Connect with us

Društvo

Milov sin osnovao treću firmu, baviće se i građevinom

Published

on

Sin predsjednika države Blažo Đukanović nedavno je osnovao još jednu firmu, BB invest group, sa kojom planira da se oproba u građevinskom biznisu, pokazuju podaci iz Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS).

Đukanović je firmu osnovao sa partnerom Ivanom Burzanovićem, sa kojim je suvlasnik u još dvije firme – BB solar i BB hidro.

Podaci CRPS-a pokazuju da su Đukanović i Burzanović firmu BB invest group osnovali 17. januara sa kapitalom od jednog eura za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada.

Adresa ove firme je istao kao i za BB solar i BB hidro koje su osnovane 2011. i 2014. godine. Djelatnost BB solara je postavljanje elektro-instalacija, dok BB hidro proizvodi električnu energiju iz mHE Bistrica Lipovska u Kolašinu.

Upravo u tom gradu na sjeveru, mlađi Đukanović planira da gradi sa novom firmom.

Ministarstvu ekologije, planiranja i urbanizma su polovinom marta poslali zahtjev za davanje saglasnosti glavnog državnog arhitekte na idejno rješenje arhitektonskog projekta zgrade bruto građevinske površine 3.000 kvadrata i više, hotela, odnosno turističkog naselja sa četiri ili pet zvjezdica i turističkog rizorta, trga, skvera, šetališta ili gradskog parka.

Đukanović to planira da gradi u KO Kolašin u zahvatu DUP-a “Centar” Kolašin.

U toj katastarskoj opštini firma BB invest grup je kupila šest katastarskih parcela od porodice Šćepanović, potvrđuju podaci Uprave za nekretnine. Ukupna površina tih parcela je preko 3.300 kvadrata.

U katastru nije navedeno po kojoj cijeni je firma Blaža Đukanovića kupila šest parcela. Na parcelama je stavljena zabrana otuđenja na osnovu ugovora o kupoprodaji i ugovora o izgradnji koje su Šćepanovići potpisali sa BB invest grupom.

Osim ove tri firme sa Burzanovićem, Blažo je vlasnik i Kapital investa, firme koju mu je otac Milo Đukanović, predsjednik države i DPS-a prepisao prije nekoliko godina.

Takođe, u firmi Kodio ima 39 odsto udjela.

Izvor: Dan

Društvo

Patrijarh Porfirije: SPC će priznati autokefalnost MPC a nakon toga i sve druge pravoslavne kanonske crkve

Published

on

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije na današnjoj zajedničkoj liturgiji SPC i MPC – OA u Skoplju priznao je autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve.

On je u svom govoru rekao da će nakon kompletiranja pravnih dokumenata, biti pripremljen zvanični akt i obavještene sve ostale pravoslavne kanonske crkve.

Patrijarh SPC Porfirije očekuje da sve pomjesne crkve prihvate autokefalni status Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije.

“Braćo i sestre, sigurni smo da će i druge pomjesne crkve dočekati autokefalnost MPC – OA”, rekao je patrijarh Porfirije.

Liturgija je održana na dan Svetih slovenskih prosvetitelja Kirila i Metodija.

Makedonski poglavar Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan zahvalio je članovima Svetog arhijerejskog sinoda SPC na priznanju autokefalnosti MPC.

Današnja zajednička liturgija u Skoplju nastavak je otopljavanja odnosa dvije crkve, započetog zajedničkom liturgijom u četvrtak prošle nedelje u hramu Sv. Save u Beogradu.

Obje zemlje i dva crkvena naroda označili su ovu liturgiju kao istorijski čin, čime je potvrđeno prevazilaženje 55-ogodišnjeg raskola između SPC i MPC-OA i obnavljanje kanonskog i evharistijskog opštenja.

Vaseljenska patrijaršija je 9. maja priznala za kanonsku Ohridsku arhiepiskopiju.

Nastavi Citanje

Društvo

Prva banka: Podmetanjima nanose štetu

Published

on

Iz Prve banke saopštili su da su tvrdnje o navodnim uplatama od više stotina miliona eura na račun klijenta njihove banke u potpunosti neistinite, tendenciozne i smišljene sa ciljem pokušaja ugrožavanja poslovnog ugleda i potencijalnog nanošenja štete toj finansijskoj instituciji.

”Povodom spekulacija u javnosti koje su se pojavile prethodnih dana, a u cilju zaštite ugleda i interesa kako svojih klijenata tako i poslovnog ugleda, Prva banka ovim putem obavještava javnost da su tvrdnje o navodnim uplatama od više stotina miliona eura na račun klijenta naše banke u potpunosti neistinite, tendenciozne i smišljene sa ciljem pokušaja ugrožavanja poslovnog ugleda i potencijalnog nanošenja štete Prvoj banci”, navodi se u reagovanju Prve banke.

Iz Prve banke “ističu da za lice koje se pominje u javnosti nije obavljena nijedna transakcija koja se navodi u pojedinim tekstovima plasiranim u javnosti”.

Skoro pola milijarde eura na računu radnika firme za obezbjeđenje: Krupne investicije ili pranje miliona?

“Takođe, nemoguće je obaviti transakciju u navedenim iznosima a da sa tim nijesu upoznati i u to uključeni nadležni organi u Crnoj Gori. Navodna dokumenta objavljena u pojedinim medijima su obični falsifikati. Zbog ovakvih neistinitih navoda, podmetanja i pokušaja urušavanja poslovnog ugleda i nanošenja štete Prvoj banci, pozivamo sve nadležne organe u Crnoj Gori da ispitaju sve navode i utvrde odgovornost svih onih koji su uključeni u objavljivanje neistina na račun Prve banke i dovođenje u zabludu klijenata, laičke i stručne javnosti u Crnoj Gori. Banka će pred nadležnim sudom tražiti zaštitu svojih pravnih interesa i odgovornost svih lica uključenih u plasiranje ovih tendencioznih i besprizornih neistina”, dodaje se u reagovanju.

Nastavi Citanje

Društvo

Mitropolit Joanikije novi član Sinoda SPC

Published

on

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije novi je član Svetog Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC), saopštio je Sveti Arhijerejski sabor SPC.

Kako je objavljeno na sajtu SPC, za novog člana izabran i episkop bački Irinej.

U Sinodu je mandat prestao mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu i episkopu kruševačkom Davidu, koji će ostati članovi zamjenici.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve je neka vrsta crkvene vlade, odnosno najviša izvršna (upravna i nadzorna), kao i sudska vlast u djelokrugu definisanom Ustavom Srpske pravoslavne crkve.

Predsjednik Svetog arhijerejskog sinoda je patrijarh srpski Porfirije.

Članove Svetog arhijerejskog sinoda bira Sveti arhijerejski sabor na dvije godine i to svake godine po dvojicu.

Nastavi Citanje

U Trendu