu upotrijebili u prilici, na mjestu i na način protivan naprijed navedenim imperativnim propisima i na taj način umanjili, degradirali i zloupotrijebili državnu zastavu kao najvažniji državni simbol i reprezent Crne Gore”, kazao je pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko primorske, advokat Kavarić.

Pozvavši se na Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore, Kavarić je predložio Upravi za inspekcijske poslove da izvrši inspekcijski nadzor na Cetinjskom manastiru, Vlaškoj crkvi, Bajičkoj crkvi, te po potrebi i na drugim vjerskim objektima u Prijestonici.

“I uz pomoć Uprave policije identifikuje lica koja su počinila opisane protivpravne kaznene radnje i pokrene odgovarajući prekršajni postupak protiv lica koja su izvršila nezakonito postavljanje Zastave Crne Gore na mjesno i način protivan članu 15, 16 i 17 Zakona o državnim simbolima i danu državnosti Crne Gore i članu 1, 2, 3 i 7 Pravilnik o bližem načinu isticanja, upotrebe kao i sastavu materijalu Zastave Crne Gore te da naloži osumnjičenima da o svom trošku uklone naprijed navedene i nezakonito postavljene državne zastave”, navodi se u zahtjevu Kavarića.

Nastavi Citanje

U Trendu