Connect with us

Ekonomija

Rusi pare i biznis iz Evrope povlače u Srbiju!

Published

on

Sankcije Zapada otežale su poslovanje mnogih kompanija u Rusiji. Baš kako su privrednici Srbije i očekivali, pojedine su poslovanje preselile u – Srbiju. Prema podacima Agencije za privredne registre, od kraja februara do danas registrovano je 86 privrednih društava čiji su osnivači ili članovi udjela fizička i pravna lica iz Ruske Federacije. Istovremeno je poslovanje započelo i 202 preduzetnika, koji su državljani Rusije.

U istom periodu, registrovano je osnivanje pet privrednih društava čiji su osnivači ili članovi udjela fizička i pravna lica iz Ukrajine, kao i jedan preduzetnik koji je državljanin Ukrajine.

Priče o selidbi biznisa, naročito onog vezanog za zapadne zemlje, počele su sa početkom rata. Poslovni krugovi su procenjivali da bi poslovanje u Srbiji moglo da započne 400 ruskih firmi.

“Već je oko 200 firmi prekinulo poslovanje .”, rekao je nedavno Toplica Spasojević, predsednik “ITM grupe”.

“ To su firme koje su djelimično radile za rusko tržište, a više za strano. Tamo su bile zbog ruskih kadrova, ali rade za čitav svijet. Sada ne mogu da posluju normalno, a imaju skopljene ugovore i obaveze. Ako žele da zadrže te zaposlene, jedino mjesto u Evropi gdje nemaju problema je Srbija. Mogu ovdje da žive, djeca idu u školu… Priča se među ljudima, koji su u poslu sa nekretninama, da se traži 2.000 stanova i 25.000 kvadrata poslovnog prostora.”, kaže on

U agenciji “Beoagent” potvrđuju da su imali zahetjve od ruskih klijenata, ali je riječ o nekoliko slučajeva.

“Mi smo specijalizovani za rentiranje hala, magacina i poslovnog prostora.”, objašnjava Peđa Dević iz “Beoagenta”.

“Malo se primjećuje interesovanje među ruskim klijentima, ali nije riječ o masovnoj pojavi. Neke ruske firme, mahom one koje već posluju u Srbiji, traže da iznajme proizvodne hale i magacine. Ne žele da rizikuju sa transportom. Kancelarije nam ne traže. To se osjetilo odmah po početku rata. Riječ je o petnaestak firmi. Pitanje je da li će toga biti još i da li će im cijene odgovarati. Stranci često misle da je kod nas sve jeftino, a nije baš tako.”, kaže Dević.

Programeri najbrojniji

Podaci Agencije za privredne registra otkrivaju da su među novoosnovanim firmama, u kojima udjela imaju i ruski državljani ili kompanije, najzastupljenija djelatnost računarsko programiranje. Slijede nespecijalizovana trgovina na veliko i konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem. Identična je situacija i sa ruskim preduzetnicima.

Kada je riječ o firmama u kojima ima ukrajinskog udjela, najzastupljenije su konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem, tri su tako upisane. Jedan je restoran, a jedna se bavi pratećim djelatnostima u saobraćaju.

Ekonomija

Rublja postala najuspješnija valuta u svijetu – danas dostigla najveću vrijednost u poslednje četiri godine!

Published

on

Ruska rublja je danas dostigla najviši nivo u posljednje četiri godine u odnosu na američki dolar!

Nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajini dolar je vrijedio rekordnih 150 rublji da bi danas vrijednost američke valute u odnosu na rusku pala na 57,1 rublji.

Rublja je ove godine postala najuspješnija valuta u svijetu uz pomoć kontrole kapitala i drugih finansijskih mjera ruske vlade.

Nastavi Citanje

Ekonomija

Global Times: Udarom na državne devizne rezerve Rusije – SAD su potkopale povjerenje u sebe

Published

on

Zbog odluke Vašingtona da zamrzne rusku državnu imovinu, potkopano je povjerenje stranih investitora u sigurnost njihovog novca i imovine u SAD – ocijenio je kineski list Global Times.

Podsjetio je da SAD jednostranim sankcijama zamrznule polovinu državnih deviznih rezervi Rusije i imovinu njenih građana vrijednu desetine milijardi.

Pa ukazao: „Ukoliko je neka zemlja, koja slijedi svoje sebične političke interese, spremna da u djeliću sekunde oduzme novac sa javnih i privatnih računa, onda nikakve riječi njenih političara neće ubijediti strane investitore u sigurnost njihovog kapitala“.

Autor članka je naveo izjavu američkog ministra finansija, Dženet Jelen, koja je priznala nezakonitost konfiskacije ruske imovine u korist Ukrajine. Međutim, uvjeren je da je to tek dio taktike SAD, a ne „glas razuma“ iz Vašingtona.

„Izgleda da se u SAD igraju dobrog i lošeg policajca, gde Bela kuća poziva na zaplenu računa ruske vlade u pokušaju da umiri evropske saveznike, dok Jelen pokušava da ubedi strane investitore da svoj novac drže u SAD i će i dalje biti bezbjedan“

Američka administracija, kako je saopšteno 18. maja, namerava da Rusiju onemogući da otplaćuje svoje obaveze po kreditima.

U Moskvi postoji jaka struja koja se zalaže da Rusija u tom slučaju prestane da otplaćuje dugove u dolarima.

Nastavi Citanje

Ekonomija

Demanti Prve banke: Mulas nije preko Prve banke izvršio nijednu transakciju, smišljeni pokušaj ugrožavanja poslovnog ugleda banke

Published

on

Prva banka demantovala je tvrdnje Alternative da je radniku italijanskog obezbjeđenja Micheleu Mulasu preko računa ove banke uplaćeno 400 miliona.

U demantiju Prve banke se navodi:

Prva banka, kao ozbiljna finansijska institucija, u cilju zaštite ugleda i interesa kako svojih klijenata tako i poslovnog ugleda Prve banke, ovim putem obavještava javnost da su navodi objavljeni u dnevnom listu Vijesti dana 19.05.2022 godine pod naslovom „Krupne investicije ili pranje miliona”, u potpunosti neistiniti, tendenciozni i smišljeni sa ciljem pokušaja ugrožavanja poslovnog ugleda i potencijalnog nanošenja štete Prvoj banci, te smatramo da predstavljaju grubo kršenje novinarske etike.
Ističemo da lice navedeno u dnevnom listu Vijesti (Michele Mulas) nije preko Prve banke izvršilo nijednu transakciju koja se navodi. Kao što je svima poznato, nije moguće obaviti transakciju u navedenim iznosima a da nijesu upoznati i uključeni nadležni organi u Crnoj Gori.
Zbog ovakvih neistinitih navoda i pokušaja urušavanja poslovnog ugleda i nanošenja štete Prvoj banci, pozivamo sve nadležne organe u Crnoj Gori da ispitaju sve navode i činjenice i utvrde odgovornost svih uključenih u objavljivanje neistina na račun Prve banke i dovođenje u zabludu klijenata, laičke i stručne javnosti u Crnoj Gori.
Zbog objavljenih neistina na štetu Prve banke, Banka će pred nadležnim sudom tražiti zaštitu svojih pravnih interesa i odgovornost za štetu svih lica uključenih u narušavanje ugleda banke.

Nastavi Citanje

U Trendu