Connect with us

Geopolitika

Bjukenen: Istorija je bila naklonjena američkim predsjednicima koji su izbjegavali konflikt sa Rusijom

Published

on

Ukrajina nikada neće biti primljena u NATO jer nije u sferi vitalnih interesa SAD, ocijenio je američki političar i publicista Patrik Bjukenen.

On je bio i savjetnik Ričarda Niksona, a u tekstu napisanom za The American Conservative, naveo je da istorija pokazuje da je istina uvijek bila na strani onih američkih lidera koji su odbijali da upotrijebe silu u centralnoj i istočnoj Evropi. Tako su uspijevali da izbjegnu rat sa Rusijom u onim regionima gdje vitalni interesi Sjedinjenih Država nisu bili ugroženi.

Bjukenen je podsjetio na period Hladnog rata, kada se predsjednik SAD Dvajt D. Ajzenhauer (1956. godine) odrekao vojne intervencije u korist „mađarskog ustanka“.

Ni Džon F. Kenedi se 1961. nije miješao u gradnju Berlinskog zida, a ni Lindon Džonson nije 1968. intervenisao povodom Praškog proljeća, dodao je Bjukenen.

Dodao je i da je Ronald Regan 1981. godine „bio neaktivan” tokom gušenja sindikata nezavisnih sindikata Solidarnost u Poljskoj.

Zato je i Džo Bajden – uvjeren je autor teksta u The American Conservative, donio ispravnu odluku, isključivši mogućnost vojne akcije u slučaju ruske invazije na Ukrajinu.

Bjukenen šefu Bijele kuće otvoreno sugeriše da stavi do znanja da je za SAD pitanje ulaska Ukrajine u NATO zatvoreno.

„Sjedinjene Države moraju učiniti sve što je moguće da izbjegnu rat sa Rusijom, pogotovo ako želimo da ona bude na našoj strani u dugoj konfrontaciji između Zapada i Kine“, zaključio je Bjukenen.

Geopolitika

Džonson: Nijedna članica NATO trenutno nije spremna da uputi snage u Ukrajinu

Published

on

U ovom trenutku nema nijedne članice NATO koja bi bila spremna da u Ukrajinu pošalje veliki kontingent vojske da bi se suprotstavio ruskoj agresiji, rekao je premijer Velike Britanije Boris Džonson.

„Znam da sa emotivne strane mnogi dele to mišljenje. Naravno, instinktivno, mnogi bi pozvali na aktivnu fizičku podršku Ukrajine u vidu vojnika NATO, ali, moram da kažem da ne mislim da će se tako nešto dogoditi u bliskoj budućnosti. Ukrajina nije član NATO“, rekao je premijer poslanicima.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Lavrov upozorio Blinkena: Ako Amerika bude ignorisala ruske predloge uslijediće najozbiljnije posledice

Published

on

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu na sastanku da će dalje ignorisanje ruskih zahtjeva o bezbjednosnim garancijama rezultirati najozbiljnijim posledicama, navodi se na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Moskva poručuje da se to može izbjeći ako Vašington pozitivno odreaguje na ruske nacrte sporazuma o bezbjednosnim garancijama.

Nastavi Citanje

Geopolitika

Stoltenberg: NATO se neće složiti sa povlačenjem trupa

Published

on

NATO se nikada neće složiti sa povlačenjem svoje vojske iz zemalja koje su pristupile bloku od 1997. godine, jer bi ih to učinilo drugorazrednim članicama Alijanse, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Saveznici NATO-a ne mogu da naprave kompromis oko apsolutno centralnog principa evropske bezbednosti i, zapravo, međunarodne bezbednosti. Činjenica da svaka zemlja ima pravo da izabere svoj put, da sama odluči da li želi ili ne želi da pripada Alijansi kao što je NATO, to je zaista centralni princip“, smatra Stoltenberg.

On je dodao da Alijansa ne može da se složi sa činjenicom da „ne treba da imamo trupe NATO-a u svim onim zemljama koje su pristupile NATO-u od 1997. godine. To će u suštini značiti da polovina naših članica neće moći da bude zaštićena trupama NATO-a. Onda će one biti svojevrsne drugorazredne članice NATO-a. Mi to nikada nećemo učiniti“, dodao je Stoltenberg.

Nastavi Citanje

U Trendu