Connect with us

Geopolitika

Zelenski: Ukrajina spremna na odluke koje će okončati sukob

Published

on

Ukrajina je spremna da na novom samitu lidera te države, Rusije, Francuske i Njemačke donese neophodne odluke za okončanje rata u regionu Donbasa na istoku te zemlje, izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

“Vrijeme je da se dogovorimo o prekidu sukoba i spremni smo za neophodne odluke tokom novog samita lidera četiri zemlje”, navodi se u saopštenju Zelenskog, prenose agencije.

U međuvremenu, šef njegovog kabineta Andrij Jermak izjavio je da Kijev želi dogovor o mjerama kao što su primirje i razmjena zarobljenika.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je poslije sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom izjavio da Ukrajina i SAD ostaju jedinstvene u nastojanju da diplomatskim putem rješavaju sukob sa Moskvom i blisko sarađuju na odvraćanju ruske agresije.

Kuleba je razgovarao sa Blinkenom dan nakon što su SAD na pregovorima u Ženevi pozvale Rusiju da povuče oko 100 hiljada svojih vojnika raspoređenih duž ukrtajinske granice.

“U jeku ovonedjeljnih diplomatskih kontakata sa Rusijom, Ukrajina i SAD ostaju ujedinjene u traganju za diplomatskim putem deeskalacije. Nastavljamo blisku saradnju kako bismo spriječili dalju rusku agresiju”, napisao je Kuleba na Tviteru.

(IZVOR: Vijesti)

Geopolitika

Džonson: Nijedna članica NATO trenutno nije spremna da uputi snage u Ukrajinu

Published

on

U ovom trenutku nema nijedne članice NATO koja bi bila spremna da u Ukrajinu pošalje veliki kontingent vojske da bi se suprotstavio ruskoj agresiji, rekao je premijer Velike Britanije Boris Džonson.

„Znam da sa emotivne strane mnogi dele to mišljenje. Naravno, instinktivno, mnogi bi pozvali na aktivnu fizičku podršku Ukrajine u vidu vojnika NATO, ali, moram da kažem da ne mislim da će se tako nešto dogoditi u bliskoj budućnosti. Ukrajina nije član NATO“, rekao je premijer poslanicima.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Lavrov upozorio Blinkena: Ako Amerika bude ignorisala ruske predloge uslijediće najozbiljnije posledice

Published

on

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu na sastanku da će dalje ignorisanje ruskih zahtjeva o bezbjednosnim garancijama rezultirati najozbiljnijim posledicama, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Moskva poručuje da se to može izbjeći ako Vašington pozitivno odreaguje na ruske nacrte sporazuma o bezbjednosnim garancijama.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Stoltenberg: NATO se neće složiti sa povlačenjem trupa

Published

on

NATO se nikada neće složiti sa povlačenjem svoje vojske iz zemalja koje su pristupile bloku od 1997. godine, jer bi ih to učinilo drugorazrednim članicama Alijanse, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Saveznici NATO-a ne mogu da naprave kompromis oko apsolutno centralnog principa evropske bezbednosti i, zapravo, međunarodne bezbednosti. Činjenica da svaka zemlja ima pravo da izabere svoj put, da sama odluči da li želi ili ne želi da pripada Alijansi kao što je NATO, to je zaista centralni princip“, smatra Stoltenberg.

On je dodao da Alijansa ne može da se složi sa činjenicom da „ne treba da imamo trupe NATO-a u svim onim zemljama koje su pristupile NATO-u od 1997. godine. To će u suštini značiti da polovina naših članica neće moći da bude zaštićena trupama NATO-a. Onda će one biti svojevrsne drugorazredne članice NATO-a. Mi to nikada nećemo učiniti“, dodao je Stoltenberg.

Nastavi Citanje

U Trendu