Connect with us

Društvo

Pogubljen monarh Efrem

Published

on

U srijedu popodne po ovdašnjem vremenu američki mediji su izvjestili da je Državni tužilac Arizone Mark Brnovič objavio saopštenje o pogubljenju Frenka Etvuda, rekavši da je Etvud “osuđen na smrt prije skoro 35 godina i da je iscrpio sve žalbene mogućnosti nakon dugotrajnih i brojnih postupaka posle osude”.

Na blogu Džona Sanidopulosa, pravoslavnog pisca i misionara, 2. juna je objavljen jedan neobičan apel mitropolita Jeroteja Vlahosa iz Grčke da se molimo za čovjeka koji čeka izvršenje smrtne kazne koja bi trebalo da bude obavljena 8. juna.

“Prije par godina sam započeo prepisku sa čovjekom koji čeka smrtnu kaznu u Arizoni, Antonijem. On je optužen za vrlo ozbiljan zločin koji poriče da je učinio i izgleda da je u pravu. Osuđen je na smrt. On se sam nekoliko puta žalio pravnom sistemu SAD i ostao je u zatvoru sa maksimalnim obezbjeđenjem mnogo godina, sve do konačna presuda nije donesena.

Povod za našu prepisku je bilo izučavanje moje knjige „Pravoslavna psihoterapija“ i drugih knjiga koje su objavljene na engleskom jeziku, a koje su ostavile utisak na njega. Poslao mi je prvo pismo i ja sam mu odgovorio na to, ali i na druga pisma koja sam do sada sakupio i koja ukupno broje oko 100 stranica otkucanih krupnijim fontom.

Pošto je čekao konačnu presudu za definisanje dana za svoje pogubljenje, bio je preokupiran različitim duhovnim dilemama. Kršten je po pravoslavnom obredu u zatvoru, živi u pokajanju, molitvi, služio je mirjanskim činom, molio se na brojanice, ali je najviše bio zainteresovan kako da stekne umno-srdačnu molitvu da bi, kada bude ubijen, mogao da prođe mitarstva, kako mi je pisao, i da susretne Hrista u Raju.

Sa odgovorima koje sam mu poslao, pokušao sam da ga rukovodim u duhovnom životu u ovom teškom periodu, da ga osnažim da smjelo susretne smrt. Bio sam iznenađen i na neki način dirnut da sam u prepisci sa čovjekom koji čeka smrtnu kaznu i da ga pripremam za smrt! Ovakav događaj se nikada nije dogodio u mom životu, iako duhovno rukovodim već 50 godina, da pripremam nekoga za smrtnu kaznu, za toliko dugo vremena moje službe. Kao što je poznato, u Grčkoj je smrtna kazna ukinuta i zato nemamo slična iskustva. Jednog dana će ova prepiska biti objavljena i čitalac će moći da vidi kako je ovaj blagosloveni čovjek razmišljao i kako je prihvatio moje rukovođenje.

Prije par dana mi je poslao pismo i obavijestio me da je njegova smrtna kazna definitivno određena za početak juna, to jest, za par dana. On mi je napisao da su sada mjere obezbjeđenja još strožije.

U svom pismu on ima tri molbe.

U prvoj me moli da se moli da nešto bude učinjeno da ne mora da pije iz „čaše pogubljenja“.

Druga molba glasi: „Ako Bog u Svojoj neograničenoj ljubavi i mudrosti, zna da je najbolje za mene da budem ubijen da bih prošao kroz mitarstva i ušao u raj, preklinjem vas da se molite da imam snage do kraja, da budem hrabar i da imam povjerenje u Boga!“

Treća molba je tražila „konačnu pouku“. Napisao je: „Jako bih volio da čujem od vas konačnu pouku koju mi možete dati. Molim vas! Vremena je malo, tako da vas molim da mi pošaljete mejl što prije. Nastaviću da se molim za vas i Nafpaktos u svakodnednim molitvama!“

Prekrstio sam se i odgovorio mu.

Razlog za objavljivanje ove činjenice je da snažno molim sve one koji čitaju ovaj tekst, da se mole za mog prijatelja Antonija ili da mu ukinu smrtnu kaznu ako je to moguće, ili da nastavi sa smjelošću i povjerenjem u Boga i da, naravno, susretne Hrista Koga je volio u zatvoru sa najstrožim obezbjeđenjem.“

Pomolimo se: „Gospode Isuse Hriste, Sine Božiji, pomiluj slugu Tvog Antonija“.

Monašenje i pogubljenje

Sa istog sajta saznajemo i poslednje informacije o Etvudu od 8. juna:

Frenk Etvud, koji je postrižen u monaha sa imenom Jefrem, pogubljen je, potvrđeno je da je Frenka Etvuda jutros pogubila država Arizona smrtonosnom injekcijom. Etvudu su dati sedativi u 10:10, a proglašen je mrtvim u 10:16, rekli su svjedoci iz medija.

Imao je 66 godina, a osuđen je 1987. za otmicu i ubistvo osmogodišnje djevojčice u okrugu Pima, Viki Lin Hoskinson. Frenk je ostao pri tvrdnji da je nevin do kraja.

„Danas je konačna pravda za našu ćerku Viki Lin. Naša porodica je čekala 37 godina, osam mjeseci i 22 dana da dođe ovaj dan“, rekla je Debi Karlson, majka Viki Lin, gušeći se u suzama tokom brifinga za medije nakon pogubljenja.

„Viki je bila živahna djevojčica sa zaraznim smijehom i osmjehom koji bi vam rastopio srce”.

Prema Frenku Stradi, direktoru kazneno-popravnog odjeljenja u Arizoni, ovo je poslednja izjava Frenka Etvuda, koja se prvo obraća starcu Pajsiju iz obližnjeg manastira Svetog Antonija koji ga je pratio na pogubljenje:

„Hvala ti, dragocjeni oče, što si danas došao i pastirski me uveo u vjeru. Želim da se zahvalim svojoj lijepoj ženi koja me je voljela svime što ima. Želim da se zahvalim svojim prijateljima i pravnom timu, a najviše Isusu Hristu preko ovog nepravednog sudskog procesa koji je doveo do mog spasenja. Molim se da se Gospod smiluje na sve nas i da se Gospod smiluje na mene.”

Otprilike 40 ljudi bilo je prisutno tokom Etvudovog pogubljenja — među njima i Karlson i Rejčel Etvud, supruga Frenka Etvuda. Prema riječima svjedok iza medija Bada Fostera, Etvudov sveštenik je bio u prostoriji za pogubljenje sa njim — prvi put u državi. On je dodao da je ova egzekucija bila “vjerovatno najmirnija” kojoj je prisustvovao.

Etvudov duhovni savjetnik, otac Pajsije, rekao je u maju Odboru za izvršno pomilovanje Arizone da je siguran da je Etvud doživio „potpunu transformaciju života“ i da se takvo obraćenje ne može pretvarati. Otac Pajsije je rekao da je autentičnost Etvudove vjere bila u mjeri koju on nije vidio među stotinama drugih koji su mu dolazili. Rekao je da je Etvud „nepogrešivo slijedio moja uputstva“ i da se držao dnevne rutine molitve.

Protokoli izvršenja kazneno-popravnog odeljenja dozvoljavali su duhovnom savjetniku ili predstavniku da razgovara sa zatvorenikom u odaji smrti iz druge sobe preko mikrofona, ali im nije dozvoljavano da budu u istoj prostoriji sa zatvorenikom. U pravnoj žalbi, Etvudovi advokati su rekli da su protokoli prekršili njegova prava prema klauzulama o osnivanju i slobodnom vršenju Prvog amandmana i Zakona o vjerskom korišćenju zemljišta i institucionalizovanim licima. Kao odgovor, Odjeljenje za popravne kazne postiglo je sporazum sa Etvudom i okružni sud je izdao preliminarnu zabranu u kojoj su precizirani posebni uslovi za njegove vjerske zahtjeve.

Etvudov advokat Džozef Perković rekao je da je odeljenje ispoštovalo zabranu i dozvolilo vjerskim savjetnicima da posjete Etvuda u utorak ujutru kako bi obavili ceremoniju, poznatu kao postrig, koja uključuje šišanje pramena kose i zamonašivanje Atvuda. Po postrigu uzeo je ime Jefrem, po blaženopočivšem jeromonahu koji je osnovao manastir Svetog Antonija u Arizoni.

Zabrana predviđa posebne uslove i za vrijeme izvršenja. Etvudovom duhovnom savjetniku je bilo dozvoljeno da ga otprati do odaje za pogubljenje i položi ruke na njega. U zabrani se kaže: „ADCRR može zahtijevati od duhovnog savjetnika optuženoga da se pridržava svih zakonskih uputstava osoblja ADCRR da:

(a) dodiruje optuženoga samo po glavi;

(b) stoji na lokaciji koja pruža medicinskom timu nesmetan pogled na IV linije;

(c) prekine dodirivanje optuženoga tokom kritičnih tačaka u procesu izvršenja, kao što je tokom umetanja IV linije; i

(d) odmah napustiti komoru za smrtonosnu injekciju nakon što osoblje ADCRR utvrdi da nije ispunio bilo koji od ovih zahtjeva .”

Etvudov duhovni savjetnik bi takođe mogao da se moli zvučno, ali će možda morati da ćuti tokom “kritičnih tačaka” procesa pogubljenja, prema zabrani.

Etvud je prvobitno odbio poslednji obrok rekavši da posti, a kada je dobio obrok po protokolu, prihvatio ga je. Nije nam rečeno da li je jeo ili ne. Na poslužavniku je bio izbor salame, senfa, putera od kikirikija, želea, pšeničnog hljeba, kesa tortilja čipsa i jedno piće paketić vode/soka.

Sa pomenutog sajta saznajemo i da je Etvud bio u zatvoru od 1987. godine i daje, čekajući presudu, izučavao prava i duhovnost. Iste godine je upoznao i Rejčel sa kojom je ostao u kontaktu i vjenčao se 1991. godine.

Nakon nekog vremena stupa u kontakt sa igumanom manastra Svetog Antonija, o. Pajsijem koji ga i krštava 2000. godine.

Rejčel je krštena 2007. godine, a objavili su zajedničku knjigu “I dvoje će postati jedno” koja govori o njihovom putu ka Hristu. Pojedinačnom, a zatim i zajedničkom.

“Priče naših života su priče dvoje veoma različitih ljudi, koji su se, nekoliko godina nakon izricanja smrtne kazne, vjenčali 17. decembra 1991. To su priče o tome kako je Rejčel postala ‘jedna od nas’ i kako su Frenkovi ‘izbori’ doveli ga tako daleko. To su priče o tome kako smo se upoznali i vjenčali; ali ide i dalje, jer su to priče koje objašnjavaju kako je svako od nas otkrio pravoslavlje i postao pravoslavni hrišćanin, a posebno kako se putanja našeg života tako potpuno promijenila. Samo biti pravoslavni hrišćanin nikada ne može biti dovoljno; naučili smo da provodimo život u molitvi, pokajanju i prije svega nadi. Sa našom nadom čvrsto utemeljenom u našeg vaskrslog Gospoda i Spasitelja, Isusa Hrista, radujemo se životu u Njemu, jer samo u Njemu je sve moguće. Moramo naglasiti da nismo „postali jedno“ u braku, već godinama kasnije.

Kroz naša individualna životna iskustva i kroz naša zajednička iskustva, konačno smo naučili šta znači ‘I dvoje će postati jedno’. Na zahtjev bliskog i dragog sveštenstva, nudimo, prvo, naša pojedinačna, a zatim i zajednička iskustva, na uvid i molitve svima koji ih čitaju. I molimo se, uvijek za spasenje svih.”

(Etos)

 

Društvo

Beogradski sindikat gostuje u Herceg Novom!

Published

on

Najveća koncertna beogradske atrakcija grupa „Beogradski sindikat“ konačno gostuje u Crnoj Gori. Dugo očekivani koncert održaće se u sredu 10. avgusta u Herceg Novom, u fantastičnom ambijentu legendarne Kanli kule.

Posle trijumfalnog koncerta na prepunom beogradskom Tašmajdanu, kada je preko deset hiljada posetilaca „svi ko jedan“ zajedno sa bendom, puna tri sata pevalo svaki stih njihovih legendarnih pesama, hip hop heroji sa Dorćola stižu u Boku na Crnogorsko primorje.
Za koncert „Beogradskog sindikata“ u Herceg Novom i u celoj Crnoj Gori vlada izuzetno veliko interesovanje, pa se očekuje i dolazak velikog broja posetilaca iz Srbije i Republike Srpske, pogotovo što se koncert održava u sred turističke sezone. Nesumnjivo je da će Kanli kula biti suviše mala da primi sve zainteresovane da prisustvuju „sindikalnom treningu“, kako članovi „Beogradskog sindikata“ nazivaju svoje koncerte.

Ukupnoj atmosferi na Kanli kuli značajan doprinos daće i fantastični gosti, među kojima je i fenomenalni guslar Maksim Vojvodić sa svojom izvornom pevačkom grupom „Peče“, uključujući i pevačicu duhovne i etno muzike Branku Zečević. Na koncertu će nastupiti „Kulturno-umetničko društvo Ilija Kišić“ iz Zelenike, Pevačka grupa „Prepodobna Kasija Konstantinopljska“ i hor „Sveti Sava“ iz Herceg Novog.
Osim legendarnih pesama, koje su obeležile celu post-petooktobarsku epohu, „sindikalci“ će publici predstaviti i seriju najnovijih hitova poput „Ljubav u inat“, „Među zvezdama“, „Moja sudbina“, „Stara garda“ sa Nikolom Rokvićem kao i „I dalje kidam“ hit pesma iz filma „Zlatni dečko“.

Frontmen „Beogradskog sindikata“ Feđa Dimović, koji se odmara sa porodicom na Crnogorskom primorju, kaže da sa velikim nestrpljenjem očekuje koncert u Herceg Novom; „Posebno me oduševljava fantastični ambijent Kanli kule, tako da ćemo imati sve uslove da ponovimo energiju i atmosferu Tašmajdana, ali u jednom mediteranskom ambijentu kakav ima samo naša prelepa Boka. Izuetno će biti i to što će, zahvaljujući turističkoj sezoni, koncertu moći prisustvovati naši ljudi iz svih naših krajeva koji leto provode na Crnogorskom primorju. Ikoristiću priliku da pozdravim i pozovem na koncert naše prijatelje iz cele Crne Gore – Podgorice, Nikšića, Pljevalja, kao i obližnjeg Trebinja. Siguran sam da ćemo svi zajedno napraviti koncert koji će se godinama pamtiti i spominjati“.

Znači, vidimo se sredu 10. avgusta na Kanli kuli, u Herceg Novom, na velikom „sindikalnom treningu“ Beogradskog sindikata – SVIZAJEDNO!!!

Nastavi Citanje

Društvo

Šamanov hit “Ustaćemo” za pet mjeseci postao himna slobodnog svijeta!

Published

on

Hit Jaroslava Dronova Šamana „Ustaćemo“ posvećen svima koji su pali kao heroji za svoju zemlju za pet mjeseci imao je preko 22 miliona pregleda.

Evo teksta, pogledajte zašto je pjesma “Ustaćemo” postala himna svih slobodaraca na planeti zemlji!

Dok smo još sa vama živi

I dok je pravda na našoj strani,

Odozgo nas gleda neko

Očima koje su nam rođene,

Oni su se osmjehivali kao djeca

I ka nebu koračali.

 

Ustaćemo

I bliže ćemo vam biti.

 

Ustaćemo

Jer su sa nama i Gospod i istina,

Govorimo vam hvala jer ste nam pobjedu dali,

Vi koji ste našli svoje nebo

I više niste sa nama.

 

Ustaćemo

I pjesmu povesti.

 

Ustaćemo

I naše vječno sjećanje u grudima

će tući još jače.

Ustaćemo

Heroji Rusije ostaće u našim srcima

Do kraja.

 

Ustaćemo

I spomenuti sve koje smo

U onom ognju izgubili.

Sve koji su umirali za slobodu

A ne za medalje.

Znam da ćemo se obavezno

Sresti sa vama.

 

Ustaćemo

I opet sa pjesmom.

Ustaćemo

I naše vječno sjećanje u grudima

će tući još jače.

Ustaćemo

Heroji Rusije ostaće u našim srcima

Do kraja.

 

Mi ćemo ustati,

Mi ćemo ustati,

Mi ćemo ustati!

 

Ustaćemo

I naše vječno sećanje u grudima

će tući još jače.

Ustaćemo

Heroji Rusije ostaće u našim srcima

Do kraja.

Nastavi Citanje

Društvo

U Herceg Novom se prisjetili posjete ambasadora Božovića FK Obiliću, a on uzvratio porukom za pamćenje!

Published

on

Dolazilo je mnogo gostiju na naš mali stadion za ovih dvanaest godina, bili su među njima velikani ovog sporta, Real Madrid, AC Milan, Spartak Moskva, Partizan, Crvena Zvezda, ali taj dan Oktobra 2020-te ostaće zabilježen i upamćen kao nijedan drugi prije njega: tog dana na naš stadion, stigla je SRBIJA“, napisao je na svom FB profilu Miro Lučić prvi čovjek FK Obilića iz Herceg Novog.

Lučić je u objavi dodao: „Zapravo, stigao je Njegova ekselencija Ambasador Republike Srbije u Crnoj Gori, gospodin Vladimir Božović. U pratnji visokog i cijenjenog gosta bio je Generalni konzul Republike Srbije, gospodin Zoran Dojčinović a od strane domaćina prisutna je bila šira Uprava Kluba, sa dosta navijača i naših prijatelja“.

Danas, gledano unazad, mnogo toga se izdešavalo vjetrovi Istorije duvaju i nose nejake ali neke ljude, emocije i sjećanja, nikako ne mogu da pomjere iz čistoga i hrabrog srca. Uskoro nam u Grad dolazi naš Patrijarh, dolazi kod nas, među svoj narod. Pamtiće Herceg Novi taj dan, dokle god bude Novoga i novljana, pamtiće i ponosiće se. Bićemo i mi svi tu, kao što smo i prije i kao što ćemo uvjek biti, sve sa nadom da ćemo tom prilikom ponovo sresti svoga dragog prijatelja i najveću podršku, našeg Ambasadora. Vjerujemo u to jer neke se stvari samo dese, tako, kao i ona, tog oktobra 2020.“, zaključio je Lučić.

Na toplo Lučićevo podsjećanje posjete ambasadora Srbije FK Obiliću, stigao je brzo odgovor njegove ekselencije Vladimira Božovića:

Hvala na divnim riječima, čestitam Vam na svim dosadašnjim uspjesima koji su u uslovima kada je teško nositi tako veliko i časno ime kao Vaše ravni podvigu. Radujem se našem ponovnom susretu i srdačno Vas pozdravljam u ime Ambasade Republike Srbije i svoje lično ime. Živjela Srbija i Crna Gora i njihovo večno bratstvo i prijateljstvo! Živio besmrtni Obilić!”, poručio je Božović.

izvor: Aplusme.me

Nastavi Citanje

U Trendu