Connect with us

Glas naroda

DPS bi da smijeni Vučurović uz pomoć URE

Published

on

Nakon što je u Skupštini ocijenio da je neprihvatljivo za Crnu Goru da su u zakonsku definiciju porodice ušle istopolne zajednice i da se mora spriječiti da te osobe usvajaju djecu, DPS planira da pokrene smjenu Jovana Vučurovića sa mjesta predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode, saznaje “Borba”.

Prethodno je poslanica DPS, Marta Šćepanović, u Skupštini kazala da je nevjerovatno da predsjednik Odbora za ljudska prava ovako govori o istopolnim zajednicama.

Vučurović je odgovorio da ga ne interesuje hoće li biti smijenjen, već da mu je važnije da stane u odbranu tradicionalnih vrijednosti koje su godinama na udaru DPS i raznih građanista.

“Ali, kao što smo uspjeli da odbranimo našu SPC, tako ćemo odbraniti i druge svetinje-tradiciju, porodicu, istinsku Crnu Goru”, poručio je tada Vučurović.

Smjenu Vučurovića traže i pojedine NVO, kojima je poručio:

“Ja sam slobodan čovjek, i može ko god hoće u parlamentu da pokrene proceduru da me smijeni sa funkcije predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode, ja svoja uvjerenja ne mijenjam po cijenu bilo čega a ne neke funkcije, ali to ova plaćenička boranija ne shvata. Jer, prosto, mi smo, na svu sreću, dva svijeta i potpuno je logično da različito razmišljamo o mnogim temama, a posebno o moralnoj, duhovnoj, tradicionalnoj, istorijskoj vertikali Crne Gore i o njenoj budućnosti. Takvima su te kategorije nepoznate, jer su navikli da služe raznim gospodarima. Upravo su ovakve NVO, ovi srbomrsci, opasnost za ljudska prava i slobode, jer se radi o komunističkoj matrici koja ne prihvata različita mišljenja i stavove, nego misli da su nešto naročito značajni i da su svu pamet svijeta popili ako su poltroni neke strane službe ili ambasade”, kazao je Vučurović.

Pretpostavlja se da bi glasovi za smjenu Vučurovića mogli stići iz Građanskog pokreta URA, jer su i prilikom izbora na funkciju predsjednika odbora za ljudska prava pojedini iz poslaničkih kluba URE bile oštro protiv njegovog imenovanja.

Društvo

Patrijarh razgovarao sa ministrima i liderima stranaka i sa Vladimirom Leposavićem

Published

on

Patrijarh srpski Porfirije je razgovarao juče i danas, na njihov zahtjev, sa odgovornim političkim ličnostima iz Crne Gore: potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem, ministrom prosvete, kulture, nauke i sporta Vesnom Bratić, predsjednikom Socijalističke narodne partije Vladimirom Jokovićem, vođama Demokratskog fronta Nebojšom Medojevićem, Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, kao i ministrom poljoprivrede Aleksandrom Stijovićem.

Poslednji razgovor Patrijarh je imao sa donedavnim ministrom pravde Vladimirom Leposavićem koji je napisao nacrt prve verzije Temeljnog ugovora koji je SPC bila spremna odmah da potpiše.

Prvojerararh Srpske Pravoslavne Crkve je sa punim uvažavanjem i poštovanjem saslušao njihovo viđenje situacije i prilika u Crnoj Gori. Patrijarh Porfirije je svakome od sagovornika izrazio jedini mogući stav da se Crkva ni na koji način ne upliće u stranačka nadmetanja već da svoju brigu i molitve upućuje Spasitelju za dobro, mir i napredak svih građana Crne Gore“, saopšteno je iz SPC.

Sagovornici Njegove Svetosti su se posebno interesovali za potpisivanje Temeljnog ugovora između Srpske Pravoslavne Crkve i Crne Gore.

Patrijarh je obradovan činjenicom da svi njegovi sagovornici razumiju da je pitanje ravnopravnosti crkava i vjerskih zajednica civilizacijskog i demokratskog karaktera, a siguran je da će Temeljni ugovor biti potpisan čim se normalizuju političke prilike u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu SPC.

Nastavi Citanje

Glas naroda

Kolašinac povrijeđen u udesu u Dromiri

Published

on

Saobraćaj na magistralnom putu Podgorica – Kolašin u prekidu je zbog prevrtanja automobila koja se dogodila u mjestu Dromira, oko 17 sati.

U udesu je povrijeđen Kolašinac G.D.

Zbog uviđaja, saobraćaj je u prekidu.

Nastavi Citanje

Ekonomija

Džabe su bušili: U crnogorskom podmorju nafte NEMA!

Published

on

Državni sekretar za energetiku i rudarstvo u Ministarstvu kapitalnih investicija, Marko Perunović saopštio je danas da proizvodnja ugljovodonika na ležištu koje buši konzorcijum kompanija Eni i Novatek u crnogorskom podmorju neće biti moguća, jer je bušotina, prema informacijama koncesionara, suva.

Perunović je kazao da su koncesionari došli do kraja bušotine i prikupljene uzorke poslali u Milano.

„Oficijelni izvještaj od njih nije stigao, ali smo imali prezentaciju, na kojoj nam je njihov menadžment definitivno rekao da su poroznost i propusnost osnovne karakteristike ležišta, da su jako nepovoljne i da nijesu onakve kakve su oni, a i mi očekivali. Oni tu bušotinu smatraju takozvanom suvom bušotinom ili dry hole“, rekao je Perunović na događaju “Dan otvorenih vrata upriličenom za novinare”.

On je dodao da je konzorcijum kompanija Eni i Novatek počeo je u martu prošle godine prvo istražno bušenje nafte u crnogorskom podmorju.

Vlada je u decembru odobrila produženje prvog perioda istraživanja iz ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika za šest mjeseci, zbog poteškoća operativne i geološke prirode na koje se naišlo u toku procesa bušenja.

Nastavi Citanje

U Trendu