Connect with us

Glas naroda

Carević: Nepromišljenošću kolega iz Demokratske Crne Gore dobili smo poziciju prinudne uprave

Published

on

“Šta mogu reći, to je jedna tuga, suština ista. Ona situacija 30. maja 2020. i sada je potpuno ista. Povod je isti, nismo uspjeli kao vlast i koalicija”.

Tim riječima je u razgovoru za “Vijesti” predsjednik Opštine Budva Marko Carević opisao šta se to promijenilo za dvije godine od čuvene šatorske sjednice u proljeće 2020. kada je došlo do promjene vlasti u Budvi i danas kada je uvedena prinudna uprava i u metropoli turizma instaliran Odbor povjerenika.

Carević prvi put javno za dešavanja od prije dvije godine sada okrivljuje i Demokratsku Crnu Goru.

Rat Demokratskog fronta i Demokrata počeo je praktično odmah nakon što je Carević u januaru 2019. sjeo u fotelju prvog čovjeka grada a eskalirao 2020, kada su Demokrate tražile da se povuče sa te funkcije okrivljujući ga za samovolju i loše upravljanje gradom. Slično je bilo i uoči uvođenja prinudne uprave, praktično se Careviću isto spočitavalo, a ni iz DF nisu ostali dužni, optužujući Demokrate za opstrukciju parlamenta i svjesno uvođenje prinudne uprave, uz navodne ucjene i insistiranje da Demokrate pokrivaju određene funkcije, koje im shodno izbornom rezultatu ne pripadaju.

Carević smatra da su Demokrate i tada i sada dovele do blokade grada.

Nažalost i tada, prije dvije godine, predvođeni Demokratama je srušena vlast i dobili smo šator. I sada su srušili vlast i dobili smo još goru situaciju nego šator. Da je prosto, da imamo one “heroje proljeća”, mi sada nemamo ništa, imamo vakuum, jedna tuga, jer smo nepromišljenošću kolega iz Demokratske Crne Gore dobili poziciju prinudne uprave, koja nije izborna volja građana. Nažalost, takav će period biti možda čak i godinu. Čiji je to interes, kome je to odgovaralo, svakako će to građani znati da cijene”, poručio je Carević.

Prema njegovim riječima, izvršna vlast na čijem je čelu je uvijek funkcionisala kako treba.

Imamo suficit, sve normalno funkcioniše, ali problem je što zakonodavna vlast ne funkcioniše. Imamo odbor povjerenika koji funkcioniše u mandatu koji oni sami procijene. To je zakonom regulisano najviše 60 dana, a isto imamo odluku Vlade koja je odložila izbore i produžila tu pat poziciju. Mislim da je to potpuno pogrešna odluka, što nijesu sprovedeni izbori. Na ovaj način je minimum funkcionisanja, ali ako je to mjerilo nečega, onda je to jako pogrešno. Znam da je prvi put da lokalne uprave nemaju parlamente nego odbore povjerenika. Nije se smjelo rizikovati da se njihov rad produži na šest mjeseci. Ne zbog njih, to su ljudi koji rade svoj posao onako kako misle da treba, ali mislim da je to prevelika odgovornost i za njih same. Ja se lično toga ne bi nikada prihvatio na takav način. Treba donositi odluke, život teče, ne možemo čekati šest mjeseci. Imam osjećaj, znajući političke tendencije da ću ja, na žalost moju, na ovoj funkciji ostati do aprila naredne godine”, istakao je Carević.

Više stotina specijalaca pod punom opremom, opsada metropole turizma, veliki montažni šator na platou ispred zgrade Opštine u kome se zbog epidemioloških mjera održava maratonsko zasjedanje lokalnog parlamenta na čijem dnevnom redu su bile smjene tadašnjih čelnika Opštine i Skupštine opštine Marka Carevića i Krsta Radovića, na desetine građana koji protestuju i za političku korupciju optužuju odbjeglog odbornika Pokreta za promjene Stevana Džakovića, koji se priklonio DPS-u, SD-u i Crnogorskoj dajući im većinu, scene su od prije dvije godine.

To je bio i uvod u troipomjesečne proteste.

Incijativa tadašnje vladajuće Crnogorske za smjenu Carevića, koju su potpisali odbornici DPS-a i SD-a, te Džaković, a potom i incijativa DPS-a koja je dobila podršku tada već stvorene odborničke većine za smjenu Radovića našlo se krajem maja na dnevnom redu legendarne šatorske sjednice.

Dvodnevna sjednica i ona par dana kasnije kada se razmatrala smjena Radovića, tačno u ponoć su prekinute, kada je koalicija koju su činili DF, Demokrate, SNP, PzP, URA i Demos proglasile “pobjedu”, jer je po njihovom stavu ispoštovana zakonska procedura, a nastavak sjednice zakazan za par mjeseci, odnosno uoči lokalnih izbora u avgustu. Međutim, Ministarstvo javne uprave, na čijem čelu je bila Budvanka Suzana Pribilović, aktuelna poslanica DPS-a daje stav da je Skupština opštine bila dužna da se izjasni u roku od 30 dana od kada su podnijete inicijative za smjene gradonačelnika i šefa parlamenta.

Već 11. juna, nova odbornička većina od 17 odbornika, DPS, SD, Crnogorske i Džaković, okuplja se u konferencijskoj sali Turističkog naselja “Slovenska plaža”, gdje jednoglasno smjenjuju Carevića i Radovića i za v. d. Opštine i Skupštine opštine biraju Vladimira Bulatovića (Crnogorska) i Snežanu Kuč (DPS).

Takve odluke Carevićeva administracija ne priznaje, a Radović odbija da ih verifikuje u skupštinskoj službi. Šest dana kasnije, 17. juna 2020. u pratnji na desetine specijalaca upravni inspektori Ministarstva javne uprave u 8 ujutru na silu ulaze u zgradu Opštine, nakon što su policajci uhapsili opštinske čelnike i građane koji su bili u zgradi Opštine.

Slijede višednevni protesti građana koji su 24. juna eskalirali. Dolazi do nereda ispred zgrade Centra bezbjednosti i policija upotrebljava suzavac na građane koji su opkolili stanicu policije u kojoj je bio Vladimir Bulatović, koga su revoltirani simpatizeri DF-a i Demokrata bukvalno htjeli da linčuju.

U zgradu Opštine tada se instalira nova većina, koja na sjednici parlamenta zatvorenoj za javnost za gradonačelnika bira Nikolu Divanovića (DPS).

Slijede svakodnevni nemiri ispred zgrade Opštine. Divanovićeva administracija ne uspijeva praktično ni da upravlja gradom, zgrada Opštine je pod opsadom privatnog obezbjeđenja koje svakoga jutra sprečava Carevića i Radovića, kao i odbornike da uđu u zgradu. Na lokalanim izborima DPS i koalicija koju je predvodio Divanović doživljava poraz u Budvi, dok koalicija koju je predvodio Carević osvaja čak 43 odsto i 14 mandata, a Demokrate šest mandata.

Iako su djelovali složno, to nije dugo potrajalo i netrpeljivost dva bloka je odmah izašla na vidjelo.

Glas naroda

Krivokapić o Đukanoviću: Autokrata počeo da daje časove o slobodnoj volji građana

Published

on

Milo Đukanović u jučerašnjem autorskom tekstu poziva na jedinstvo Crnogorce, umjesto da im svečano predoči plan vraćanja pokradene Crne Gore u džepove Crnogoraca.

I malom djetetu je jasno, da povod nije pomirenje, već pokušaj da se sakrije da se Rogamski dogovor izjalovio.
Zabrinjava činjenica da jedan autokrata počinje da daje časove o demokratiji i slobodnoj volji gradjana, kada postoje brojni dokazi koji svi znamo o njegovom načinu poimanja demokratije, bukvalno u stilu: Sve se može kupiti.

Kao predsjednik države treba da odgovorite: Šta ste sve dogovorili sa neustavnim i nelegitimnim premijerom i tajno i javno, a ne da sada preskačete taj dio i napadate legitimnu 42 Vladu.

Gospodine Djukanoviću, Vi i Vaši prethodnici ste ostavili sprženu zemlju, od uništene i osiromašene industrije, do brutalne sječe šume i bespravnog i bezobzirnog arčenja pijeska, davanja obnovljivih izvora energije prijateljima i bliskim saradnicima, od šverca cigareta do formiranja dva klana švercera narkotika, od svakodnevnih ubistava naručenih ili slučajnih, od službe koja čak prisluškuje i SDT…

Gospodine Djukanoviću neka Vam aplaudiraju oni kojima ste dali državnu imovinu; oni koji se nadaju da će imati sve, a završavaju iza zatvorskih rešeteka; oni sa kojima ste političku ideologiju gradili, a sada Vas iz Beograda sa smješkom posmatraju; oni sa kojima ste tajno dogovarali, a svjedoci su Vam Cane Subotić, Mohamed Dahlan, Muhamed Rašid, Beba Popović i dr; oni koji su organizovali trojke kao za vrijeme Informbiroa; one medjunarodne adrese koje su navikle da lobiranja i Vašu slatkorečivost i obećanja prihvataju; brojni kontraverzni biznismeni od kojih pošteni političari zaziru…

Vi tobož o pomirenju, a Vi ste sve nas zavadili, jer Vam je u jednoj ruci vatra, a u drugoj voda, pa ajde da se igramo (dječje igrice koje voli i Vaš neustavni premijer).

Da postoji kantar koji mjeri ljubav prema državi volio bih da se sa Vam oprobam na tom i takvom kantaru.
Vi i veći dio vaših sledbenika ste interesno vezani za Crnu Goru, a kada dodje stani pani prvi bi je napustili, ili se negdje u šumu odmetnuli.
Mi drugu kuću nemamo do Crne Gore, a mjesto u njoj može naći svako, ako je čovjek.

Zbog kompetencije i hvatanja u koštac sa zatečenim problemima, borbe za dostovajnstvo svakog čovjeka, slobodu i pravdu, ali i povećanje životnog standarda, srušena je 42. Vlada. To je Vlada koja je istinski branila Crnu Goru, a ne Vlada koja teatralno stavlja ceremonijalni potpis na Temeljni ugovor, a iza leđa namiguje da se nasrće na Crkvu.

Vama je NVO CPC poštapalica, i za Vas ima nade, jer idete u Vaseljensku patrijaršiju, isključivo i samo poštujući kanonski poredak. U neskrivenoj mržnji prema MCP, Vašim prijateljima u Evropskom parlament ste sugerisali da se u njihovom nacrtu Izvještaja Evropskog parlamenta za Crnu Goru umjesto SPC, što koriste i neki Vaši mediji, koristi Crkva Srbije.

Gospodine Djukanoviću, Vi imate i iskustvo i savjetnike, od kojih bi neki da je pravne države, savjete Vam pružli iz Spuškog zatvora, da pokažite da ste državnik i poštujući Ustav da cijenite i poštujte svakog gradjanina.

Dijeleći nas i ovim stavom, uvodeći Vašu omiljenu temu nakon 70 godina o četnicima i partizanima, sve nas vraćate u prošlost, a mi želimo da proživimo sadašnjost i da imamo budućnost dostojnu bitisanja. Zato Vas posebno boli uspjeh projekta ove Vlade Evropa sad, jer dobro znate da ste i Vi to mogli odraditi, ali Vas nije interesovalo izdizanje kvaliteta života gradjana.

Crna Gora će biti preobražena i pomirena kada ne budemo isticali: Mi i Oni, Vaši I Naši, jedan i drugi blok…

Živimo sa zlatnim pravilom: Ne učini ništa drugome, što ne bi volio da drugi učini tebi.

 

Nastavi Citanje

Glas naroda

Abazović podsjetio “nekoga” da je prvi premijer Crne Gore koji se slobodno šeta Stradunom!

Published

on

Nakon sastanka sa Milojkom Spajićem u Baošićima, premijer Dritan Abazović produžio je šetnju jadranskom obalom do Dubrovnika gdje se sreo sa biznismenom Ratkom Kneževićem s kojim je, u društvu ministra unutrašniih poslova Filipa Adžića, prošetao Stradunom.

Pametnome dosta – mogao bi da bude komentar ove informacije iz ugla analitičara dešavanja na crnogorskoj političkoj pozornici. Za nedovoljno upućene u situaciju iza kulisa evo još nekoliko znakovitih detalja:

Abazović je na svom Telegram kanalu napisao da mu je bila bila čast “da kao prvi crnogorski premijer slobodno prošeta prelijepim Stradunom” i da se fotografiše i razgovara sa dragim Dubrovčanima.

Kao dijete se sjećam bombardovanja Dubrovnika – najveće sramote Crne Gore u njenoj modernoj istoriji, tada zarobljene države u kandžama nacionalizma, mržnje i ratnog profiterstva“, napisao je Abazović.

Knežević je sa Milom Đukanovićem povezan kumstvom ali i sukob zbog kojeg je morao da napusti Crnu Goru u jeku duvanske afere okončane mafijaškim likvidacijama direktora i urednika Dana Duška Jovanovića i zagrebačkog Nacionala Iva Pukanića. Vjeruje se da je upravo Knežević, nekadašnji novinar Duge, Reportera, Intervjua i Dela, bio “kopča” između urednika Dana i Nacionala koji su razotkrili najveću švercersku aferu prošlog vijeka na teritoriji bivše Jugoslavije.

Ovi detalji, predstavljaju svojevrsni “pečat” na poruku koju je Abazović danas poslao šefu DPS-a i njegovim dvorskim saborcima. Prvi dio poruke premijer je lansirao sa svog tviter profila: “Pravda je upalila sve alarme, a ne Temeljni ugovor – čisto da se zna“, napisao je sa smajlijem koji namiguje.

Potom se javio sa iste adrese sa Straduna sa još znakovitijom porukom:

Đukanoviću su danas upućene slične poruke sa više adresa, od kojih je najdirektnija bila iz Spajićeve “Evrope sad”: Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović ušao je u konačnu fazu političkog nestanka.

Šef DPS-a, poznat po uspostavljanju 30-ogodišnjeg autoritarnog režima, učešću u ratovima 1990-ih, uništenju kompletne privrede, konstantnom potkazivanju izdajnika, nervoznom i bahatom ponašanju, ušao je u konačnu fazu političkog nestanka predstavljajući se kao potrošena, na momente čak i tužna, sjenka neslavne prošlosti“, navodi se, između ostalog, u saopštenju pokreta “Evropa sad” čiji se lider danas, sreo sa premijerom Abazovićem u Baošićima.

Da je u toku završna faza detronizacije Mila Đukanovića bilo je jasno i iz intervjua koji je dao za N1, u kojem je u jednom trenutku zamucao nakon što je dobio blic lekciju od novinarke Ivana Momčilović vezanu za njegove indirektne prijetnje glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću.

Upravo nakon ove blamaže lidera DPS-a, uslijedile je nacionalističke orgije na Cetinju pristaša bivšeg režima, i skretanje pažnje bizarnim “otkrićima” paramedija Hobotnice.

Uporno predstavljanje predstavnika Đukanovićeve partije u parlamentu da ta organizacija promoviše zapadne vrijednosti kao da je upalilo alarm u zapadnim centrima moći imunim na apanaže iz CG, pa je procijenjeno da u trenutku kada se vodi globalna bitka za prevlast sa Rusijom i Kinom, Đukanović loš saveznik, imajući u vidu stare i nadolazeće krimonegene afere vezane za njega ili njegove saborce i partnere.

Tako se igra šefa DPS-a na “zapadnu kartu” ispostavila kao pogrešna, baš kao što je i rigidno sprovođenje antikovid mjera ljeta 2020. koje su Crnu Goru koštale bar pola milijarde od prihoda od turizma.

Đukanovićevu tako antiruska retorika nije donijela ništa, baš kao što nije ni antisrpska na kojoj je jedrio do prije dva ljeta. Vođa bivšeg režima upleo se u mrežu koju je pleo gotovo tri decenije ne mareći na nepisano pravilo da nijedna diktatura nema lijep svršetak.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Advokat Kavarić podnio zahtjev za pokretanje postupka zbog nezakonitog isticanja državne zastave!

Published

on

Advokat Dalibor Kavarić podnio je zahtjev Upravi za inspekcijske poslove da obavi inspekcijski nadzor na Cetinju i pokrene postupak zbog, kako navodi nezakonitog isticanja, upotrebe i uklanjanja državne zastave.

“Dana 7. i 8. avusta za sada nepoznata lica izvršila su nezakonito postavljanje zastave Crne Gore na mjesto i način protivno Zakonu o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore i protivno pravilniku o bližem načinu isticanja, upotrebe, kao i sastavu materijala Zastave Crne Gore, na način što su na kovanu ogradu Cetinjskog manastira, na kovanu ogradu Vlaške kao i na zvoniku Bajičke crkve, kao kulturnih dobara i vjerskih objekata, improvizovanim vezivnim sredstvom pričvrstili više zastava Crne Gore i na taj način istu upotrijebili u prilici, na mjestu i na način protivan naprijed navedenim imperativnim propisima i na taj način umanjili, degradirali i zloupotrijebili državnu zastavu kao najvažniji državni simbol i reprezent Crne Gore”, kazao je pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko primorske, advokat Kavarić.

Pozvavši se na Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore, Kavarić je predložio Upravi za inspekcijske poslove da izvrši inspekcijski nadzor na Cetinjskom manastiru, Vlaškoj crkvi, Bajičkoj crkvi, te po potrebi i na drugim vjerskim objektima u Prijestonici.

“I uz pomoć Uprave policije identifikuje lica koja su počinila opisane protivpravne kaznene radnje i pokrene odgovarajući prekršajni postupak protiv lica koja su izvršila nezakonito postavljanje Zastave Crne Gore na mjesno i način protivan članu 15, 16 i 17 Zakona o državnim simbolima i danu državnosti Crne Gore i članu 1, 2, 3 i 7 Pravilnik o bližem načinu isticanja, upotrebe kao i sastavu materijalu Zastave Crne Gore te da naloži osumnjičenima da o svom trošku uklone naprijed navedene i nezakonito postavljene državne zastave”, navodi se u zahtjevu Kavarića.

Nastavi Citanje

U Trendu