Connect with us

Geopolitika

Rau: Rizik od rata prisutniji nego ikada

Published

on

Rizik od rata na prostoru Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), veći je nego ikada u posljednje četiri decenije, ocijenio je ministar vanjskih poslova Poljske Zbignjev Rau.

On je, predstavljajući prioritete poljskog predsjedavanja tom organizacijom, rekao da su zemlje članice suočene sa brojnim izazovima po mir i bezbjednost.

„Uzroci za rastući strah u našim društvima su vojne konfrontacije, radikalizacija, terorizam, problemi u režimu kontrole ograničenja naoružavanja, pandemija, kršenje sloboda pojedinaca. Pokušaj rješavanja postojećih konflikata na prostoru OEBS-a biti u fokusu Poljske tokom jednogodišnjeg predsjedavanja tom organizacijom. Želimo da posvetimo veću pažnju povećanju bezbjednosti, posebno pronalaženju rješenja postojećih konflikata. OEBS pruža mogućnost iznošenja stavova svih strana“, saopštio je Rau.

Prema njegovim riječima neophodno je fokusirati se na mirno rješavanje konflikta u Ukrajini, uz poštovanje teritorijalnog intengriteta i suvereniteta te države, u okviru njenih međunarodno priznatih granica.

“Potrebno je pronaći rješenje i za konflikt u Gruziji, ali i privesti kraju rješavanje konflikta oko Transnjistrije i Nadgorno Karabaha, koji utiče na regionalnu bezbjednost. Sve zavisi od spremnosti zemalja članica, dodajući da OEBS nije samo platforma saradnje 57 država, već zajedničke privrženosti u gradnji mira i budućnosti bez konflikta i rata. Istorija mora da se uzme u obzir, kako se greške iz prošlosti ne bi ponavljale. Kao traumatizovana nacija, koja je imala koristi od mira, najbolje znamo da cijenimo njegov značaj“, kazao je Rau.

On je poručio da će se Poljska, tokom predsjedavanja, fokusirati na očuvanje i uspostavljanje mira u regionu od Vankuvera do Vladivostoka.

Poljska je od 1.januara preuzela predsjedavanje OEBS-om od Švedske, a u Trojci OEBS biće Sjeverna Makedonija koja iduće godine predsjedava tom organizacijom.

Nastavi Citanje
Klikni za komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Geopolitika

Džonson: Nijedna članica NATO trenutno nije spremna da uputi snage u Ukrajinu

Published

on

U ovom trenutku nema nijedne članice NATO koja bi bila spremna da u Ukrajinu pošalje veliki kontingent vojske da bi se suprotstavio ruskoj agresiji, rekao je premijer Velike Britanije Boris Džonson.

„Znam da sa emotivne strane mnogi dele to mišljenje. Naravno, instinktivno, mnogi bi pozvali na aktivnu fizičku podršku Ukrajine u vidu vojnika NATO, ali, moram da kažem da ne mislim da će se tako nešto dogoditi u bliskoj budućnosti. Ukrajina nije član NATO“, rekao je premijer poslanicima.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Lavrov upozorio Blinkena: Ako Amerika bude ignorisala ruske predloge uslijediće najozbiljnije posledice

Published

on

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu na sastanku da će dalje ignorisanje ruskih zahtjeva o bezbjednosnim garancijama rezultirati najozbiljnijim posledicama, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Moskva poručuje da se to može izbjeći ako Vašington pozitivno odreaguje na ruske nacrte sporazuma o bezbjednosnim garancijama.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Stoltenberg: NATO se neće složiti sa povlačenjem trupa

Published

on

NATO se nikada neće složiti sa povlačenjem svoje vojske iz zemalja koje su pristupile bloku od 1997. godine, jer bi ih to učinilo drugorazrednim članicama Alijanse, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Saveznici NATO-a ne mogu da naprave kompromis oko apsolutno centralnog principa evropske bezbednosti i, zapravo, međunarodne bezbednosti. Činjenica da svaka zemlja ima pravo da izabere svoj put, da sama odluči da li želi ili ne želi da pripada Alijansi kao što je NATO, to je zaista centralni princip“, smatra Stoltenberg.

On je dodao da Alijansa ne može da se složi sa činjenicom da „ne treba da imamo trupe NATO-a u svim onim zemljama koje su pristupile NATO-u od 1997. godine. To će u suštini značiti da polovina naših članica neće moći da bude zaštićena trupama NATO-a. Onda će one biti svojevrsne drugorazredne članice NATO-a. Mi to nikada nećemo učiniti“, dodao je Stoltenberg.

Nastavi Citanje

U Trendu