Connect with us

Geopolitika

Evo kakve sankcije “bez presedana” za Rusiju sprema Bajdenova administracija!

Published

on

Administracija Džoa Bajdena podržala je nove antiruske mjere koje mogu biti udar i na Vladimira Putina, objavio je The Washington Post, pozivajući se na neimenovanog „predstavnika Savjeta za nacionalnu bezbjednost“

I na „dokumenta kojima raspolaže“.

„Senatori-demokrate u sredu će otvoriti taj novi paket sankcija ako ruski predsednik Putin napadne Ukrajinu. Radom na paketu je rukovodio šef komiteta Senata za spoljne poslove Robert Menendez“, naveo je neimenovani izvor The Washington Post-a.

Vašingtonski list tvrdi da se „nova ograničenja mogu ticati i drugih visokih ruskih ržavnih zvaničnika, vrha vojske, kao i vlasnika banaka i uključivati – zabranu pristupa međubankarskom platnom sistemu SWIFT.

The Washington Post tvrdi i da američki senatori traže da Bela kuća razmotri sve raspoložive i podesne mjere za blokiranje gasovoda Sjeverni tok 2.

Vašington je više puta do sada najavljivao uvođenje nekih „sankcija bez presedana“ i „adskih sankcija“ protiv Rusije koji će automatski stupiti na snagu ako dođe do vojnog sukoba između Moskve i Kijeva.

O tome su govorili potpredsjednica SAD Kamala Haris, i državni sekretar Entoni Blinken, i njegova zamenica Viktorija Nuland.

Ministar inosstranih poslova RF Sergej Lavrov ukazuje poslednjih dana da se u Donbasu povećao broj „zapadnih instruktora“ i da se vlast u Kijevu podstiče na vojnu avanturu, što direktno preti bezbednosti Rusije.

Prema riječima portparolke ruskog Ministarstva inostranih poslova Marije Zaharove, Kijev je na oko dveju donbaskih republika nagomilao 125 hiljada vojnika i oficira, odnosno – polovinu cjelokupnog ljudstva Oružanih snaga Ukrajine.

Sekretar ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Aleksej Danilov izjavio je početkom januara da Kijev ne beleži „veliko gomilanje” ruskih trupa uz granice Ukrajine i da vidi pretnju „otvorene agresije Rusije“.

Geopolitika

Džonson: Nijedna članica NATO trenutno nije spremna da uputi snage u Ukrajinu

Published

on

U ovom trenutku nema nijedne članice NATO koja bi bila spremna da u Ukrajinu pošalje veliki kontingent vojske da bi se suprotstavio ruskoj agresiji, rekao je premijer Velike Britanije Boris Džonson.

„Znam da sa emotivne strane mnogi dele to mišljenje. Naravno, instinktivno, mnogi bi pozvali na aktivnu fizičku podršku Ukrajine u vidu vojnika NATO, ali, moram da kažem da ne mislim da će se tako nešto dogoditi u bliskoj budućnosti. Ukrajina nije član NATO“, rekao je premijer poslanicima.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Lavrov upozorio Blinkena: Ako Amerika bude ignorisala ruske predloge uslijediće najozbiljnije posledice

Published

on

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu na sastanku da će dalje ignorisanje ruskih zahtjeva o bezbjednosnim garancijama rezultirati najozbiljnijim posledicama, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Moskva poručuje da se to može izbjeći ako Vašington pozitivno odreaguje na ruske nacrte sporazuma o bezbjednosnim garancijama.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Stoltenberg: NATO se neće složiti sa povlačenjem trupa

Published

on

NATO se nikada neće složiti sa povlačenjem svoje vojske iz zemalja koje su pristupile bloku od 1997. godine, jer bi ih to učinilo drugorazrednim članicama Alijanse, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Saveznici NATO-a ne mogu da naprave kompromis oko apsolutno centralnog principa evropske bezbednosti i, zapravo, međunarodne bezbednosti. Činjenica da svaka zemlja ima pravo da izabere svoj put, da sama odluči da li želi ili ne želi da pripada Alijansi kao što je NATO, to je zaista centralni princip“, smatra Stoltenberg.

On je dodao da Alijansa ne može da se složi sa činjenicom da „ne treba da imamo trupe NATO-a u svim onim zemljama koje su pristupile NATO-u od 1997. godine. To će u suštini značiti da polovina naših članica neće moći da bude zaštićena trupama NATO-a. Onda će one biti svojevrsne drugorazredne članice NATO-a. Mi to nikada nećemo učiniti“, dodao je Stoltenberg.

Nastavi Citanje

U Trendu