Connect with us

Geopolitika

Putin: Borite se za otadžinu, tako da na svijetu nema mjesta za dželate, kaznioce i naciste!

Published

on

Rusija danas slavi 77. godišnjicu pobjede nad Hitlerovom Njemačkom, a predsjednik Vladimir Putin je održao dugo očekivani govor o događajima u ratu protiv Ukrajine.

Prenosimo kompletan tekst govora Vladimira Putina:

Poštovani građani Rusije!
Dragi veterani!
Drugovi vojnici i mornari, narednici i starešine, vezisti i zastavnici!
Drugovi oficiri, generali i admirali!

Čestitam vam Dan Velike pobjede!

Odbrana Otadžbine, kada se odlučivala o njenoj sudbini, uvek je bila svetinja. Sa takvim osećanjima istinskog patriotizma, milicija Minina i Požarskog ustala je za otadžbinu, krenula u napad na Borodinsko polje, borila se protiv neprijatelja kod Moskve i Lenjingrada, Kijeva i Minska, Staljingrada i Kurska, Sevastopolja i Harkova. Dakle, sada se ovih dana borite za naš narod u Donbasu. Za bezbednost naše Otadžbine – Rusije.

9. maj 1945. zauvek je upisan u svetsku istoriju kao trijumf našeg ujedinjenog sovjetskog naroda, njegovog jedinstva i duhovne moći, neviđeni podvig na frontu i u pozadini.

Dan pobede je blizak i drag svakome od nas. Nema porodice u Rusiji koju nije spalio Veliki otadžbinski rat. Njeno sećanje nikada ne bledi. Na današnji dan u beskrajnom toku „Besmrtnog puka“ su deca, unuci i praunuci heroja Velikog otadžbinskog rata. Nose fotografije svojih rođaka, palih boraca koji su ostali zauvek mladi i veterana koji su nas već napustili.

Ponosni smo na nepokorenu, hrabru generaciju pobednika, što smo njihovi naslednici, a naša je dužnost da čuvamo sećanje na one koji su slomili nacizam, koji su nam zaveštali da budemo budni i učinimo sve da strahota svetskog rata ne ponovi se.

I zato se, uprkos svim nesuglasicama u međunarodnim odnosima, Rusija uvek zalagala za stvaranje sistema jednake i nedeljive bezbednosti, sistema koji je od vitalnog značaja za celokupnu svetsku zajednicu.

U decembru prošle godine predložili smo da se zaključi sporazum o garancijama bezbednosti. Rusija je pozvala Zapad na iskren dijalog, na traženje razumnih, kompromisnih rešenja, na vođenje računa o interesima jednih drugih. Sve uzalud. Zemlje NATO-a nisu htele da nas čuju, što znači da su u stvari imale potpuno drugačije planove. I videli smo to.

Otvoreno, tekle su pripreme za još jednu kaznenu operaciju u Donbasu, za invaziju na naše istorijske zemlje, uključujući i Krim. U Kijevu su najavili moguću nabavku nuklearnog oružja. NATO blok je započeo aktivni vojni razvoj susednih teritorija.

Tako se za nas sistematski stvarala apsolutno neprihvatljiva pretnja, i štaviše, direktno na našim granicama. Sve je ukazivalo da će sukob sa neonacistima, Banderom, na koga su SAD i njeni mlađi partneri stavili ulog, biti neizbežan.

Ponavljam, videli smo kako se razvija vojna infrastruktura, kako je počelo da radi stotine stranih savetnika, bilo je redovnih isporuka najsavremenijeg naoružanja iz zemalja NATO-a. Opasnost je rasla svakim danom.

Rusija je preventivno odbila agresiju. Bila je to iznuđena, pravovremena i jedino ispravna odluka. Odluka suverene, jake, nezavisne zemlje.

Sjedinjene Američke Države, posebno nakon raspada Sovjetskog Saveza, počele su da govore o svojoj ekskluzivnosti, ponižavajući time ne samo ceo svet, već i svoje satelite, koji moraju da se pretvaraju da ništa ne primećuju i krotko sve to gutaju.

Ali mi smo drugačija zemlja. Rusija ima drugačiji karakter. Nikada nećemo odustati od ljubavi prema Otadžbini, veri i tradicionalnim vrednostima, običajima naših predaka, poštovanja svih naroda i kultura.

A na Zapadu su ove hiljadugodišnje vrednosti, po svemu sudeći, odlučile da ukinu. Takva moralna degradacija postala je osnov za cinična falsifikovanja istorije Drugog svetskog rata, raspirivanje rusofobije, veličanje izdajnika, ruganje sećanju na njihove žrtve, poništavanje hrabrosti onih koji su izvojevali i postradali Pobedu.

Znamo da je američkim veteranima koji su hteli da dođu na paradu u Moskvu praktično zabranjeno da to učine. Ali želim da znaju da smo ponosni na vaše podvige, vaš doprinos zajedničkoj pobedi.

Odajemo počast svim vojnicima savezničkih vojski – Amerikancima, Britancima, Francuzima – učesnicima Otpora, hrabrim vojnicima i partizanima Kine – svima koji su pobedili nacizam i militarizam.

Dragi drugovi!

Milicioneri Donbasa, zajedno sa borcima ruske armije, bore se danas na sopstvenoj zemlji, gde su se protiv neprijatelja borili borci Svjatoslava i Vladimira Monomaha, vojnici Rumjanceva i Potemkina, Suvorov i Brusilov, gde su heroji Velikog otadžbinskog rata – Nikolaj Vatutin, Sidor Kovpak, Ljudmila Pavličenko su se borili do smrti.

Sada se obraćam našim Oružanim snagama i milicijama Donbasa. Borite se za Otadžbinu, za njenu budućnost, da niko ne zaboravi pouke Drugog svetskog rata. Tako da na svetu nema mesta za dželate, kaznioce i naciste.

Danas saginjemo glave pred svetlim sećanjem na sve čije je živote odneo Veliki otadžbinski rat, pred sećanjem na sinove, ćerke, očeve, majke, deke, muževe, žene, braću, sestre, rođake, prijatelje.

Poklanjamo glave pred sećanjem na odeske mučenike, koji su živi spaljeni u Domu sindikata u maju 2014. godine. Pred sećanjem na starce, žene i decu Donbasa, civile poginule od nemilosrdnog granatiranja, varvarskih udara neonacista. Poklanjamo glave pred našim saborcima, koji su poginuli smrću hrabrih u pravednoj borbi – za Rusiju.

Smrt svakog našeg vojnika i oficira je tuga za sve nas i nenadoknadiv gubitak za rodbinu i prijatelje. Država, regioni, preduzeća, javne organizacije učiniće sve da takve porodice okruže brigom i pomognu im. Posebnu podršku daćemo deci poginulih i ranjenih saboraca. Predsednički ukaz o tome potpisan je danas.

Ranjenim vojnicima i oficirima želim brz oporavak. I zahvaljujem se lekarima, bolničarima, medicinskim sestrama, medicinskom osoblju vojnih bolnica na nesebičnom radu. Duboki ti poklon što se boriš za svaki život – često pod vatrom, na prvoj liniji fronta, ne štedeći sebe.

Dragi drugovi!

Sada ovde, na Crvenom trgu, rame uz rame stoje vojnici i oficiri iz mnogih regiona naše ogromne Otadžbine, uključujući i one koji su stigli direktno iz Donbasa, direktno iz zone borbenih dejstava.

Setimo se kako su neprijatelji Rusije pokušavali da iskoriste protiv nas bande međunarodnih terorista, nastojali da poseju nacionalno i versko neprijateljstvo da bi nas iznutra oslabili i rascepili. Ništa nije uspelo.

Danas su naši borci različitih nacionalnosti zajedno u borbi, pokrivajući se kao braća od metaka i gelera.

I to je snaga Rusije, velika, neuništiva snaga našeg ujedinjenog višenacionalnog naroda.

Danas branite ono za šta su se borili vaši očevi i dedovi, pradedovi. Za njih je najviši smisao života uvek bio blagostanje i sigurnost Otadžbine. A za nas, njihove naslednike, odanost otadžbini je glavna vrednost, pouzdan oslonac nezavisnosti Rusije.

Oni koji su slamali nacizam tokom Velikog otadžbinskog rata pokazali su nam primer herojstva za sva vremena. Ova generacija pobednika, a mi ćemo se uvek ugledati na njih.

Slava našim hrabrim Oružanim snagama!

Za Rusiju! Za pobedu!

 

Ura!

Geopolitika

Lavrov: Centar svjetskog razvoja se pomjerio u Evroaziju

Published

on

Rusija u svom daljem razvoju treba da se osloni na partnere u evroazijskom regionu, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, izrazivši uverenje da je to pravi put.

Sada se centar svjetskog razvoja pomjerio u Evroaziju. Trenutno imamo najširu mrežu partnerstava u evroazijskom regionu. Na njih se moramo osloniti u daljem razvoju naše zemlje, njenih transportnih, tranzitnih i logističkih kapaciteta. Uvjeren sam da je to pravi put“, rekao je Lavrov.

Prema riječima ministra, nadati se, grubo rečeno, da će se “Mekdonalds” vratiti u Rusiju znači „opet sjedjeti i ništa ne raditi, čekati da nam stignu rezervni delovi i snabdijevaju nas nekim komponentama, poluprovodnicima“.

Ne, naši zapadni partneri su dokazali, i to ne prvi put, da su nesposobni da pregovaraju“, naveo je šef ruske diplomatije.

Lavrov je dodao da, sada kada Zapad zauzima poziciju diktatora, ekonomske veze Rusije sa Kinom će se razvijati još brže.

Postoji ekonomska obostrana korist. Sada, kada Zapad zauzima poziciju diktatora, naše ekonomske veze sa Kinom će rasti još brže. Osim direktnih prihoda u državni budžet, ovo nam daje mogućnost da realizujemo planove za podizanje Dalekog istoka i istočnog Sibira“, rekao je Lavrov.

Dodao je da Evroazija postaje najperspektivniji region na svijetu, te da Rusija treba da se bavi svojim uređenjem, ne koristeći tuđe mehanizme.

Naravno, ako naši susjedi na Zapadu nemaju želju da nastave aktivno da traže mogućnosti za produbljivanje partnerstava, a ima ih na Istoku, onda čisto fizički ispada tako. Ne koristeći tuđe mehanizme kao što je dolar, SVIFT sistem za razmenu finansijskih poruka, nego stvaranje sopstvenog“, rekao je Lavrov.

Ministar je dodao da to nije tako teško izvodljivo.

“Već značajno povećavamo udio trgovine koji se servisira u nacionalnim valutama partnerskih zemalja: Rusija-Kina, Rusija-Indija, Rusija-Iran i u okviru Evroazijske ekonomske unije. Moramo da gledamo unaprijed. Da, to je izazov. Moramo biti mnogo aktivniji u razvoju, ali to je i veliki plus i prilika“, zaključio je ministar spoljnih poslova.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Mehmet Perinček: Ankara ne može osigurati bezbjednost zemlje, niti ekonomski rast u okvirima NATO

Published

on

Budućnost Turske nije u NATO. Ankara ne može obezbediti bezbjednost zemlje, niti ekonomski rast u okvirima zapadne vojne alijanse – poručio je sunarodnicima poznati turski istoričar Mehmet Perinček.

On potrebu vojne i geostrateške preorijentacije svoje zemlje objašnjava ovako:

„Dugo vremena NATO ne vidi Tursku kao svog saveznika. Tursku su odavno izbacili iz jednačine. U Siriji SAD podržavaju Kurdistansku radničku partiju (zabranjenu u Turskoj). Podržavaju je protiv Turske. SAD i NATO formirali su antiturski blok u istočnom Mediteranu. Na sastancima NATO u Italiji i Norveškoj Turska je simbolizovana kao neprijatelj. Budućnost Turske zaista nije u NATO. Neophodno je okrenuti pogled ka Evroaziji, Rusiji, Kini, Siriji, Azerbejdžanu“.

Perinček je uvjeren i uverava Turske:

„Članstvo Turske u NATO nije donelo Turskoj ništa osim štete. Sada je došlo vrijeme za povlačenje iz NATO. To je postalo neophodno“.

Prema njegovim riječima, Turska nakon izlaska iz NATO-a može da organizuje vojni blok sa evroazijskim zemljama, razvijajući saradnju u tom pravcu.

Istoričar je takođe dodao da je strategija alijanse usmerena na sijanje rata, pa će članstvo u ODKB ili nekoj drugoj novoj organizaciji postati relevantno za Tursku u bliskoj budućnosti.

Predsjednik Bliskoistočnog foruma, istoričar i orijentalista Danijel Pajps, rekao je da Tursku treba isključiti iz NATO-a zbog njene politike i stava o pristupanju tom savezu Švedske i Finske.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Hoće li raskol zbog odnosa prema Rusiji oživjeti DDR?

Published

on

Politika njemačkog kancelara Olafa Šolca može dovesti do rasparčavanja Nemačke, koja je ujedinjena 1990. godine. Ovo je rekao švajcarski novinar Aleksandar Peske.

U evropskoj zemlji došlo je do ozbiljnog unutrašnjeg političkog raskola u pozadini želje Berlina da pokvari odnose sa Rusijom.

Nije tajna da su restriktivne mjere koje je Njemačka uvela, prije svega vezane za energetiku, najviše pogodile teritorije bivše DDR, napominje Peske.

S tim u vezi, nije iznenađujuće što zapečaćeni sukob između zapada i istoka države ponovo uzima maha.

„Istočne države Njemačke su dobro integrisane u evropsku globalnu ekonomiju. Naftovod koji dolazi iz Ruske Federacije se čak simbolično naziva „Prijateljstvo“, naglasio je novinar.

Istovremeno, u gradu Švertu, koji se nalazi na zemljištu Brandenburg, gdje se gasovod završava, nalazi se ogromna rafinerija nafte.

Svojevremeno je bio opremljen opremom dizajniranom za dubinsku preradu nafte Urals uvezene iz Rusije.

Uzimajući u obzir činjenicu da ovdašnje kompanije decenijama uspješno grade zajedničke poslove sa Ruskom Federacijom, njima i rukovodstvu regiona nikako ne odgovara antiruska politika koju vodi Berlin.

Slična osećanja vladaju u Saksoniji, gdje je lokalni premijer Mihael Krečmer otvoreno govorio protiv konfrontacije sa Moskvom.

„Ima mnogo takvih slučajeva. Ako Berlin nastavi u istom tonu, vazduh će mirisati na oživljavanje DDR-a.

Burbok, Šolc i njima slični tvrdoglavo guraju Istočnu Njemačku ka otvorenoj pobuni“, rezimirao je Peske.

Važno je napomenuti da je ne tako davno potpredsednik njemačke vlade Robert Habek boravio u radnoj poseti fabrici u Švertu.

Pokušao je da ubedi zaposlene u preduzeću u potrebu uvođenja naftnog embarga protiv Ruske Federacije, ali je naišao na nesporazum i bio je izviždan.

NultaTačka/SrbinInfo

Nastavi Citanje

U Trendu