Connect with us

Politika

Cvijanović: Sudbina BiH najviše zavisi od ponašanja bošnjačkih političara

Published

on

Predjsendik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je u intervjuu Srni da sudbina BiH najviše zavisi od ponašanja bošnjačkih političkih predstavnika i njihove politike.

Na pitanje može li se naći rešenje za BiH, predsjednik Srpske je istakla da što se nje tiče može.

“Sudbina te zemlje najviše zavisi od ponašanja bošnjačke politike. Ako je to odsustvo dijaloga ili stalna mržnja kojom nas zasipaju, uzurpacija zajedničkih institucija ili nasilna centralizacija, onda ja ne vidim da tu ima neke šanse. U suprotnom, vidim i vjerujem da je moguće onda kad niko nikoga ne bude maltretirao, vrijeđao i nametao svoju volju. Verujem da Srbi, Hrvati, Bošnjaci i svi drugi građani mogu imati dobar zajednički život, a pretpostavka za to je prvo iskren dijalog jer dogovor kuću gradi, a ne sila, niti mržnja”, naglasila je predsjednik Srpske.

S obzirom na činjenicu da su iz Sarajeva ponovo stigle brojna negativna reagovanja na obilježavanje Dana Republike, posebno na svečani defile pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, predsednik Republike je podsjetila da se taj defile organizuje već godinama, sastavni je dio svečanosti i nešto što građani Republike Srpske najviše iščekuju.

“Prema broju okupljenih ljudi, jasno se vidi kakav je odnos građana. Niti se time ko provocira, niti se kome prijeti, kako to komentarišu u Sarajevu. Mi smo ponosni što je naša policija danas bolje opremljena i ima daleko bolje uslove za rad nego ranije. Valjda tome teže sve policije svijeta, a mi ne možemo biti izuzetak samo zato što se to ne sviđa političkom Sarajevu ili zato što oni misle da policiju treba centralizovati da bi bila pod kontrolom upravo tog Sarajeva”, naglasila je Cvijanovićeva.

Na pitanje kako komentariše tvrdnje pojedinih bošnjačkih političara da zbog svečanog defilea pripadnika MUP-a Republike Srpske Bošnjaci ne mogu mirno da spavaju, Cvijanovićeva je odgovorila da je to čisti bezobrazluk koji služi dizanju tenzija.

“Pripadnici MUP-a su imali defile u funkciji proslave Dana Republike. Isti ti pripadnici MUP-a su svakog svog radnog dana u funkciji zaštite građana Republike Srpske i njihove imovine, a to znači i Bošnjaka koji ovde žive i njihove imovine. I nikada niko u MUP-u ili drugim institucijama Republike Srpske nije u tom pogledu pravio bilo kakvu razliku, niti će je praviti, niti je sme praviti”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da ni Bošnjaci, ni Hrvati, ni bilo koja nacionalna manjina ne treba da brinu, jer su svi oni ravnopravni građani Republike Srpske, bez obzira na veru, naciju ili bilo koje drugo opredeljenje i to je imperativ.

Što se tiče incidenata i provokacija koji su tokom praznika zabeleženi protiv lica nesrpske nacionalnosti, predsjednik Republike je rekla da počinioce treba sankcionisati u skladu sa zakonom.

Na konstataciju da je jedno od najradikalnijih reagovanja iz Sarajeva bila izjava bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića, u kojoj je obilježavanje Dana Republike uporedio sa godišnjicom „Kristalne noći“, a učesnike svečanog defilea sa nacističkim odredima smrti i da li su to poruke suživota i tolerancije, Cvijanovićeva je odgovorila da i takve treba sankcionisati, te da je to odvratna izjava i teška uvreda.

“Upravo Džaferović, zbog svoje ratne prošlosti, o kojoj pričaju i državnici iz okruženja, ima najmanje prava da bilo koga žigoše. Ko su bili nacisti i njihovi pomagači – zna se. Ko je bio Džaferović u prethodnom ratu, takođe se zna. On nakon svega toga na najbrutalniji način vrijeđa pripadnike srpskog naroda, a onda očekuje da svi fino zajedno živimo”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je konstatovala da je „Džaferović čovek mržnje, isključivosti i zla i ne može se od takvog očekivati nešto dobro“.

Politika

Par hiljada građana na protestu u Podgorici zbog najavljenog iglasavanja nepovjerenja Vladi

Published

on

Par hiljada građana okupilo se večeras na novom protestu u Podgorici, zbog najavljenog izglasavanja nepovjerenja aktuelnoj Vladi i mogućeg formiranja manjinskog kabineta.

Okupljeni su prošetali od Hrama Hristovog Vaskrsenja, nakon čega su se spojili s grupom koja ih čekala kod zgrade Skupštine Crne Gore. Građani koji su bili na čelu kolone koja je išla od Hrama nosili su transparent s naslovom: “Glasove kradu za DPS vladu”.

Prisutnima se prilikom okupljanja kod Hrama obratio poslanik Demokrata Momo Koprivica, koji je poručio građanima da zajedno krenu “u odbranu Crne Gore po mjeri svih njenih građana“.

Predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije Crne Gore (PIR), Momo Joksimović, pozvao je u obraćanju ispred zgrade parlamenta lidere stranaka na vlasti da nađu rješenje političke krize unutar parlamentarne većine. U slučaju održavanja vanrednih izbora, predložio je uvođenje otvorenih lista.

Nastavi Citanje

Politika

Krivokapić na pitanje broji li njegova Vlada poslednje dane: Smjena teško da neće biti izglasana

Published

on

Na pitanje da li njegova Vlada broji poslednje dane premijer Zdrvko Krivokapić rekao je gostujući na RTCG da “do ovog trenutka nije trebalo doći” uz opasku da je “ova Vlada očistila i pripremila njivu za oranje, ako je to ona uradila zašto treba da ide sa političke scene”.

On je dodao da odavno postoje naznake da je njegova Vlada nepoželjna i “bukvalno tako i jeste”.

“Vlada uradila sve što je do nje, a da je sada sve u rukama poslanika u Skupštini. Kao što znate incijativa je jednom podnesena, odložena, a drugi put teško da može da ne bude izglasana, jer bi to bila blamaža najveće partije – DPS-a. To bila i blamaža i za glavnog podnosioca inicijative, a to je GP URA”, naveo je Krivokapić.

On je kazao da su se stvorili preduslovi da su svi protiv ove Vlade, a brane je, kako dodaje građani i Demokrate CG.

“Dogodiće se to što se mora dogoditi”, naveo je Krivokapić i dodao da je uzrok tome nezadovoljstvo pojedinih političara, koji nisu ušli u Vladu, i da takvo stanje, dodaje Krivokapić, traje od formiranja Vlade.

“Ovdje je računica jednostavna, svako vodi računa o svom rejtingu. To je najveći problem Crne Gore”, poručio je premijer.

Nastavi Citanje

Politika

VUČIĆ RAZGOVARAO SA MANDIĆEM I KNEŽEVIĆEM: U fokusu ekonomski oporavak sjevera Crne Gore

Published

on

IZ DEMOKRATSKOG fronta saopšteno je da su dvojica lidera tog saveza Andrija Mandić i Milan Knežević razgovarali danas u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o aktuelnoj situaciji u regionu i ocijenili “da mir i stabilnost na Balkanu nemaju cijenu”.

– U otvorenom razgovoru i prijateljskoj atmosferi Andrija Mandić i Milan Knežević su predočili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću niz ekonomskih i investicionih projekata za sjever Crne Gore, koji bi, uz podršku Srbije, u značajnoj mjeri obezbijedili ekonomski razvoj ovog dijela naše države, zaposlili veliki broj građana i omogućili povratak raseljenog stanovništva u nekadašnje industrijske gradove – navodi se u saopštenju.

Lideri DF-a su, dodaje se, još jednom apostrofirali značaj regionalne inicijative Otvoreni Balkan i pritom jasno saopštili da Crna Gora treba da bude njena članica, jer samo kroz regionalno udruživanje i ukidanje granica Crna Gora može razvijati svoje primarne grane privrede, ali i započeti obnavljanje nekadašnjih privrednih giganata, koji su uništeni pogubnom trodecenijskom vladavinom DPS-a, prenose podgoričke Vijesti.

 

Izvor: www.novosti.rs

Nastavi Citanje

U Trendu