Connect with us

Glas naroda

Koncept ekspertske Vlade otkrio je tamne strane svakog “lidera” uslovnih pobjednika 30. avgusta

Published

on

PIŠE: Vojin GRUBAČ

Često smo imali priliku vidjeti, čuti ili čitati vatrene ili plamene, ali svakako “ogorčene pristalice DF-a” kako, kao “nezadovoljne nevjeste”, fanatično klikću ili pišu: “E, oborićemo ovu Vladu Krivokapića svima na zlo, pa neka se vrati DPS”, sve s obrazloženjem: “Kada lideri DF-a nisu u Vladi”.

Kome su se oni svetili ili usmjeravali svoju osvetu, mržnju i bijes toga tipa, interesantno bi bilo znati ili pretpostaviti?

Da li, litijskom narodu Crne Gore, od kojeg će koliko sutra opet tražiti glasove, pa opet mu se svetiti, zabijati nož u leđa i bezumno zbrisati njegovu volju ukoliko “ne bude kako lideri DF žele”?!

Neobični tip “ekspertske Vlade”, koja je bila koncept GP URA, je dao ogromnu šansu uslovnim pobjednicima koji su je glatko prokockali zbog sujete i alavosti tzv. “partijskih lidera”, kojima je groš cijena.

Poslije svega viđenog, čudni koncept takve, “ekspertske Vlade” je pokazao svoje dobre strane: otkrio nam je tamne i mračne strane svakog “lidera” iz grupe uslovnih političkih pobjednika 30. avgusta ponaosob!

Na primjer, sada je jasno da “lideri DF” nisu ni trebali biti u Vladi jer uopšte nemaju: strpljenja, balansa, mudrosti i odgovornosti prema uslovnoj pobjedi i ojađenim glasačima.

A većina građana je glasala koaliciju ZBCG zbog poruka upokojenog Mitropolita, a ne zato što su umišljeni “lideri” te koalicije “pametni”.

Dakako, premijer Zdravko Krivokapić je imao mnogo mana, ali je i dosta dobrih stvari je uradio.

Mnogo više dobrih, da ga nova Vlada neće moći dostići niti u naznakama.

Što se mana Krivokapića tiče, one su poznate- političko neiskustvo i hiperegoizam koji je prouzrokovao: nedostatak balansa i osjećaja za realnost.

Krivokapić nije uspio napraviti jak tim, a imao je sijaset nepartijskih ljudi koji su bez ikakve naknade: poslaničkih plata, honorara i dotacija- neumorno tukli po režimu Đukanovića decenijama.

Krivokapić čak nije uspio, pa niti pokušao napraviti jak PR tim koji bi se propagandno, umjesto njega, borio sa “alama i vranama” koje su se goropadile sa svih strana!

Umjesto toga, angažovao je članove svoje porodice što je bilo: nepraktično, neefektivno pa i neukusno jer miriše na nepotizam koji je javnost uvijek, kao pojava- bacao u jarost.

Krivokapić čitavo vrijeme nije shvatao da je Dritan Abazović premijer iz sjenke i vladar situacije koji ga može “gumicom izbrisati”.

Krivokapiću nije bilo jasno da je svo vrijeme bio uslovni premijer koji je mudrošću morao odigrati političku igru u okvirima iz kojih nije mogao izaći.

Ti okviri su mu unaprijed bili ocrtani i dovoljno široki- imao je sve osim sektora Vlade kojeg je preuzeo Abazović, po nalogu Zapada- gdje je Krivokapić bio samo fiktivni, nepostojeći premijer te važne zone.

Zato je Krivokapićevo insistiranje na smjeni Abazovića u vrijeme krize oko ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, bila njegova kobna greška, koje ni sada nije svjestan, što je zanimljivo.

Niko iz mnogobrojnog okruženja nesposobnih i jalovih savjetnika, koje je bivši premijer imenovao, nije bio dovoljno mudar i hrabar da tu realnost “nacrta” Krivokapiću i kaže mu: Ili zakoči s napadima na Abazovića i zaustavi taj put u provaliju, ili ću izaći iz tvog tima i obrušiti se na tvoju pogubnu politiku punom snagom.

Znajući ove i druge mane Krivokapića, koje će biti predmetom nove – temeljitije analize, nameće se logično pitanje- da li je potrebno da se bivši premijer, bez spoznaje svojih manjih, krupnih i kobnih grešaka, uopšte više bavi politikom!?

Dakako, neophodno je, i javnost to želi- da se Spaić i Milatović politički angažuju kroz pretpostavljenu partiju “Evropa sad”, jer je ekonomija jedini pravi, krucijalni, životni interes naroda i države.

Ali, da li da se bivši premijer u nastavku bajke partijski angažuje, veliko je pitanje.

Za sada, sa bremenom nesnalaženja kojeg nosi iz premijerskog perioda, odgovor na to pitanje je jednoznačan- Ne!

Elem, poslije političkih strasti, bezumlja, ludila, ljuljanja i prijevremenog obaranja Vlade Krivokapića, može se izvesti još jedan krupan zaključak o drugim akterima.

Naime, politička sumanutost “lidera DF i SNP” pokazala je da ti likovi imaju još manje političkog znanja, talenta i takta od bivšeg premijera Krivokapića, što je frapantno.

Jasno je da je Zdravko Krivokapić totalni amater koji je zalutao u politiku, međutim strašno je da: Mandić, Medojević, Knežević i Joković, iako su par decenija na političkoj sceni, baš ništa o politici ne znaju.

Srušiti Vladu jer u njoj nisu, jer ona sluša ambasade Kvinte i Drugu familiju a dovesti na vlast sadašnju Vladu u kojoj opet nisu ali u kojoj je sada šovinistički SDP, još moćniji uticaj Prve i Druge familije i koju Zapad još više kontroliše, navodi nas na novi zaključak.

A on je, da su lideri DF i SNP, na našu veliku žalost, u stvari: četiri prekrižene ideološke nule, četiri jadna politička autsajdera, četiri izgubljena jahača Apokalipse pod kojima se i “konjima noge lome” jer ni zlo jahati ne umiju.

Oni svojim zlom uopšte ne upravljaju, izmiče im kontroli ili su skloni svojoj prodaji “u nastupima halapljivosti” .

U svakom slučaju, to zlo, izgleda, čine iz sujete i u polusvijesti, pri autohipnozi, te se ono javlja kao zastrašujuća kolateralna šteta na putu ka cilju kojeg ne mogu dostići jer im je sudbina namijenila sitne uloge i male domete u prostorima tužnog političkog bauljanja

Glas naroda

Krivokapić o Đukanoviću: Autokrata počeo da daje časove o slobodnoj volji građana

Published

on

Milo Đukanović u jučerašnjem autorskom tekstu poziva na jedinstvo Crnogorce, umjesto da im svečano predoči plan vraćanja pokradene Crne Gore u džepove Crnogoraca.

I malom djetetu je jasno, da povod nije pomirenje, već pokušaj da se sakrije da se Rogamski dogovor izjalovio.
Zabrinjava činjenica da jedan autokrata počinje da daje časove o demokratiji i slobodnoj volji gradjana, kada postoje brojni dokazi koji svi znamo o njegovom načinu poimanja demokratije, bukvalno u stilu: Sve se može kupiti.

Kao predsjednik države treba da odgovorite: Šta ste sve dogovorili sa neustavnim i nelegitimnim premijerom i tajno i javno, a ne da sada preskačete taj dio i napadate legitimnu 42 Vladu.

Gospodine Djukanoviću, Vi i Vaši prethodnici ste ostavili sprženu zemlju, od uništene i osiromašene industrije, do brutalne sječe šume i bespravnog i bezobzirnog arčenja pijeska, davanja obnovljivih izvora energije prijateljima i bliskim saradnicima, od šverca cigareta do formiranja dva klana švercera narkotika, od svakodnevnih ubistava naručenih ili slučajnih, od službe koja čak prisluškuje i SDT…

Gospodine Djukanoviću neka Vam aplaudiraju oni kojima ste dali državnu imovinu; oni koji se nadaju da će imati sve, a završavaju iza zatvorskih rešeteka; oni sa kojima ste političku ideologiju gradili, a sada Vas iz Beograda sa smješkom posmatraju; oni sa kojima ste tajno dogovarali, a svjedoci su Vam Cane Subotić, Mohamed Dahlan, Muhamed Rašid, Beba Popović i dr; oni koji su organizovali trojke kao za vrijeme Informbiroa; one medjunarodne adrese koje su navikle da lobiranja i Vašu slatkorečivost i obećanja prihvataju; brojni kontraverzni biznismeni od kojih pošteni političari zaziru…

Vi tobož o pomirenju, a Vi ste sve nas zavadili, jer Vam je u jednoj ruci vatra, a u drugoj voda, pa ajde da se igramo (dječje igrice koje voli i Vaš neustavni premijer).

Da postoji kantar koji mjeri ljubav prema državi volio bih da se sa Vam oprobam na tom i takvom kantaru.
Vi i veći dio vaših sledbenika ste interesno vezani za Crnu Goru, a kada dodje stani pani prvi bi je napustili, ili se negdje u šumu odmetnuli.
Mi drugu kuću nemamo do Crne Gore, a mjesto u njoj može naći svako, ako je čovjek.

Zbog kompetencije i hvatanja u koštac sa zatečenim problemima, borbe za dostovajnstvo svakog čovjeka, slobodu i pravdu, ali i povećanje životnog standarda, srušena je 42. Vlada. To je Vlada koja je istinski branila Crnu Goru, a ne Vlada koja teatralno stavlja ceremonijalni potpis na Temeljni ugovor, a iza leđa namiguje da se nasrće na Crkvu.

Vama je NVO CPC poštapalica, i za Vas ima nade, jer idete u Vaseljensku patrijaršiju, isključivo i samo poštujući kanonski poredak. U neskrivenoj mržnji prema MCP, Vašim prijateljima u Evropskom parlament ste sugerisali da se u njihovom nacrtu Izvještaja Evropskog parlamenta za Crnu Goru umjesto SPC, što koriste i neki Vaši mediji, koristi Crkva Srbije.

Gospodine Djukanoviću, Vi imate i iskustvo i savjetnike, od kojih bi neki da je pravne države, savjete Vam pružli iz Spuškog zatvora, da pokažite da ste državnik i poštujući Ustav da cijenite i poštujte svakog gradjanina.

Dijeleći nas i ovim stavom, uvodeći Vašu omiljenu temu nakon 70 godina o četnicima i partizanima, sve nas vraćate u prošlost, a mi želimo da proživimo sadašnjost i da imamo budućnost dostojnu bitisanja. Zato Vas posebno boli uspjeh projekta ove Vlade Evropa sad, jer dobro znate da ste i Vi to mogli odraditi, ali Vas nije interesovalo izdizanje kvaliteta života gradjana.

Crna Gora će biti preobražena i pomirena kada ne budemo isticali: Mi i Oni, Vaši I Naši, jedan i drugi blok…

Živimo sa zlatnim pravilom: Ne učini ništa drugome, što ne bi volio da drugi učini tebi.

 

Nastavi Citanje

Glas naroda

Abazović podsjetio “nekoga” da je prvi premijer Crne Gore koji se slobodno šeta Stradunom!

Published

on

Nakon sastanka sa Milojkom Spajićem u Baošićima, premijer Dritan Abazović produžio je šetnju jadranskom obalom do Dubrovnika gdje se sreo sa biznismenom Ratkom Kneževićem s kojim je, u društvu ministra unutrašniih poslova Filipa Adžića, prošetao Stradunom.

Pametnome dosta – mogao bi da bude komentar ove informacije iz ugla analitičara dešavanja na crnogorskoj političkoj pozornici. Za nedovoljno upućene u situaciju iza kulisa evo još nekoliko znakovitih detalja:

Abazović je na svom Telegram kanalu napisao da mu je bila bila čast “da kao prvi crnogorski premijer slobodno prošeta prelijepim Stradunom” i da se fotografiše i razgovara sa dragim Dubrovčanima.

Kao dijete se sjećam bombardovanja Dubrovnika – najveće sramote Crne Gore u njenoj modernoj istoriji, tada zarobljene države u kandžama nacionalizma, mržnje i ratnog profiterstva“, napisao je Abazović.

Knežević je sa Milom Đukanovićem povezan kumstvom ali i sukob zbog kojeg je morao da napusti Crnu Goru u jeku duvanske afere okončane mafijaškim likvidacijama direktora i urednika Dana Duška Jovanovića i zagrebačkog Nacionala Iva Pukanića. Vjeruje se da je upravo Knežević, nekadašnji novinar Duge, Reportera, Intervjua i Dela, bio “kopča” između urednika Dana i Nacionala koji su razotkrili najveću švercersku aferu prošlog vijeka na teritoriji bivše Jugoslavije.

Ovi detalji, predstavljaju svojevrsni “pečat” na poruku koju je Abazović danas poslao šefu DPS-a i njegovim dvorskim saborcima. Prvi dio poruke premijer je lansirao sa svog tviter profila: “Pravda je upalila sve alarme, a ne Temeljni ugovor – čisto da se zna“, napisao je sa smajlijem koji namiguje.

Potom se javio sa iste adrese sa Straduna sa još znakovitijom porukom:

Đukanoviću su danas upućene slične poruke sa više adresa, od kojih je najdirektnija bila iz Spajićeve “Evrope sad”: Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović ušao je u konačnu fazu političkog nestanka.

Šef DPS-a, poznat po uspostavljanju 30-ogodišnjeg autoritarnog režima, učešću u ratovima 1990-ih, uništenju kompletne privrede, konstantnom potkazivanju izdajnika, nervoznom i bahatom ponašanju, ušao je u konačnu fazu političkog nestanka predstavljajući se kao potrošena, na momente čak i tužna, sjenka neslavne prošlosti“, navodi se, između ostalog, u saopštenju pokreta “Evropa sad” čiji se lider danas, sreo sa premijerom Abazovićem u Baošićima.

Da je u toku završna faza detronizacije Mila Đukanovića bilo je jasno i iz intervjua koji je dao za N1, u kojem je u jednom trenutku zamucao nakon što je dobio blic lekciju od novinarke Ivana Momčilović vezanu za njegove indirektne prijetnje glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću.

Upravo nakon ove blamaže lidera DPS-a, uslijedile je nacionalističke orgije na Cetinju pristaša bivšeg režima, i skretanje pažnje bizarnim “otkrićima” paramedija Hobotnice.

Uporno predstavljanje predstavnika Đukanovićeve partije u parlamentu da ta organizacija promoviše zapadne vrijednosti kao da je upalilo alarm u zapadnim centrima moći imunim na apanaže iz CG, pa je procijenjeno da u trenutku kada se vodi globalna bitka za prevlast sa Rusijom i Kinom, Đukanović loš saveznik, imajući u vidu stare i nadolazeće krimonegene afere vezane za njega ili njegove saborce i partnere.

Tako se igra šefa DPS-a na “zapadnu kartu” ispostavila kao pogrešna, baš kao što je i rigidno sprovođenje antikovid mjera ljeta 2020. koje su Crnu Goru koštale bar pola milijarde od prihoda od turizma.

Đukanovićevu tako antiruska retorika nije donijela ništa, baš kao što nije ni antisrpska na kojoj je jedrio do prije dva ljeta. Vođa bivšeg režima upleo se u mrežu koju je pleo gotovo tri decenije ne mareći na nepisano pravilo da nijedna diktatura nema lijep svršetak.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Advokat Kavarić podnio zahtjev za pokretanje postupka zbog nezakonitog isticanja državne zastave!

Published

on

Advokat Dalibor Kavarić podnio je zahtjev Upravi za inspekcijske poslove da obavi inspekcijski nadzor na Cetinju i pokrene postupak zbog, kako navodi nezakonitog isticanja, upotrebe i uklanjanja državne zastave.

“Dana 7. i 8. avusta za sada nepoznata lica izvršila su nezakonito postavljanje zastave Crne Gore na mjesto i način protivno Zakonu o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore i protivno pravilniku o bližem načinu isticanja, upotrebe, kao i sastavu materijala Zastave Crne Gore, na način što su na kovanu ogradu Cetinjskog manastira, na kovanu ogradu Vlaške kao i na zvoniku Bajičke crkve, kao kulturnih dobara i vjerskih objekata, improvizovanim vezivnim sredstvom pričvrstili više zastava Crne Gore i na taj način istu upotrijebili u prilici, na mjestu i na način protivan naprijed navedenim imperativnim propisima i na taj način umanjili, degradirali i zloupotrijebili državnu zastavu kao najvažniji državni simbol i reprezent Crne Gore”, kazao je pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko primorske, advokat Kavarić.

Pozvavši se na Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore, Kavarić je predložio Upravi za inspekcijske poslove da izvrši inspekcijski nadzor na Cetinjskom manastiru, Vlaškoj crkvi, Bajičkoj crkvi, te po potrebi i na drugim vjerskim objektima u Prijestonici.

“I uz pomoć Uprave policije identifikuje lica koja su počinila opisane protivpravne kaznene radnje i pokrene odgovarajući prekršajni postupak protiv lica koja su izvršila nezakonito postavljanje Zastave Crne Gore na mjesno i način protivan članu 15, 16 i 17 Zakona o državnim simbolima i danu državnosti Crne Gore i članu 1, 2, 3 i 7 Pravilnik o bližem načinu isticanja, upotrebe kao i sastavu materijalu Zastave Crne Gore te da naloži osumnjičenima da o svom trošku uklone naprijed navedene i nezakonito postavljene državne zastave”, navodi se u zahtjevu Kavarića.

Nastavi Citanje

U Trendu