Connect with us

Društvo

U podgoričkom Hramu predstavljene knjige Momira Bulatovića: Ostao je vjeran svom narodu i Kosmetu do kraja

Published

on

Večeras su u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici predstavljene knjige pokojnog predsjednika Crne Gore Momira Bulatovića.

Mitropolit Joanikije: Crnoj Gori treba da je čast što je imala na čelu tako civilizovanog i čestitog mislioca

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je kazao da Momira Bulatovića manje pamtimo kao političara a više kao mislioca.

„Ovdje smo večeras čuli o Momiru Bulatoviću manje kao političaru a više kao misliocu. Crnoj Gori treba da je čast što je imala na čelu jednog tako civilizovanog i čestitog mislioca. Malo je ko od političara posle kralja Nikole zabilježio nešto što bi bilo vrijedno da se čita. Ali ono što je Momir ostavio kao svoje djelo zaista dosad nismo imali ni od jednog političara u Crnoj Gori“, kazao je Mitropolit.

On dodaje da je prvi put vidio Bulatovića na televiziji prije nego što je došao na vlast i zapamtio njegove riječi da mi moramo spasiti i sačuvati Kosovo.

„Upoznao sam se sa njim tek pošto je smijenjen sa vlast. Sreo sam čovjeka, jednoga finog, obrazovanog, milog čovjeka i gospodina, intelektualca. Znao sam naravno i njegove zasluge kao predsjednika Crne Gore, ali nije izdao Kosovo. Naprotiv.“, rekao je Mitropolit Joanikije.

Mitropolit naglašava da je Bulatović ostao vjeran Kosovu i svom narodu i najbolje to potvrdio 1999. godine.

Prethodni govornici su rekli skoro sve, kazala je ona, i posebno se zahvalila svima. Obraćajući se Mitropolitu crnogorsko-primorskim Joanikiju, ona je zahvalila na pastirskoj brizi i bratskim savjetima u pripremi za večerašnju noć.

„Ovo je bilo veče knjiga. Ali je prije svega, veče jednog oca i jednog sina. Momira i Boška Bulatovića. Želim svima da se zahvalim na podršci koju svojim prisustvom nesebično pružate.“, zaključila je ona.

Društvo

Patrijarh Porfirije: SPC će priznati autokefalnost MPC a nakon toga i sve druge pravoslavne kanonske crkve

Published

on

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije na današnjoj zajedničkoj liturgiji SPC i MPC – OA u Skoplju priznao je autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve.

On je u svom govoru rekao da će nakon kompletiranja pravnih dokumenata, biti pripremljen zvanični akt i obavještene sve ostale pravoslavne kanonske crkve.

Patrijarh SPC Porfirije očekuje da sve pomjesne crkve prihvate autokefalni status Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije.

“Braćo i sestre, sigurni smo da će i druge pomjesne crkve dočekati autokefalnost MPC – OA”, rekao je patrijarh Porfirije.

Liturgija je održana na dan Svetih slovenskih prosvetitelja Kirila i Metodija.

Makedonski poglavar Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan zahvalio je članovima Svetog arhijerejskog sinoda SPC na priznanju autokefalnosti MPC.

Današnja zajednička liturgija u Skoplju nastavak je otopljavanja odnosa dvije crkve, započetog zajedničkom liturgijom u četvrtak prošle nedelje u hramu Sv. Save u Beogradu.

Obje zemlje i dva crkvena naroda označili su ovu liturgiju kao istorijski čin, čime je potvrđeno prevazilaženje 55-ogodišnjeg raskola između SPC i MPC-OA i obnavljanje kanonskog i evharistijskog opštenja.

Vaseljenska patrijaršija je 9. maja priznala za kanonsku Ohridsku arhiepiskopiju.

Nastavi Citanje

Društvo

Prva banka: Podmetanjima nanose štetu

Published

on

Iz Prve banke saopštili su da su tvrdnje o navodnim uplatama od više stotina miliona eura na račun klijenta njihove banke u potpunosti neistinite, tendenciozne i smišljene sa ciljem pokušaja ugrožavanja poslovnog ugleda i potencijalnog nanošenja štete toj finansijskoj instituciji.

”Povodom spekulacija u javnosti koje su se pojavile prethodnih dana, a u cilju zaštite ugleda i interesa kako svojih klijenata tako i poslovnog ugleda, Prva banka ovim putem obavještava javnost da su tvrdnje o navodnim uplatama od više stotina miliona eura na račun klijenta naše banke u potpunosti neistinite, tendenciozne i smišljene sa ciljem pokušaja ugrožavanja poslovnog ugleda i potencijalnog nanošenja štete Prvoj banci”, navodi se u reagovanju Prve banke.

Iz Prve banke “ističu da za lice koje se pominje u javnosti nije obavljena nijedna transakcija koja se navodi u pojedinim tekstovima plasiranim u javnosti”.

Skoro pola milijarde eura na računu radnika firme za obezbjeđenje: Krupne investicije ili pranje miliona?

“Takođe, nemoguće je obaviti transakciju u navedenim iznosima a da sa tim nijesu upoznati i u to uključeni nadležni organi u Crnoj Gori. Navodna dokumenta objavljena u pojedinim medijima su obični falsifikati. Zbog ovakvih neistinitih navoda, podmetanja i pokušaja urušavanja poslovnog ugleda i nanošenja štete Prvoj banci, pozivamo sve nadležne organe u Crnoj Gori da ispitaju sve navode i utvrde odgovornost svih onih koji su uključeni u objavljivanje neistina na račun Prve banke i dovođenje u zabludu klijenata, laičke i stručne javnosti u Crnoj Gori. Banka će pred nadležnim sudom tražiti zaštitu svojih pravnih interesa i odgovornost svih lica uključenih u plasiranje ovih tendencioznih i besprizornih neistina”, dodaje se u reagovanju.

Nastavi Citanje

Društvo

Mitropolit Joanikije novi član Sinoda SPC

Published

on

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije novi je član Svetog Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC), saopštio je Sveti Arhijerejski sabor SPC.

Kako je objavljeno na sajtu SPC, za novog člana izabran i episkop bački Irinej.

U Sinodu je mandat prestao mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu i episkopu kruševačkom Davidu, koji će ostati članovi zamjenici.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve je neka vrsta crkvene vlade, odnosno najviša izvršna (upravna i nadzorna), kao i sudska vlast u djelokrugu definisanom Ustavom Srpske pravoslavne crkve.

Predsjednik Svetog arhijerejskog sinoda je patrijarh srpski Porfirije.

Članove Svetog arhijerejskog sinoda bira Sveti arhijerejski sabor na dvije godine i to svake godine po dvojicu.

Nastavi Citanje

U Trendu