Connect with us

Geopolitika

SAD uvele sankcije za više pojedinaca iz Sjeverne Koreje i Rusije

Published

on

Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su 12. januara sankcije za šest osoba iz Sjeverne Koreje, jednog državljanina Rusije i jedan entitet, za koji se navodi da je odgovoran za nabavku robe za programe naoružanja Sjeverne Koreje, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je Sjeverna Koreja lansirala niz raketa, od kojih dvije prošle nedjelje.

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da su ovi potezi u skladu sa američkim naporima da se spriječi napredak sjevernokorejskog oružja za masovno uništenje i programa balističkih projektila.

Od septembra 2021. godine Sjeverna Koreja je, kako se navodi, lansirala šest balističkih projektila, čime je prekršeno više rezolucija Savjeta bezbjednosti UN, prenosi RSE.

Američki zvaničnik Brajan Nelson rekao je da su ti potezi dodatni dokaz da Sjeverna Koreja nastavlja da unapređuje zabranjene programe uprkos pozivima međunarodne zajednice na denuklearizaciju.

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un pozvao je na jačanje vojnih snaga te zemlje dok je posmatrao test hipersonične rakete u utorak, 11. januara, javili su sjevernokorejski državni mediji.

Drugi test “hipersonične rakete” za manje od nedjelju dana podvukao je Kim Džong Unova novogodišnja obećanja da će ojačati vojsku najsavremenijom tehnologijom u vrijeme kada su pregovori sa Južnom Korejom i SAD u zastoju.

Geopolitika

Džonson: Nijedna članica NATO trenutno nije spremna da uputi snage u Ukrajinu

Published

on

U ovom trenutku nema nijedne članice NATO koja bi bila spremna da u Ukrajinu pošalje veliki kontingent vojske da bi se suprotstavio ruskoj agresiji, rekao je premijer Velike Britanije Boris Džonson.

„Znam da sa emotivne strane mnogi dele to mišljenje. Naravno, instinktivno, mnogi bi pozvali na aktivnu fizičku podršku Ukrajine u vidu vojnika NATO, ali, moram da kažem da ne mislim da će se tako nešto dogoditi u bliskoj budućnosti. Ukrajina nije član NATO“, rekao je premijer poslanicima.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Lavrov upozorio Blinkena: Ako Amerika bude ignorisala ruske predloge uslijediće najozbiljnije posledice

Published

on

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu na sastanku da će dalje ignorisanje ruskih zahtjeva o bezbjednosnim garancijama rezultirati najozbiljnijim posledicama, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Moskva poručuje da se to može izbjeći ako Vašington pozitivno odreaguje na ruske nacrte sporazuma o bezbjednosnim garancijama.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Stoltenberg: NATO se neće složiti sa povlačenjem trupa

Published

on

NATO se nikada neće složiti sa povlačenjem svoje vojske iz zemalja koje su pristupile bloku od 1997. godine, jer bi ih to učinilo drugorazrednim članicama Alijanse, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Saveznici NATO-a ne mogu da naprave kompromis oko apsolutno centralnog principa evropske bezbednosti i, zapravo, međunarodne bezbednosti. Činjenica da svaka zemlja ima pravo da izabere svoj put, da sama odluči da li želi ili ne želi da pripada Alijansi kao što je NATO, to je zaista centralni princip“, smatra Stoltenberg.

On je dodao da Alijansa ne može da se složi sa činjenicom da „ne treba da imamo trupe NATO-a u svim onim zemljama koje su pristupile NATO-u od 1997. godine. To će u suštini značiti da polovina naših članica neće moći da bude zaštićena trupama NATO-a. Onda će one biti svojevrsne drugorazredne članice NATO-a. Mi to nikada nećemo učiniti“, dodao je Stoltenberg.

Nastavi Citanje

U Trendu