Connect with us

Geopolitika

Dok u Evropi cijene prehrambenih proizvoda rastu, u Mađarskoj padaju!

Published

on

Mađarska je odlučila da vrati cijene najvažnijih prehrambenih proizvoda na nivo iz oktobra, izjavio je Viktor Orban.

Premijer ove zemlje je posle sjednice parlamenta najavio državno regulisanje cijena šest proizvoda: šećer, pšenično brašno, suncokretovo ulje, svinjske polutke, pileća prsa i kravlje mlijeko sa 2,8 odsto masti.

Objasnio je da će se cijene za njih „vratiti na nivo od 15. oktobra“:

„Od februara tako treba da bude u svim prodavnicama. Želimo da zaštitimo građane u uslovima rasta cijena usled energetske krize“.

Mađarska je već ranije ograničila rast cijena benzina, a vodi i politiku smanjenja računa za komunalije.

U Evropi su cijene gasa počele da rastu proljetos. Dotad je gas koštao 250-300 dolara za hiljadu kubnih metara, a sada hiljadu kubnih metara košta oko 1.000 dolara.

Nastavi Citanje
Klikni za komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Geopolitika

Džonson: Nijedna članica NATO trenutno nije spremna da uputi snage u Ukrajinu

Published

on

U ovom trenutku nema nijedne članice NATO koja bi bila spremna da u Ukrajinu pošalje veliki kontingent vojske da bi se suprotstavio ruskoj agresiji, rekao je premijer Velike Britanije Boris Džonson.

„Znam da sa emotivne strane mnogi dele to mišljenje. Naravno, instinktivno, mnogi bi pozvali na aktivnu fizičku podršku Ukrajine u vidu vojnika NATO, ali, moram da kažem da ne mislim da će se tako nešto dogoditi u bliskoj budućnosti. Ukrajina nije član NATO“, rekao je premijer poslanicima.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Lavrov upozorio Blinkena: Ako Amerika bude ignorisala ruske predloge uslijediće najozbiljnije posledice

Published

on

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu na sastanku da će dalje ignorisanje ruskih zahtjeva o bezbjednosnim garancijama rezultirati najozbiljnijim posledicama, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Moskva poručuje da se to može izbjeći ako Vašington pozitivno odreaguje na ruske nacrte sporazuma o bezbjednosnim garancijama.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Stoltenberg: NATO se neće složiti sa povlačenjem trupa

Published

on

NATO se nikada neće složiti sa povlačenjem svoje vojske iz zemalja koje su pristupile bloku od 1997. godine, jer bi ih to učinilo drugorazrednim članicama Alijanse, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Saveznici NATO-a ne mogu da naprave kompromis oko apsolutno centralnog principa evropske bezbednosti i, zapravo, međunarodne bezbednosti. Činjenica da svaka zemlja ima pravo da izabere svoj put, da sama odluči da li želi ili ne želi da pripada Alijansi kao što je NATO, to je zaista centralni princip“, smatra Stoltenberg.

On je dodao da Alijansa ne može da se složi sa činjenicom da „ne treba da imamo trupe NATO-a u svim onim zemljama koje su pristupile NATO-u od 1997. godine. To će u suštini značiti da polovina naših članica neće moći da bude zaštićena trupama NATO-a. Onda će one biti svojevrsne drugorazredne članice NATO-a. Mi to nikada nećemo učiniti“, dodao je Stoltenberg.

Nastavi Citanje

U Trendu